ח”כ יוני שטבון הצביע כידוע נגד חוק הגיוס. ההצבעה לא השפיעה על החוק, שהעברתו היתה מובטחת אלא רק על מעמדו של חבר הכנסת בתוך מפלגתו ובוחריה. שטבון, כמובן, איננו הראשון שהצביע הצבעת מחאה הצהרתית על חוק שיעבור ממילא (מה שמצביע אולי על יותר תחכום פוליטי ממה שנוטים ליחס לו), אבל נימה מסויימת בהסבר שסיפק למעשהו צדה את האוזן והובילה לכתיבת הטור הזה. כך נימק שטבון את החלטתו מעל דוכן הכנסת:
“חוק הגיוס הנוכחי הולדתו בחטא, הוא חלק מגל חקיקה אנטי דתי מבית היוצר של מפלגת יש עתיד ומפלגת התנועה..שתכליתו לאתגר את אופיה היהודי של מדינת ישראל בדרך למדינת כל אזרחיה…תפיסת עולמי…לא מאפשרת לי להיות חלק מהמגמה הכוללנית הזאת. אתנגד לחוק…לא כי החוק לא טוב ברמה המעשית…אתנגד כי אנחנו במלחמת תרבות על זהותה היהודית של מדינת ישראל…”.
כאמור, הרבה ח”כים נותנים צידוק אידיאולוגי למהלכים פוליטיים, אבל הצידוק של שטבון לא היה אידיאולוגי אלא תיאולוגי. ההצבעה שלו, חסרת כל ערך מבחינה מעשית, היתה השתתפות ב”מלחמת תרבות על זהותה היהודית של מדינת ישראל”. קשה להאמין שמישהו נימק את התנגדותו לחוק הגיוס בכך שהוא יוביל ל”מדינת כל אזרחיה”, אך כך בדיוק נימק אותה ח”כ שטבון. המילים עצמן וגם הצעד הסמלי כולו מתאימות לעולמו התיאולוגי של מי שנחשב רבו של שטבון במגזר הציוני-דתי (שטבון מכחיש אגב): הרב צבי טאו, נשיא ישיבת “הר המור”.
לא נלאה אתכם בקרבות הפנימיים של הציונות הדתית אבל “הר המור” והעומד בראשה נחשבים למנהיגי הזרם היותר חרדי שלה (מה שנקרא בעיתונות “חרד”לי”, הם מעדיפים “תורני”). אין ספק שנעשה לדרכם עוול אם נתמצת אותה בשורה אחת, אבל מקוצר היריעה זה בדיוק מה שנעשה: המיוחד בתפיסת “הר המור” הוא ההשפעה המיסטית החזקה על החשיבה התיאולוגית וגם הפוליטית. מעשים פוליטיים, על פי התפיסה הזאת, נמדדים הרבה פעמים, אם לא תמיד, על פי המשמעות המיסטית (“האמונית”) שלהם. כך נהג הרב טאו לפני שלושים שנה כשרצה לפוצץ (לא מילולית כמובן) קונצרט בירושלים בו נוגנה היצירה “משיח” של הנדל וכך נהג כששיגר לנשיא קצב בעת משפטו איגרת תמיכה נלהבת המביעה אמון מוחלט בחפותו (ממנה לא חזר מעולם, יש אומרים גם שהרב טאו השפיע על קצב לא לקחת את עסקת הטיעון שהוצעה לו). בשני המקרים הכריעו הערך המיסטי (“הפנימי”) של המשיחיות או מוסד הנשיאות, את השיפוט הרציונלי ואפילו את האתיקה הרגילה.
“האג’נדה שלהם היא חיסול כוחן של המפלגות הדתיות הציוניות, כדי לקעקע את הסטטוס קוו, למען הפרדת הדת מן המדינה בכל התחומים ולפרק כל זיקה של מדינתנו אל התורה”. נשמע מוכר? דומה לנימוק השטבוני? אלה מילותיו של הרב טאו (ודווקא על “הבית היהודי” בהקשר של המועמד החילוני שהריצה המפלגה לבחירות בבית שמש).
