פוסט אורח מאת: ד״ר יגאל נוימן, כלכלן, בעל תואר דוקטור מאוניברסיטת סטנפורד, מורה מן החוץ בבי”ס אריסון למנהל עסקים במרכז הבין-תחומי ובפקולטה למנהל עסקים באוניברסיטת תל אביב
בשבוע הקרוב יוחלף הילוך בהליך בחירת המועמדים לנשיאות של המפלגות הגדולות בארצות הברית לשלב הבא, כשלראשונה יבקשו המועמדים את אמון הציבור, קודם באיווה (אחד בפברואר) וניו המפשייר (תשיעי בפברואר) ואחר כך בשאר מדינות ארצות הברית. תהליך בחירת המועמדים, בדיוק כמו הבחירות לנשיאות עצמן, הוא הליך של בחירות עקיפות. בשלב הראשון בעלי זכות הבחירה בוחרים את נציגיהם, ובשלב השני מתכנסים כל הנציגים בועידת המפלגה (national convention) ובוחרים את מועמד המפלגה לנשיאות.
שלב בחירת הנציגים
בשלב הראשון נערכות בחירות מוקדמות (primaries) ו/או אסיפות בוחרים (caucuses) בכל מדינה.
בבחירות מוקדמות משלשלים ביום מסוים בעלי זכות הבחירה פתק בעד מועמד כלשהו לקלפי, בדיוק כמו בבחירות רגילות. בימים אלה פתוחות הקלפיות מן הבוקר עד הלילה והבוחרים זורמים, כל אחד בשעה הנוחה לו.
בעוד שאסיפת בוחרים או ׳היוועדות׳ (caucuses) מצריכה יותר תיאום כיון שכל בעלי זכות הבחירה באיזור מסוים מצביעים בו זמנית. מקובל להניח שבמדינות בהן נערכות אסיפות בוחרים הבחירה נעשית על ידי הגרעין הקשה של בוחרי המפלגה, בעוד שבחירות מוקדמות מאפשרות לציבור הרחב יותר להביע את דעתו. למעשה, בשתי השיטות בוחרים את נציגי המדינה לnational convention. בחירות עקיפות, כבר אמרנו?
נוסף על השוני בשיטת הבחירה, יש עוד מספר עניינים חשובים שנתונים לשיקול הדעת של המדינות:
א. האם כל מי שרוצה רשאי להצביע (פריימריס/אסיפת בוחרים פתוחה) או שמא רק מי שנרשם מראש כתומך במפלגה רשאי להצביע?
ב. האם הבחירות הן יחסיות (כלומר, מועמדים מקבלים נציגים בשיעור יחסי להצבעה עבורם) או רוביות (המועמד שזכה ברוב הקולות במדינה מקבל את כל הנציגים שלה)?
ג. והאם העדפות הבוחרים מחייבות את הנציגים שנבחרו, או שהן בגדר המלצות גרידא?
מעבר לנציגים הנבחרים, ישנם גם סופר-דלייגטס (super-delegates). אלו הם בכירי המפלגה ונבחרים מטעמה (למשל, כל הסנטורים, חברי בית הנבחרים, ומושלי המדינות מטעמה) שמקבלים אוטומטית מעמד של צירים ובעלי זכות הצבעה בועידת המפלגה.
ועידת המפלגה
לאחר שמסתיים הליך בחירת הצירים, מתכנסים הצירים בועידת המפלגה. זו נערכת כל שנה בעיר אחרת; השנה תיערך ועידת הרפובליקנים בקליבלנד, אוהיו וועידת הדמוקרטים בפילדלפיה, פנסילבניה. שתי הערים ממוקמות במדינות מתנדנדות, הקרויות לעיתים אף ״סגולות״ (על שם היותן שילוב של מדינות אדומות וכחולות), כלומר מדינות בהן שתי המפלגות מניחות מראש שיש להן סיכוי סביר לנצח בבחירות הכלליות.
זאת בניגוד למדינות ה״כחולות״ כמו קליפורניה או ניו יורק, או ה״אדומות״ כמו טקסס שבהן די ברור מראש איזו מפלגה תנצח בבחירות לנשיאות. מקובל לתזמן את שתי הועידות כך שלא יחפפו זו לזו, וכן (מתוך התחשבות ברשתות הטלוויזיה ובאוהדי הספורט) שלא יחפפו לתחרות האולימפיאדה. השנה ייערכו שתי הועידות ביולי, כשהרפובליקנים יפתחו והדמוקרטים יבואו אחריהם, ואולימפיאדת ריו תפתח בחמישי באוגוסט.
