פוסט אורח של מכר, בעל חשבון הטוויטר רו״ח, מין, הון (המעדיף להיוותר בכינוי זה, אני כמובן יודעת את זהותו) ושל שותפו לכתיבה אורי בן-דב בנושא החורג מעט מן התכנים הרגילים של הבלוג, אך מצאתי את הנושא חשוב, מרתק וראוי לדיון ציבורי תוך כדי הבחירות.
הנושא להלן עלה לדיון ציבורי אינטנסיבי לפני כמה שבועות ונבלע מעט בגלל העיסוק המוגבר בפריימריז של המפלגות השונות.
אחת מנקודות הציון היה הדיון בכנסת במהלך פגרת הבחירות, דיון שנערך לפי בקשת 40 חברי כנסת ושבמהלכו נאמה שלי יחימוביץ׳ את נאום ׳השקרים של חברות הגז׳ (וידאו מצורף בסוף)
מכאן והלאה, פוסט האורחים
איך הפך הדבר הכי טוב שקרה לכלכלה הישראלית לסכנה למדינת ישראל.
ישנן השלכות רבות ומגוונות למאגרי הגז של ישראל. ננסה להתייחס לנושא אחד בלבד, שנראה החשוב מכולם, והוא ההשפעה של הגז על הריבונות הישראלית.
כדי להבין ולמדוד את ההשפעה הזו, צריך לבחון את משאבי הטבע כאחוז מהתוצר. כלומר – איזה חלק מכל הפעילות הכלכלית במשק מרוכז בתחום הגז. לנתח הזה יש קשר ישיר למידת ההשפעה של התחום על הפעילות הכלכלית במשק וכתוצאה מכך יש חשיבות לשאלה מי שולט בתחום הגז, מתוך המשק הישראלי ומקרב השלטון. רק אז אפשר לבדוק שיטות שונות לניהול המשאב ואת המשמעות המדינית של כך.
רקע: עד סוף שנות השישים רוב משאבי הטבע בעולם, למעט בגוש המזרחי, היו בבעלות חברות קולוניאליסטיות. כך למשל, יצור הנפט במזרח התיכון נעשה ברובו ע״י חברות מערביות, בפרט אמריקאיות. ב 1970 כ 70% מיצור הנפט נעשה ע״י חברות פרטיות, ורק 30% ע”י ממשלות.
עם פרוץ משבר הנפט בראשית שנות השבעים העסק התהפך: שדות הנפט הגדולים מחוץ לארה”ב הולאמו והזיכיונות ניתנו לחברות ממשלתיות. מאז ועד היום, עם הפסקה קטנה בזמן הפרטת הנפט ברוסיה, חברות בשליטה ממשלתית מפיקות כ 60-70% מהנפט העולמי, ביעילות דומה לחברות פרטיות.
למותר לציין שכאשר חברת האנרגיה היא בבעלות ממשלתית, מלאה או ברובה, מרכיבי עלות הזכיון, המיסוי ועוד שונים מאד מאשר בחברת אנרגיה המוחזקת באופן פרטי, שכן בהגדרה החלטות לגבי ניהול המשאב מתקבלות ע”י הריבון, הממשלה.
אנחנו מתעכבים על תעשיית הנפט מכיוון שהנתונים האלה נכונים גם לתעשיית הגז, שהיא יותר קטנה וקצת יותר צעירה מתעשיית הנפט.
עכשיו למספרים:
זו טבלת יצרניות הנפט הגדולות והכנסות שנתיות בדולרים (1)–
וזו טבלת יצרניות הגז הגדולות ואחוז מהיצור העולמי (2) –
איחדנו את רשימת המדינות יצרניות האנרגיה לרשימה אחת ודרגנו לפי מכירות בדולרים: ראשונה רוסיה, ואז סעודיה, ארה”ב, סין, קנדה, קטאר, נורבגיה, עירק, אירן, נסיכויות, ונצואלה, מקסיקו.