על איזה “גל חקיקה אנטי דתי” דיבר שטבון? מישהו זוכר חוק אנטי דתי אחד שעבר בכנסת בשנה האחרונה, שלא לדבר על “גל” חקיקה? הנה תשובה אפשרית: הרב אבינר, מחשובי הרבנים בזרם המדובר (שכבר הספיק לשבח את ח”כ שטבון על הצבעתו המנוגדת לעמדת הסיעה), כתב בדצמבר האחרון כך (בתשובה לאתר “סרוגים“): “הנושאים שעולים לדיון כעת הם נושאים חמורים. חוק ברית הזוגיות משמעותו היא הריסת קדושת הנישואין בישראל. חוק “פתיחת אזורי הרישום לנישואים” יגרום לבעיות חמורות, כי תמיד יש רבנים שהולכים לא לפי הפסק המקובל בישראל וירשמו גם זוגות עם בעיות בגיורם וביהדותם. רוצים גם לחוקק חוק שבתי דין רבניים לא יוכלו להחליט בדיני ממונות בגירושין בין בני זוג, המגמה בחוק זה ובכלל היא לחסל את בתי הדין הרבניים”. שוב, אם כן, מדובר על “מגמות”, לא על חוקים, על מחשבות ואידיאות ולא על מעשים. שטבון התנגד לחוק מעשי מאוד, שהוא בעצמו חזר וטען שהשפעתו המעשית על החרדים תהיה קטנה, מסיבות תיאולוגיות.
אבל לא רק שטבון. בתגובה לבקשתו של “אלמגור”, ארגון משפחות שכולות המתנגד להסכם מדיני, להיפגש עם ח”כ רות קלדרון בנוגע להשלכותיו האפשריות של הסכם כזה, ענתה עוזרתה של קלדרון:
״לצערי עקב אילוצי לוחות זמנים והתחייבויות קודמות לא תוכל חה”כ קלדרון להפגש עם מנכ”ל אלמגור ונציגי המשפחות השכולות. חה”כ קלדרון מבקשת להעביר את התנצלותה על כך ומודעת למידת האחריות שבמהלך ומקוה שמהלך זה לא יתברר כשגוי. הבחירה בשלום היא מעשה של אמונה שקשה לנמק״.
חברי כנסת הם בני אדם כמובן ובני אדם, כידוע, לא מקבלים החלטות רק על סמך חשיבה רציונלית אלא על סמך מכלול התכונות שלהם, בין השאר גם אמונה, דתית או אחרת, עיוורת יותר או פחות. אין חדש איפוא בכך שחברי כנסת מתעלמים ממחקרים, ניתוחים מלומדים או נתונים אמפיריים ומצביעים על סמך אמונותיהם האישיות, אבל העובדה שהם מודים ואף מתגאים בכך היא בגדר חידוש כפול:’ביחס לתומכי ה”שלום” וביחס ל”פוליטיקה הישנה”. נסביר:
המחנה שפעם הגדיר את עצמו “מחנה השלום” חדל להשתמש במילה הזאת. כשלונם המפואר של הנסיונות להגיע ל”שלום” (זה נגמר תמיד ביותר התקפות טרור אלימות על ישראל, יותר הרוגים ונזק לשני הצדדים ולא מעט שחיתות פוליטית וארגונית פר-סה על הדרך) רוקן את המונח מתוכן והוא הפך למילה כמעט מוקצה בשיח הישראלי. תומכי ההסכם עם הפלשתינים מדברים כיום על “הסדר מדיני” שיפתור “בעיה דמוגרפית”, יציל אותנו מ”מדינה דו לאומית”, יסיים את ה”כיבוש” ויסיר איומים אמיתיים או מדומים דוגמת “חרם מדיני” על ישראל. על “שלום” לא מדברים. על הרקע האפרורי הזה של תמיכה בהסכם מדיני מהווה הדיבור של קלדרון על “שלום” חידוש, אבל כאמור חידוש כפול, כי תומכי “השלום” הקפידו תמיד לעגן את האוטופיה שלהם עמוק בקרקע המציאות. בימיו הטובים נעטף ה”שלום” בשלל הסברים – בטחוניים, כלכליים, חברתיים ומוסריים, אפילו מטא-הסטוריים (“מזרח תיכון חדש”, זוכרים?), היום, כשקרנו הפוליטית ירדה פלאים אצל מפלגות השמאל, באה חברת כנסת ממפלגת ימין ומציגה אותו מחדש כאידיאל, עקרון אמונה מקודש שאין לנסות להבין או להסביר במונחים ריאליים.
