היום אחר הצהריים מתוכננים צוותי המו”מ של הליכוד ביתנו ויש עתיד להיפגש. על מה ידברו? על כניסת ש”ס לממשלה בתוכנית שלב ב’, כפי שחשפה אתמול רינה מצליח בערוץ 2? בכיר מ’יש עתיד’ אמר לי “חכי ותראי, ש”ס לא יהיו בפנים”. עוד לדבריו, הדרך לפשרה בנושא מספר השרים בממשלה כפי הבטחת הבחירות של ‘יש עתיד’ (מקסימום 18 שרים) תיתכן באמצעות מינוי שרים חיצוניים-מקצועיים. ‘יש עתיד’, כך הבנתי מדבריו, יהיו נכונים לפשרה בנושא מספר השרים אם החריגה מעל ל 18 תגיע באמצעות מינוי שרים מקצועיים. לדוגמה ורק לשם הדוגמה: מינוי נגיד בנק ישראל לשעבר, סטנלי פישר לשר האוצר.
תיאמר האמת, איני שרויה במתח גדול בנוגע לתוצאות המו”מ הקואליציוני. בניגוד לאותו בכיר מ’יש עתיד’, לי נדמה שש”ס יהיו גם יהיו חלק מן הממשלה הבאה. כולם יתפשרו, ובמיוחד ‘יש עתיד’, מפלגה שחרתה על דגלה את ההכלה, הקונצנזוס והחביבות הפוליטית בדמותו של יאיר לפיד. פוליטיקה חדשה או לא? פוליטיקה חדשה שתאפשר, לפחות בשלב א’, כניסה של כולם לממשלה.
דווקא אירועי ההמשך, אחרי שתוקם הממשלה, הם היותר חשובים ויותר בעייתים. שהרי אז, החביבות עשויה להיעלם באחת. האזנה בתשומת לב לנאומי הבכורה של הח”כים עופר שלח ויעקב פרי, מבהירה שהשניים הללו לא מתכוונים לטשטש את עמדותיהם המדיניות לכבודו של יאיר ‘אם נתעקש הפלסטינים יוותרו על מזרח ירושלים‘ לפיד. “ישראל נתונה במבחן” אמר שלח “שנים רבות השלטון בישראל מספסר בפחד כדי להצמית את האזרח למקומו הכנוע. המדינה החזקה ביותר במזרח התיכון מכריזה על כל אויב כהיטלר חדש ובכך מצדיקה כל מעשה כוחני והימנעות מתעוזה מדינית ושינויים חברתיים נחוצים”. ח”כ פרי אף הרחיק: “זהו אינטרס מידי לחזור לשולחן המו”מ ולחתור לשתי מדינות לשני העמים. אין לנו שום ברירה אחרת וזהו כורח המציאות כדי להעניק עתיד לילדינו והזמן הולך ואוזל. אעשה הכל כדי לקדם נושא זה כראשון במעלה”.
איך יצליח נפתלי בנט להמשיך להיות ‘אח’ אחרי דברים אלה? האם הוא יכיר תודה ללפיד, על תקופת ה’שבת אחים גם יחד’ הקודמת להקמת הממשלה ויאפשר את החתירה לפתרון שתי המדינות? אנשי מפלגתו ישתוללו על כך. במקום ‘שבת אחים גם יחד’, נזכה לראות מה זה ‘הנה לא טוב ולא נעים’.
* * * * *
בסיבוב גורלות משעשע, הפכה אוניברסיטת בר-אילן, זו שלא הצליחה להגשים ליאיר לפיד את החלום האקדמי הפרטי שלו, לכור מחצבת מפלגת ‘יש עתיד’. מספר 2 במפלגה, ח”כ שי פירון למד שם, לימד שם ומרגיש בבר-אילן כמו בבית. ח”כ קארין אלהרר, עד לאחרונה מנהלת מערך הקליניקות המשפטיות של הפקולטה למשפטים, צמחה שם, הפכה למנהלת הקליניקות, הרחיבה את העשייה החברתית שלה שם ובזכות שמה ויכולתה הביצועית הגיעה מבר אילן לפוליטיקה. ביום שלישי האחרון בערב, התכנסו בכירי הפקולטה למשפטים בבר אילן להרים כוסית לכבודה של אלהרר, לברך ולחבק אותה ולהיפרד במילים חמות.
