המשימה הראשונה הניצבת בפני הממשלה ה 34 של ישראל: לוודא היטב, זה עם זה, שלא נלך לבחירות שוב תוך 24 חודשים. מדינת ישראל זקוקה ליציבות ולא למערכות בחירות טרום זמנן. הפוליטיקאי-על רב הכישורים, הפתיע את כל המדינה כאשר פיטר את שריו הבכירים יאיר לפיד וציפי לבני והכריז על מערכת בחירות והנה כעת, קצת פחות מארבעה חודשים כשנתניהו זכה באמון הציבור באופן מוחלט ומחודש, יש לקוות שיצליח לנהל את המדינה בלי מערכות בחירות מוקדמות.
מספרי המנדטים בהחלט מאפשרים לו, וגם לליכוד, להוביל קואליציה בשקט. העם נקעה נפשו ממשחקי כסאות וגם אם מישהו שם, מבין המפלגות בצמרת, יתחיל בתמרונים, יש להניח שזה יתקבל בציבור במיאוס גדול. מספיק עם זה. צריך לשבת אחד עם השני, לתפור הסכם קואליציוני ולהתקדם.
המשימה השניה הניצבת בפני ראש הממשלה, ועדיין אפשר לעשות זאת, גם אחרי הבחירות: היא להציג בפני הציבור מדיניות. בבלוג שלי, כתבתי, מספר רב של פעמים שראש ממשלה מכהן ההולך למערכת בחירות ללא מצע כתוב או תכנית כלכלית או מדינית מסודרת, פוגע באזרחים. בליכוד השיבו, שהציבור צריך לסמוך על הביצועים שלהם בשנים האחרונות ושהמצע שלהם הוא העשייה. ובכן, לקראת סוף מערכת הבחירות, נסוג במידה מסוימת נתניהו מן הגישה הזו ואמר, כי מבין שלא טיפל כפי שצריך בבעית מחירי הדיור ויוקר המחיה וכי הוא מתחייב לטפל בהם בקדנציה הבאה. אז מה התכנית? מה על הפרק? איך הוא מתכנן להיות חלק אישי מן השיח הכלכלי-חברתי. על הפרק: משק הגז, דיור ציבורי, יוקר המחיה, מערכת הבריאות ומעל לכל מחירי הדיור בישראל.
כך גם בנוגע לנושא המדיני: ראש הממשלה נבחר במנדט עצום של הציבור הימני-לאומי-דתי של מדינת ישראל, אבל כעת הוא ראש הממשלה של כולם. אם כן, האם יש חזון מדיני? האם יסופח גוש עציון, כמהלך ראשון (כפי שהוצע על ידי אחד מחברי הכנסת עמו שוחחתי ביום רביעי בבוקר). האם נתניהו מתכנן לאשרר בישיבת הממשלה את דו״ח אדמונד לוי ז״ל לשינוי התפיסה המשפטית בנוגע למעמדם של השטחים. האם תכנית ההרגעה של בנט, לסיפוח כל שטחי סי תעלה לדיון ממשלתי.
מסביב לליכוד אפשר לסכם כמה נקודות מן הבחירות
ראשית, יאיר לפיד זכה להייפ תקשורתי גדול אך התוצאות של יש עתיד בקלפי לא משמחות מבחינתו. אמנם מדובר ב 11 מנדטים, אך אלה מספרים לאופוזיציה והוא עם חברי מפלגתו יצטרכו להסתגל לסטטוס חדש ובעייתי ביותר. נקודה בפרלמנט הישראלי ממנה קשה להביא קבלות ולהראות יכולת ביצוע. על אף קמפיין שטח מושקע ביותר, למרות פגישות עם אינספור ישראלים ברחבי המדינה, לפיד יהיה החבר הכמעט הכי זוטר באופוזיציה (אחרי הרצוג ועודה).
שנית, אלי ישי הוא פוליטיקאי לא מרשים. יש לו בוודאות תכונות אישיותיות אשר קוסמות לציבור הימני-דתי אך זה לא הספיק כדי לסחוף את המצביעים במעגלים הרחבים יותר. הופעותיו התקשורתיות היו אומללות. הוא דיבר מהר, בלע מילים, עד כדי כך שאי אפשר היה להבין אותו בחלק מן הנאומים. שיח מרן, בינו לבין אריה דרעי, היה שיח פנים מגזרי שלא פרץ את גבולות בתי הכנסת.
שלישית, משה כחלון: אם ירצה לממש את הבטחותיו לבוחרים יהיה עליו לדרוש את משרד האוצר, תיק השיכון, מנהל מקרקעי ישראל ואף השליטה בקק״ל, תחת קורת גג סיעתית אחת. לקח גדול מן הממשלה ה 33 הוא הפיצול שבין משרד השיכון לבין משרד האוצר לשתי סיעות שלחמו זו בזו, יש עתיד והבית היהודי. כעת, כדי להניע מהלכים כפי שהובטח במהלך מערכת הבחירות, כחלון אמור להיות בר-סמכות להשפיע בשני הקצוות של משבר הדיור. נתניהו, להערכתי, אינו יכול להרשות לעצמו להיוותר על הגדר יותר בנושא הדיור ויצטרך, כפי שהבטיח, לצלול לנושא לעומק.
מה שמעניין זה שבעקבות החוק שמגביל את מספר השרים ל18, ראש הממשלה הוא היחידי עם אינטרס לממשלה רחבה. בכירי מפלגתו וראשי המפלגות האחרות מעדיפים שהממשלה תהיה צרה ככל האפשר, על מנת שהמפתח הסיעתי לקבלת תיקים יהיה נמוך ככל האפשר וכך תוכל כל מפלגה למנות שרים רבים יותר. אם עד היום ראש הממשלה יכול היה פשוט להגדיל את עוגת השרים כדי להשאיר את המפתח נמוך, כיום העוגה נשארת בעינה וכל סועד שמצטרף עושה זאת על חשבון הסועדים שכבר נמצאים.
אני מניח שאם המפלגה האבודה לא תצטרף לקואליציה זה לא ישנה הרבה, ההפרש בין הגדלים השונים האפשריים של הקואליציה הוא לא כ”כ משמעותי, מה גם שיהדות התורה ממילא לא רוצה תפקידי שרים אלא רק סגני שרים, מה שעוזר מכל הכיוונים.
חוקים אפשר לשנות, חביבי.
אהא, אז אני רואה שאותו “ציבור” חמקמק (זה שקיים אך ורק בטורי הפובליציסטים מהשמאל, לצד חדי הקרן ואיש השלג המסתורי), רוצה שביבי יגדיר “מדיניות”. ביבי הוא אכן ראש ממשלה של כולם, ועדיין זה לא אומר שהוא צריך להגשים חזון מדיני של אלה שהפסידו לו בבחירות. אני יודע שמדובר בקונספט מורכב שבשמאל מתקשים להבין, אבל כשם שלשמאל יש מנדט לנהל מדיניות שמאלנית כשהם נבחרים בידי הציבור (גם אם המנדט נגנב ממפלגה ימנית באמצעות שני עריקים, שאחד מהם יתגלה לימים כמבריח סמים…), כך גם לימין עומדת זכות זו. ביבי לא חייב לקבוע מסמרות רק כדי שמישהו שרצה בתבוסתו יגדיר ש”יש לו מדיניות”. אם המצב הנוכחי מחייב דווקא הימנעות מכל מיני יוזמות אוויליות שרק ידרדרו את מצבנו, אזי גם זו מדיניות. לא קיים חוק שמגדיר מדיניות דווקא כנקיטת יוזמות. הימנעות מיוזמות היא מדיניות בדיוק באותה מידה, ובכל הנוגע לגרימת נזק, הניסיון שלנו מלמד שהיא הרבה פחות מזיקה.
אלי ישי הוא פוליטיקאי מרשים בערך כמו זהבה גלאון, שקיבלה מעט יותר קולות ממנו, כך שהיא בפנים והוא בחוץ. לא היה צריך להתרחש הרבה כדי שהמצב יהיה הפוך, ואיכשהו אני משער שלא היית מתייחסת לכישלון שלה להגיע לנקודה שרירותית לגמרי של 3.25%, בתור איזושהי עדות מוחלטת להיותה מרשימה או לא מרשימה. אלי ישי, למרבה האסורד הצליח לקחת מנדטים מלא פחות משלושה ציבורים של מפלגות מבוססות וותיקות (ש”ס, בית יהודי, ויהדות התורה), והעובדה שזה לא הספיק בשביל משוכת אחוז החסימה, היא עדות לגובה אחוז החסימה, ולא ל”מרשימותו” או “אי מרשימותו” של אלי ישי – שכאמור, שאב קולות מלא פחות משלושה מגזרים.