אין זה מקרה שמי שמציגה אותו כך היא חברת “יש עתיד”, המפלגה הכי דתית בכנסת, מפלגה עם תיאולוגיה משלה ורצון מוצהר להנחיל אותה לאומה. זה החידוש השני והוא משמעותי כל כך, לא רק בפוליטיקה אלא בחברה הישראלית, שפלא שכל כך מעט נכתב עליו אם בכלל. המפלגה של יאיר לפיד איננה עוד מפלגת מרכז היא מפלגה עם חזון דתי המבקשת לייסד דת חדשה: דת ישראלית (ובזה היא שונה משאר מפלגות המרכז שנעלמו מחיינו במהירות בה הופיעו בהם). הנושא חורג מגבולות המאמר הזה אבל מי שיבין את הנקודה הזאת יבין בבת אחת הרבה מהתנהלות המפלגה, כולל מה שזוכה הרבה פעמים לגינוי מהחוץ כהתנהלות של כת, דוגמת התנהגותה של חברת הכנסת קול.
עמדתו של ראש המפלגה יאיר לפיד לפיה “אם נתעקש – הפלשתינים יוותרו על ירושלים“, ה”למידה המשמעותית” מבית מדרשו של השר פירון, אפילו אמונתה של ח”כ יפעת קריב בהידברות עם זורקי אבנים, כולם נובעים לא מדעה פוליטית מגובשת (כמו למשל “חוק המשילות” שהוא אוסף של רעיונות ידועים לחיזוק כוחו של המרכז הפוליטי) אלא מתנופה אידיאולוגית שאי אפשר להתעלם ממרכיב האמונה שבה.
קלדרון עצמה היא כמובן הביטוי המזוקק ביותר לגישה הזאת, זה הרי היה המקצוע שלה לפני הפוליטיקה: היא ניסתה לבנות תיאולוגיה ישראלית חילונית המבוססת (יש שיגידו שבאופן רופף) על אגדות חז”ל בתלמוד. בהתייחסה לקומפלקס הקולנוע החדש בירושלים, שהאפשרות שיפעל בשבת עוררה את זעמם הקבוע של הגורמים החרדים בעיר, הציעה קלדרון הצעת פשרה: הקולנוע יפעל בשבת אך הסרטים המוצגים בו יהיו כאלה “התורמים לנשמה היתרה”. קצת בדומה לפתרון סוגיית ירושלים במו”מ המדיני של ראש מפלגתה, גם קלדרון הציעה פתרון המנותק לחלוטין מדרישותיהם של הצדדים בויכוח – החרדים לא רוצים חילול שבת מכל סוג בעיר שהם תופסים כ”שלהם” והחילונים בטח לא רוצים ועדה (בראשות ח”כ קלדרון?) שתקבע אילו סרטים עומדים בקריטריון ה”נשמה היתרה” (ביטוי תלמודי מיסטי שמשמעותו המדוייקת נמצאת כמובן במחלוקת כבר בתוך המקורות היהודיים העתיקים). שוב, חברת הכנסת הציעה פתרון מיסטי, לא פוליטי, ששואב את כוחו מהתיאולוגיה החדשה שיצרה אותו ולא מהשדה הפוליטי.
עד כמה מושרשות התופעות האלה בתוך המפלגות המדוברות ועד כמה המפלגות תיפגענה מהן – אם בכלל – נחכה ונראה.
יפה אבישי.
אתה ממש בחור מבריק(איני ציני).
שמתי לב שיש לך יכולת ניתוח מרשימה.
קפיצה למסקנה: אני מרגיש שהיית תלמיד טוב במתמטיקה.
לפני כמה חודשים נתקלתי בך במקור ראשון.
נדמה לי שקראתי את הסיפור על הטרמפ שעלית עליו ושוחחתם(אתה והנהג(גם בנו ישב שם, אם איני טועה)) על מישהו מזמן הגמרא(או לפני זה).
מישהו שעשה את הבחירה שלו(כל כתבת, אם איני טועה) וזה גרם לי להרגיש שהרגשת שניצחת את הנהג שנתן לך טרמפ והשארת אותו ללא מילים.
