השופטת בדימוס הודיעה על התמודדותה לתפקיד נשיאת המדינה. בצעד אמיץ היא הסבירה שאחד השיקולים העיקריים בקבלת ההחלטה הוא החשיבות הציבורית שאישה תמונה לתפקיד הנחשק
מועמדותה של דורנר לנשיאות המדינה מרעננת. לא רק כי היא אמרה בראיון לרשת ב’ שהגיע הזמן שתהיה מועמדת אישה לנשיאות המדינה, אלא כי בניגוד לנשים רבות אחרות דורנר אינה מסויגת. כן, היא רוצה. כן, היא מכריזה. מדוע צריך קודם לבדוק ולשקול ולהתלבט? מדוע צריך להעמיד פנים ולחכות שהמשרה תובטח?
דורנר אינה מוטרדת אם תעשה או לא תעשה מעצמה צחוק. גם הכבוד לא מעוור אותה או מהלך עליה אימים. היא הגיעה כדי להתמודד, גם אם תיכשל. ואם תצליח, תעשה היסטוריה ותהיה הנשיאה הראשונה של ישראל.
לראיון עם השופטת בדימוס, נשיאת מועצת העיתונות דליה דורנר ברשת ב’ לאסתי פרז – במהלכו הודיעה לראשונה על התמודדותה – לחצו כאן.
דורנר לא דייקה בפרט אחד: היתה כבר מועמדת לנשיאות בישראל. חברת הכנסת לשעבר קולט אביטל (העבודה) אשר בשנת 2007 הציגה את מועדותה מול שמעון פרס ומול ראובן ריבלין. למרבה אכזבתה אביטל לא זכתה אפילו לתמיכה של ח”כיות וח”כים ממפלגתה. ח”כ שלי יחימוביץ’ העדיפה להצביע לראובן ריבלין. ח”כ בנימין בן-אליעזר שמחזר אחרי כל קול במשכן, ובטח בקרב חברי מפלגתו, הצביע אז גם הוא לריבלין.
אולם דורנר, עשתה היום מעשה חריג ושאינו מאפיין נשים העוסקות בפוליטיקה. היא הודיעה באומץ, כי העובדה שהיא אישה, הינה מכרעת. הטיעון יפתח כמובן דלת רחבה לויכוח מגדרי, האם יש למנות אישה לתפקיד הרם, רק בגלל שהיא אישה?
ההנחה, אף אחד לא יחלוק על כך, שדורנר ראויה מאוד. כישוריה, עקרונותיה, פסיקותיה, קורות חייה. רק לפני כשבועיים הגעתי לפגישה סגורה בלשכתה של דורנר בבית המשפט העליון ודורנר שלפה מן המגירה והראתה בגאווה לא מוסתרת תמונה שקיבלה במתנה ובה היא מצולמת בתקופת שירותה הצבאי כשופטת בית הדין הצבאי לערעורים.
האם יש למנות את דורנר כי היא אישה? התשובה היא כן. מי שרוצה להנחיל את ערך השוויון צריך לקבל את העובדה שמספר הנשים שמוכנות לפעול כפי שדורנר עשתה היום – כלומר להציב את הטיעון המגדרי בראש, הוא אפסי עד לא קיים. רוב הנשים מתביישות להודות בכך כי הן מודרות או כי המבנים החברתיים דוחקים אותן הצידה ולמטה. הן מעדיפות שיגדירו אותן כמי שהתקדמו בזכות הכישורים. אבל נתיב הכישורים בלבד מאפשר במשך שנים לקומץ נשים להתקדם ומשאיר את השאר מחוץ למשחק.
העדפה מגדרית מתקנת הביאה הישגים נאים בתחום השוויון הפוליטי במדינות שיישמו זאת (המדינות הסקנדינביות). מדינות אחרות (גרמניה, ספרד) הולכות היום בדרכי הסקנדינביות באיחור של דור. במקומות בהם אין העדפה מתקנת (ארה”ב) השוויון הוא רק מן השפה לחוץ. ישראל נמצאת במקום טוב יותר מארה”ב, אך הרבה מאחורי מערב אירופה.
