גילוי נאות: פוסט זה נכתב אחרי שהתקלחתי ובזקתי על עצמי בושם נינה ריצ’י. גם לי יש כבוד למילה הדיגיטלית.
שני מתמודדים, אלמונים יחסית, במפלגת העבודה התחילו לגייס תרומות ברשת בסיוע של אתר מימונה (הזכור לכם לטובה מן הפרויקט חסר הבושה שלי, סקר המתפקדים בקדימה. גיוס הכספים הצליח מעל למשוער, הסקר קצת פחות).
אני מכירה ועוקבת אחר השניים, דובי קננגיסר ויהונתן קלינגר ברשתות החברתיות ובעוד לא הופתעתי מכך שהלכו לכיוון הזה, אני חייבת לציין שקצב גיוס התרומות – בהתחלה של קננגיסר, שפתח את הפרויקט ראשון ואחר כך של קלינגר – הוא די מדהים. בתוך פחות מ 48 שעות, גייס קננגיסר את הסכום יעד שקבע לעצמו -5,000 ש”ח – ומיד חצה אותו וכבר הגיע לכ 5700 בשעה זו. קלינגר התחיל את הגיוס שלו רק היום בשעות הצהריים (יום ראשון) ובום! הוא כבר עם כמעט ל5000 ש”ח, תוך פחות מכמה שעות.
אם אני מבינה נכון, חשבונות התרומות נפתחו בנפרד עבור כל אחד מהם, אך חשבון ההוצאות ינוהל יחד וכך יצליחו להפיק יותר מן התרומות הנ”ל (כי הדפסות חומרים, נסיעות לאירועים וסרט וידאו יופקו יחד). זו דרך חסכונית ואפקטיבית עבור מועמדים אחרים, שאינם חלק ממעמד הביניים המדומיין.
שני המתמודדים הללו, אלמונים לציבור, מצליחים במקום שבו איילת שקד, יו”ר ישראל שלי, בעלת אלפי עוקבים, בעלת פרופיל ציבורי גבוה מאוד – כשלה. אמנם לא כל מי שרשום בדף ישראל שלי (מעל ל 91 אלף עוקבים), הוא גם עוקב אחרי שקד באופן אישי וממילא היא לא הפעילה את התנועה כדי לגייס כסף אישי עבורה. אך הניסיון שלה לגייס תרומות מלמד בדיוק איך לא לעשות זאת, לעומת מה שאנחנו רואים בארבעת הימים האחרונים עם הצמדחמד הנ”ל.
אז ערכתי ראיון שאלות ותשובות עם קננגיסר. עשיתי זאת דרך הפייסבוק, כי קננגיסר (וגם אני) חיות של רשתות. רציתי להעלות כאן רק את תוצאת השיח ההוא, מתוך הפייסבוק, כיוון שהוא דומה במידה רבה להמוני שיחות שאני מנהלת עם אנשים (זוטרים ובכירים) בשנה האחרונה. קננגיסר העיר לי, ובצדק, שאי אפשר יהיה לחפש את הטקסט בגוגל. האלגוריתם ניצח את היצירה ולכן אשלב פה בין אותיות דיגיטל בזוקות ב’נינה ריצ’י’ לבין מלוא הצ’אט.
* * * *
קננגיסר אומר שאינו מופתע לחלוטין מקצב גיוס התרומות “היו לי סיבות להאמין שאגיע לרף הזה במהירות, אבל תמיד קיימים הפחדים והחששות”
מה גורם, לדעתך, לאנשים לתרום לך? “אנשים רוצים חברי כנסת נגישים להם. כיום, גם אם ח”כ מתפעל עמוד פייסבוק וטוויטר, זה עדיין תקשורת חד-כיוונית… במובן הזה, גיוס הכספים באינטרנט הוא לא רק טקטיקה נוחה, זו אסטרטגיה שלמה של קשר מתמשך וקבוע עם התומכים והבוחרים.”
אנשים תורמים כי אתה נגיש?
קננגיסר: “זו השקיפות. זה חבר כנסת שלא יעלם לארבע שנים ואז יבוא לבקש שוב את הקול שלהם. זה מישהו שישתף אותם מדי יום בדילמות ובלבטים, שיסביר באופן מפורט למה הוא הצביע בעד החוק הזה ונגד החוק הזה.”
למה פוליטיקאים לא מצליחים להשיג תמיכה עממית כספית בישראל?
קננגיסר: “לא מצליחים? הם בעיקר לא מנסים ומי שמנסה (איילת שקד, למשל) לא ממש עף על זה… האשמה היא יותר בדימוי של הפוליטיקאים בעיני עצמם מאשר בציבור עצמו. הפוליטיקאים בטוחים שהציבור שונא אותם, והם מפחדים מהשפלה ציבורית… יותר קל ללכת לתורמים בטוחים, לאסוף סכומים גדולים בבת אחת וזהו.”
“עדיין לא פניתי לאף אחד אישית. יש לנו רשימת תומכים שאני צריך לשלוח להם מייל, אבל עוד לא הספקתי.”
אתה מכיר אישית את התורמים?
“מכיר זו מילה בעייתית אצלי. לפחות חצי מהשמות מוכרים לי מפייסבוק או טוויטר, אבל את כמות האנשים שפגשתי בחיים האמיתיים ותרמו לי אפשר לספור על אצבעות ידע אחת.”
למה שאנשים יתרמו לך כשנדמה שזה קמפיין כמעט חסר סיכוי?
“זה נכון שהסיכוי שלי לא גבוה והכניסה של המון אנשים חדשים למרוץ, עם פרופיל ציבורי הרבה יותר גבוה ממני, לא בדיוק מסייעת. אבל כמו שאומרים, אני רץ למרחקים ארוכים.”
1. ההערה על הבושם בהתחלה זה בגלל מה שיאיר לפיד כתב בנוגע לאיך הוא כותב את הטור שלו?
אם כן, אז זו עובדה ממש מוזרה שכולכם מתבשמים לפני כתיבת טורים. 🙂
2. כל הכבוד על תצוגת הראיון הפייסבוקי. חדשנות לשמה. המשיכי כך.
3. לפי מה שהבנתי מדובר במועמד לא מוכר ובעל סיכוי לא גבוה במיוחד, אך נשמע כי האסטרטגיה שלו טובה, והתשובות וההסברים שלו איכותיים וברורים. נראה לי שצריך יותר אנשים כאלו בכנסת (שיודעים להתבטא בבירור ובעקביות.)
(למען הסר ספק, איני מכיר כלל את המועמד הנ”ל).
חן חן. התשובות שלו טובות. יש מצב שגם הוא שם בושם לפני שהתכתב איתי. 🙂
היי,
לא הצלחתי להבין למה לא העתקת את הטקסט עצמו לפה?
בכל מקרה, מועמד ראוי ובעיקר דרך ההתנהלות והשקיפות שצריכות לשמש דוגמא לאחרים.
למה בעצם קמפיין גיוס הכספים של איילת שקד לא הצליח? מה היא לא עשתה נכון?
למתבוננת מן הצד היה נדמה שהיא פשוט לא פונה לאנשים שלה ואומרת להם, זה פוליטיקה אני צריכה כסף פוליטי (אולי היא לא צריכה באמת?). היא העלתה את הפרויקט ולא רצה איתו.