אין צורך להיבהל, שר הביטחון לא קורס תחת נטל התפקיד. 16 חודשים לאחר דו”ח מבקר המדינה החריף בעניין החברות שהחזיק, הודיעה חברת “אהוד ברק בע”מ” כי היא מתפרקת. מרצון
אין מדובר בבדיחה וגם לא ברמזים לעתידו הפוליטי של שר הביטחון. חברה הנושאת את שמו המלא של השר, ופעלה בזהות מלאה עמו, “אהוד ברק בע”מ”, הודיעה השבוע על התפרקותה מרצון. אהוד ברק בע”מ מעוניינת להתפרק מרצון.
“באסיפה הכללית שלא מן המניין של החברה”, נכתב בלשון הודעת החברה שפורסמה ברשומות, “התקבלה החלטה לפרק את החברה מרצון ולמנות את רו”ח יוני קפלן למפרק החברה. כל נושה שיש לו תביעות נגד החברה יגיש את תביעותיו בצירוף הוכחותיו, תוך 21יום”. גם חברת “אלומה ייעוץ אסטרטגי”, שבה החזיק ברק 50% מהמניות, הודיעה על פירוק דומה. ההודעה הרשמית באה לאחר שבינואר פורסם כי ברק מתכוון לפרק את החברות.
למישהו יש תביעות נגד אהוד ברק בע”מ? האמת שלמבקר המדינה הקודם, מיכה לינדנשטראוס, היו טענות מגובות בהוכחות נגד החברה הזו, והן פורסמו בדו”ח מבקר המדינה (העברת כספים באהוד ברק בע”מ) באפריל 2011.
כזכור, אהוד ברק בע”מ שימשה את שר הביטחון בין השנים 2002 ל-2007, בהן הלך לעשות לביתו מחוץ למערכת הפוליטית. ב-12 ליוני 2007 ניצח ברק בבחירות על ראשות מפלגת העבודה, וב-18 ליוני 2007 נכנס לתפקיד שר הביטחון בממשלתו של אולמרט ומאז ועד היום, הוא שר הביטחון של ישראל.
שלושה ימים לפני שמונה לשר, וכשכבר היה ברור שהתפקיד שלו, העביר אהוד ברק האיש את מניות אהוד ברק בע”מ לשלוש בנותיו בחלקים שווים. אחרי כניסתו לתפקיד ולבקשת מבקר המדינה, העביר טופס הצהרת הון ובו, בין השאר, דיווח על אותה העברה. הדבר משך את תשומת לבו של המבקר וגם לאור הביקורת הציבורית, נדרש ברק להשלמות מידע ופרטים.
במהלך הדברים ובחילופי המסמכים בין ברק לבין המבקר (כפי שמסופר בדו”ח המבקר), הצהיר ברק כי החברה עסקה במתן ייעוץ “בעיקר לקרנות השקעה זרות” וכי בחברה אין פעילות ולא תהא בה פעילות מעבר לקבלת כספים בגין שירותי ייעוץ שניתנו על ידי ברק טרם מינויו לשר הביטחון. עוד ציין כי ללקוחות החברה “אין ולא היו קשרים עסקיים כלשהם עם משרד הביטחון”.
כאמור, באותו הדו”ח נזף מבקר המדינה בברק, על כך שלא חשף מיד בשלב ראשון את החברות הבנות של אהוד ברק בע”מ וכי על אף שפורמלית ביצע את העברת המניות לפני שמונה לשר הביטחון, צריך היה לעשות זאת לפי הכללים למניעת ניגוד עניינים, דהיינו, תחת קבלת היתרים על פי החוק או באמצעות העמדת אגד החברות לביקורת המדינה. “ככל שמתקרב מועד מינוי, מן הראוי להתייחס אליו כמי שכבר מונה”, כתב אז לינדנשטראוס.
למן היום שהעביר ברק את המניות באהוד ברק בע”מ לבנותיו, ועד ליום פרסום דו”ח מבקר המדינה (לפני כ-16 חודשים), נכנסו לאהוד ברק בע”מ ובנותיה כ-4.7 מיליון שקלים, בגין ייעוץ שנתן בתקופה שלפני מינויו כשר הביטחון.
כמה כסף הצטבר בחברה הזו מאז? ומדוע רק עתה היא מגיעה לפירוק? עו”ד נבות תל-צור, המייצג את אהוד ברק בע”מ, אומר שהפרסום השבוע ברשומות הוא שלב הכרחי, פרוצדוראלי, שהגיע “כמה חודשים אחרי שהתחלנו פורמלית בתהליך הפירוק”. עוד ציין תל-צור, כי ההחלטה על הפירוק התקבלה בהסכמה משותפת בינו לבין מבקר המדינה, וכי ככל הידוע לו, אין לחברה הזו התחייבויות והוא גם לא בטוח עוד כמה נכסים (הכנסות) יש מעבר לאותם 4.7 מיליון שקלים. “יש אפשרות שהגיעו עוד הכנסות מפרויקטים של ייעוץ שהיו במסגרת חוזים ארוכי טווח. ברק נתן בזמנו ייעוץ לקרנות גידור, ולפי ההסכמים, לדוגמה, הגיע לו עמלות על שלבים מאוחרים שיכלו להתרחש לאורך כמה שנים, בהקשר של מאורעות עסקיים שקרו מאוחר יותר”.
ומה יקרה עם הכסף הזה, אם ימשיך להיכנס?
“אם יהיו זכויות או הכנסות נוספות, זה יעבור לבעלות המניות של החברה, הבנות שלו”.
יש נושים לחברה הזו?
“ככל הידוע לי לא, אבל עכשיו פירסמנו את ההודעה על פי החוק, ואם יהיו נושים הם יגיעו לרו”ח יוני קפלן ואז הוא יכין את הדו”ח של חובות והתחייבויות וימשיך לפירוק. חברה אפשר להקים ביומיים, לפרק אותה לוקח זמן.”
ה-4.7 מיליון שקלים חולקו רק לבנות שלו?
“לא, היה שם שלב כלשהו שאהוד ברק ביקש היתר ספציפי לקבל חלק מן הכסף והוא קיבל על פי ההיתרים”.
הפוסט הופיע גם בפלוג באתר הארץ