שביט בן אריה, מומחה לפוליטיקה מגדרית בישראל ומחבר ספר חברות הכנסת אומר כי כבר בשנת 2000, השנה בה נבחר משה קצב לנשיא השמיני של ישראל, קמה תנועה ציבורית בתמיכת פרמלנט נשים שקמה והציעה שורה של מועמדות. “באותה השנה היתה גם יוזמה נפרדת ובלתי קשורה לפרלמנט נשים להריץ את שולמית אלוני לנשיאות. כל היוזמות הללו נותרו בצד. והיום דליה דורנר היא האישה הראשונה שקמה ואומרת את הטיעון המגדרי בפה והופכת את זה לחלק מן הקמפיין שלה”.
כיצד אתה מסביר את זה שלמעט דורנר ואביטל לא היו מועמדות לתפקיד?
“לדעתי יש לכך שתי סיבות. האחת, סיבה היסטורית-מבנית שנגעה לגושים הפוליטיים אשר דאגו שלא להפוך את הבחירה לנשיאות לזירת התנגחות, וכך הוגשו שמות של מועמד אחד בלבד מכל גוש, מועמד שהיה מוסכם ומקובל. היה אולי חריג לכך רק בתקופת הנשיא בן צבי, למיטב זכרוני. הסיבה השניה נוגעת לפן של מעמד האישה עצמו. כל עוד נשים לא מגיעות לתפקידי הנהגה ומוכרות כדמויות ציבוריות בעלות עמדה, הן לא מוקפצות כיתה ולא יועלו אוטומטית לראשות המדינה. אם מתעלמים מישראל ההיסטורית וימי גולדה, עד העשור האחרון לא היו שרות בתיקים בכירים, ובכלל – רק בשנות התשעים מונתה יותר מאישה אחת לממשלה. הדבר נכון גם בבית המשפט העליון ממנו מגיעה דורנר. רק ב-1977 מונתה מרים בן פורת לשופטת העליונה הראשונה. היום, כחצי מן ההרכב של העליון הוא נשים. זהו חלק מתהליך הארוך והמורכב של חדירת נשים לחיים הציבוריים”.
אף אחד לא יחלוק על כך שדורנר ראוייה? אני חושש שאותו מחנה זעיר של יותר ממחצית הציבור (אלה שמשאל עם בקרבם כל כך מפחיד אותך… ), יסתייג מהקביעה הנחרצת הזו…
דורנר הייתה מהאקטיביסטיות ביותר מבין שופטי העליון, והזיהוי הפוליטי שלה אינו מוטל בספק. העובדה שפתאום היותה אישה הפך להיות אישיו, נובעת מהרצון הרגיל להסוות את העובדה שהיא מייצגת עמדות מאוד לא פופולאריות בציבור, תוך הצגת התנגדות למועמדותה כשוביניזם…
האם יש למנות את דליה דורנר, חרף אי התאמתה לתפקיד ממלכתי, רק בגלל שהיא אישה? חס וחלילה. היא ראוייה לתפקיד בערך ששולמית אלוני הייתה ראוייה לו…
את התפקיד צריך לבטל, אבל אם לא מבטלים אותו, אז שלפחות ימנו דמות שאינה מקטבת. רוצה אישה. תריצי את רות גביזון (זו עם האג’נדה…).
“הזיהוי הפוליטי שלה אינו מוטל בספק”, בניגוד לזיהוי הפוליטי של ריבלין או בן אליעזר?
לא, גלית – לא בניגוד לפואד ולריבלין, אלא בניגוד למה שאמור להיות הזיהוי הפוליטי של שופט בבית משפט עליון. את לא אמורה לדעת את עמדותיו הפוליטיות של שופט עליון, במידה ונבחר בשיטה שמתיימרת להיות א-פוליטית (כפי ששלנו מתיימרת להיות. העובדה שכולנו יודעים שדונר היא שמאל (וידענו זאת כבר לפני שנים), מלמדת עד כמה פגומה שיטת מינוי השופטים כאן, ועד כמה חובה לשנותה.
ריבלין ופואד, שאני רוצה כנשיאים בערך כמו שאני רוצה את דורנר (או את הנשיא המכהן…), הם פוליטיקאים וברור לגמרי שאת אמורה לדעת את עמדותיהם הפוליטיות.
מסכים, אבל רוצה לחדד נקודה מסוימת כנגד טענה שבוודאי תעלה.
כאשר שני מתמודדים (או יותר) ראויים באותה מידה לתפקיד, אז יש להעדיף את האישה. ולא בכל מקרה. דליה איציק למשל היא לא דוגמא טובה למישהי שצריך להעדיף על פני מועמדים גברים ראויים יותר רק בגלל שהיא רוצה. דליה דורנר לעומת זאת זה סיפור אחר לגמרי.