התבוננתי באלהרר מן הצד. האם תוכל לשבור את תקרות הזכוכית באמצעות גישתה העדינה והמראה השברירי? “אל תטעו בה” אמר אחד הנוכחים על אלהרר, כאילו הוא קורא את מחשבותי “אין עקשנית גדולה ממנה. היא לא מוותרת לאף אחד”.
נושא השיח המשפטי באירוע הפרידה היה ‘הולדה בעוולה’, דיון בתחום דיני הנזיקין בזכויות המשפטיות של ילדים שנולדו פגועים גנטית. לכאורה, מטען משפטי כבד עבור מי שיושבת סביב לשולחן עם עמיתיה, ורק היא, מחוברת לכל חייה לכסא גלגלים (אך יוסף: אלהרר לא נולדה נכה, אלא חלתה סביב גיל 9).
ההתרגשות מן המעמד הזה או גם מן המעמד בכנסת ביום ההשבעה, לא ניכרים עליה כלל. בחירת נושא הדיון הנזיקי בערב הפרידה גילתה לי עוד טפח קטן על האישה הצעירה הזו, שככל הנראה לא נרתעה ולא תרתע מכל דבר ועניין. גם לא מלדבר על נכותה. רוב הערב, ישבה אלהרר והאזינה בשקט לעמיתיה ורק בסוף, אחרי שכולם סיימו להפליג בשבחה, הודתה בצנעה לנוכחים והבטיחה, שתוך פחות משנה בכנסת לא ישימו לב למצבה הפיזיולוגי ויעברו להתווכח איתה, לגופו של עניין, בנושאי חקיקה.
פירון, שהיה אחד מאורחי פאנל ה’הולדה בעוולה’ סיפר במהלך הדיון על האנשים המגיעים לקבל את הסיוע של הקליניקות המשפטיות של בר-אילן: “רבים מהם באים לפה עם הגישה הזו של ‘טוב מותי מחיי” הוא אמר. “אך בזכות העבודה הצמודה איתם, הייעוץ המשפטי, המעורבות הקהיליתית ביניהם גם של אלהרר מתרחש אצלם היפוך. ‘טובים חיי ממותי’. לקארין יקח הרבה פחות משנה בכנסת לשכנע את כולכם, מה זה טוב חיי ממותי. היא מביאה איתה כוחות של חיים הרבה יותר משמעותיים מכל מה שאתם מכירים”.
את הפוסט ניתן לקרוא גם בפלוג, באתר הארץ
טל נדבקת במחלת הנחשת? כמה מעמיתייך לבלוגים הפוליטיים (בעיקר אורי משגב) עסקו כל הזמן לאורך הבחירות בניחושים עם הצלחה מוגבלת מאוד ועכשיו גם את הצטרפת? חבל. תחזיות הן עניין מסובך, בעיקר אלו העוסקות בעתיד. כבר פעם שנייה שאת מתעקשת כאן על ההימור שש”ס תצטרף לקואליציה כשכולם מעידים על כך שמבחינת יש עתיד במו”מ זה ייהרג ובל יעבור. אם היית מתבססת על מקורות מתוך יש עתיד שכך אמרו לך ניחא אבל לבסס את זה על מה שהמפלגה חרתה על דגלה? הנסיון של יאיר לפיד להשאר בקונצנזוס בא לידי ביטוי בכך שהוא בניגוד לאבא שלו לא קם ואומר בריש גלי אנחנו לא מוכנים שיהיו חרדים בממשלה אבל בפועל זה בדיוק מה שהוא דורש במשא ומתן כפי שהודיעו בליכוד. אם בסוף יקרה הנס וש”ס יהיו בפנים אני אוריד את הכובע בפנייך אבל אם יתממש התרחיש ההגיוני והם יישארו בחוץ סתם פגעת ביוקרתך כפרשנית פוליטית מתהווה עם הימור על תסריט לא סביר. לא חבל?
צודק. אני אפסיק
אגב זה נושא ששווה בדיקה עיתונאית שלך לדעתי מה העמדה הרשמית גם של יש עתיד וגם של הבית היהודי לגבי חרדים בממשלה. יוסי ורטר אומר היום בהארץ ואני מסכים איתו שזה הדבר היחיד שבאמת מעניין את יש עתיד ואני מסכים איתו אבל זה משעשע שהם לא אומרים את זה במפורש.