התובנה החשובה ביותר בבחירות אלה, היא שהתקשורת לא מכירה את העם היושב בציון, וממשיכה לספר לעצמה סיפורים אודותיו, שמתאימים לאיזשהו תרחיש דמיוני הקשור לאותו “צחיבור” מיתולוגי שרק מחכה להצביע לשמאל, ליוזמות מדיניות, להתעלמות מ”קמפיין ההפחדה”, ולדחיקתו לשוליים של “האיום האיראני”, שביבי כידוע המציא…
תוצאות הבחירות הללו הן סיום משמח לקמפיין מבחיל, שלא היה דומה לו מאז קמה המדינה, שבמהלכו כל הגורמים שלא מפסיקים לבלבל ת’מוח על דמוקרטיה, חופש הביטוי, פלורליזם וגזענות – לא חדלו מלחטוא בכל הדברים הללו, מיומו הראשון של הקמפיין, ועד ללילה האחרון, שבו עמודי הפייסבוק רטטו מרוב הצעות, גידופים ויללות זעם של האנשים ששוב גנבו להם את המדינה. כל זמן שהתקשורת תורכב בעיקר מאנשים שמייללים על כל תשדיר בחירות מטופש על הנמלים, אבל מתעלמים מאלונה קמחי (שמציעה ל3 מליון איש לשתות ציאניד) – אז הם ימשיכו להיות נורא מופתעים, ולא לגלות שיש כאן בארץ הזו מליון מצביעי ליכוד. כן, מליון.
כשהשמאל נבחר – הוא צריך ליישם את חזונו
כשהימין נבחר – הוא צריך להתחשב בכל העם
אין בושה… רק לפני כמה שעות ספגת את המפלה הכי כואבת ואת עדיין לא עשית חשבון נפש, תיקון – אפילו לא הודעה סטייל ‘אשמנו בגדנו’ כפי שפורסם בוואלה (ואני ממליץ עליה לכולם)
את טעית בנושא הדיון על זכות השיבה(ועדיין לא ענית לשאלתי מתי אבו מאזן הודיע שהוא מוותר עליה) טעית בכך שהנאום מול בית הנבחרים לא יועיל בכלום (וכעת יש וויב מאוד חזק על השגת רוב מיוחד ופתאום אובמה מתחיל לחשב צעדיו) טעית כאשר הצגת ליכודניקים כעכברים אשר בורחים מהספינה השוקעת.
טעית, תגידי זו ואני מאמין שיערכו אותך קצת יותר!
אבל בדיוק ההפך. שאלתי אם הוא הולך ליישם את האג׳נדה הימנית. אתה קורא רק חלקי שורות?
“ראש הממשלה נבחר במנדט עצום של הציבור הימני-לאומי-דתי של מדינת ישראל, אבל כעת הוא ראש הממשלה של כולם. ”
את היית כותבת כך אם הרצוג היה נבחר ?!
ולא ענית לי עדיין על דרישת השיבה של אבומאזו, אני ממתין כבר כמה חודשים …למה את מתחמקת ?!
איזה דרישה. אני לא יודעת תשובות לכל דבר. יש מצב שלא עניתי כי אין לי מושג. איפה שאלת? והאם אתה רוצה שאני אענה לך על דברים שאיני יודעת עליהם…
את טענת שאבו מאזן ויתר על הדרישה לזכות השיבה ונתניהו הוא האשם-דרשתי הוכחה ממך כמעט בכל פוסט שלך ואת התעלמת…. אולי כעת תשיבי לי על שאלתי
היכן אבו מאזן אמר שהוא מוותר על זכות השיבה?
מוש, בוא נרגיע ידידי את היצרים….
היא לא חייבת לך או לי חשבון נפש….
יש הרבה עיתונאים מהצד הימני שצדקו ויש מהצד השמאלי שטעו….
העיתונאים ניזונו כמו תמיד בסקרים שלאורך מספר שבועות הראו סוג של מהפך.
הטענה העיקרית פה תריכה להיות לסוקרים הסוררים ולא העיתונאים…
בסוף יצא שמזלו של ביבי שהוא קיבל רק 20 מנדטים בסקר האחרון…. אחרת אולי לא הייתה התחזקות כזו בימים האחרונים
היא בטח ובטח חייבת !
היא מתיימרת להיות נטולת פניות אבל לפעמים היא מעלימה מידע ולפעמים משקרת !
העיתונים לא רק חיו על הסקרים, הם יצרו אותם – אתה לא מבין כמה שקרים נאמרו במהלך הקמפיין (גם באתר ) ועל זה אני חושב שמגיע לגולשים חשבון נפש שלה
או שהיא לא ראתה את האמת (וזה בסדר, קורה שטועים) או שהיא שיקרה (וזה גרוע מאוד )
העיתונות פה חשפה את פניה הדוחים -קראו לתקוף אישה רק בגלל שבעלה הוא מועמד הליכוד, שיקרו בנתוני אמת, סילפו עובדות וגרמו לנו לחשוב שהנה הכל עומד לקרוס
אכן, נתניהו אולי הרוויח מכך -אבל הדמעות שלי, של הכאב שהרגשתי מכל שקר מכל ביזוי שמי ושם חבריי- דורשות צדק !
היא לא חייבת לך דבר. חוצפן.
מוש, אתה באמת חוצפן והתגובה שלך טיפשית ולא מכובדת.
אתה מסתתר מאחורי כיוני בעוד טל חשופה לעיני כל.
גם עיתונאי הימין וסקרים של הימין הצביעו על יתרון ברור למפלגת העבודה.
ובוא אני אגלה לך ״סוד״, גם עיתונאים ימניים לא אומרים את כל האמת ומציגים את מה שבא להם לפי השקפת עולמם.
אתה פחדן גדול כשאתה תוקף מילולית אנשים אבל מסתתר מאחורי הכינוי…
מספר הערות:
בתקשורת הרבו להחמיא ללפיד על הקמפיין המוצלח, על עבודת הרגליים, על המצע, הברטונים הויראליים וכד’, אבל בסוף הקמפיין האפקטיבי ביותר היה של הליכוד – הפחדה בסיסית וגזענית בסמסים וטלפונים מנדנדים. אני צופה שבבחירות הבאות המפלגות יפוצצו לנו את הטלפון.
בעניין הכיוון המדיני, בגלל הבחירות כמעט ולא דיברו על ההצהרה החשובה שביבי נתן רגע לפני – לא לשתי מדינות. זה ביג דיל. כשמשלבים את זה עם הקואליציה הימינית שתהיה והאצבע המשולשת של ביבי לאובמה ולערבים, יש פה חומר נפץ רציני.
לגבי השמאל, הם לא ניצחו כפי שציפו, אבל המפה הפוליטית זזה שמאלה. גוש מרכז-שמאל-ערבים כרגע עם 63 מנדטים לעומת 59 לפני הבחירות. בנוסף, המפלגות הקיצוניות של בנט וליברמן התצמצמו. יחד עם מרזל שלה לא נכנסו. החרדים התכווצו, מרצ באופן פלאי עברה את אחוז החסימה, הערבים התחזקו ולמדו לעבוד יחד, לפחות למראית עין. כחלון גורר ליכודניקים שמאלה, המחנ”צ גדל מאוד ואפילו לפיד שגרם נזק לשמאל וסינדל את עצמו קטן משמעותית. אז לא הצלחה כבירה במובן של קואליציה שמאלנית והחלפת ביבי, אבל בהחלט לא כישלון כמו שכרגע מדברים בתקשורת.
דבר אחרון – עכשיו כשהבחירות מאחורינו, יש מספר חקירות פליליות שצריכות להגיע למיצוי וגם ביבי חשוד. כבר קרה אצלנו לא פעם שראשי ממשלה איבדו את תפקידם בגלל פלילים. למרות היועצ”מ והסניגור של ביבי בעבר/הווה, לא יהיה מנוס מבירור העניינים האלה.
“הפחדה בסיסית וגזענית”. אכן, העובדה שיש אנשים שרוצים להרוג אותנו, היא טענה גזענית נפשעת, והעובדה שהיא אמת אובייקטיבית, היא משהו שיש להתעלם ממנו, שכן הוא פוגע בסיכויי השמאל (התלוי במפלגות הערביות לבלוק חוסם, ולא יכול להתייחס לסיטואציה הביטחונית…).