אתה לא ברור לי, כי אתה(כך לפחות ניראה) לא חובש כיפה, אבל נטוע עמוק בתוך התרבות היהודית(גמרא/משנה/רמב”ם(עליו ראיתי שכתבת בפייסבוק שלך, לא מזמן) ויש לך רב!(כך קראתי בטור אחר שלך בדיוקן של מקוראשון).
בכל אופן, חוזר להתחלה:
אתה מוצא חן בעיניי, גם בגלל שאתה מבריק, גם בגלל שאתה ממש בתוך התרבות היהודית ואתה כניראה חילוני שהוא לא כל כך חילוני, אם כי אולי כן, אני באמת לא יודע, אבל זה מדליק אותי מאוד(לא באופן רומנטי :)).
מקנא בך.
רק אם תוכל לעשות לי טובה קטנה, תענה בבקשה לפייקים בפייסבוק.
לחילופין, אשמח אם תסביר למה אינך עונה להם.
ציער אותי לקרוא שאינך עונה להם.
http://www.youtube.com/watch?v=gOMhN-hfMtY&feature=kp
אל תדאג, לא אתאבד, גם אם לא יענה :).
אהלן. תודה על המחמאות. אני לא עונה לפייקים כי זה נראה לי לא הגון ולא הוגן לנהל שיחה בצורה כל כך לא שוויונית. בנוסף, מנסיון, זה בד”כ ב\בוז זמן לדבר עם אנשים שיש להם מה להסתיר/ממה לפחד. אין מה להשחית מילים על מישהו שלא מוכן להתחייב לדיון בצורה הכי מינימלית. כמובן שיש לזה חריגים כמו לכל כלל, אבל מעט מאוד.
כמו כן: הייתי תלמיד גרוע באופן כללי ובמיוחד במתמטיקה.
שלום לך שוב אבישי ותודה על תגובתך :).
כניראה שלא תמיד יש קשר בין הבנת מתמטיקה לבין יכולת אנליטית(כמו במקרה שלך).
בכל אופן, לגבי פייקים, אני מבין את עמדתך ואפילו די מסכים עם מה שאתה כותב, מה שמבעס אותי יותר.
מכם מקום, אם תראה פייק נחמד ולא מזיק, עשה טובה ושפוט אותו לקולא ולא לחומרא :).
תודה לך איש ובהצלחה!
החלק על יש עתיד מרתק ומרענן. לא חשבתי על זה כך עד היום.
מאמר מעניין. אבל זה משעשע שאתה כותב מאמר על אמונות אי-רציונליות לא מנומקות, וכותב אחת כזאת בעצמך:
“כשלונם המפואר של הניסיונות להגיע ל”שלום” (זה נגמר תמיד ביותר התקפות טרור אלימות על ישראל, יותר הרוגים ונזק לשני הצדדים”
זה משפט נחמד שנשמע אמיתי לנוכח הרקטות מעזה וכו’, רק חבל שהוא לא כל כך קשור למציאות.
לפני הסכם השלום עם מצרים מתו הרבה הרבה הרבה יותר ישראלים ומצרים – אלפים – מאשר אחרי ההסכם (כמעט 0 הרוגים, בוודאי כתוצאה מעימותים בין הצבאות).
לפני הסכם השלום עם ירדן מתו הרבה יותר ישראלים וירדנים מאשר אחרי הסכם השלום עם ירדן.
לפני ההתנתקות המבורכת מרצועת עזה עם מיליון וחצי תושביה העניים והצפופים (אחד המקומות הצפופים על כדור הארץ) מתו הרבה יותר ישראלים (כתוצאה מטרור עזתי מתו עשרות ישראלים – אזרחים וחיילים – בנגמ”שים שהתפוצצו על ציר פילדלפי, במטענים על צומת נצרים, בחדירות לכפר דרום, בפצמ”רים על אלי סיני. ואגב, הפצמ”רים והקסאמים החלו כבר ב-2001. 4 שנים לפני ההתנתקות ובלי שום קשר אליה, החל “גרף השיפור” של הקסאמים החל ופלשתינים), ופלשתינים -במבצעים צבאיים חוזרים ונשנים בתוך הרצועה. ב-8.5 השנים שלפני אוגוסט 2005 נהרגו הרבה יותר בני אדם בעזה וסביבותיה מאשר ב-8.5 השנים שאחרי אוגוסט 2005. כלומר, ההתנתקות הצילה את חייהם של (לפחות) עשרות ישראלים ופלשתינים.