ראשית צריך לקבוע קטגורית שדליה דורנר ודן שכטמן הם המועמדים הטובים ביותר לתפקיד הנשיאות שעומדים כרגע על הפרק. לכל אחת מהן יתרונות רבים (ושונים) אך במשקל הכולל לא ניתן לקבוע שאחד עדיף באופן מובהק על השניה או להיפך. מכיוון שכך יש להעדיף את האישה בגלל שהיא מייצגת, בנוסף לעצמה וכישוריה, גם קבוצת מיעוט בכל הנוגע לייצוג פוליטי.
זו בדיוק הסיבה אגב שעם כל הסימפטיה, פואד בן אליעזר עדיף על רובי ריבלין. אם כי שניהם עדיפים פחות מהלא פוליטיקאים מכהנים שבמרוץ.
ומדוע הלא-פוליטיקאים עדיפים? יש לציין שדוקא אריה כרמון למשל מהמכון הישראלי לדמוקרטיה (שתומך ככול הנראה בריבלין) טען שמיכוון שהתפקיד הוא פוליטי אז צריך להעדיף פוליטיקאים, וטענה דומה נשמעת מצד כל מי שהתנגד בעבר לשכטמן ואני מניח שעכשיו מתנגד לדורנר. אבל אני לא מסכים:
ראשית אין ספק שתפקיד נשיא המדינה הוא תפקיד פוליטי. יחד עם זאת, לא מדובר בתפקיד מפלגתי. וגם לא בתפקיד ביצועי הדורש מאבק תקציבי. מכיוון שכך אין שום יתרון לפוליטקאי מקצועי בתפקיד הזה. התפקיד הוא פוליטי במובן זה שהוא ציבורי וחשוף מאוד ובעל פונקציות פוליטיות של שימוש דוגמא, מוסר, נחמה, הרגעה, גיוס ודיפלומטיה. תמיד אומרים שרוצים שאנשים טובים יכנסו לפוליטיקה; הנשיאות היא תפקיד פוליטי קלאסי לאיוש על ידי אנשי רוח שאינם פוליטיים במקור בצורה הטובה ביותר.
שכטמן ודורנר מביאים את האיכות הנכונה, השילוב בין מכובדות, קומניקטיבות, מעורבות, רגישות, מוסריות, נקיון כפיים והישגים ציבוריים שתפקיד נשיאת מדינת ישראל כה צריך. דורנר על כן היא זו שצריכה להבחר. כמה חבל שהיא בעלת הסיכוי הנמוך ביותר להערכתי.
אם אני צריך לשים כסף עכשיו על מועמד מסויים בעל הסיכויים הטובים ביותר להבחר אני שם אותו על דוד לוי. עוד מוקדם להריץ אנשים. עד הקיץ הקמפיין עוד ארוך.
הצעה צנועה. אולי יהיה כפל נשיאים, כמו ברבנות הראשית. נבחר נשיאה ונשיא (או אולי ארבעה – זוג פוליטי וזוג מחוץ לפוליטיקה. ואת זה נעלה בריבוע, כדי שיהיה ייצוג גם לאשכנזים וגם למזרחיים. או בעצם בשלישית, כי יש כאן גם מיעוט ערבי לא מבוטל. אהמ. ורוסים. ואתיופים. ודרוזים ובאהאיים. וגם לבדואים אפשר לדאוג למגורי קבע בבית הנשיא).
חבל שהראיון היה כל-כך עילג וחסר מרץ.
מהתשובה של שביט בן אריה עולה בדיוק הטענה שנשים מגיעות לתפקידים הגבוהים בזכות כישוריהן (שרות, שופטות).
זה דבר אחד לדאוג לשריון נשים ברשימה לכנסת (דבר שגם אליו יש חולקים נחרצים מטעמים מנומקים), אבל מינוי לנשיאה “רק כדי שתמונה נשיאה שהיא אישה” זה דבר אחר.
אבוי לנו אם מרים בן פורת, בייניש, ארבל, לבני, לבנת מונו בשל היותן נשים.
למעשה אני הייתי חושב שטענה זו אף מהווה הפחתה בערכן ובכישוריהן של נשים שמגיעות למשרות בכירות