בכלל, הביטוי המטופש “קמפיין הפחדה”, הוא הסיבה הראשית לזה שהשמאל ממשיך להיות מופתע מכך שהוא מובס בבחירות. בשביל להבין את המציאות פה, מספיק לפתוח מפה של המזה”ת, שתגלה לנו, כמה מוזר, שאנחנו 6.5 מליון יהודים שמוקפים כחצי מיליארד ערבים, ועוד קרוב למאה מליון איראנים, שגזעני ככל שזה יישמע, רואים אותנו כנטע זר באזור. אנחנו תופסים חצי אחוז משטח האזור, ובכ”ז מוצגים בתור אימפריאליסטים וקולוניאליסטים, והעובדה שהשמאל מעדיף להתעלם מהמציאות הזו, היא, כאמור, הסיבה הראשית לתבוסה שלו.
העם ימני לא בגלל שהעם גזעני, אלא בגלל שהמציאות ימנית. כל זמן שהשמאל ימשיך להתעלם מהמציאות, הוא ימשיך לחטוף בקלפי.
“גוש מרכז-שמאל-ערבים” כולל 63 מנדטים, ולמעשה נחל נצחון עצום. לא בקלפי, לא במציאות, אלא בתודעה של כמה סרבני-מציאות עיקשים, אבל הוא בהחלט נחל נצחון כביר.
אכן עכשיו יהיה צורך בפתיחה של כמה חקירות משטרה, והראשונה שבהן צריכה לעסוק בכסף הזר שהגיע לפה ונשפך כאן ממקורות עלומים, תוך הפרת החוק שם, וחיפוש פרצות (שאולי הצליח, אבל ברור שצריך לבדוק את זה בקפדנות קצת יותר גדולה מזו שאפיינה את היו”ר המגוייס של וועדת הבחירות המרכזית, שחוץ מלפסול כל קלפי שביבי ניצח בה, באמת עשה הכל כדי לעזור לציבוז’י).
הבחירות הללו נגמרו בנצחון הימין בעיקר בגלל שהעם ימני, כתוצאה מכך שהמציאות ימנית. כל זמן שהשמאל לא יכיר בקיומו של איום ביטחוני עלינו, שתאהב את זה או לא, הוא איום שנובע מהשכנים מסביב – מצבו ימשיך להיות עגום, והוא ימשיך לספור גושים דמיוניים ולפנטז על מהפכים ממשמשים ובאים, תוך בזבוז כספם של טייקונים זרים…
לא ברורה הפיסקה השנייה והרביעית, תוכל להסביר?
מה לא ברור בהן?
אמר עמית סגל הנדיר ‘לפי סקר שפורסם לפני כמה חודשים (שחכתי אני את שם הסוקר) בישראל יש 8 אחוז טבעונים, יותר משמאלנים’
פה קבור הכלב, אי אפשר לשנות את זה!
מעניין למה לא פרסמו את הסקר הזה בעת שפורסם… מעניין ממש
אז הפירוש שלך ל”הערבים מצביעים!!!!!!” זה הם רוצים להרוג אותנו?
יצירתי
הפירוש שלי לזה הוא: “מישהו מבחוץ מממן הבאת מצביעים שיצביעו נגדנו”.
אני מסכים שזה קונספט מאוד מורכב לשמאל, שעדיין מנהיגיו מסבירים שהם בעצם נחלו נצחון עצום, ואלמלא ביבי התעקש לנצח בבחירות, אזי היו מביסים אותו ללא תנאי…
גוש הימין (ליכוד, חרדים, ליברמן ובנט) קיבל 57 מנדטים. זה מה שהסקרים פלוס מינוס נתנו לפני הבחירות. מדובר על ירידה של 4 מנדטים מהבחירות שלפניהן ואם נלך עוד מערכת בחירות אחת אחורה מדובר על ירידה מצטברת של 9 מנדטים! מ-2009. אז גם גוש הימין צריך לערוך את חשבון הנפש שלו. ההפתעה היחידה הייתה בחלוקת המנדטים בין בנט לליכוד.
2. לא רחוק להניח שאם הייתה מתקבלת אותה תוצאה רק הפוכה, והפער היה 5 מנדטים לטובת הרצוג, לא הייתם שומעים את נתניהו משלים עם דין הבוחר במהירות רבה כל כך, והוא היה מנסה את כל התרגילים הלולייניים שלו על מנת להרכיב קואליציה בראשותו. פוליטיקאי.
3. בסיומו של קמפיין מאוד מתוזמר שנמשך כבר מספר שנים וממומן על ידי גורמים מחו”ל, הצליחו ישראל היום ונתניהו לייצר מצג פסיכולוגי על קבוצת אנשים שהייתה מבועתת מהרעיון של נהירת הערבים לקלפיות ובכך להרחיב את הפער על חשבונו של בנט.
4. עמית יצחק סגל. עיתונאי ופרשן מהימין. יצא בימים האחרונים בחמת זעם כנגד התקשורת המוטה, רק שהוא שכח לציין את עמית יצחק סגל ועיתונאים אחרים המוטים לימין, שחלקם הצהירו על תמיכתם בליכוד, חלקם שקלו להתמודד במסגרתו וחלקם שיתפו פעולה במסע הדה-לגיטימציה כנגד בוז’י-ציפי, הסמול ועוד. עמית יצחק סגל תקף בחריפות את “הספין השקרי” כדבריו בדמות סקר של קלמן גייר שהצביע על פער לטובת המחנ”צ. לא זוכר שעמית יצחק סגל כינה בבחירות הקודמות שקרי, את הספין של הליכוד שזכה לאמון והבלטה רבה בתקשורת על 47 מנדטים לליכוד ביתנו.
ל-2 שלך:
אני מוכן להתערב על השקל הארון בכיס שנתניהו היה הולך הביתה בעשר ודקה.
שנית, הירידה בגוש הימין-חרדים, כהגדרתך, היא כולה מהצד החרדי.
האם אתה מבקש שנתניהו, בנט או ליברמן יעשו חשבון נפש עבור דרעי וליצמן?
אני חושב שמי שיכול לכתוב שכחלון היה יורה למצביעים שלו בראש והולך עם הערבים לממשלת שמאל צרה הוא פשוט אדם טיפש. טיפש שלא מבין פוליטיקה, לא מבין את עם ישראל וטיפש שמשקר לעצמו. וזה עוד לפני שאמרתי גלנט ומייקל אורן.
כחלון הוא ימין בדיוק כמו שלפיד הוא שמאל. אנשים בורים, צאו מתל אביב! יש עם נפלא בחוץ.
כן, כן, בטח.
כמו שהוא הלך הביתה בעשר ודקה בבחירות 2009 אחרי הניצחון של לבני.
נכון, לבני ״ניצחה״ ב- 2009.
ולראיה, היא הרכיבה ממשלה מיד אחרי ״נצחונה״
היא ניצחה ב2009 כמו שהוא ניצח ביום רביעי.
פוליטקלי רשם לך שאם היה הפוך והמחנה הציוני היה הסיעה הגדולה, אז נתניהו היה מנסה להרכיב ממשלה בכל זאת ואתה רשמת ש”אתה מוכן להתערב שהוא היה הולך הביתה בעשר ודקה”
מה שלא כל כך מסתדר עם ההיסטוריה הלא רחוקה של מה שהיה ב2009.
לא.
הוא כתב שאם הפער היה הפוך, קרי 5 מנדטים לטובת הרצוג, אזי נתניהו היה מנסה להרכיב ממשלה. ב- 2009 הפער בין קדימה לליכוד היה מנדט אחד-
בדיוק, שמעון. היא ניצחה ב2009 כמו שביבי ניצח השבוע. למעשה היא ניצחה גם ב2013 עם ששת המנדטים שלה, והיא מנצחת בכל יום מחדש.
עכשיו, אחרי שסיימנו לשבח את ציפי לבני, בוא נעבור לעובדות: ציפי לבני לא יכלה להקים ממשלה ב2009 בשום דרך בעולם. היא כמעט חיסלה את מרצ, וגוש השמאל-ערבים נשאר בגודל של 55 מנדטים.