הנסיגה מלבנון גם היא צמצמה את החיכוך היומיומי, ההוצאות הכספיות של תחזוק הכיבוש של 18 שנים בלבנון וכמובן ההרג. עובדה היא שהשנים 2006-2014 הם השקטות ביותר שידע גבול הצפון מאז קום המדינה. זה לא היה מתרחש אלמלא בשנת 2000 ישראל היתה נסוגה לחלוטין מלבנון. ב-14 השנים שלפני שנת 2000 (ובוודאי ב-1982-1985) נהרגו הרבה יותר ישראלים – אזרחי וחיילים – כתוצאה מטרור חיזבאללה מאשר ב-14 השנים שאחרי שנת 2000.
תגובה נכונה מאוד. למרות זאת, הייתי שמח לדעת מאיפה הנתונים על מספרי ההרוגים לפני ואחרי ההתנתקות. אם זה נכון,זה מידע מאוד מעניין.
*אהמ*עופרת יצוקה*אהמ*
המספרים הם נכונים. פוליטיקאים וכותבי טורים מהימין חוזרים שוב ושוב על המנטרה שהנסיגה הביאה טרור – למרות שזה לא באמת נכון. חבל מאוד שהשמאל לא מתקן אותם ומעמיד דברים על דיוקם. כשזה נמשך – אנשים מתחילים להאמין.
קחו למשל את המקודה שאורי טען בתגובה לתגובה דמה שלי בפוסט אחר – שאמנם היו רקטות לפני היציאה מעזה אך בשל היציאה הם השתפרו ורבו מאוד. ההגיון הטענה הזו היא שכיון שהנסיגה קדמה להשתפרות ברקטות הרי שהיא הגורם לכך. האם לא ניתן לעלות על הדעת שטילוה נסגה ישראל לא היו המחבלים משפרים בכל מקרה את יכולותיהם? האם אין עצם העובדה שמ2011 היו ברושתם רקטות ופצמרים מראה שכבר אז החל השיפור באמצעיהם?
כמו כן בואו לא נשכח שבכל זאת מרקטות לא נהרגים כל כך הרבה אנשים – בכל עופרת יצוקה מתו כ-11 איש (חצי אזרים וחצי חיילים) – וזאת בזמן עימות. בשנים שבין סבב לחימה אחד ואחר מספר הנפגעים הוא נמוך בהרבה. לעומת זאת, בזמן השהייה בעזה נספר הנפגעים הן בקרב צהל והן בקרב המתנחלים היה גבוהה בהרבה.
המספרים הם כמובן לא נכונים, בדומה לרוב הסיסמאות שעידו נוהג לשגר כאן בשיטת “שגר ושכח”.
המציאות, כמו תמיד במזה”ת, היא עצובה, מדכדכת, ואחו-שקשוקי ימנית…
העלייה העצומה בכמות ואיכות השיגורים אחרי העקירה של 2005, ניתנת להסבר צבאי מה-זה פשוט: רקטות הגיעו דרך סיני, אבל גודלן לא אפשר את העברתן במנהרות שהיו קיימות באותה עת בציר פילדלפי (הן היו קטנות מדי), וגם הרקטות שכן עברו דרך המנהרות, לא יכלו לעבור צפונה אל אתרי השיגור המקובלים באזור בית חאנון, מכיוון שצה”ל ישב לרוחב הרצועה בשני צירים קריטיים: ציר כיסופים (צפונית לחאן יונס), וציר קרני נצרים (דרומית לעיר עזה), והיה די קשה להעביר דברים כאלה מתחת לבית השחי…
העובדה שמרקטות לא נהרגים כ”כ הרבה אנשים, מקבילה לטענה של נורמן שוורצקופף במלחמת המפרץ, מדוע לא צריך לבזבז גיחות וכוח אדם על מרדף אחרי משגרי הסקאדים. זה הצליח לו עד ליום הלפני אחרון במלחמה, כשטיל אחד ויחיד פגע במגורים של אנשי מילואים אמריקניים ליד דהארן בסעודיה, וגרם ליותר הרוגים מכפי שהאמריקנים ספגו בכל קרב יחיד באותה מלחמה (28 הרוגים, מתוך 114 הרוגים שהצליחו העיראקים להסב לאמריקנים בכל המלחמה).
