האם חביב התקשורת החדש ח”כ אורן חזן (ליכוד) עבר לכאורה על החוק וארגן ערבי הימורים גם בשטח ישראל? חזן מסתבר, לא רק ניהל בתי קזינו בבולגריה ומסר עדות שקר לארגון ‘שוברים שתיקה’ אלא גם נהג לארגן ערבי הימורים בברים בתל-אביב.
טל שניידר (הפלוג) ותומר אביטל (מאה ימים של שקיפות)
לפני כחודש פורסם בהרחבה על עסקיו של ח״כ חזן בחו״ל – טרם נבחר למקום 30 ברשימת הליכוד לכנסת. חזן התייצב בערוץ 10 הבהיר שלא היה בעסקיו דבר שאינו חוקי, הדגיש שחלקים נרחבים בציבור נוהגים להמר מחוץ לגבולות ישראל, הודיע שהוא מחפש שידוך והוסיף ״מי שלא עושה לא טועה״.
לידי ׳מאה ימים של שקיפות׳ ו׳הפלוג׳ נמסרו הפניות לאירועים שפתח וארגן חזן למטרות ערבי הימורים בתל-אביב. ״רגע אחרי ראש השנה – ורגע לפני יום כיפור כשמבקשים סליחה… טורניר החטא הראשון!!” כתב חזן בהזמנה לערבי פוקר ובתחתית ההזמנה מספר הנייד האישי שלו, אותו הוא משמש עד היום (מחקנו את המספר).
התחקות אחרי השם ״פליישר בר״ המצוין בהזמנה לעיל, מעלה שלא מדובר ב״טורניר פוקר משגע לרגל השנה החדשה״ במסגרת ערב חד פעמי, אלא במקום קבוע בו נערכו מפגשי הימורים. תכתובות מאותה התקופה מראות שפליישר בר היה מקום בו נערכו משחקים באופן שגרתי. בפייסבוק שוגרו הזמנות לערבי הפוקר וח״כ חזן היה מזמין למקום הזה אנשים באופן קבוע כדי להגיע לערבי הימורי פוקר ״משוגעים״.
אבל עסקי הפאבים של חזן בתל-אביב הסתבכו. הוא ערך בעסקיו ערבי פוקר, גבה כסף בכניסה וניהל שותפות עם אנשי עסקים נוספים שנועדה להשיא לו רווחים. עם שותפיו הוא הסתבך ונותר חייב להם כספים. שותפיו פנו לערכאות, לרבות הוצאה לפועל וכיום, על פי פרסום של יובל קרני בידיעות אחרונות, אפילו על משכורת הח״כ שלו מוטלים עיקולים בגין חובות ההולכים עד לאותו ניהול של הפליישר-בר. בירור שלנו העלה שהפאב המדובר בצו העיקול, עם שותפיו של חזן, הוא אכן אותו המקום בו אליו הוזמן הציבור לערבי הפוקר.
ח״כ חזן לא הסכים לשוחח עמנו אולם בסביבתו נאמר לנו כי לא היה מדובר בערבי הימורים אלא רק בגביית סכום מינימום עבור שתיית אלכוהול (כל משתתף נדרש לשתות בסכום סף) תשלום בכניסה, כפי שגובים כסף בכניסה למקומות בילוי וכי ״פוקר החברים״ בפועל היה משחק ה׳טקסס הולדם׳, ולמעשה מי שזכה במשחק הרוויח בקבוק שתיה בבר ולא יותר מכך. אולם אותו גורם (מסביבתו של חזן) ציין כי לא נכח אישית ערבי הפוקר בפליישר-בר וכי מדובר בהנחה בדיעבד שלו ולא במידע מבוסס. לדבריו, אלה היו בילויים תמימים בתל-אביב ולא שום דבר מעבר לכך.
החוק בישראל מגדיר משחק מזל אסורים כמשחק שבו התוצאות הן יותר תלויות גורל מאשר יכולת, אבל עריכת משחקי מזל או הימורים כפי שכולנו מכנים זאת מותרת אם עורך המשחקים הזמין חוג חברים מסוים, כלומר קבוצה של אנשים שיש להם עוד תחביב או שניים משותפים, ואם הקבוצה המהמרת לא חוצה רף כספי מסוים (מקובל לדבר על 100 שקל). איך נהוג לעקוף את הכללים הללו? לעיתים נוהגים לחלק בקבוק אלכוהול יוקרתי כפרס ולפתוח ולשתות אותו במקום, כבר בערב הזכייה.
פנינו לעו״ד יהונתן קלינגר ושאלנו אותו האם יש קושי חוקי בהזמנות למשחקי פוקר קבוצתיים, כפי שעולה מן ההזמנות. לדברי קלינגר ״משחק הפוקר “טקסס הולדם” הוכרז על ידי בתי משפט שונים מספר פעמים כמשחק אסור, כלומר משחק אשר ארגונו הוא עבירה פלילית. עם זאת, החוק הכניס חריג שמאפשר לאנשים לשחק משחקים כאלו. החריג הזה מופיע בסעיף 230 לחוק העונשין, ודורש שלושה תנאים מצטברים: המשחק הוא לחוג אנשים מצומצם או מסוים, המשחק לא חורג משעשוע או בידור, ולא מתנהלים במקום משחקים אחרים.