ביום שלישי ביבי קיבל ששה מנדטים יותר מהמפלגה השנייה (שש זה גדול מאחת, כפי שלמדנו מהפרופ’ למתמטיקה לבני), שאף על פי שנלקחו ברובם ממפלגות ימין אחרות, לא הזיקו לרגע לגודלו של גוש הימין בהשוואה לזה של גוש השמאל.
במהלך הימים הקרובים נשב כולנו במתח ונראה האם אני צודק ולביבי יהיו יותר ממליצים אצל נשיא המדינה, או שאתה צודק, וזה יהיה כמו ב2009 וביבי יעשה מסיבות נצחון בשעה שבוז’י ירכיב ממשלה…
מה זה משנה אם הפער היה 5 או 10.
מה שמשנה זה מי יכול להרכיב קואליציה.
צודק, שמעון. עדכן אותי לגבי קואליציית בוז’י המתהווה…
ולפני שתחשוב שהייתי רציני – ביבי ניצח, בפער דרמטי, גדול בהרבה מהפעמים הקודמות, מפלגתו גדולה בהרבה, הגוש שלו גדול בהרבה, והשמאל קטן ומובס.
אבל אני מבין למה אתה לא מוותר – אחרי הכל, הטרנד החדש בשמאל זה “לא לתת”…:)
אכן גדל מ61 ל57
שמעון, אני מבין שכחלון הוא בעיניך לא חלק מהמחנה הלאומי, ולעזאזל מה שהוא עצמו אמר.
זו גישה שאני רואה, מבין ומעריך. בשיטה זו אפשר להתמודד עם כל בשורה לא נעימה:
ביום ג’ נחל בוז’י נצחון מזהיר על ביביהו החלוש. 24 המנדטים של בוז’י, חוברים ל67 המנדטים הנוספים של מחנה השלום (איזה 67 מנדטים? למי זה משנה – זה הנראטיב שלי ואני דבק בו!), וביחד ירכיבו קואליציית בטון שתכלול 453 מתוך 120 חברי הכנסת.
אני סבור שהגישה הפוסט-מציאותית שאמיצת, היא דרך מיוחדת וראוייה להתמודד עם העובדות.
הוא עצמו אמר שהוא חלק מהמחנה הלאומי אבל המפלגה שלו היא מפלגת מרכז ומה לעשות שבוחרים מפלגות.
הליכוד קרא לכולנו מפלגת שמאל.
אז סגרנו- המפלגה של כחלון היא מפלגת שמאל, שהמליצה על מועמד “הימין הקיצוני” לראשות ממשלה, ותשב בממשלה שלו…
אין ספק שהשמאל בדרכו למהפך גדול – המציאות, כהרגלה קצת מקלקלת, אבל בעולם הפנטזיה נחל השמאל את הגדול שבניצחונות…
חשבון הנפש היחיד ב”ירידת המנדטים”, קשור בכך שאלי ישי היה שני מ”מ מלעבור, ומרצ היו שני מ”מ מלא לעבור…
גוש הימין נשאר גדול משמעותית מהשמאל, הליכוד הביס ללא תנאי את הקואליציה הגדולה ביותר אי פעם שכוונה כל-כולה למען הפלתו (הם אפילו תקפו אותו מימין בשלבים מסויימים, כזכור – רק שייפול…).
עמית סגל הוא אכן מדגם מייצג של התקשורת הישראלית. ידוע שכל-כולה נולדה בעופרה וחובשת כיפה סרוגה…
מכל הטקסט הזה למדתי בסה”כ שיש לעמית סגל שם אמצעי, והוא, רחמנא ליצלן, יצחק (מה שכנראה אמור ללמד אותנו דברים שליליים מאוד על עמית סגל, שהרי “יצחק” זה שם של דוסים כאלה, כמו יצחק רבין, יצחק בן אהרון, יצחק טבנקין, ושאר מנהיגי מתנחלים שכאלה…).
דווקא עמית סגל הוא זה שלגלג לאחר הפריימריס בבית היהודי על כך שכל המועמדים נקראים או בצלאל או נפתלי, הוא אמנם אמר זאת משום שהתקשה להסתיר את אכזבתו העמוקה מההתחרדות הבית היהודי, והתקשה לפרשן את התוצאות בצורה אובייקטיבית.
מי זה העמית סגל הזה?! הוא קרוב של עמית יצחק סגל???
בנו של חגי סגל. עיתונאי ימני.
הגדרה תמציתית, שמותירה אותנו שוב עם השאלה, מאיפה הגיע “יצחק” לעזאזל, ומדוע חשת צורך עז להשתמש בו קודם…
עמה הערות:
1. יום הכיפורים של הסקרים ושל התקשורת, כולם כבר אמרו אבל אני אל מסתכן אם אני אהמר שלא יהיה שום חשבון נפש. זו לא הפעם הראשומה שהימין מנצח כשהשמאל משוכנע שהוא בטוח לקוח, וכל פעם אותם דיבורים על הפקת לקחים – ושום דבר לא קורה.
2. הברנז׳ה לגמרי מנותקת מהעם. לחלוטין. זה לא חדש, זה רק בולט יותר ויותר. איך הם יכולים לפרש מה שקורה כאן כשאין להם שמץ של מושג מי חי כאן. וזה לא שהם לא אמורים לדעת. הרי יש בחירות כל הזמן, וסקרים, ומחקרים למשל על הדתיות של הציבור וכו והם לא קולטים. לא קולטים בכלל שהם וחבריהם אינם מייצגים כלום.
3. ביבי יקום ממשלה שתחזיק 4 שנים. בסופו של דבר, כשלעם נמאס ממנו והוא ברווז צולע, הוא הביא לליכוד את התוצאה הכי טובה שלו אי פעם – 32 ב- 1996 זה היה עם גשר וצומת, 31 ב- 2013 זה היה עם ליברמן. פשוט הישג אדיר.
בגלל זה קוראים לזה “יום כיפור”- הוא חוזר כל שנה..
אם כבר אז הלקח הוא שעדיף ששר האוצר וראש הממשלה לא יהיו ממפלגות שונות, לאו דווקא שר האוצר ושר השיכון.
זה כבר לא יהיה. הבטיח.
וואלה… גלנט שר הבינוי!
ב’ זה מצודה!
בסופו של יום, התוצאות לא אמורות להפתיע. ציינתי כאן בעבר, כחלון וכולנו אינם מפלגת שמאל, למרות ש- Ynet ניסה כל הזמן להציג את זה כך. בבחירה בין זועבי לחרדים (ואני אישית חושב שזה נבלה וזה טרפה), הוא הולך עם החרדים בלי למצמץ. אפילו לפיד, דרך אגב, אם היה נאלץ לבחור, היה הולך בסופו של יום נגד זועבי, בדיוק כמו שקרה ב- 2013.
צריך עוד לחכות לקולות החיילים שלא מן הנמנע יעבירו עוד מנדט מהרשימה המשותפת לבית היהודי או לליכוד, אבל כרגע הגושים הם 67 לימין וימין מרכז, 53 לשמאל ושמאל מרכז, כאשר מאחר וכל המפלגות הציוניות פוסלות את זועבי, בפועל מדובר ב- 39 למפלגות השמאל הרלוונטיות.
בבחירות הקודמות היינו על 61 נגד 59. ככה שיש כאן התחזקות של הגוש הימין הרחב. התוצאה של 2013 הושגה בעיקר מאחר ויאיר לפיד הצליח “לגנוב” כמה מנדטים טובים מאנשי ימין או מרכז-ימין, דרך אגב.
אם מתחשבים בקולות של אלי ישי לאחר קולות החיילים, החלוקה בפועל היא כמעט 70 נגד 50 שזה היחס האמיתי בין השמאל לימין במדינת ישראל, בימים אלו. בקבוקים ונהנתנות לא הולכים לגרום לאנשים לשנות את התפיסה האידיאולוגית שלהם ואני באמת לא מבין איך האסימון הזה לא נופל להרבה אנשים. את באמת חושבת שאדם שמתנגד למדינה פלסטינאית (או בזמנו להחזרת הגולן) הולך לערוק ממחנה הימין רק כי שרה מחזרה בקבוקים וידיעות אומרים שביבי הוא פויה?
באמת, סיימנו עם הבחירות, סיימנו עם הקמפיין התקשורתי. מאז כישלון קמפ-דיויד השמאל בישראל חלש מאוד, ומסיבות ברורות. ההפתעה היחידה כאן זה שנתניהו הצליח בצורה מרשימה לרכז סביבו את המחנה, לא התוצאה שהוא נשאר ראש הממשלה. כנראה שהנאום בקונגרס בכל זאת השפיע כמו גם החשש האמיתי של אנשי הימין והמרכז ימין מהתוצאות של הרצוג כראש ממשלה.
