יעקב לבי, שיחד עם איציק אלרוב הניפו את מחאת הקוטג’ בקיץ 2011 סיפר לי השבוע על סקר שפורסם בעיתון החרדי המשפחה, על פיו 10 אחוז מן הציבור החרדי החליטו שלא להצביע למפלגות חרדיות ויותר מ 30 אחוז טרם החליטו אם יצביעו למפלגה חרדית או אחרת. בניגוד לתפיסה על פיה המצביעים החרדים נוהים אחרי פסקי הלכה ו”החוב הקדוש להצביע עבור המפלגה הקדושה” כדברי לבי – המצב בשטח שונה.
לבי, בעצמו חרדי תושב בית שמש, ומייסד ה”יוזמה החרדית”, גוף שמטרתו גיבוש הסדר לאומי להגברת ההשתתפות בנטל והשתתפותם חרדים בשוק העבודה, פעיל מאוד ברשתות החברתיות (כן, אני מודעת לסתירה בין היותו חרדי לבין הנוכחות ברשת, ובכל זאת, כך לבי רואה את עצמו) ואינו מתרחק מניהול ויכוחים פומביים עם עסקני הציבור החרדי. לפני כמה ימים הוא העלה בעמוד הפייסבוק שלו, גרף מעניין המבוסס על נתוני ועדת הבחירות המרכזית והלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, המצביע על ירידת התמיכה ביהדות התורה לאורך השנים.
ההגיון של לבי פשוט: הצמיחה הדמוגרפית בקרב הציבור החרדי לא מתורגמת לעלייה במספר התומכים במפלגה. “הערכות זהירות מדברות על כ 350 אלף מצביעים פוטנציאלים ליהדות התורה (על פי נתוני הלמ”ס)” לבי כתב לצידו של הגרף “בחישוב אחוז הצבעה של כ 85% כמקובל בציבור החרדי ועל פי חישוב סביר של כ 29,500 איש למנדט, יהדות התורה היתה יכולה להביא לכנסת יותר מ10 מנדטים. השאלה היא אם כן: היכן המנדטים האלו בדיוק? האם יש להם תשובה אחרת מלבד זו שהציבור מאס בסיאוב, בשחיתות ובנפוטיזם? אולי באמת כבר אינם מייצגים את השקפותיהם, לא של הרבנים בשמם הם מדברים ולא של הציבור אותו הם מייצגים ואינם פועלים לצרכיהם של יותר ממחצית מבני הציבור החרדי?”
על העמוד של לבי התחיל להתנהל ויכוח, בינו לבין אדם נוסף, “לא בדיוק היועץ של ח”כ אורי מקלב, כי זה הרי ברור שמקלב לא יכול להעסיק מישהו שיענה בשמו בפייסבוק, כי המדיה הזו פסולה בעולם החרדי, אינני מכיר אותו אבל יתכן שהוא סוג של פעיל ומקורב.” לבי טען שהיהדות התורה מאבדת מכוחה, שאינה קשובה לציבור. היועץ מנגד סיפר על כמות הפניות אליהם, ובהתאם לרוח הזמן, הויכוח שם פתוח ומתמשך גם בעת פרסום הפוסט הזה.
בחודשים האחרונים, עם הכתיבה הפוליטית שלי בפייסבוק, יותר ויותר חרדים משוחחים איתי ישירות באמצעות הצ’אט. שיחות פשוטות על פוליטיקה, תהליכי בחירות, העדפות ציבור הבוחרים וגם על פמיניזם ועוד. חרדים אחרים, שמו לב לפוסט אורחת שפרסמתי בפלוג, מטעמה של אישה חרדית (בעילום שם כמובן), ומיהרו לעדכן אותי, שאם היא משוחחת איתי ישירות בפייסבוק – חרדית היא לא. חלק מן החרדים הללו פוסלים את חרדיותה של אישה בשל העובדה שהיא מתכתבת בפייסבוק איתי, ובו זמנית, מנהלים איתי דיאלוג פייסבוק ישיר.
האמת, שהשיח הפשוט הישיר הזה מדהים אותי. אני לא יכולה לחשוב על פורום אחר בו הייתי מצליחה ל”הסתודד בצד” עם פעיל חרדי ממפלגת יהדות התורה או לקבל עצות ותובנות מבוחרי ש”ס. יותר מכך, מן השיח המודרני הזה, באמצעות הפייסבוק (כאמור, לא מדובר על תגובות פומביות בגילוי שם על הקיר, אלא בשיחות צ’ט ישירות בין עיתונאית לעסקן חרדי, לשם דוגמא), מתבהרת לי התמונה הבאה: הציבור החרדי נמצא בהמוניו ברשתות החברתיות, אך מנהיגיו לא שם. לפי מחקרים שיעור החרדים שגולש באינטרנט הכפיל עצמו בחמש השנים האחרונות ומגיע לכ 50%. הגלישה מן האייפונים הכשרים והתשוקה לחדשות ועדכונים, הפכו את הפייסבוק למקור מידע זמין ומהיר והציבור החרדי נוכח ופעיל שם כל הזמן. התופעה לא מדלגת על השיח הפוליטי.