טקסים ונאומים
ברוב המקרים הועידה היא בסך הכל טקס הכתרה, זאת משום שאחד המועמדים כבר זכה ברוב קולות הצירים במהלך החודשים הקודמים. במקרים כאלו מקובל שהמועמדים שהפסידו ישחררו את הנציגים שהתחייבו לתמוך בהם מהתחייבותו על מנת שהבחירה במועמד תהיה פה אחד. עם זאת, במקרים נדירים אף אחד מהמועמדים לא זוכה ברוב קולות, ואז נערכות בועידה הצבעות ״אמיתיות״ במספר סיבובי בחירה שביניהם מתבצע סחר סוסים במיטב המסורת הפוליטית, עד שאחד המועמדים זוכה ברוב קולות. להליך כזה קוראים brokered convention.
הפריימריז של 2016
השנה מתבצעות הבחירות המוקדמות, כבכל שנה, בשתי המפלגות, אולם מהות התהליך שונה בתכלית. אצל הדמוקרטים מדובר בהליך של שיקוף רצון הבוחרים. כרגע מתחרים שלושה מועמדים, הילארי קלינטון, ברני סאנדרס, ומרטין או׳מאלי, אולם הקרב האמיתי ניטש בין השניים הראשונים. אם לא יהיו הפתעות מרעישות, ההתמודדות תימשך עד שהעדפות הבוחרים יתבררו ואחד מהשניים יזכה במועמדות המפלגה לנשיאות. למעט או׳מאלי שסיכוייו לנצח נראים כרגע קלושים (אם להאמין לסקרים) ושעלול להחליט על נשירה מהמירוץ משיקולים של חוסר סיכוי לזכות או פשוט משום שבשלב מסויים ייגמר לו הכסף, סביר להניח שקלינטון וסאנדרס יישארו במירוץ עד שאחד מהם יוכרז כמנצח. ההבדלים האידאולוגיים ביניהם ברורים, והשאלה שנותרה היא מה מעדיפים הבוחרים וגם איזה מועמד/ת בעיני חברי המפלגה יכול/ה לנצח את המועמד הרפובליקני.
המצב במפלגה הרפובליקנית שונה בתכלית. כרגע מתמודדים לפחות שנים עשר מועמדים: דונאלד טראמפ, טד קרוז, מארקו רוביו, ג׳ב בוש, ג׳ון קייסיץ׳, בן קרסון, קריס קריסטי, קארלי פיורינה, ג׳ים גילמור, ראנד פול, מייק האקאבי, וריק סאנטורום. דונאלד טראמפ מוביל בסקרים, אך הדינמיקה עוד לא התגבשה ובנוסף לתפקיד הרגיל של שיקוף רצון הבוחרים, לפריימריס הללו נכון תפקיד חשוב של סינון מועמדים.
למשל, כמה מהמועמדים הרפובליקנים מתחרים על אותו פלג של בוחרים, מה שמקובל לקרוא לו הממסד הרפובליקני. אלו הם הבוחרים המתונים יחסית, ואחריהם מחזרים: בוש, קייסיץ׳, קריסטי, ורוביו; ארבעתם מקבלים כרגע בסקרים מספרי שיא בעיקר לאחוזי שומן של גבינה רזה, ובכל מקרה למטה מגיל בר מצווה. ברור לכולם, כולל למועמדים עצמם, שלא כולם יוותרו במירוץ עד סופו; כמו כן ברור שקולות שניתנו למועמד שפרש יעברו, בסבירות גבוהה, למועמד הקרוב אליו בדיעותיו. לכן, ייתכן שהאחרון שיוותר עומד מארבעת המועמדים שהוזכרו לעיל יזכה בקולות שמראש ניתנו לכל הארבעה.
במצב כזה, יש חשיבות ניכרת לסדר הפרישה של המועמדים, כיון שהתחזקות של אחד המועמדים, למשל כתוצאה מכך שמועמדים דומים אליו פרשו מן המירוץ, עשויה ליצור את המומנטום המיוחל. היסטורית, מועמדים פורשים מהמירוץ כאשר זרם התרומות אליהם מתייבש, מה שקורה כאשר תורמים קיימים מתייאשים ממועמד שסיכוייו אפסו ומעבירים את תמיכתם הכספית למועמד בעל סיכויים טובים יותר לזכות במועמדות.
