עם פתיחת השורות במפלגת “הבית היהודי” לפריימריז כלליים, החל השר דניאל הרשקוביץ לגשש לגבי האפשרות לצרף למפלגה תומכים דרוזים. חוקת המפלגה הורידה אותו מהרעיון הזה
השר דניאל הרשקוביץ, שהודיע אתמול שהוא פורש מן ההתמודדות על ראשות הבית היהודי, ניסה לאחרונה לברר את סיכוייו להגדלת מספר התומכים בו בפריימריז על ראשות “הבית היהודי”, על ידי צירוף מתפקדים דרוזים. הרשקוביץ פנה ליועצים חיצוניים כדי לגשש ולהתייעץ, האם יהיה זה נכון לפנות לדרוזים. “זה די מדהים”, סיפר לי אתמול אדם שפנו אליו להתייעצות, “התקשרו אלי מלשכתו וגיששו אצלי מה אני חושב על כך שהרשקוביץ יפעל לגיוס מתפקדים דרוזים, והאם קבלני קולות במגזר הדרוזי יסייעו לו בבחירתו ליו”ר המפלגה”. השר מצדו מאשר ששקל לגייס מתפקדים דרוזים, אך מכחיש שחשב לפנות לקבלני קולות.
כמו נפתלי בנט, הרשקוביץ לא התנגד לצירופם של חילונים כמתפקדים למפלגת הבית היהודי, לשעבר המפד”ל, ואף קרא לאיילת שקד להתמודד על מקום ברשימה. את הקו הברור נגד מועמדים חילונים הוביל ח”כ זבולון אורלב, אחד משני המתמודדים שנותרו בפריימריז, שממשיך להאמין כי “הבית היהודי” היא מפלגה שנועדה עבור הציונות הדתית ולא אמורה לפנות לאוכלוסייה רחבה בישראל.
אבל ספק אם מישהו במפלגת הבית היהודי, התכוון שעריכת פריימריז פתוחים משמעותה פנייה לדרוזים כדי שיתפקדו ויקחו חלק בהליך הדמוקרטי הפנימי במפלגה.
האם יש היום בבית היהודי מתפקדים דרוזים? הרב דני טרופר, יו”ר ועדת המפקד והבחירות בבית היהודי אישר לי היום שכ-12 דרוזים ביקשו להתפקד למפלגה. “אבל הם נפסלו, כי חוקת המפלגה קובעת שהמתפקדים צריכים להיות יהודים בלבד, ולא יכולנו לקבל אותם. זה מספר זעום ביחס להתפקדות של 52 אלף איש. במפלגה אמורים להיות רק יהודים שומרי מצוות או שומרי מסורת וזה ברור שאנחנו מפלגה יהודית ציונית דתית, אז לכך כל טעם”.
“זה היה ניסיון ממש ציני מצדו של הרשקוביץ'”, אמר לי האדם שאליו פנו להתייעצות. “הוא חשב שזה יכול להביא לו אנשים, כי בסך הכל מדובר בתשלום חד פעמי של התפקדות ואחר כך הם בחיים לא יצביעו למפלגה. כאשר הגיעה איילת שקד, היו מי שטענו שהסעיף הזה, של הדרישה להיות יהודי, יבוטל, והרשקוביץ’ ככל הנראה אמר לעצמו – אם חילונים, אז מדוע לא לשלב גם אנשים שאינם יהודים? אם אנחנו מפלגה ישראלית שתומכת בדמוקרטיה, אז מדוע לא דרוזים? גם לש”ס יש מצביעים דרוזים שזוכרים להם חסד נעורים”.
השר הרשקוביץ’ מסר בתגובה : “מאז ומתמיד היו סניפים של המפד”ל במגזר הדרוזי. לחברה הדרוזית יש מאפיינים הדומים מאד לחברה היהודית ולמגזר הדתי-לאומי. עם ההודעה על פתיחת השורות בבית היהודי, פנו אלי כמה וכמה ראשי קהילות דרוזיות שעמן אני בקשר שנים רבות בבקשה להשתתף במפקד. אחד מהם אף שאף להתמודד לכנסת. לצערי הרב, היועץ המשפטי של ועדת המפקד הודיע כי על פי חוקת המפלגה מי שאינו יהודי לא יכול לבחור ולהיבחר. לאחר שתיבחר הועידה החדשה אני מתכוון לפעול לשינוי החוקה בנושא.”
בשבוע שעבר פרסמתי בפלוג על החשש בקדימה שביום הפריימריז כשליש מן המצביעים יהיו ערבים ושהנחה זו שימשה כאחד הגורמים לביטול הפריימריז במפלגה. הלך החשיבה הזו, שכדאי לפקוד ערבים, בני העדה הדרוזית או עדות אחרות, כערובה להצלחה ביום פריימריז, אינה רק בקדימה. השאלה שנותרת תמיד בחלל האוויר היא, מה עושים אחרי יום הפריימריז למענם של אותם מתפקדים?
את הפוסט ניתן לקרוא בפלוג, באתר הארץ.
לפי אתריו האישיים ואתר הכנסת, מדובר בחבר הכנסת הרשקוביץ, לא הרשקוביץ’.
צודק. מתקנת