זו השוואה בין המדינות השונות, אבל הנתון המכריע, וכאן אנחנו מגיעים ללב הטיעון, הוא אחוז מכירת האנרגיה מסך התוצר הלאומי הגולמי.
הנה רשימת המדינות המובילות בדירוג הזה:
הדבר הראשון ששמים לב אליו הוא שאין מדינה בה משק האנרגיה תופס למעלה מ 12% מהתל”ג ובה תקבולי האנרגיה נמצאים בשליטה פרטית. כלומר, במדינות בהן משק האנרגיה הוא מרכיב משמעותי (12% ומעלה) מן התוצר, התחום מוסדר ומוחזק בידיים ציבוריות-ממשלתיות.
הדבר השני הוא שבאופן מובהק, למעט נורווגיה, כל המדינות עם אחוזים גבוהים של אנרגיה בתל”ג אינן דמוקרטיות.
בקונטקסט הזה, פנינו לבדוק את המצב אצלנו, ועכשיו עולה השאלה מהו אחוז הגז בישראל מסך התוצר בעשרים שנים הקרובות. יש כמה דרכים לחשב, אבל בכל מקרה המספרים נעים בין 12-25% מהתוצר (3). כלומר גילויי הגז הישראליים שמו אותנו בתחום שבו מדינות דמוקרטיות מחזיקות את הניהול של התחום בידיים ציבוריות. אין שום מדינה מערבית בה האנרגיה היא אחוז כה גדול מהתוצר.
המצב חמור עוד יותר אם בוחנים את הערך של שדה בודד עצום כמו “לוויתן”: רק בקטאר יש שדה בודד בעל השפעה כזו על התוצר הלאומי. אם נשווה אותנו למדינות הבודדות בהן אנרגיה נמצאת בשליטה פרטית, ארה״ב וקנדה, נראה שערך כל שדה בנפרד הוא זניח מסך הכלכלה.
במילים אחרות – גילויי הגז המבורכים מעמידים בפני ישראל אתגר עצום. אם המדינה תפקיד בידיים של מעטים את השליטה באוצרות הגז הישראלי, ההשפעה שלהם על הכלכלה הישראלית כולה תהיה עצומה. הכח שייצבר בידיים של ברוני בגז הוא חסר תקדים והריבונות הפנימית נמצאת בסכנה של ממש.
הבעיה מחמירה בגלל ההיסטוריה החקיקתית בתחום חיפושי הנפט והגז בישראל. עם הקמת המדינה נמשכו נסיונות חיפוש הנפט, שהחלו בזמן הבריטים. פעמיים חוקקה הכנסת חוקי עידוד השקעות בחיפושי נפט. חוקים אלו נתפרו לאפשר העלמת מס ליהודי התפוצות החוקים הניחו כי המשאבים בארץ מוגבלים מאד, וכי המשקיעים יעסיקו עובדים ישראלים רבים ולכן הניחו הרבה עבודה ומעט ערך מוצרי, וקבעו מס נמוך ודמי זכיון נמוכים
אלא שהמציאות היתה הפוכה לגמרי. את התוצאה אפשר לראות בניצול משאבי ים המלח. עכשיו, עם גילוי הגז הטבעי הישראלי, הנזק בחוקי חוקי המדינה אנכרוניסטיים שמוטים לבעלות פרטית עלולים להיות גדולים בהרבה.
כדי להבין מה יש לעשות כדי להסתכל על ההיסטוריה על מה שקורה בעולם. בעבר, נמצאו משאבי טבע מהותיים לכלכלה בשליטה פרטית ברפובליקות הבננות בדרום אמריקה אחרי מלח״ע השניה ולפני ההפיכות. היום אפשר למצוא מקרים כאלה נמצאים באפריקה השחורה. ניגריה, זמביה וכו’.