איש התקשורת ישורון תורג’מן, בעל הבלוג, שאריות ברשת,שגדל בחינוך החרדי ליטאי (אך כיום מתרחק מן ההגדרות) אמר לי שרוב החרדים שאין להם אינטרנט עדיין עושים בדיוק מה שהרבנים אומרים “ולא בודקים את מאחורי הקלעים של ההתרחשויות הפוליטיות. הם חיים בסוג של תמימות ולא מערערים על מנהיגיהם. לעומת זאת, בשנים האחרונות אפשר לראות כל מיני חרדים מודרניים כמו הקבוצה של “טוב” למשל אשר אומרים שההנהגה החרדית הרגילה לא באמת מתאימה כיום ולא מסונכרנת בכלל עם מה שקורה בפועל בחברה החרדית. מצד שני, ברור שההנהגה שלהם לא נמצאת ברשת ולא מבינה את חשיבות המדיום, כי מן הסתם הגרעין המרכזי של התומכים שלהם לא יגלוש ברשתות.”
גם נחמן נחי וייס עיתונאי ודובר פוליטי, שמפעיל את אחת מקבוצות הווטסאפ הפוליטיות הכי פופלריות (למעשה הוא הכניס אותי לקבוצתו וחשף בפני את הדיונים שם) אומר שלא מדובר בתחושת פייסבוק פרטית שלי: “אין שום עסקן ציבור או פוליטיקאי חרדי שנמצא ברשת. ואני מדבר כמובן על האליטה השמרנית של אגודת ישראל ודגל התורה. גדלתי אצלם ואני מעורה הייטב בציבור החרדי וכל מה שקשור אליו במישורין ובעקיפין כולל הפוליטיקות הפנימיות והניואנסים הכי דקים של כל מחנה וקהילה”
ואיך מרגישים את זה בפוליטיקה? “הפוליטיקה חרדית מתנהלת בדלתיים סגורות. כלומר, יש המון דילים בין הדרגים הגבוהים והמעורים והרבנים הם שקובעים. הציבור הוא הנכס צאן ברזל של הרבנים שמורים למי להצביע. אין פוליטיקאי חרדי שפורש מצע או יוצא לחוגי בית כי האג’נדות הן אחידות לכולם – שמירה על ערכים ומלחמה בכופרים. אבל חשוב להבין שרוב החרדים שבשיח ברחבי הרשת, מגבשים דעה עצמאית ומתברר שבסוף – האשכנזים מצביעים לליכוד או לבית היהודי או לישראל ביתנו , והספרדים, נשארים נאמנים לשס אבל רבים מצביעים גם לאחרים. בשורה התחתונה ההנהגה החרדית הפוליטית לא צריכה את הרשת כדי להגיע לציבור בוחריהם.”
ומה לגבי הטענה שמי שנמצא ברשתות החברתיות בכלל לא יכול להגדיר את עצמו חרדי, כולל ביחס לנשים החרדיות שנמצאות ברשת, אך לא חושפות את זהותן? “תמיד אצל החרדים יאמרו שמי שלא נוהג לפי הכללים, הוא לא מן המחנה. זו דרכם להתנער, ממי שלא מייצג את מתווה הרבנים. אני בטוח שאותה חרדית שפרסמה את הפוסט, מייצגת קול של נשים מודרניות שהן חרדיות. כל אישה ששואפת לעמוד בתפקידי מפתח יוצרת אינטראקציה עם העולם הגדול והרבנים יוקיעו אותה וההנהגה תעצור אותה, כולל להרחיק את ילדיה ממוסדות החינוך, כי היא לא תעלה בקנה אחד עם אשה יראת שמיים.”
“את יודעת למה הדבר דומה? אמר לי י’, חרדי נוסף ששוחתי איתו אתמול בשעת לילה מאוחרת “זה מזכיר את מה שקרה לעמים הערביים ולציבור באיראן ברגע שהם התחילו לפמפם את השטח עם הרשתות החברתיות. הבעיה באינטרנט, מבחינת הציבור החרדי היא, שיש שם יותר מדי סכנות. זה מעט תועלת וסיכון רב.”
את הפוסט ניתן לקרוא גם בפלוג, באתר הארץ
שאפו! את מציפה כל הזמן את השאלות הנכונות. גם אני תהיתי איך קובעים בסקרים כל הזמן את מספר המנדטים. לדעתי כמו שעושים שיערוך לערבים עושים שיערוך לחרדים (ייתכן וכבר אמרת את זה באחד הפוסטים שלך) וזה רק הופך את הסקרים לפחות ופחות אמינים
תמשיכי עם העבודה המצויינת
לגמרי לא מדוייק שהנטייה החרדית היא ליכוד או ישראל ביתנו. בשנה האחרונה יש פעילות עניפה של חרדים גם בתוככי מפלגת העבודה בעקבות בחירתה של יחימוביץ לראשות המפלגה. אנחנו מזהים בה אדם ערכי וענייני שעמדותיה הכלכליות והחברתיות זהות לאלו של החרדי הממוצע.
