“אנחנו מעוניינים לדון במהות ולא בתיקים”, “ש”ס לא תשב באופוזיציה” ו”אף אחד לא מעוניין בתיק הבריאות” – יש פערים גדולים בין מה שאנחנו שומעות בחדשות, ומה שקורה בשטח. טל שניידר הגיעה לעשות סדר
ח”כ לשעבר רחל אדטו כתבה השבוע טור ובו מחאה זוטא על כך שאף אחד לא מגלה עניין במשרד הבריאות. האמת, כפי שנודעה לי בשבועות האחרונים רחוקה מכך. לפחות שני חברי כנסת בכירים אמרו לי כי היו רוצים, מאוד רוצים אפילו, לכהן כשר במשרד הבריאות. ויש מספיק נבחרי ציבור איתם לא שוחחתי בעניין.
מתוך שני המעוניינים בתיק, איתם דיברתי, סיפר אחד בכיר במפלגתו שבמסגרת השאיפה לצמצום מספר שרי הממשלה הוא הציע לחבר בין תיקי הבריאות והרווחה לתוך משרד ממשלתי אחד ולהחזיק את התיק המורכב הזה אצלו. ח”כ אחר, ממפלגת השלטון ציין כי העובדה שתיק הבריאות נחשב בעבר ללא-פופולרי, גרמה לו לרצות לעסוק בתחום.
ברקע הקמת הממשלה, כשמנסים לפלס את הדרך מבין כל הספינים, השקרים והקלישאות, ניצבים כמה מיתוסים לא מבוססים. סלונה מנתב את דרכם בנבכי הקלישאות המיותרות והראויות להדחה.
1. אף אחד לא רוצה את תיק הבריאות
כאמור, לא מדויק. כמו כן, סגן השר יעקב ליצמן, ששירת כשר הבריאות בפועל ב 4 השנים האחרונות נחשב למי שעשה עבודה מקצועית ממש טובה. אנשים שמכירים היטב את מערכות הרווחה והבריאות, כמו חברת הכנסת החדשה מיכל רוזין, אמרו לי השבוע בכנסת, שדווקא יש הגיון רב באיחוד התיקים. “במקרים רבים בהם טיפלתי, בתחום נפגעות עבירות מיניות, משרדי הממשלה היו מטרטרים אותנו בין הרווחה לבריאות. אם ישבו שניהם יחדיו, יהיה אפשר אולי לפתור סבכים בירוקרטיים רבים” היא אמרה לי אתמול.
2. צמצום מספר השרים יעזור בקיצוץ הוצאות הממשלה
זהו מיתוס שיש לשברו, כיוון שהוצאות כבדות אותן יש לקצץ אינן תלויות במספר השרים. קיצוץ הוצאות הבטחון בראש, וקיצוצים אחרים, יקלו על התקציב, ולא מספר שרי הממשלה. יחד עם זאת, להפחתת מספר משרדי הממשלה יש השפעה טובה אחרת, שאינה פיננסית-מיידית: השרים היוצאים ואלה הרוצים להיות שרים לחוצים לקבל תפקיד ביצועי, וכך כל משרד ממשלתי הופך ליקר בעיניהם. כולם רוצים לשבת בתיק הרווחה, שר השיכון הוא הדבר הכי סקסי הבא.
3. ש”ס תמיד תהיה בממשלה.
אני הראשונה להודות שטעיתי בחיזוק וביסוס המיתוס הזה. במשך שנים שמעתי מרבים וטובים, שלא משנה מה יקרה, ש”ס לא יכולה להרשות לעצמה שלא לשבת בקואליציה. ושהם יעשו הכל, אבל הכל, על מנת שלא להגיע לאופוזיציה. עשר שנים חלפו מאז ישבו באופוזיציה וכל ההנחות הפוליטיות היו, שהם למדו את הלקח היטב ולא יתנו לטעות לחזור על עצמה. ובכן, בשעת כתיבת דברים אלה, נראה שהקלישאה הזו מתנפצת. ש”ס יצטרכו ללמוד שוב, איך עושים דברים מן האופוזציה, איך מסתכלים על צינורות הכסף מרחוק וכיצד כדאי להם, אולי, בקמפיין הבחירות הבא, לא לתמוך אוטומטית בראש הממשלה מן הליכוד.