לאור כל זאת, השאלה שכלישראלי צריך לשאול את עצמו היא פשוטה: האם הוא רוצה לחיות ברפובליקת בננות? או אולי ב”דמוקרטיה” בסגנון מדינות אפריקאיות מושחתות? אם אנחנו לא רוצים להגיע לשם, המצב הנוכחי, בו משאבי טבע מהווים אחוז מכריע מהתל”ג מוחזקים בידיים פרטיות, ועוד יותר גרוע יותר – במעט מאוד ידיים פרטיות, חייב להשתנות: המדינה חייבת להכנס למעורבות במשק הגז.
מעורבות כזו של הממשלה בגז יכולה להתבצע באמצעות המודל הנורווגי, מדינה מערבית שמשק האנרגיה שלה מהווה למעלה מ10% מהתל”ג, ועדיין היא שומרת על הממשל התקין שלה. בנורווגיה הוקמה חברה לאומית, סטטאויל, ש67% ממנה מוחזקים ע”י הממשלה. סטטאויל מחזיקה בעצמה חלק ממאגרי הגז הגדולים של נורווגיה, ובאחרים – היא שותפה, יחד עם חברות פרטיות, ברישיון. זה לא מפריע לחברות זרות רבות להכנס להשקעות בגז הנורווגי – גם אחרי השותפות עם המדינה והמיסוי הגבוה, הרווחים עצומים. המודל הנורווגי הביא לפיתוח המאגרים, לשמירה על האינטרסים הכלכליים של בעלי הבית של משאבי הטבע, האזרחים, ומוודא שהדמוקרטיה הנורווגית לא תקרוס.
אלה הברירות שיש לפנינו: לנהל ישירות ע״י המדינה את משאבי הטבע שהתברכנו בהם ושיהוו נתח עצום מהכלכלה שלנו, או שהמדינה כישות ריבונית תקרוס, או הלאמה של הגז, או חונטה של מעט מיליארדרים כשכולנו עניים.
הטבלאות ורשימת המדינות לא מופיעות כמו שצריך.
נושא חשוב ביותר שלא מקבל שום התייחסות רצינית בתקשורת בגלל שהוא מורכב ומשעמם בניגוד לבחירות. כל הכבוד על הפוסט!
תיקנתי וגם ההפצה של זה ברשתות והשיח – יטופל בהקדם (פשוט העלתי ממש באמצע הלילה וטרם הספיקותי)
אין קשר בין הנתונים למסקנות!
“כל המדינות עם אחוזים גבוהים של אנרגיה בתל”ג אינן דמוקרטיות” זה לא אומר שהן לא דמוקרטיות *בגלל* שאנרגיה תופסת חלק גדול בתל”ג, ובוודאי שלא אומר שמדינות דמוקרטיות שמגלות כמות גדולה של גז\נפט יהפו ללא-דמוקרטיות כתוצאה מכך.
גם ה*ברירות* שעומדות בפנינו בסוף המאמר לא נובעות מהנתונים במאמר – “כולנו נהפוך עניים”? “המדינה כישות ריבונית תקרוס”? גם אני מודאג ממונופול הגז, אבל הכותב לא מציג כאן שום נימוק לזה, פשוט קופץ ישר למסקנות. מאמר רדוד.
ההיגיון של המאמר לוקה בחסר. המדינות שהאנרגיה מהווה מעל 12% מהתוצר אינן דמוקרטיות ומפיקות את האנרגיה על ידי חברות ציבוריות, אולי יש קשר : בגלל שמדובר במדינות לא דמורקריות הן החליטו להשתלט על התפוקה ?
המאמר מעלה חששות שלא מבוססות על שום דבר בעוד שיש כמה דברים אמפיאיים שכבר קרו – ישראל מתנהגת עכשיו כרפובליקת בננה כאשר היא חוזרת בה מהסכים שהיא חתמה. אי אפשר לעודד השקעות ולתת הטבות לחיפוש גז וכשמישהו שלקח את כל הסיכונים והשקיע סכומי עתק מוצא משהו כנגד כל הסיכויים להחליט ״זה שייך לי, אני משנה את ההסכם בדיעבד״. הנזק לכלכלת ישראל עצום – איש לא רוצה עכשיו להשקיע או לעשות עסקים עם ישראל בתחום הזה – עם סיכוי שזה יגלוש לתחומים אחרים. בפועל שדות הגז לא יפותחו יותר, ואנו מאבדים מיליארדים בגלל הקבעון האידאולוגי של כמה שמאלנים מטורפים.