וטל, כמו שאורי ציין, את באמת טועה במה כשאת מבקשת מנתניהו שיעשה משהו. הבחירות האלו היו הצבעת אמון/אי אמון בנתניהו. כמו שציינת בעצמך, הליכוד לא הציג מצע מסודר, לא הציג תוכנית מדינית או כלכלית. הוא הציג דבר אחד ויחיד, את בנימין נתניהו כראש ממשלה. נתניהו נבחר, תקבלי את זה ואל תנסי לגרום לו לקיים הבטחות שהוא מעולם לא נתן 🙂
איתי, אהבתי מאוד את התגובה שלך. סיכום יפה.
הימין הציג רק את ביבי וקמפיינים מנוגדים: רק לא ביבי / רק לא שמאל.
השמאל היה זה שהתחיל עם הסלוגן רק לא ביבי והליכוד הגיב עם ״אנחנו או הם״. ממש בחירות אישיות ולא אידיאולוגיות (למי אתה מצביע? ביבי, בוז׳י, כחלון, בנט, לפיד…).
צעד בדיעבד מבריק של ביבי ויועציו לא לפרסם מצע כי הם הבינו שהבחירות הינן בחירות ישירות ואישיות ופה הייתה הטעות הגדולה של התקשורת השמאלנית.
קשה לי להאמין שאם הפער היה הפוך, לפיד לא היה נכנס לממשלת שמאל בגיבוי של הערבים. לדעתי גם כחלון היה נכנס בסופו של דבר, אחרי “לבטים”.
הוא לא חזר לפוליטיקה כדי לשבת עם נתניהו באופוזיציה.
לפיד אולי היה נכנס (הייתי נותן לזה 25% סיכוי) אבל כחלון בטוח לא. רוב מוחלט של מצביעיו הם ליכודניקים. כניסה לממשלת שמאל בגיבוי ערבים תחסל אותו פוליטית לגמרי גם אם יוריד את מחירי הדיור. הוא אז היה נחשב שמאלני.
אל תהיה תמים, כחלון חושב גם על היום שאלרי ביבי ומלחמות הירושה (ככה גם בנט וגדעון סער). כניסה לממשלת שמאל תחסל את סיכויו אי פעם להתמודד על ראשות הימין.
אבל כמו שזה נראה, ביבי יעביר את שרביט המלוכה לבנו יאיר…. כדאי לחברי הכנסת בליכוד להתכונן לזה… שיכינו את הלשון…
טל, למרות היותי תומכת בנט ועל אף (או אולי דווקא בגלל) התאכזבותי העמוקה מסיקורי התקשורת במהלך מערכת הבחירות – רציתי לומר לך תודה על כתבה עניינית ושקולה, אחת הבודדות שראיתי לאחר פרסום התוצאות המפתיעות.
על אף שניכר כי בדעותייך את נוטה (בלשון המעטה) לצד השמאלי של המפה הפוליטית, התייחסת לאופציות הרלוונטיות העומדות בפני נתניהו כאיש ציבור שעומד במילותיו ומתחשב בציבור בוחריו, ולרצון הלגיטימי של רב אזרחי המדינה ביציבות שלטונית ובשינוי חברתי-כלכלי.
בניגוד לכמה מגיבים כאן, אינני סבורה שהתכוונת להמליץ לנתניהו ליישם את מדיניות השמאל (כפי שאני חוששת שהוא עלול לעשות) אלא בדיוק להפך, אם כי המשפט “נתניהו מחויב לרצון העם” אכן לא התאים כל כך להקשר.
מציעה לך להתעלם מהתגובות הפוגעניות משהו.. ניתן לראות כי זה לא נובע מרוע אלא מהרצון להתנקם בתקשורת לאחר שזו הדירה את דעותיהם בשמך תקופה ארוכה. באופן אירוני למדי, האתר שלך הוא אחד המקומות הנוחים ביותר להביע תסכול שכזה, כנראה בעיקר משום שאת לא מצנזרת תגובות שסותרות את עמדתך (ynet, החודש וחצי האחרונים) קוראת אותם (אני מקווה :-)) ולעתים אפילו מפרגנת בתגובה.
על כך- ח”ח נוסף.
ולסיום מאחלת לך הצלחה בהמשך עבודתך. הלוואי ואנשים כמוך יחליפו את הכתבים הקבועים ב’הארץ’, דבר שעשוי להוות פתח לתהליך אמיתי של הכלה וכיבוד הדדי בין הברנז’ה התל אביבית וכמה חיפאים ל’מנשקי הקמעות’ מנהריה ואילת.
אני מצטרף למחמאות לטל. 🙂
עוד שלוש תובנות שצצו במשך השבוע:
הבית הימני: “הקרבנו מעצמנו עבור הליכוד. הבוחרים שלנו התייצבו למענם”…
לא, חברים, אין לכם מונופול על הציונות הדתית. אנשים שבחרו בכם בבחירות הקודמות בחרו הפעם במפלגה אחרת. זה הכל. זו זכותם הלגיטימית והם עשו את זה מכל הסיבות שהם בחרו לעשות את זה ואין לכם שום “זכות פיצוי” כתוצאה מכך.
עמית סגל: “לבני היתה נטל אלקטוראלי”.
נו באמת… מהיום שהוכרז על הצטרפותה להרצוג האלקטוראט שלו קפץ כמעט ב100% ומאז הוא כמעט לא ירד, אבל כנראה שזה רק צירוף מקרים…
שלי יחימוביץ’: “הפסדנו כי לא חידדנו מספיק את המסר”.
להבדיל מבחירות 2013 בהן יחימוביץ’ חידדה את המסר וזכתה בניצחון סוחף…
לבני לא הייתה נטל אלקטוראלי במובן השלילי (של גריעת קולות) אלא במובן החיובי (בהמרצת אנשים להצביע לביבי) – משקלה הסגולי החיובי היה ונותר קרוב לאפס.
היא הצליחה לקבל עסקת המאה רק בזכות האיום לרוץ ולא לעבור, אגב בזבוז כמה רבבות קולות של שמאלנים לא חכמים. מי שנכנע בכאלה רמות במו”מ עם מפלגת-כלום, לא ראוי להיות ראש ממשלה, בלי קשר לשום דבר אחר. הצמיחה הענקית בכוחו של הרצוג (שהחבר’ה מתבשמים בה, אגב פיזור שקרים דביליים כאילו זו התוצאה הכי טובה מאז 1992, בעוד שגם ב1996 וגם ב1999 השיגו יותר מנדטים, עם פחות משוריינים מבחוץ…) היא תוצאה של גדול הקמפיינים בתולדות המדינה, קמפיין שהחלק של המפלגה עצמה בו, היה אפסי. הגיעה העת להפסיק את הקשוקושים כאילו כל העמותות, אובמה, אירופה, התקשורת, מערכת המשפט וכד’, עבדו בשביל משהו מלבד הרצוג (שהגורל הציב דווקא אותו להיות זה שהקמפיין נגד ביבי ישרת אותו). נעשתה מלחמה ענקית נגד ביבי (שאני מניח שעזרה לנצחונו יותר מכל דבר אחר, למרבה האירוניה. רוב הציבור מסיק שאם רוב הרעים נגדך, ובעד האלטרנטיבה – כנראה שאתה עדיף. זו הסקה לוגית בריאה, שעבדה גם הפעם), והביאה לגידול של מנדט אחד בהשוואה לבחירות הקודמות (מ15+6+2=23 ל24 מנדטים).
לבני לא הייתה נטל אלקטוראלי, אבל היא בוודאי לא עזרה בגידול המפלגה (אלא אם טוענים שההימנעות שלה מבזבוז מכוון של רבבות קולות, היא רווח אלקטוראלי שמצדיק שריון של 5 אנשים שלה, שלא חייבים כלום לעבודה) – ואני משער שהזיקה מאוד מאוד בכל הגזרות שמימין למפלגה.