הרי בזמנו באמת טומי לפיד אמר שהתנאי שלו זה בלי חרדים בממשלה בלי שום בושה.
הפעם כנראה שיש איזה מחסום מוסרי או מחסום של פוליטיקלי קורקט בוודאי אצל הבית היהודי אבל גם אצל לפיד מלהגיד במפורש אנחנו לא רוצים את החרדים בממשלה (הרבה יותר נחמד להגיד אנחנו לא פוסלים אף אחד) לכן הם כל הזמן זועקים ‘אנחנו מחרימים? חס וחלילה’. ובדיוק בגלל זה גם עורך דין שמרון מטעם הליכוד כל הזמן אומר לתקשורת שבמו”מ הם פוסלים את החרדים כדי להוציא מהם את ההכחשות הללו ואולי בכך להביא לשינוי עמדתם. אבל למרות ההכחשות הפומביות לפי הדיווחים במו”מ לא רק מטעמו זה בדיוק מה שהם אומרים, שהם לא רוצים את החרדים.
ההודעה של פירון בפייסבוק היא דוגמא קלאסית לדו פרצופיות הזאת. מצד אחד הוא אומר דברים כמו קראתי מה אומרים עלינו, נדהמתי אנחנו מחרימים חרדים? אנחנו פוסלים? אני לא יכול לשתוק על האשמות כאלה, אנחנו לא פוסלים ובעד שותפות עם החרדים בכל מיני תחומים (למשל?) רק יש לנו כמה ויכוחים אה כן וברור שהם לא יכולים להיות בוועדת הכספים ובמשרד הבריאות ובצמתי הכרעה חשובים (צמתי הכרעה חשובים כמובן = ממשלה אבל שימי לב איך הוא נזהר מלהגיד את המילה המפורשת).
בקיצור הבית היהודי ויש עתיד נורא לא רוצים את החרדים בממשלה אבל לא רוצים שיגידו שהם אלה שפסלו אותם חס וחלילה, אז הם לא אומרים את זה בפומבי. הם מעדיפים שיגידו שהחרדים פשוט לא קיבלו את מתווה הגיוס. אולי שווה לשאול את חברי הכנסת של שתי המפלגות מה העמדה הרשמית שלהם לגבי חרדים בממשלה. למשל האם הם יתנגדו שהחרדים יישבו בממשלה אם הם יקבלו את מתווה הגיוס המתגבש?
שיהיה ברור לי אישית אין בעייה עם דרישה שהחרדים לא יישבו בממשלה, אני חושב שהשנים של ש”ס במשרד הפנים בפרט היו סוג של אסון הומניטרי למדינת ישראל אבל משעשע אותי שלפיד-בנט לא מסוגלים להגיד את הדברים באופן מפורש.
נשמע כמו תחזית קודרת ליחסי “יש עתיד” ו”הבית היהודי”. בינתיים אנו מתבשרים שלפיד ביטל לחבר’ה טיולים שארגנה העמותה הלא-פוליטית “יוזמת ז’נבה”, ולפחות לטענת עיתון-היוקרה “הארץ” יש מקום לסברה שהדבר נעשה במסגרת הברית עם בנט.
גם עפר שלח ויעקב פרי יודעים שחלק עצום ממצביעי “יש עתיד” הם לא מאמינים אדוקים בדת השלום, ופחות נוטים להתרשם מרעיונות אבסורדיים כאילו באמת קיימת “נסיגת הקסם” שאם רק נבצע אותה, אזי יבוא שלום. עפר שלח הוא איש שמאל מובהק, ויעל גרמן היא שמאל מובהק עוד יותר. מצד שני, כשם שקיבלו במתנה את ה”אין חרדים” שעליו נאבדקו כ”כ קשה, באדיבות בנט והבית היהודי, הרי שגם הם ייאלצו לעשות פשרות, גם אם בנאום בכנסת אמרו דברים אחרים. מה לעשות, הם ידעו שהמפלגה שלהם תהיה ימנית מהם – היא הפתחה את קמפיין הבחירות שלה באריאל, שיוזמת ז’נבה משאירה אותה מחוץ למפה בכלל…