אם חשבו הרבנים בשעה שנלחמו באינטרנט כי רק בלא כשר בעיה וכי בטלפונים הכשרים אין בעיה אז אני מביא לכם כאן מההתכתבויות בטלפון הכשר, ולא תאמינו מה שמוצאים שם
צריך לזכור מדובר בשיחה בקבוצות שם כל אחד מרשה לעצמו הכל מפני שזה לא פאבליק רק קבוצה קטנה רואה את זה, אבל הדברים החמים דולפים החוצה, ונשתדל אי”ה בעתיד להעלות חומר מקבוצות שאיני חבר בהם, ולכן אני לא חייב להם דבר, היכן שצירפו אותי יש לי בעיה חייב לשמור אימונים
הנה כאן יש לכם: קטע של התכתבות פוליטיקאים בקבוצת בעלזא נייעס בבלעקברי הכשר.
יהושע ויינברגר – אייכלר מה נשמע?
אייכלר – ברוך השם הודו לה’ כי טוב.
ויינברגר – איך מתכוננים לבחירות?
אייכלר – אכן שאלה קשה המועד מתקרב ואני מרגיש שעוד לא עשינו מספיק.
ברייש – מה לא עשינו מספיק? עשינו כנס בחירות וכבר גילינו את דעתינו.
אייכלר – אתה לא מבין. כל זמן שאני לא בטוח עם הכסא אין על מה לדבר.
ויינברגר – מה לא בטוח עדיין? הרי עשיתי שטיפת מח להמון אנשים שיש לנו ציבור ענק אשר גודל בממדים גדולים ואנחנו עוד שנים אחדות עוקפים את גור.
אייכלר – אל תדבר שטיות עם וויז’ניץ עוד לא גמרנו אז אתה רוצה כבר לתפוס גם את גור?
בריסק – מה לא גמרנו עם וויז’ניץ? כבר אמרנו כמה אנשים יש לנו?
ברייש – אייכלר צודק הרי עיקר העולם שלנו זה בחו”ל אבל פה בארץ זה בושות באם נספור אחד אחד. בוא נפתח ספר טלפונים ונבדוק. וזה האלפון של לפני חמש שנים שאז יצא בפעם האחרון שם ומאז הספיקו לגדול במספר לא מבוטל.
ויינברגר – אבל הציבור התמים לא יודע זאת?
אייכלר – וחוץ מזה פה בקבוצה שזה אישי אני יכול קצת להתפרק… אתם בכלל יודעים איזה בושות היה לנו בבחירות שעבר? אתם יודעים שבספירת הקלפיות בקרית וויז’ניץ בני ברק היה 93 אחוזי בחירה. בחיפה בסערט וויז’ניץ היה 40 אחוזי בחירה ובקרית בעלזא היה 25 אחוז שברובם רוב הקולות היה ש”ס. אתם יודעים איזה בושות היה לנו אז? .
ויינברגר – למה לא סיפרת לי את זה אז?
בריסק – הוא לא חייב לספר לך הכל.
ברייש – אני אכן בודק כעת במחשב ועדיף לנו עכשיו להחליף נושא. זה נושא רגיש ולא נעים להמשיך ככה.
אייכלר – ברייש צודק. אבל אנחנו חייבים להמשיך הלאה במערכת הבחירות.
בריסק – קצת הסטורי’ה. הרי אנחנו רוב השנים הלכנו עם דגל. ואסור לשכוח שוויזניץ היו תמיד באגודה.
ויינברגר – אבל הדור הצעיר לא יודע זאת מילא. היום אפשר להכחיש הכל.
אייכלר – ויינברגר תפסיק בזמן כי אני פוחד שעוד כמה ימים צאנז תתעורר ותגיד שיש להם יותר מאיתנו ואז יהיה לנו בושות. נצטרך להתחיל עם כל חסידות ולא יהיה לנו זמן למערכת הבחירות.
ויינברגר – הבנתי. האם אתה רוצה להוציא עלון מיוחד על כל הפעולות שעשית?
אייכלר – ויינברגר דבר איתי באישי
מבלוג של חיים שאולזון : בעולמם של חרדים
http://bshch.blogspot.co.il/
לפחות תציין שמדובר בפסבדו – דיווח, ובהזיות הקנביסט שאולזון
טעות בכותרת הטבלה
שבע מערכות בחירות, לא שבעת
יש לזכור שבהערכה גסה חצי מהחרדים הם בני עדות המזרח, כלומר מצביעים ש”ס.
בערך שליש מחברי (אברכים שלומדים בכולל) לא הולכים להצביע בכלל בגלל תחושת סלידה מג’.
רק רוצה לציין שהייתי הראשון לזהות וגו’. http://dubikan.com/archives/1526