ציפי לבני היא אדם שמעורר תיעוב לפחות כמו ביבי (מן הסתם יותר, אלא שלא בקרב התקשורת, ולכן לא מודעים לכך שם…). העובדה שהיא עוברת ממפלגה למפלגה למען אג’נדה אישית, תוך דפיקה עקבית של פראיירים שהלכו לצידה, תוך שימוש בשפה מגעילה (לו ביבי פתח את הקמפיין שלו באמירות נוסח נוריד את הזבל, את האפס – היינו רואים את זה בלופ בחודשים הבאים בראש כל מהדורת חדשות) – והיא הזיקה. אין לי ספק שמצביעים של לפיד לא רצו לשים פתק שיחזק את לבני.
אני משער שמיקומה הבכיר-מאוד של לבני במחנ”צ הביא לביבי יותר קולות מאשר לבוז’י…
לבני, ומפלגת התקשורץ – היו האס של ביבי בבחירות האלה. כמו שזה נראה עכשיו, הם יהיו האס של הימין גם בבחירות הבאות, לא משנה מי ינהיג אותו. ביום שבו התקגשורת תפסיק לשקר לעצמה ותודה שהיא הייתה צד מובהק בבחירות, שהיא מוטה שמאלה באופן פסיכי, שפוגע ביכולת שלה לראות מציאות, ופוגע ביכולת שלה לספק דיווח אמין שישכנע את את הציבור (הציבור האמיתי, לא הציבור המדומיין של התקשורת, שרק מחכה לתת לגלאון 65 מנדטים…) – הם לא ינצחו בחירות, ונורא יופתעו אח”כ.
מצביעי קדימה\התנועה (8 מנדטים סה”כ) הם לא רובוטים שעוברים אוטומטית לכל מפלגה שהיא,הם נמצאים בג”ג האידיאולוגי של לפיד\כחלון וחלקם אפילו בנט. עד הרגע שלבני החליטה להתאחד עם העבודה,דיברו על 13-14 מנדטים לעבודה ומתחת לאחוז החסימה אצל לבני. ברגע שהיא הצטרפה,לא רק שכל הקולות הללו הפכו את העבודה לבחירה שלהם,אלא שגם נוסף להם מנדט (כנראה שמלפיד).
גם אם לא אוהבים את לבני צריך להודות בכמה דברים שהם ברמת העובדה היבשה:
1. ללבני,כשם פרטני,יש סדר גודל של בין 6 ל8 מנדטים שמוכנים להצביע לה,נטו. גם בימים האלו שהיא הפכה למנואצת הימין.
2. עד הצטרפות לבני לעבודה החלפת השלטון לא הייתה אופציה,לבני כמעט הכפילה את הכח של העבודה כמעט לבד.
מעבר לזה,אני מעריך שהרוטציה הייתה טעות. הצטרפות שלה כמס’ 2 ומועמדת לשרת החוץ (למשל) הייתה עובדת הרבה יותר טוב.
אם כבר עוסקים בתובנות אופק, אז תזכורת:
ב2013 אמרו ששלי יחימוביץ הפסידה כי לא חידדה את המסר המדיני.
ב2015 אומרים שהרצוג הפסיד כי חידד את המסר המדיני.
השמאל הפסיד ומפסיד בגלל שתי מלים: הסכם אוסלו. כל זמן שיש חיבור אסוציאטיבי מיידי בין שמאל לבין אוטובוסים מתפוצצים, וישנה הבנה שנצחון של השמאל פירושו חזרה לימי הזוהר של תהליך השלום (במהלכם יוצאים המקורבים לוועידות במלונות פאר באירופה, בשעה שכאן פחד מוות להסתובב ברחוב) – השמאל ימשיך לקבל בראש בכל בחירות, וכל הספירות המצחיקות כאילו הימין בכלל נחלש, לא ישנו מציאות זו.
רוצים להיות אלטרנטיבה? תרדו מהרעיון האידיוטי הזה של להקים עוד מדינה ערבית בפאתי גוש דן ובתוך ירושלים. אגב, גם החיבוקים המטופשים לרשימה הערבית לא מוסיפים לכם אהדה בקרב הציבור, ולא, לא בגלל גזענות (הגזענות היחידה ביחס לערבים, היא הגזענות הרכה של השמאל, שאין לו ציפיות מהם) – אלא בגלל שמי שחושב שיש היתכנות לברית פוליטית עם מפלגה שכוללת בתוכה אסלאמיסטים שרוצים בהשמדתנו (ותעשו לעצמכם טובה, ואל תשקרו לעצמכם ש”הם לא אומרים את זה בכלל”), פוליגמיסטים ברברים, ותומכי טרור מובהקים – לא יכול לזכות באמון של הציבור פה.
אם השמאל היה מפנים שאין בדל של גזענות בקריאה של מנהיג פוליטי לבוחריו לצאת להצביע אחרת מפלגה קיצונית נורא מהצד השני, תצליח להכריע – ייתכן שהציבור היה נגעל פחות. במקום לספק תחמושת לכל מיני שונאי ישראל בחו”ל (שאוהבים את השמאל פה בדיוק כמו שהם אוהבים את הימין, גם אם השמאל מתפקד עבורם כאידיוטים שימושיים).
השמאל ינצח בחירות בישראל, רק אם ישכנע את הציבור שהוא חוזר להיות השמאל של פעם – שמאל שמבין שזו המדינה שלנו, שקיומה אינו פשע מלחמה, שזכותה להגנה עצמית היא מוחלטת ולא יחסית (או “פרופורציונלית”, כפי שמכנים זאת שונאי ישראל מבחוץ) – ושכל זמן שהמזה”ת נראה כמו שהוא נראה, לא יהיה פה שלום. כן, זה באסה, אבל גם להפסיד בחירות כל הזמן זה בטוח לא כיף…
“קריאה של מנהיג פוליטי לבוחריו לצאת להצביע אחרת מפלגה קיצונית…”
לא. מה שקרה זה שראש ממשלה (שהוא כזכור ראש הממשלה של כל האזרחים) מתאר את מימוש חובתו הדמוקרטית של מגזר במדינה בתור משהו שלילי.
היה יכול להגיד “כל הכבוד לאזרחי ישראל הערבים שהם מצביעים בהמוניהם, תומכי המחנה הלאומי צריך לקחת דוגמא ולהצביע באחוזים גבוהים גם כן”. אבל הוא בחר להתנסח כמו שבחר ולהעביר לערבים את המסר שהעביר.
ביבי לא העביר לערבים שום מסר. ביבי העביר מסר לבוחריו, שנוסח באופן הפשוט ביותר שאפשר: כסף מחו”ל משמש להבאה של הרבה מצביעים ערביים לקלפי, שם יצביעו למפלגה שהיא איחוד של נאצריסטים, קומוניסטים ואסלאמיסטים. אם לא תצאו קלפי גם כן – הם יהיו חלק מהשלטון”. אני יודע שלאזנו הרגישה והמתחסדת של השמאלן (בארץ ובחו”ל) אפשר לפרש את זה באופן גזעני, אם נורא רוצים, כמו כל דבר אחר שביבי היה אומר באותו יום – אבל עובדתית, ביבי פנה לבוחריו ואמר להם לצאת להצביע אחרת הצד השני ינצח.
הניסיונות להשוות זאת לקריאה של נשיא צרפתי לצרפתים להצביע בגלל “שהיהודים מצביעים בהמוניהם”, הם של שיא של טמטום במקרה הטוב, וצביעות במקרה הרע: ביום שבו צרפת תהיה מוקפת בחצי מיליארד יהודים הרוצים בהשמדתה, ובתוך צרפת עצמה יישבו עשרה מליון צרפת שידרשו את שינוי אופייה של צרפת, יהיה ערך להשוואה הזו (יעזור גם אם במפלגה היהודית המקבילה יישבו מועמדים שחושבים שלחטוף ילדים צרפתים זה לא פיגוע טרור…).
במשפט אחד: ביבי לא אמר שום דבר בעייתי. במשפט נוסף: ההתנפלות ההיסטרית עליו מלמדת שהשמאל נחוש בדעתו להפסיד גם בעתיד כל מערכת בחירות, ולספר לעצמו שזה לא בגלל הניתוק המוחלט בינו לבין המציאות שאנו חיים בה, אלא בגלל שהעם פה הוא גזעני (וזו המסקנה היחידה העולה מהקביעה שביבי נצח בגלל המשפט הזה…).
לא יודע, אני לא הרגשתי שהרצוג חידד איזשהו מסר. הקמפיין שלו היה עלוב וחלול בערך כמו של ביבי. רק בלי הכריזמה…
התובנה העיקרית של הבחירות היא גם התובנה שכבר ידענו מזמן, למעשה עשרות שנים, ושום דבר לא השתנה – השמאל מנותק, התקשורת מנותקת, הם לא מסוגלים לצאת מהבועה התל אביבית ולא מבינים איפה הם חיים.