4. “התיקים אינם העיקר, אנחנו מעוניינים לדון במהות”
זו קלישאת הקלישאות על פיה הפוליטיקאים מעדיפים לדון בתכנים, בנושאים שעל הפרק, בקווי היסוד של הממשלה ובהסכמות העקרוניות. מינוי ושיבוץ השרים אינו חשוב, לכאורה. אני מעוניינת לשבור את הקלישאה הזו מן הכיוון הבלתי צפוי. האישים כן חשובים. המינוי של האדם הוא מסר. מספר הנשים בממשלה הוא עניין עקרוני בשל מגדרן, כי הוא מעביר מסר של שינוי לדורות הבאים. מינוי של שר דתות, שמעוניין לשבור את שוק השליטה בבתי הדין הרבניים, שמעוניין לפעול למען התרת נשים עגוונת, הוא מסר, כי האיש נושא את המסר. הויכוח בין שי פירון לבין גדעון סער, על מהות החינוך, הנו אמנם ויכוח אידיאולוגי, אך הוא בא לידי ביטוי באמצעות האיש עצמו. ומי לא יסכים איתי, שאף אחד מן העקרונות של פתיחת שוק התקשורת לתחרות לא יכול היה להתקיים, לולא האיש, משה כחלון, שעמד בראש משרד התקשורת?
5) ולקינוח, לקט קלישאות מילוליות
סיטואציות של מו”מ קואליציוני לילי הובילו, בעבר, כמעט תמיד לתיאורים בנליים מתחום הספורט. ‘מחכים לדקה ה 90′, ‘הצדדים בזמן פציעות’, ‘דוחק לפינה’ ועוד. והנה, ב 2013, הפוליטיקה החדשה מציבה גם סטנדרט לשוני מחודש. נפתלי בנט, עם דימוי משמח מחדר הלידות: “לו הקמת הממשלה הייתה כמו תהליך של לידה, היינו בשתי אצבעות פתיחה” הוא כתב בעמוד הפייסבוק שלו. ויאיר לפיד בתורו, שואל השראה מן הנעשה בותיקן: “לילה אחרי לילה נמשך המשא ומתן, מתח, עצבים, כולם על הקצה, העייפות הופכת להיות גורם מכריע, כל חמש דקות יש ספין חדש. למה אי אפשר לגמור את זה כבר? כמה זמן לוקח לבחור אפיפיור?”. אז האם אפשר להכריז על תיקו במערכה ושמתחיל כאן משחק חדש?
ישנם משרדי ממשלה שמי שחפץ בחיים (או בקריירה פוליטית ) לא שואף להכנס אליהם, משום שאין בהם שום ”אופטימיות”. הבריאות והרווחה, גם המשרד לענייני גימלאים שבתקווה יבוטל הוא אחד כזה. לכן, את משרד הבריאות מאיישים כבר 20 שנה, שרים מהשורה השנייה, או אפילו השלישית של המפלגות. אף שר בכיר לא ירצה להתמנות לשר בריאות. למעשה, האחרון שרצה בתפקיד במובהק היה חיים רמון. אפילו ליצמן שאת מזכירה אמר במפורש, שהוא לא רצה את התפקיד הזה והיה מוכן להסתפק בראשות ועדת הכספים שעמד בראשה לפני שהתמנה, אך תפקיד סגן השר נכפה עליו.
ליצמן לא לקח את תפקיד השר מתוך “משחק” שכזה של אי הכרה בקיומה של המדינה. תקרא בלינק אליו קישרתי. בכתבה של רוני לינדר גנץ.
לחסידות גור היו שני שרים בראשית המדינה, שר הסעד ושר הדואר, כך שלא ברור לי מאיפה הקלישאה שביהדות התורה לא לוקחים תפקידי שר בשביל לא להכיר בקיומה של המדינה. אולי יותר מדויק הוא שמתישהו עבר חתול שחור בין יהדות התורה והממשלה, אבל זו השערה פרטית שלי.
להמנעות של ליצמן מתפקיד שר יש גם משמעות ציבורית אחרת, היא אפשרה לנתניהו להוריד שר ממצבת השרים הענקית שהיתה לו בממשלה הקודמת וגם לשמור על הרוב של הליכוד בממשלה.