צריך להגיע לפתרון כמה שיותר מהר. המדינה אינה יודעת לעשות כמעט שום דבר באופן יעיל, היא רק מבזבזת זמן וכסף. הבירוקרטיה היא אם כל השחיתות. תנו לאנשי עסקים לעבוד ותגידו תודה במקון לקנא ולגנוב מה שלא שייך לכם.
לא צפית בסרטון המצורף, נכון?
1. תן לי לנחש – אתה לא קשור בשום אופן לתשובה נכון?
2. לא צריך טובות. ילך תשובה ירוצו אחרים.
3. גם הכסף שהושקע לא שלו – הוא סין כספי ציבור, שלו הופסקו היו מספרים (תספורת ).
1. צורת חשיבה שמעידה עליך יותר מכל דבר אחר. ברור שאין לי שום קשר לתשובה.
2. אילו טובות ? זו הגינות. וזה הקטע – איש לא רץ במקומו כי אף אחד לא רוצה להיות הפרייר התורן של ממשלת ישראל.
3. אולי תתרגם לעברית.
שלום. קודם כל תודה לטל על הפרסום. אני אשתדל לענות על השאלות בהקדם. בברכה רמ”ה
הדוגמא של ים המלח היא דוגמא מצויינת לאיך המדינה הפקירה משאב טבע בידי קבוצה קטנה וחזירית. חוקים מנדטורים של מדינת חלם.
המאמר הוא קשקוש מוחלט. התמ”ג של ממשלת ישראל הוא בסביבות 300 מיליארד דולר לשנה. כלומר על פי הטענה אנחנו הולכים לייצר גז בשווי של 30-60 מיליארד דולר בשנה 🙂 כל השווי של המאגרים הוא 100-150 מיליארד דולר שיחולקו על פני 30-40 שנות הפקה…
מתמטיקה פשוטה מראה תרומה של אחוז או שניים לכל היותר לתמ”ג. אפשר להיות רגועים.
שתי טעויו. שווי הגז נע באיזור 300 מיליארד דולר
אז 300 מיליארד לחלק ל30 שנה זה 10 מיליארד בשנה. עם פי מה שקראתי התרומה לתמ״ג כשנגיע לשיא התפוקה אמורה להיות פחות מ- 5% ובינתיים זה בסביבות 1%.
סליחה על התשובה המקוטעת. הנחות היסוד הן כי בתמר ולוויתן ~750 BBTU, ומכיר המכירה יהיה שישה עד עשרה דולר. זה מביא אותנו ל 250-400 מיליארד דולר, פרוסים על עשר שנים, וודאי לא ארבעים. והנה 12-20 אחוז מהתוצר
או קיי הגבתי לפני שראיתי את זה. יש לך מקורות לזה ? אבל בכל זאת בעיה מתמטית – התוצר כעת הוא 300 מיליארד. נניח שהשווי של תמר ולוויתן הוא באמת 400 מיליארד על 10 שנים – זה 13%, אבל כמובן שהתוצר של ישראל הולך וגדל – אפשר להניח 3% בשנה כהניחה שמרנית, כך שזה יהיה מאוד מהר מתחת ל- 10% גם בתנאים הכי אופטימיים לגבי השווי.
10 שנים?
מאיפה הנתון הזה?