על פי התגובות ההיסטריות והמכוערות של חלק מאנשי השמאל אחרי ההפסד – שהיה בכל מקרה בלתי נמנע גם אם הליכוד היה מקבל פחות – זה כנראה לא הולך להשתפר.
איזו תקשורת מנותקת?
קול ברמה? קול חי? גלי ישראל?
בשבע? המודיע? מקור ראשון? ישראל היום?
מידה? כיפה? סרוגים? ערוץ 7? כיכר השבת? בחדרי חרדים?
בטלויזיה נותרה עדיין הגמוניה שמאלנית במידה מסויימת (גם זה הולך ומשתנה לאט), אבל בכל שאר כלי התקשורת יש מגוון רחב של קולות שניתן להיחשף אליהם. אם אתה בוחר לקרוא “הארץ” ולהאזין לקרן נויבך ורזי ברקאי זו זכותך המלאה אבל אם הדעות האלו לא מוצאות חן בעיניך אתה יכול פשוט לעבור לצרוך תקשורת “פחות מנותקת”.
נו באמת… הצגת את כל כלי התקשורת המגזריים כאילו הם מיינסטרים. לא, המיינסטרים כאן הוא ב95 אחוז שמאלני, עד שמאלני מאוד. הסיבה הראשית להפתעה של התקשורת כאן, הוא שהיא שומעת רק את עצמה. טל לא שיקרה כשכתבה שלא ראתה ליכודניק אחד ביום הבחירות. זו הסביבה שבה היא מסתובבת, ולא פחות מכך – זה מה שאלה שמדברים איתה, יודעים שהיא רוצה לשמוע. הם רוצים להאמין שאין ליכודניקים, שכולם השתכנעו שביבי הוא בקבוקן מטורף, ששרה היא מנהלת המדינה, שיאיר הוא יורש העצר המוכתר (היום ורטר כבר סימן אותו, והוכיח בכך הפקת לקחים שמאלנית מהסוג האהוד: ההתקפות על האישה דפקו אותנו? בוא נתקו, את הבן…). אני, בעוונותיי, נתקלתי בהמוני ליכודניקים ביום הבחירות (כן, גם בחוף המערבי יש מליונים מהם…:-)). למה? כי לא עצמתי עיניים לקיומם. ב”עין השביעית” אספו תחזיות של עיתונאים מהשבוע האחרון, ואתה פשוט רואה איך כולם חזו אותו הדבר, וכולם חזו מה שהם רצו שיקרה.
התקשורת מוטה שמאלה, וזה דפק אותה פעמיים: פעם אחת כי זה הזיז את הציבור עוד יותר ימינה, מתוך אנטי פשוט, ופעם שנייה בגלל שזה דפק את היכולת שלה לזהות מציאות.
אני לא מבין, מה זה משנה אם זה מיין סטרים או לא? נגיד שבעיתונות יש לפעמים בעיית נגישות ואתה לא תמיד יכול להשיג את העיתון שמביע את דעותיך. ברדיו אין שום בעייה להחליף תחנה תוך שנייה. באינטרנט אין שום בעייה למצוא את האתרים המתאימים להשקפותיך. אפילו בטלויזיה פתחו לאחרונה ערוץ במיוחד לימניים.
אז למה אתם עדיין מתעסקים כל כך הרבה ב”תקשורת” כמקשה אחת? מה זה משנה אם המיינסטרים מנותק? איך זה משפיע על מישהו? למה כל הזמן שימת הדגש הזו על התקשורת השמאלנית אם ממילא מוכח שאין לה השפעה על הציבור?
מאוד משנה אם זה מיינסטרים או לא. אפיקי שידור זה רכוש ציבורי, להבדיל מעיתונות מצודפסת ואתרי אינטרנט. כאשר כל הרדיו הממלכתי וכאשר ערוצי הטלוויזיה הפתוחים (שהפרטיים בהם פועלים מתוקף זיכיון ציבורי ונהנים מהטבות ענקיות בכסף ושווה כסף, שאחד מהם עדיין חייב לנו), זכותנו לדרוש איזון.
באשר להשפעת התקשורת: בטח שיש לה השפעה על הציבור. כל מפלגות הלפיד למיניהן קיימות בזכות התקשורת. אחת חושב שכל ה11 מנדטים שהצביעו לו הם שמאל? אלמלא התקשורת, השמאל היה מצטמק עוד יותר, מן הסתם. נכון, היא לא הצליחה לנצח בבחירות (וסביר שאף עזרה, ברוב להיטותה להשמיץ, לשקר ולהשחיר, לגבש יותר את הימין) – אבל תקשורת חופשית היא ערך בדמוקרטיה, וגם לנו מגיע תקשורת כזו. רביב דרוקר יכול להשמיץ את ביבי ככל שיחפוץ – אבל שלא יבקש כסף ציבורי עבןור הערוץ שלו, ולא יטען ש”סותמים לו את הפה”, כאשר הערוץ הפרטי שלו לא מחזיר חובות. קרן נויבך מקבלת משכורת מהציבור, וכך גם אריה גולן, רזי ברקאי (שמשדר בכלל ברדיו שהוא יחידה צבאית, כמה הזוי), יעל דן וכד’. אין לי בעייה שערוצים פרטיים לגמרי (דהיינו כאלה שלא נסמכים לשולחן של משלם המסים) יהיו שמאלניים, אבל מרגע שבחרו לשדר בערוצים שהם רכוש המדינה או תלויים בה לגמרי לקיומם הכלכלי (כמו ערוץ 10) – שיתכבדו ויתחשבו גם ברוב הציבור…
אני, כאמור, נגד סגירת כלי תקשורת. אני בעד הפרטה מלאה, ופתיחת השמיים. ערוץ 20 הוא לא דוגמא לכך כיוון שהוא עדיין לא נהנה משמיים פתוחים לגמרי. כאשר ייקלט בכל טלוויזיה, וכאשר יהיו עוד 3 כמוהו, אסכים שהתקדמנו במשהו…
אני דווקא מחבב את רזי ברקאי.
אני לא חושב ששמאלנים מקבלים ממנו ראיון אוהד יותר.
אם כי כל שדרני השמאל צריכים לנסות יותר להסוות את התיעוב בקולם כשהם מראיינים אישים מסויימים…
ואני חושב שהרב שך היה חסיד חב”ד. אלא מה? זה שאני חושב משהו, לא הופך אותו לנכון…
רזי ברקאי באופן עקבי מפגין הטייה פוליטית בראיונות שלו. זה לגיטימי לגמרי כמובן, במידה ומדובר בתחנת רדיו פרטית. כאשר מדובר באזרח עובד צה”ל ובתחנה שמוגדרת כיחידה של חיל חינוך של צה”ל, זה קצת יותר בעייתי…
נראה לי ש”ברית האחים” הפעם תהיה בנט-ליברמן שינסו להשיג רוטציה במשרד הבטחון וכנראה יתפשרו על רוטציה במשרד החוץ…
אני מקווה שאתה טועה. בנט איש ראוי (וארבעת הניג’סים שנכנסה לכנסת על גבו, הם מועקה אחת גדולה), וליברמן ממש ממש לא.
תיק החוץ, חרף היוקרה האידיוטית שנקשרת בו – הוא כלום בריבוע, ומוטב לבנט לדרוש שלושה תיקים ממששיים, בהם יוכל להועיל באמת: משפטים, בט”פ וחינוך. אם יקבל את השלושה האלה, הוא יכול גם לוותר לש”ס על הדתות – שכן היכולת להוביל שינוי דמוקרטי אמיתי בישראל, יהיה ממש בהישג ידו.
את ליברמן צריך להשאיר בחוץ, במידת האפשר. שינסה להצטרף להצעות אי אמון של הערבים. יהיו צחוקים…
מיהם ארבעת הניג’סים?
אריאל, סמוטריץ’, סלומיאנסקי ויוגב.
בכלל, יש בעיני המון כפיות טובה בלהיבחר לכנסת על גבו של מישהו אחר, ואז לעשות לו את המוות.
הבית היהודי נחלש ל8 מנדטים. 8 מנדטים למפד”ל זו תוצאה של פעם בעשרים שנה (לפני שתי קדנציות הם היו 3 עם עוד שניים שקיבלו מקתומה, שהגיעה ברשימה משותפת של בן ארי ואלדד – שכנראה היו שווים יותר ממחצית הקולות של הסיעה המשותפת).