מספיקה פגיעה מדוייקת של רקטה אחת בגן ילדים/בניין רב קומתי/אוטובוס אחד – כדי שכל הסטטיסטיקות הללו יהפכו לחסרות משמעות. לבחון את הנזק של הרקטות רק דרך המשקפת של “כמה הם כבר הרגו לנו?!” זה לא נכון וזה גם לא הכי הוגן – אתה חושב שזה נורמלי לצפות ממאות אלפי אזרחים לחיות את חייהם בהתאם ליכולת שלהם להיות במרחק של 15 שניות ממרחב מוגן?
העקירה של 2005 הביאה לשדרוג עצום ביכולת הירי התלול מסלול של האוייב, הן בכמות, הן באיכות – וזה לא מקרה שהמספרים מראים עלייה של מאות אחוזים. זו, כמובן, לא פעם ראשונה שנסיגה שלנו משדרגת את יכולות האוייב. זה קרה בכל הנוגע לכמויות הנק”ל שיש בשטחים לפני ואחרי אוסלו, זה קרה בכל הנוגע לכמות ואיכות מעבדות הנפץ לפני ואחרי נסיגתנו מהערים, וזה קרה בלבנון בכל הנוגע לכמות ואיכות הרק”ק שיש בידי החזבאללה (שנתן הדגמה די מרשימה מה קורה כשמשגרים לפה אלפי רקטות – שהרגו פה 44 אזרחים, יותר ממספר האזרחים שנהרגו כתוצאה מחדירות/ירי מלבנון ב25 השנים שקדמו לאותו חודש).
אני מצטרף לדבריו של אורי אבל האמת שקצת לא נעים לי לנהל דיון על השאלה “האם הסכמי אוסלו תרמו לבטחון הישראלי” מכיוון שקשה לי לדמיין מישהו שמכיר את הנתונים ויטען טענה כזאת בתום לב. התוצאות של הסכם אוסלו היו כל כך קטלניות והרסניות ובנוסף הגשימו כל כך במדויק את תחזיות המתנגדים להסכם, שהנסיון לצייר מציאות אחרת מרגיש קצת לא הוגן. על הנסיגה מלבנון בהחלט אפשר להתווכח: האם שילמנו מחיר בטחוני כבד יותר על היציאה מאשר לו נשארנו? עד כמה הובילה הנסיגה המבוהלת של צה”ל למלחמת לבנון 2, מתי היה אזר הצפון כולו שקט יותר – בשנים שהיינו שם או בשנים שלא וכו וכו. אבל אוסלו? גרף התעצמות הטרור הפלשתיני בעשור מהסכמי אוסלו ועד חומת מגן הוא חד משמעי. על מה אתם מגינים? תומכי אוסלו עצמם מודים שההסכם נכשל וחלוקים רק לגבי הסיבות לכשילון, קשה לי אפילו לדמיין מישהו שטוען שההסכמים היו הצלחה.
לגבי ההתנתקות – שוב, נזרקו כאן טענות לאויר, האם יש סמכות בטחונית אחת שטוענת ברצינות שלולא ההתנתקות היו הפלשתינים בעזה יורים טילים על תל אביב וירושלים בנובמבר 2012? לא שמעתי אף טענה כזאת (מהסיבה שזה מופרך לחלוטין). ספירת הרוגים משני הצדדים היא רק פריזמה אחת – ולא החשובה ביותר – למדוד הישגים וכשלונות של מהלכים אסטרטגיים. איום טילים מעזה על ירושלים ותל אביב היה בגדר סיוט דמיוני לחלוטין לפני 2005, כשממשלת שרון שכנעה את אזרחי ישראל (בסיוע כל אמצעי התקשורת המרכזיים) שהמהלך יוביל להתמעטות ירי הרקטות *על שדרות*. המשמעות האסטרטגית של היכולת הזאת של חמאס בלתי ניתנת לשקלול במונחי מספרי הרוגים.