כאשר אומרים ״לא חורג משעשוע או בידור״ הכוונה היא ליחס שבין הסכום המשולם לבין זכיה אפשרית והפסיקה אסרה על חלוקה של פרסים מעבר ל 100 ש״ח. אבל מה שברור הוא שבארגון מסיבות שמפורסמות לציבור הרחב, לא מתקיים “חוג אנשים מצומצם או מסוים”, שהוא תנאי הכרחי כדי שהפטור מארגון ערבי הימורים יחולו. לא מדובר כאן על מועדון ג’נטלמנים שמתכנס לערבי קריוקי בימי ב’, משחקי פוקר בימי ג’ ומקרמה בימי ד’, אלא באנשים שמתכנסים אך ורק לטובת המשחק.
כמו כן, חשוב לזכור שההגדרה של משחק אסור בחוק היא “משחק שבו עשוי אדם לזכות בכסף, בשווה כסף או בטובת הנאה לפי תוצאות המשחק, והתוצאות תלויות בגורל יותר מאשר בהבנה או ביכולת”; השאלה האם אדם הימר כסף בשביל לזכות או לא אינה רלוונטית, כך שגם אם בערבי הפוקר של ח”כ חזן המשתתפים לא סיכנו כספים, על פניו נוהלו שם משחקים אסורים״.
ח״כ אורן חזן – שהתראיין ברוב התכניות בישראל בשבועות האחרונים – סירב להגיב, על אף פניות חוזרות ונישנות שלנו.
תוספת: זמן קצר לפני שהעלנו את הפוסט נמחקו כל העמודים הרלבנטים, עם ההזמנות לאירועים ומידע נוסף על הפליישר-בר. המידע נמחק בדיוק במרווח הזמנים שבין הפניה שלנו לתגובה לבין פרסום הפוסט לעיל.
מה נאמר? הציבור מטומטם ולכן הציבור משלם ומשלם עבורו משכורת לכיסוי ההסתבכויות שלו.
מקומו של אורן חזן אינו בכנסת והוא חייב לעוף ורק כי במקומו תיכנס שרן השכל המצוינת ואולי אחר כך אמיר אוחנה התותח. אבל במקרה הזה, נו באמת. החוק הישראלי שובר שיאי טמטום וצביעות. פוקר זה לא ״הימורים״, זה בכלל דורש המום מיומנות ואני מכיר כמה אנשים שזה בכלל המקצוע שלהם כולל הכנסה די יציבה כל חודש. אין שום דבר רע בפוקר ואני אומר את זה כאחד שלא ממש מחבב את משחקי הכסף בדרך כלל וההימורים בפרט ומתנגד ללגליזציה.
יונתן, אני (לא) מכיר הרבה אנשים שחיים טוב ממכירת הירואין.
דמגוגיה זולה. גם לא הבנת את הנקודה – אם הפוקר מייצר הכנסה יציבה כל חודש, זה לא הימורים. זה משחק שדורש מיומנות, ניסיון, כישרון. כך הוא מוגדר בהמון מדינות כולל ארה״ב. זה לא משחק מזל.
בכל מקרה מספק ההימורים הכי גדול בישראל זה מפעל הפייס. כמובן שהסיבה העיקרית לאי חוקיות של ההימורים היא הרצון לשמור על המונופול שלו.
בארה”ב יש גם עונש מוות בכמה מדינות
תשובה מעולה לטקסט שמתחיל במילים “דמגוגיה זולה”.
בפייסבוק יש תמונה שלו מצביע בקלפי עם חולצה של הליכוד.
מדובר בעברה על חוק התעמולה בקלפי.
בית משפט השלום כבר פסק ב2008 (מדינת ישראל נ’ ערן רוק) שטקסס הולד’ם הוא משחק מבוסס-מזל. אין לי מושג באשר לפסיקות דומות בערכאות גבוהות יותר כך שאני מניח שאם הפרשה תגיע לבית המשפט יש לחזן סיכוי לשכנע שאין זה משחק אסור. והסיכוי עשוי לגדול אם מדובר בסוג פוקר אחר.