הצלחה או כשלון יחסי בבחירות המוקדמות משפיעים על התורמים, ולכן נודעת חשיבות ניכרת לביצועי המועמדים (יחסית לציפיות המקדמות מהם) במדינות המוקדמות כמו איווה, ניו המפשייר ודרום קרולינה. עם זאת, מקובל להניח שלחלק מהמועמדים יכולות פיננסיות גדולות מלאחרים; כך למשל, ג׳ב בוש נשען על המכונה המשומנת של משפחת בוש, הפעילה ברמות הגבוהות ביותר של המפלגה הרפובליקאית לפחות מאז 1980. אורך הנשימה הפיננסי שלו כנראה גבוה משמעותית מזה של מועמדים אחרים.
בנוסף, מקובל להניח שחלק מהמועמדים מתחרים בעצם, החל משלב מסוים, על המעמדות לסגן הנשיא.
נקודות שכדאי לשים אליהן בשבועות הקרובים:
אצל הדמוקרטים כל מדינה חשובה באופן יחסי למספר הצירים שלה. למדינות המוקדמות יש חשיבות עודפת מבחינת יצירת מומנטום ותו לא. רצוי לשים לב לסקרים הכלל-לאומיים (להבדיל מסקר מקומי של איווה או ניו המפשיר) משום שהם משקפים את האוירה הכללית בציבור, וכמובן למספר הנציגים שבהם זכו קלינטון וסאנדרס. מספר הנציגים בהם יזכה או׳מאלי יהיה חשוב רק אם תתגבר הסבירות שבגלל הצלחתו אף אחד משני המובילים לא יזכה ברוב קולות הבוחרים. אפשר להתעלם מן ה endorsment, הצהרות תמיכה של בכירי המפלגה, למרות שלרובם יש זכות בחירה כסופר-דלייגטס, משום שרובם ככולם נתונות להילארי קלינטון. ממילא הצהרות התמיכה אינן מחייבות ושמורה להם הזכות לשנות את דעתם עד לועידה, אם יתברר שסאנדרס זוכה לרוב.
אצל הרפובליקנים, בנוסף למספר הצירים של כל מדינה, המדינות המוקדמות חשובות גם משום שהן עשויות לגרום למועמדים לנשור מהמירוץ ולפתח עבור אחרים את מה שנקרא, אפקט כדור השלג. וכאמור, סדר הנשירה קריטי. רצוי לשים לב לסקרים הכלל-לאומיים אבל גם לסקרים במדינות המוקדמות, ועוד יותר מזה לקצב גיוס הכספים של המועמדים המשתרכים מאחור. להצהרות התמיכה של בכירי המפלגה יש חשיבות, כי מעבר להיותם צירים בועידה הם גם יכולים לבחור את התזמון הטקטי של הצהרותיהם כדי לעזור למועמד כלשהו בהתמודדות הקריטית על כיסי התורמים ולשנות את הדינמיקה של המירוץ. לפחות בשלבים המוקדמים של המירוץ, למספר המועמדים בהם זכה כל מועמד יש חשיבות מינורית בלבד, משום שנציגים של מועמדים שפרשו ישוחררו מהתחייבותיהם בבוא הועידה.
פוסט אורח מאת: ד״ר יגאל נוימן, כלכלן, בעל תואר דוקטור מאוניברסיטת סטנפורד, מורה מן החוץ בבי”ס אריסון למנהל עסקים במרכז הבין-תחומי ובפקולטה למנהל עסקים באוניברסיטת תל אביב
תענוג לקרוא כאן כותב אורח שאתה לא יושב תמה אחרי קריאת הטקסט ותוהה איזה איכויות נסתרות יש בו שגרמו לכך שהובא הנה כבעל טור אורח. תקדים מבורך.
מעבר לכך, נחמד לראות שמביאים לפה אנשים שרכשו השכלתם בצפון קליפורניה ועל כן מהווים תוספץ ראוייה לנציגות השבצ”ק בפלוג.
שיט, שוב חשפתי פרטים אודותיי. חובבנות לשמה:(
אני ניכנס לעמוד הזה רק בשביל לקרוא את אורי. פעם עוד הייתי קורא גם את הבלוג אבל נהיה משעמם.
אורי, יש לך מעריצים סוף סוף מישהו ניכנס בשמאל הנהנתן עם לשון חדה
מהרגע הראשון לא הבנתי למה אורי לא פותח בלוג משל עצמו.
פתיחת בלוג זה תיק. כאן יותר כיף. כאן נלחמים למען מעמד האישה (אלא אם כן היא ערביה, או מקורבת לשלי יחימוביץ’), כאן עוסקים במתרחש בשטחים הכבושים (והיינו עוסקים בכך עוד יותר, לו ידענו היכן הם נמצאים, לעזאזל), כאן מקדמים את העמותות ונוסעים לבריסל, העיר השלווה.,ף
מי ירצה לעזוב?:)
טוב אורי – איך תדע איפה זה השטחים הכבושים – ממקום מושבך בלוס אנג׳לס?