אני לא יודע מהיכן הנתונים שנזרקים כאן. בסרטון יחימוביץ מדברת על תמר שיספיק עד 2028. כלומר יש 14 שנים. כתבו כאן שהמחיר יהיה בין שישה לעשרה דולר. אבל מהחוזים שנחתמו עם תמר וכבר פעילים ובראש ובראשונה – החוזה עם חברת החשמל – מחיר הגז הוא 5.2-5.3 (לקוח מוויקיפדיה. ראיתי גם מחיר של 5.04 ליחידת גז באתר אחר). כמו כן יחימוביץ מדברת על עלות פיתוח של מליונים כשוויקפדיה מדברת על עלות פיתוח של 3 מליארד דולר לתמר בלבד. עכשיו אין ספק שטיעון המונופול מושך את הלב – אבל הוא בעייתי. למה – כי חלק מהשותפות הקיימות בתמר ובלוויתן נכנסו לשותפות כתוצאה מנטישה של חברות שהשקיעו במיזם החיפושים והתייאשו. כלומר מדובר היה במיזם שחברות לא היו מעוניינות להשקיע כסף נוסף וסיכויי הצלחתו לא נראו מדהימים. חלק מהרשיונות לחיפוש גרמו, ועדיין גורמים, הפסדים כספיים גדולים לחברות שקיבלו את הרשיון ועדיין לא מצאו (ואולי גם לא יימצאו) גז. כמובן שהטבלאות למעלה הן חידת חמיצר. הרשלנות כה גדולה – כך לדוגמא המשפט “גילויי הגז הישראליים שמו אותנו בתחום שבו מדינות דמוקרטיות מחזיקות את הניהול של התחום בידיים ציבוריות.” מנוגד למשפט שנאמר שתי פיסקאות קודמות ולפיו “כל המדינות עם אחוזים גבוהים של אנרגיה בתל”ג אינן דמוקרטיות.” ואולם גם המשפט הזה הוא בעייתי – הוא קובע בעצם כי רוסיה אינה מדינה דמוקרטית. והרשימה ארוכה. ולא נלאה.
לשואלים שוב: שלי יחימוביץ טוענת בצדק שהזג יספיק לארבעים שנה, אם הוא ישמש ליצור חשמל בישראל בלבד. אם מוסיפים יצוא (כ 60% מהיצור) וצריכה שלא ליצור חשמל, אופס אנחנו מגיעים לעשר שנים.
שלי יחימוביץ אומרת ? אז מה ? אנחנו אמורים להאמין לה ? היא מומחית לנושא הגז ? זה המקור שלך ? זה לא רציני.
יחימוביץ הקומוניסטית אינה כלכלנית ולא ניהלה עסק מימיה. ממש כמו חברה לדרך, ה”מומחה” הכלכלי יוסי יונה.
ליונתן – המספרים ששלי נוקבת בהם הם נתונים כלליים של יצור חשמל ושימוש בגז לייצורו.
נו באמת. אומרים מודה ועוזב ירוחם, אבל אני רואה שזה לא המצב.
אבנר חיפושי נפט שולטת על 15% מתמר וקצת מעל 20% מלווייתן. שווי השוק של החברה הוא בסביבות 2 מיליארד דולר בלבד. כמובן, יש הוצאות פיתוח, מיסוי וכו, אבל זה רק מראה לנו על סדרי הגודל של השווי הכלכלי האמיתי. צריך לזכור גם להבחין בין הכנסות לרווחיות. זה ממש לא אותו הדבר 🙂 אם מצאנו נפט בשווי של מיליארד דולר, אבל עלות ההפקה היא בדיוק מיליארד דולר, לא עשינו כלום.
אף אחד היום לא מדבר 6$-10$. הסכם העוגן עם חברת החשמל שהיא הלקוח הדרסטי הוא בסביבות 5 דולר. מחיר הגז בעסקת הייצוא עם ירדן נקבע על 7.5 דולר. צריך לזכור אבל שהמחיר צמוד לברנט שקרס (למרות שיש איזו רצפה). אני גם אתעלם מכך שחלק מהשווי של המאגרים יעבור לארה”ב (חלקה של נובל אנרג’י).