בנט הרוויח ביושר את הזכות לנהל את המו”מ הקואליציוני, ולקבל החלטות. אם מי מהם רוצה להתמודד על הנהגת המפלגה לאור כשלונו של בנט, שיתכבד ויעשה כן – אבל להפריע לו לנהל מו”מ עם ביבי, זו פשוט ציניות חסרת גבולות.
מפלגה של ארבעת המפלאים הללו, לא רואה את אחוז החסימה גם בטלסקופ, ומן הראוי שלפחות יכבדו את מי שאמנם נחלש, אבל עדיין הותיר עם בלוק מצביעים נאה, של סביב הרבע מליון (כולל אחד מכל שמונה לובשי מדים).
קראתי שמועות שהם עשויים להוות אופוזיציה לבנט בתוך הסיעה ולא מצאתי שום ביסוס לזה. אני לא מבין למה השמועות ממצבות דוקא את מוטי יוגב כאופוזיציונר לבנט יותר מאלי בן דהן? לשניהם בעיניי יש פוטנציאל תמיכה דומה בבנט ופוטנציאל התנגדות דומה.
אנחנו לא יודעים מי נבחר על גבו של מי, מי נבחר בזכות עצמו ומי נבחר למרות זהותו של היו”ר. זה הכל ספקולציות.
אני הולך לאיבוד במבוך ההתפלגויות של מפלגות הימין אבל נדמה לי שלכל הפחות הבית היהודי מורכב מהמפד”ל והאיחוד הלאומי. אם נסתכל על המנדטים של מפלגות אלו בכנסות האחרונות:
14) 9 (עוד שתיים למולדת, לא יודע אם כיום היא מיוצגת בבית היהודי).
15) מפד”ל 5 + איחוד לאומי 4.
16)מפד”ל 6 + איחוד לאומי ביתנו 7.
17) 9.
18) הבית היהודי 3 + האיחוד הלאומי 4.
19) 12.
זאת אומרת, בניגוד מוחלט לדבריך, בעשרים השנים האחרונות היתה רק פעם אחת שהמפלגות המרכיבות את רשימת הבית היהודי קיבלו פחות מ8 מנדטים.
מוטי יוגב, כאיש בית יהודי מלכתחילה, היה שותף לסבוטאז’ שתקומה עשו בעניין בחירת הרב הראשי (ובכך הבטיחו שני רבנים של ש”ס) ויחד עם שטבון הפריע נורא בעניין חוקי השיוויון בנטל.
אלי דהן, שהגיע מתקומה עשה את המעבר, תוך נוכחות להסתכן בפריימריס אישיים, הוביל מהפכה במשרד הדתות (שלמרבה הצער ש”ס עומדת לחרב), והפנים את הרעיון שכוחה של מפלגה הוא באחדותה, ולא במשחקי חתרנות.
ליוגב יש כל הזכות שבעולם לקרוא תגר על בנט, להתמודד מולו, ואולי אף לנצח אותו, תוך החזרתה של מפד”ל ההיסטורית לימי הזוהר של שלושה מנדטים נחושים.
בכנסת ה14 קיבלה מפד”ל 9 מנדטים (בעידן של בחירה ישירה לראשות ממשלה, שחיזק את כ-ל המפלגות הקטנות ע”ח הגדולות).
בכנסת ה15 (עדיין בחירות ישירות) קיבלה מפד”ל 5, והאיחוד הלאומי (שכלל גם את מולדת וגם את חרות של בני בגין, בנוסף לתקומה – קיבל 4). אני אהיה לארג’ ואניח ששניים מתוך הארבע הם של תקומה (הנחה לארג’ית מאוד, ובעליל לא סבירה…).
בכנסת ה16 מפד”ל קיבלו 6 והאיחוד הלאומי קיבלו 7 שכמעט כולם של ליברמן…
בכנסת ה17 המפד”ל והאיחוד הלאומי (כולל, שוב, את מולדת) קיבלו ביחד 9. אני ממשיך לפרגן לכוח המאוחד 7-8 מנדטים מזה (שוב, ללא סיבה אמיתית).
בכנסת ה18 קיבלה המפד”ל 3 מנדטים, והאיחוד הלאומי (שכלל את תקומה, עוצמה יהודית ומולדת) קיבל 4. אם תקומה שווים 2 מנדטים מסך הקולות, אהיה מאוד מופתע, מה שנותן לכוח המשותף, חמישה מנדטים.
בכנסת ה19 הבית היהודי קיבל 12.
בכנסת ה20 הוא קיבל 8, היחלשות משמעותית – ועדיין גדול מכוחו בכל הבחירות הקודמות (למעט 1996, שבהן התקיימו בחירות ישירות לראשות ממשלה שאפשרו לפצל את הפתק), וזאת בשעה שהמוני חרד”לי עברו להצביע לאלי ישי.
הייצוג של החרד”לים בין מצביעי הבית היהודי, הוא בטל בששים, בהשוואה לייצוג שלהם בתוך המפלגה.
אני לא חושב שבנט צריך להיות שר החוץ. לא בגלל שהוא לא מתאים או שלא מגיע לו, אלא בגלל שזה תיק בדיחה, שכל חשיבותו הוא בכותרות מנופחות וחסרות משמעות. בנט רוצה בתיק בגלל ההילה של המחזיקים בו כ”קרש קפיצה לראשות ממשלה”, אבל עם כל הכבוד לתיק הזניח הזה – בתיק המשפטים הוא יוכל לתרום הרבה יותר, וההשפעה שלו תהיה גדולה לאין שיעור.
הדבר המגוחך ביותר הוא הניסיון של הבית היהודי לנכס לעצמו הצבעה חופשית של מצביעים חופשיים ולהציג זאת כתרומה שלו לליכוד. כביכול יש לבנט קושאן על ארבעה מנדטים שהוא נידב מתחת לאלונקה המקרטעת של הליכוד.
מדובר באנשים שפעם קודמת הצביעו למפד”ל וכעת החליטו להצביע לליכוד. מדובר בכשלון של בנט. אין לו שום זכות לדרוש משהו על מנדטים שהוא לא קיבל.
טל, אין עידכונים לבלוג?
שבוע עבר מאז הפוסט האחרון שלך….
מדובר על שבוע לא קל, שבוע שהחל בתקוות אדירות לניצחון סוחף, לסיוע לביבי ושרה באריזת מזוודות, ונגמר בתקווה שהעולם ילמד לקח את הישראלים הרשעים האלה.
לא קל לחזור לשגרה אחרי אסון בסדר גודל שכזה, ועל כולנו לנשום עמוק, להבין שלמרות שהעם שוב הוכיח שאינו ראוי לנו, נאורים, יפי בלורית ותואר שכמותנו, אנחנו נמשיך לבוז ולהתפלא נורא על כך שהוא ממשיך להצביע לא נכון…
נכון אורי. זה בהחלט היה השבוע שלך.
כתבת שאלי ישי יעבור – ועבר.
כתבת שמרצ תיעלם – ונעלמה.
כתבת שבנט יהיה השני בגודלו – הפלא ופלא. אכן כך.
כאורי גלר – מכופף את המציאות בפני הדמיון.
צודק בכל מילה. אלי ישי לא עבר, בנט צלל, מרצ עברה בקושי – ובוז’י הביס בענק את ביבי, והקים ממשלת “מרכז שמאל” יציבה שהביאה לנו שלום, צמיחה, ושגשוג…
אתה תתנחם בכך שלאלי ישי חסר רבע אחוז כדי לעבור, ולמרצ היה חצי אחוז עודף – ואני אתנחם בכך שביבי קיבל 200,000 קולות יותר מבוז’י (שעדיין מתאר את הבחירות הללו כ”הישג אדיר”…).
ddd –
צודק. אני עובדת לבד בלי עזרה ובאופן טבעי הייתי מאוד עייפה אחרי שלושה חודשים מאוד עמוסים. היום העלתי שני פוסטים. למעשה גם סיימתי את התקופה שלי עם מאקו. אז הכל חוזר להופיע רק כאן. ועוד כמה ימים גם אעלה פוסט של סיכום התקופה מבחינת מנהלות של הפלוג, כי קרו המון דברים.
בינתיים זה
http://www.talschneider.com/2015/03/26/endofcampaign/
וזה
http://www.talschneider.com/2015/03/26/politicalgossipmar26/