כשנגמרת המהות עוברים לתיקים, לא להפך. זו הכוונה של המשורר. לפיד מעולם לא ביטל מועמד לשר זה או אחר באימרה הזאת ומעולם לא אמר שכאשר באים ליישם אידיאולוגיה, זה לא משנה מי עושה את זה. אם היה אומר וחושב כך אז גם מועמדים בעשיריה השניה היו הופכים למועמדים לשרים (במיוחד כשהוא זה שבנה את הרשימה)
חושבת, שאינך צריך להרגיש שעליך לדברר אותו או משהו. אנשים מבינים היטב למה הכוונה והמהות מאוד חשובה ולפיד לא המציא את זה. אבל למינוי של אנשים ואישים יש משמעות גדולה ולכן היתה ביקורת גדולה על לפיד כאשר השם הראשון ברשימתו היה יעקב פרי. בגלל האיש.
הזמן יגיד האם הבחירה בפרי הייתה שגויה או לא.
ואני הפרדתי בין מו”מ קואליציוני לבין בחירת האנשים לרשימה
טל, אולי יש לך מושג למה יעקב ליצמן שניער את משרד הבריאות כמו שצריך, בלי שום טובות הנאה למגזר שלו, למה הוא לא זוכה לשום הערכה על כך?
כאמור, הוא זוכה להרבה הערכה. כנס שם ללינק לכתבה של רוני לינדר גנץ מדה-מרקר וראה את הכתוב. היא כותבת בפירוש שיש לו הערכה עצומה ולשר הבא במשרד יהיה קשה (נעליים גדולות וכו’)
זה הפואנטה.
הערכה מקצועית- יש ויש. הרוויח את זה ביושר הבחור.
דיברתי על הערכה ציבורתית.
נאלץ לא להסכים איתך לגבי סעיף 4.הרפורמה בשוק התקשורת החלה עוד בימי השר אטיאס המוכשר ובכל מקרה הובלה ע”י פקידי המשרד. כחלון היווה את רוח המפקד הדוחפת קדימה ולא יותר
זה בדיוק העניין. רוח המפקד.
1. הבית היהודי זו המפלגה היחידה בממשלה הנוכחית ללא שרה. ביש עתיד עתידה של יעל גרמן לא ברור.
2. לחרדי: נכתב כאן במפורש שליצמן עשה עבודה טובה…
וואו, זאת הפעם הראשונה שאני מגיב כאן ולא בפייס… התרגשות…
פוסט מצוין ויצירתי. באשר לתיק הבריאות, אין לי מושג. יכול להיות שאנשים לא רוצים את התיק כדי לא להידבק… לגבי מספר השרים, אין ספק שיש פה הרבה פופוליזם. יאיר לפיד חושב שהבוחרים שלו לא יזהו את השינוי אם יהיו 23-24 שרים ולא 18. אני נגד חיתוך קיצוני ורדיקלי של הממשלה וריכוז הסמכויות בידי מעט משרדים. והרי אם המשרדים המוקרצים חסרי משמעות, מן הסתם גם ההשקעה בהם היא מעטה – כך שצמצום מספר השרים הוא עניין סמלי, והרבה פחות מהותי ממה שעושים ממנו.
לגבי החרדים, אני דווקא חושב שהם יקפצו לממשלה ברגע הראשון שיוכלו. אופוזיציה זה לא להם, וגם אם יהיו לא מעט הסכמות בינם לבין העבודה – פרטנרים אופוזיציוניים הם לא. הם לא רגילים לאופוזיציה, ואין להם הרי שאיפות שלטוניות. אלו לא מפלגה שמחכות ”לבחירות הבאות”… הם רוצים שיתנו להם כאן ועכשיו. הרי תמיד עדיף לשלוט בזרמי חלוקת התקציבים בועדת הכספים מלהיאבק מאבק מר מבחוץ. הם גם לא מאלה שיוצאים לרחוב, או נלחמים בשביל אחרים. והרי לדאוג למגזר שלהם יהיה מאוד קשה מבחוץ, שהרי את הפרטנריות האופוזיציונית לא מעסיק כמה כספים יילכו לישיבות.
לגבי התיקים, אין ספק שאת צודקת. הלפידים כל הזמן מדברים כמה הויכוח הוא לא על תיקים, אבל הייתה לנו ממשלה כבר מזמן אם זה באמת לא היה על תיקים… סתם סיסמא צדקנית. וזה מה שמעצבן אותי אצל יאיר: שחק פוליטיקה, אין לי בעיה. אבל אל תנסה להציג את עצמך כמשהו שנפרד מזה. אל תתנהג כאילו אתה לא חלק מהמשחק, כאילו אתה ”מעל זה”. די עם הצביעות. אתה לא צריך להתנצל שאתה עושה שטיקים כאלו ואחרים… רד אל העם…
מסכימה איתך (במיוחד עם פסקתך האחרונה)