היי טל,ראשית אני חושב שבחירתו של חכ חזן היא תעודת עניות לליכוד ולכנסת בכלל. הארץ מלאה באנשים מוכשרים ומוצלחים ממנו ואין שום פרט בקורות החיים שלו שהיה משכנע אותי להעסיק אותו בשום משרה שיש בה צורך לחשיבה ביקורתית ויכולת פעולה בסביבה מורכבת. אבל לעניין הפוקר את חוטאת בצדקנות. עם כל הכבוד לפסיקתו של בית המשפט, לעניות דעתי בפסיקתו הוא לא נכנס בעובי הקורה ולא טרח לבחון את הנתונים היבשים. אני לא אכנס כאן לטיעונים הדמגוגים משני הצדדים ורק אציין שישנם שחקני פוקר מקצועיים שמצליחים בלי לרמות להגיע באופן קבוע לארועי הגמר של אליפויות העולם ואף לזכות מספר פעמים. במשחק מבוסס מזל בלבד זה לא היה יכול לקרות סטטיסטית. פעם אחת לשחקן אחד או שניים, סביר. אבל חבורה שלמה של שחקנים שיודעי ח”נ גם ידקלמו לך את שמותיהם מדגימה באופן מובהק שיש כאן הטיה של פיזור סטטיסטי אקראי ולכן לא יתכן שמבוסס על מזל בלבד.
וממר קליגר, הייתי מצפה ממך להתייחסות לנושא ולמחלוקת שעוררה פסיקת בית המשפט.
מדובר בחוק, לא בצדק
אני (וכנראה גם הצדק) איתך בדעה שלא מדובר במשחק מזל, אבל בהינתן החוקים הקיימים הוא עבר על החוק
גם אם היום יחוקק חוק שמדובר במשחק חוקי, עדין הח״כ ביצע עבירה על החוק, והוא צריך לתת על כך את הדין, והמחיקה הזריקה של הפוסטים רק מוכיחה שגם הוא חושב שיש לו מה להסתיר
הזריזה*
דן מדען – למיטב הבנתי טקסס הולדם הוכרז על ידי בתי המשפט כמשחק אסור. פוסקים כך שוב ושוב לאחרי שחוות הדעת של מומחים (סטיסטיקאים) נבחנו בבתי המשפט בישראל.
אז מה טל ? בית המפשט אינו יכול לטעות ? איך זה שבמדינות אחרות קבעו שזה לא משחק מזל ? הם מפגרים ?
יונתן ברור שבית משפט יכול לטעות. זה לא בלוג משפטי. זה בלוג פוליטי. שופטים טועים כל הזמן וחוטפים ביקורת מטורפת בעיתונות. אתה מוזמן לעיין במקומות הרלבנטיים.
היי רן מדען,
לצערי, הפסיקה לא הכירה בטקסס הולד’ם כמשחק מבוסס יכולת, לפחות לא בישראל. אני משחק מדי פעם עם חברים, ואני מכיר את האלמנט ה”יכולתי”, אולם בשורה של פסקי דין (החל מעניין ערן רוק) שמדובר במשחק מזל.
הבעיה כאן, אגב, היא שלא מדובר בחוג חברים מצומצם ומסוים, אלא במשחק שפתוח לציבור.
בפועל הסתרתם רק ספרה אחת מהטלפון.
אשפר את ההסתרה. (על אף שהנייד שלו נמצא חופשי ברשתות)
שמעתי שהוא קיים את טורניר הפוקר הלא חוקי בפסח ומכר ואף הציג שם חמץ. נראה לי שזה מכשיר את הפעילות, בעיקר כשכולם מודים שהחוק לא ממש הגיוני.
אסור לשחק פוקר בישראל??
אין מה לומר. אירן.
מותר לשחק פוקר בישראל, אזור לארגן טורנירים.
מותר גם לארגן טורנירים כל עוד סכומי הזכייה אינם משמעותיים ולמרות שחוג החברים שם צריך להיות מסויים ומצומצם עליהם לקיים את הטורנירים כל פעם במקום אחר כך שלא יחזרו על אותו מקום יותר מפעמיים תוך חצי שנה…
יחד עם זאת, על אף דבריהם של קלינגר ושניידר על יותר מפסיקה אחת הקובעת כי פוקר הוא משחק אסור, מחיפוש שעשיתי לא ראיתי פסיקות נוספות. בתיקים אחרים שעסקו בנושא הגיעו הצדדים להסדר טיעון כך שבית המשפט לא נדרש לעניין. לדעתי בהחלט יש סיכוי שבעתיד הפסיקה תהיה שונה.
אין לי מושג לגבי החוקים לגבי טורנירי פוקר – ואם עבר עליהם, ראוי שייענש בהתאם לחוק, ח”כ או לא ח”כ.
לעומת זאת, לא יכולתי שלא לתמוה לגבי הביטוי המרתק “מסר עדות שקר לארגון ‘שוברים שתיקה'”. הארגון הזר ‘שוברים שתיקה’ (היה בשעתו דיון משעשע למדי לגבי סוג הרישום שלהם בארץ, אחרי שהתברר שאין כזה…), שמטרתו בגדול היא הבאשתם ריחם של לוחמי צה”ל (כחלק מהקמפיין הזר הרגיל) אינו יישות שהטעייה שלה היא “עדות שקר” (עבירה פלילית עפ”י חוק העונשין). בסה”כ מדובר על הטעיית המטעים. לטעמי זה כמובן בזבוז זמן מטופש, אבל זה בוודאי פחות שלילי ממה שהחבורה הזו עושה בעצמה, במימונם הנלהב של שונאי ישראל בחו”ל.