ניסיון התקלה! לוס אנג’לס זה בדרום המדינה, בעוד שאנו נמצאים בצפון…
בלוג בלי קטטות לא מעניין. מצטרף לאורי, נוימן זה שחקן רכש רציני. סוף סוף מישהו שאפשר ללמוד ממנו וגם יודע לכתוב. שווה לתת לו טור קבוע
יופי של הסברים יגאל!
תודה
יש לי כמה שאלות קצת יותר בסיסיות:
1. עד מתי נמשכים הפריימריז?
2. אם כל מדינה בוחרת בזמן אחר, ובדרך כלל התוצאות ברורות לפני סוף המירוץ, זה אומר שיש מדינות שההצבעה בהן מיותרת? מה אחוז ההצבעה במקרים האלו? האין זו בעיה?
3. האם היו בהסטוריה ״תרגילים מסריחים״ שגרמו לנציגים להצביע הפוך ממה שהתחייבו לו ובכך להפוך את הכף ממועמד אחד לאחר?
תגובה לאיל:
א. הפריימריס יימשכו עד יוני
ב. בהחלט. זה נכון לא רק בפריימריס אלא גם בבחירות ה״אמיתיות״ בגלל הפרש השעות והעובדה שתוצאות אמת של חלק מהמדינות בחוף המזרחי מתפרסמות הרבה לפני שהקלפיות בחוף המערבי נסגרות
ג. לא משהו מהותי. אם יש brokered convention, אז בועידה הכל יכול לקרות
תודה יגאל על ההסברים. כמה שאלות:
1. הסברת שהבוחרים בוחרים בפריימריס את נציגיהם ואלה יבחרו את המועמד. האם זה אומר שבכל מדינה יש גם מיני קמפיין של הנציגים השונים? נניח להילרי יש 100 ולברני יש 100 וכל אחד יכניס רק 60-70. האם יש משמעות למי יהיו ה70 בכל רשימה? האם יש להם תפקיד נוסף במהלך 4 השנים הבאות מעבר לבחירת המועמד?
2. איך קובעים כמה נציגים סהכ יש לכל מדינה?
3. איפה אתה מציע לקרוא על ההבדלים האידיאולוגיים בין המועמדים השונים? אפשר תמצית או עוד טור אורח ? 🙂
תודה !
יעל:
א. בכל מדינה מתנהל קמפיין של כל מועמד. אין משמעות לזהות הנציגים, ואין להם תפקיד מהותי נוסף אחרי שהמועמד נבחר והעידה ננעלת
ב. סך הנציגים של כל מדינה נקבע לפי גודל האוכלוסיה
ג. לגבי ההבדלים האידאולוגיים: יש המון חומר ברשת, בעיקר באתרי המועמדים. אין אתר שלא מפרט את תכניות המועמד לגבי כמעט כל נושא רלוונטי לבוחרים בארה״ב. לגבי טורים נוספים: נא לדבר עם טל.
תודה
עניין מספר הנציגים הוא טיפה יותר סבוך, ולמעשה הוא נתון בידי הנהלת המפלגה הארצית (DNC/RNC). מספר הנציגים אפילו יכול לשמש כסנקציה נגד מדינה שפועלת נגד האינטרס המפלגתי – היו מדינות שהקדימו את הפריימריז אצלן כדי לקבל יותר תקשורת ונקנסו בהפחתת מספר הנציגים לחצי.
הסבר מתמצת וקולע למטרה. מה שלפי דעתי מענין באיווה היא שיטת ההיוועדות. התכנסות מענינת שבה מנסים לנפות מיעוט בוחרים ולשכנע אותם להצטרף למחנה האחר. בסופו של דבר המועמד עם מספר התומכים הגבוה באותו קלפי מקבל את רוב הנציגים. במדינות מסוימות זה הכל או כלום. שיטת שכנוע שנעשת בלהט אבל בצורה מנומסת ותרבותית. אין סיכוי ששיטה כזאת תעבוד בארץ הקודש.
שלום יגאל ותודה על מורה הנבוכים. רציתי לשאול מספר שאלות
א. מה כל כך מיוחד בהתוועדויות על פני בחירות פנימיות רגילות?
ב. האם בציבור האמריקני, מועד הצבעת המדינות המאוכלסות יותר מגיע אחרי שכבר יש מועמד בפועל (בגלל נשירת האחרים) ? לכאורה הייתי מצפה שכל המדינות ייבחרו יחדיו או לכל הפחות, התוצאות לא יפורסמו עד אשר כולם יצביעו. מדוע לדעתך זה לא המצב?
תודה