גם אם נזרום בצורה ליברלית, נתעלם מעלויות הכרוכות, הקריסה בברנט וניקח 6$ ו- 250$ מיליארד $ שווי לא מהוון, עדיין המצב רחוק שמיים וארץ ממה שנכתב. פיתוח לוויתן יתחיל במקרה הטוב בשנת 2018.
קצב ההפקה הנוכחי מתמר הוא 10 BCM (כלומר 25-30 שנים, גם אם נכפיל את זה ונחבר את לוויתן ונפיק את הכל בקצב שיא, אי אפשר טכנית ופיזית לשאוב את הכל בעשר שנים!!! בלי לדבר על למצוא לקוחות לגז. תקרא קצת כאן בשביל להבין על המורכבות הפיזיות של הנושא ולוחות הזמנים הנגזרות.
http://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1000938540
ההשפעה של הגז לא תעבור 2%-3% לשנה מהתמ”ג וגם זה בחישוב מאוד אופטימי.
הכותב מוכיח קשר סטטיסטי בין מדינות לא דמוקרטיות ובין משאבי טבע בסדר גודל גדול שמוחזקים בידיים פרטיות אבל חסרה כאן הוכחת סיבתיות…
מי הכין את הטבלאות האלה? לחלוטין לא תואמות את המציאות. האיחוד האירופי יצרן נפט וגז מהגדולים? ערב הסעודית לא? איפה שאר מדיות המפרץ? מי בודק נתונים?
אנא בדוק את הלינקים לויקיפדיה. חזרו ונבדקו
זו רק הוכחה כמה ערכי ויקיפדיה הם דבר בעייתי
http://money.cnn.com/interactive/news/economy/worlds-biggest-oil-producers/
זה המספר האמיתי
פשוט מגוחך לציין טבלה לפיה איראן וסעודיה מייצרות ומוכרות נפט באותו קנה מידה בזמן שהבארות האיראניות היו יבשות כמה שנים טובות בגלל החרם עליהן. או שהאיחוד מוכר מעליהן.
בנוסף לכך
החלוקה של התמ”ג מנורבגיה פשוט לא נכונה ..נכון להיום כמעט 90% מהתעשיה הנורבגית היא ישירות או בעקיפין תלויה בנפט ( שיש להם ממנו עד סוף העולם ) ,אבל ללא אותו נפט אותה מדינה קורסת תוך כמה חודשים . גם לזה יש אינספור קישורים .
אבל העיקר פה הוא שכל הויכוח הזה עקר לחלוטין וטיעונים כמו זה פשוט רק מקרבים את מתווה הגז כמו שהוא .
במקום להתעסק כמה הוא מרוויח ..כמה הם מרוויחים, כמה יש או אין מונופול ותחרות ,שלא נדבר על נטו מבול של מתקפות אישיות שרק מנטרל מראש כל תמיכה ממצביעי ימין .
במקום כל אלה ישנם כמה סעיפים שדילגו עליהם כמעט בלי לשים לב:
1.עד היום כפי שהראו ..הציבור לא מבין בכלל מה היה עם האחראי על ההגבלים ומה ההשלכות של הסכם כובל על חברת חשמל ועל החשבון הישיר והרווח מהגז שמגיע בשל כך אלינו . (יותר מכל אפיק אחר )
2. והכי חשוב ..לא הייתה ולא תהיה תחרות נורמלית בישראל בתחום כזה…אבללל וזה אבלל גדול. תחרות יש והיא פראית ביותר בעולם.
למה זה רלבנטי ? ..אם זכור לכם ממתווה הגז , החל משנה מסוימת אם הגז יימכר במחיר X למדינה שאינה ישראל .לא יכול להמכר הגז לישראל במחיר גבוה יותר.
אפשר היה וצריך היה להתעקש שהכלל הזה יוכל מיום א , לכל קונה שהוא מתחומי מדינת ישראל ( חברות פרטיות וחברה כמו חברת חשמל כאחד ) .