הנסיגה מלבנון אכן הביאה למלחמת לבנון השנייה, אבל הרבה לפני שהיא הביאה למלחמת לבנון השנייה, היא הביאה למלחמת אוסלו הראשונה. ישנם לא מעט קודקודים פלסטיניים שאומרים שהלקח שהופק מהבריחה שלנו במאי 2000, היה אחד הגורמים ששכנעו אותם להתחיל במה שהתחילו בסוף ספטמבר אותה שנה. הקירבה המדהימה בין שני האירועים היא לא מקרית בשום אופן. הפלסטינים, תלמידים נבונים, ראו שאהוד ברק בורח או מתקפל כאשר יורים עליו, ועל כן ירו עליו. העובדות מלמדות, אגב, שזה הצליח להם איתו במאה אחוז – עד לשנייה האחרונה לפני הבחירות שבהן הובס, הוא ניסה להגיע איתם להסכם מופקר לגמרי באמצעות מו”מ שניהל בטאבה בעצם ימי הטרור.
אצל שרון היו סיבות אחרות לנסיגה (גם הן לא בדיוק ביטחוניות, כמובן…), אבל נסיגת ברק מלבנון והקשר שלה לאירועי גאות ושפל, הוא חד משמעי.
אני לא חושב שבעקרון הייתה לנו איזושהי זכות אבות או סיבה היסטורית לשבת בלבנון, מלבד העובדה הפשוטה שעד שנכנסנו ללבנון הארגונים הפלסטינים (להלן “הפרטנר”) עשו את המוות ליישובי הצפון. כמו שקורה לנו בדר”כ, אנשים שכחו למה נכנסו ללבנון מלכתחילה, וחזבאללה דאג לתזכר אותנו, גם במלחמה, ואפילו מעט לפניה, כאשר אפשר ל”קיצונים פלסטינים” לחדור לישראל ליד קיבוץ מצובה, ולבצע את פיגוע החדירה המוצלח הראשון בגבול הצפון מאז ליל הגילשונים.
מה לעשות, ימניים יקרים, אבל אסטרטגיה וביטחון לאומי זה עניין יותר מורכב מהחזון המשיחי של הרב קוק. החיים זה לא התנחלות. גם לא הציונות. הניסיון לתאר את ההתנתקות כאסון לאומי, מאוד מזכיר מאוד את הנרטיב השקרי של הפלשתינים לגבי מלחמת העצמאות (אגב, זה ממש לא הדמיון היחיד בין הפלשתינים ומתנחלים – יש עוד: בהנצחת ו”חגיגית” העוני כאמצעי סחיטה פוליט וכלכלי – הכוונה לפליטים הפלשתינים ולמפוני רצועת עזה; בחשיבה מקימליסטית, ילדותית, אי-רציונלית, מטופשת ולעתים התאבדותית; בשנאה הדדדית למערב, לאובמה, לאירופה ולערכים מערביים דמוקרטיים-ליברליים; בהכחשת או הדחקת המפץ הגדול והאבולוציה; בהומופוביה; בדחיית תכנית החלוקה ב-1947; בשנאה/הסתייגות מהציונות החילונית. לעתים נדמה כי המתנחלים משתוקקים להיות יותר פלשתינים מהפלשתינים).
לגבי אוסלו – הוא היה הסכם שהרציונל שלו היה צודק והכרחי – הפרדה מדינית ודמוגרפית מהפלשתינים – עם אכן, חורים רבים בהיבט הביטחוני. אבל הקבוצה האחרונה בערך שיכולה להטיף לגבי “ביטחון לאומי” זה המתנחלים ותומכיהם, שלו זה היה תלוי באידאולוגיה הדתית-משיחית שלהם – לא היתה קמה מדינה כי הם היו דוחים את תכנית החלוקה ב-47; לא היה שלום עם מצרים – כי הם התנגדו לנסיגה עם קמפיין הארצי “לעצור את הנסיגה מסיני” ב-1980-81; לא היה שלום עם ירדן כי לא היה את הסכמי אוסלו, שהובילו לכך (למעשה, ניתן היה להחזיר את הגדה לשליטת ירדן, ולבכך לסיים את הבעיה הפלשתינית כבר ב-1987 הם הסכם לונדון – אבל הימין והמתנלחים סיכלו זאת מסיבות אנטי-ציוניות ומשיחיות); לא היו מתים מעל 1,000 חיילים בשנים 1982-200 בשל הכיבוש חסר התוחלת והמלחה חסרת התוחלת בלבנון (מה שעזר לחיזבאללה לצמוח ולהשיג פופלריות שם. יש לזכור שב-1982 השיעים זרקו אורז על הטנקים של צה”ל. השהות בלבנון היא אחד האסונות האסטרטגיים הגדולים בתולדות המדינה).
לגבי ההתנתקות מעזה (ולבנון) – השאלה שצריך לשאול היא לא למה יצאנו – אלא למה לעזאזל היינו שם לשנה, לחודש, לשבוע, ליום? איך השהות המתנחלית ברצועת עזה שירתה מטרה אחת של הציונות? איך זה חיזק את מדינת ישראל? את העם היהודי? איך זה שיפר את הביטחון הלאומי? בשנות ה-70-80 לא היו קסאמים. ההתנחלויות לא קמו מטעמי ביטחון, אלא מטעמים מיסטיים-משיחיים, אי-רציונלים, אנטי-ציוניים ונאטי-דמוקרטיים. היה ברור כבר אז שמעל מיליון איש במקום צפוף וקנאי לא יהיו אזרחי ישראל, שרצועת עזה תשאר לעד חוץ לארץ, היה ברור כבר אז שמדובר בהזיה, בניתוק מהמציאות, בטירוף. טוב שהטירוף הזה נפסק ב-2005, וטוב שאכן – ללא צל ספק – ההתנתקות חסכה בחיי אדם. הצילה בני אדם. יצרה גבול דמוגרפי ברור בינינו למייליון ושבע מאות אלף בני אדם. נתנה לגיטימציה בינלאומית לישראל לפעול בבורטליות וכח רב כשצריך. לכן זה היה מהלך הכרחי וחיובי – מוסרית, דמוגרפית, מדינית וצבאית.
צר לי אך מה שמנע מספרי הרוגים עצומים זה לא “ההתנתקות” אלא משהו אחר שנקרא “כיפת ברזל”.
ללא הפיתרון הטכנולוגי הנ”ל שצץ בזמן שיא, היו לנו מאות ואלפי הרוגים בכל עימות כעת עם עזה. אנחנו מתמודדים היום עם איום של עשרות אלפי טילים עם ראש נפץ קרבי שלפני ההתנתקות פשוט לא היו קיימים כדי לאיים עלינו.
האיום גדל והתעצם עשרות מונים.
עדו – הטיעון “אוסלו היה הסכם רע בטחונית אבל אחרים גם סיכנו את הבטחון ולכן לא יכולים להטיף” מלבד שהוא פסול לוגית הוא מצדיק את הטענה המרכזית שלי – שאוסלו היה אסון בטחוני. כל שאר המילים שהוספת מיותרות (וגם לא נכונות אבל זה מילא). אגב, מזכיר את הטיעון של מתנגדי תכנית לנדס – “הרשות רקובה אבל יש משרדי ממשלה אחרים שמבזבזים יותר”.
אבישי, להזכירך הדיון התחיל מהמשפט השקרי שכתבת לעיל על “יותר הרוגים”. והמילה “אוסלו” לא הוזכרה במילה אחת במאמר שלך. וחוץ מזה שזהות מעבירי הביקורת חשובה. הקונטסקט חשוב. אידאולוגיות חשובות. ערכים חשובים. גם כיש מרכיב אמיתי בביקורת.למשל, כשפוטין או עלי חמניאי מעבירים ביקורת על מדיניות החוץ של ארה”ב, גם אם היא לעתים מוצדקת פה ושם, אתה יודע שמה שעומד בראש מעייניהם אינו הצהרת זכויות האדם ומגילת האו”ם, בלשון המעטה. כך גם כשהמתנחלים מעבירים ביקורת על אוסלו – הם “מדברים מהפוזיציה” כמו שאומרים, כמי שיש להם אינטרס מובהק בכישלון כל ניסיון להגיע לשלום, מאחר שיש להם אידאולוגיה השוללת את הפתרון המוסכם היחידי שיכול להוביל לשלום, והמעידפה
שלילת-זכויות-אדם-נצחית-של-מיליוני-בני-אדם כחלק מחזון דתי-משיחי, מיסטי, אי-רציולי, אנטי-דמוקרטי ואנטי-ציוני. לכן חשובה זהות מעבירי הביקורת.