למה זה כזה סעיף משנה ? הרי מה קרה שישראלים ישלמו יותר או כמו מישהו בחו”ל ? ובכן ..אלה טיעוני גנון. ושייכים לתורת המשחקים עם ניסויים מפורסמים . השורה התחתונה היא שיש מספר רב של מתחרים בחו”ל. אותו תחום עליו בעיקר בונה נובל אנרג’י , וכמו שראינו במקרה של קרטלים כאסם וכו ..הפלא ופלא המחירים של מוצרים שלהם בחו”ל נמוכים יותר מישראל.
וככה היה יכול להיות גם כאן.
במקום זה עושים כל טעות אפשרית מלבד מרכז העניין הזה.
עכשיו כל מה שאמרתי פה לא חדש..זה הופיע על ידי גיא רולניק בדה מארקר בצורה זו או אחרת . אבל בוא נודה בזה..למי יש כח היום לקרוא מעבר לחמש שורות של פוסט בפייסבוק שלא נדבר על דה מארקר בכלל ( כולל מנויים שלו )
אז בנתיים מתווכחים אם מצרים קונה או לא , או על נתון חסר משמעות זה או אחר , מדינה זו או אחרת ,טיעון בטחוני או לא וסוללים את כל הדרך למתווה גרוע.
תשובה היה עשיר ויישאר עשיר , נובל אנרג’י גם כן ותחרות בשוק כזה קטן לא תהיה כי נכון לעכשיו אין מספיק שדות וגם מה לעשות ..בוא נהיה ריאלים ונראה איך התחרות ממש לא מתקיימת כרגע בשום תחום ראשי בישראל..אז לא יקרה
במקום להתעסק בכיס שלהם תתעסקו בכיס שלנו, השורה התחתונה שלנו .
אם היו לוחצים אפילו רק על הנקודה השניה וזהו ..החלת המחיר הנמוך ביותר לישראל מיום א’ ועד סוף העולם כלפי כל גוף ישראלי ..הכל היה נפתר .
שוק הנפט ממש לא הולך להמריא למעלה אלא להישאר נמוך ..למה ? כי יש המון חדשים שרק מחכים שהישנים יאטו תפוקה . יש פה מעגל קסמים של שחקני ענק שלא יכולים בכלל לרדת בתפוקה שלהם בגלל זה ולכן יש עודף ויישאר כזה לעשורים הקרובים .
ודבר אחרון, בשביל לסיים את הוויכוח המיותר הזה, גם אם אני אזרום לחלוטין עם הכותב, ניקח 250 מיליארד דולר שווי לא מהוון (למרות שהשווי האמיתי נמוך יותר), נניח שמחר כבר מייצרים את הגז במהירות שיא למשך 20 שנה (למרות שזה יקח יותר), מתעלמים לחלוטין מהצריכה הפנימית (הבעיה נוצרת כאשר המשאב מהווה נכס יצוא ומקור עיקרי לתקבולי הממשלה), מעלויות הפיתוח (שאינן קטנות), מהרווחים של נובל (שיוצאים לארה”ב) וכיוצא באלה, ונתייחס ללב הטענה שהועלתה, ואני מצטט:
“ועכשיו עולה השאלה מהו אחוז הגז בישראל מסך התוצר בעשרים שנים הקרובות”
נקבל את המספרים הבאים: תוצר ישראלי על פני 20 שנה (3% צמיחה ראלית, שזו הנחה שמרנית למדי) = 8,600 מיליארד דולר. שווי גז לא מהוון – 250 מיליארד, נחלק אחד בשני ונקבל 3% וגם זה רק לתקופה של 20 שנה… תחת הנחות סופר קיצוניות שאינן מחזיקות מים. גם אם נלך ל- 15 שנה או אפילו 10 שנים, שום דבר לא ישתנה בצורה מהותית.
באמת, אני לא מבין למה הכותב הנכבד ממשיך להתעקש על תזה שגויה מהשורש. לא בושה להודות בטעות, כולנו בני אדם.