הערת מערכת: נכתב, נערך והובא לדפוס במקור על ידי העיתונאי אבישי עברי (אשר עם עזיבתו את הפלוג, הועברו אוטו׳ כל הטקסטים בחתימתו לחשבון המשתמש שלי -טל שניידר – אך במקור זה הוא טקסט שלו)
שעות ספורות לאחר שאלדד יניב דיווח על דירה שלישית בבעלותה של המועמדת לנשיאות דליה איציק, פירסמה הנ”ל סטטוס בפייסבוק בו היא מפרטת כמה דירות יש בבעלותה וכיצד מימנה אותן. מאוחר יותר פרסמה גם את הצהרת ההון המלאה שלה לשנת 2013 (פדף). זה מה שכתבה בפייסבוק:
“חברים שלום,
כמי שמאמינה בחשיבות תפקיד הנשיא ובסמכותו המוסרית, תמיד האמנתי שהנשיא צריך לפעול בשקיפות ולהוות דוגמא.
היום הנחיתי את רואה החשבון שלי להכין בעבורי בהקדם הצהרת הון מעודכנת, שאותה אפרסם לציבור במלואה (הצהרת ההון האחרונה שלי מהכנסת היא מ-2012, וכבר הוריתי לכנסת למסור העתק ממנה לכל דורש). אני קוראת לכל המועמדים להצטרף אלי ולפרסם את הצהרת ההון שלהם ואת הצהרת הבריאות שלהם בהקדם האפשרי.
עד להשלמת הנייר הפורמלי, חשוב לי שתדעו שעבדתי כל חיי. כבר בכיתה ד’ התחלתי לעזור בכלכלת המשפחה (כיוון שאמי נאלצה לפרנס את שמונת הילדים בעצמה), דרך היותי מורה ועד לתפקידים ציבוריים בכירים בעירית ירושלים, בכנסת ובממשלה ב-26 השנים האחרונות. בעלי ואני חיים עשרות שנים בדירה צנועה בירושלים. בשנת 2009 רכשנו דירת קטנה ב-923 אלף ₪ בעיר, מכסף שפדיתי מקרן ההשתלמות בניהול פסגות שלי ושלי בעלי.
בשנה שעברה החלטנו למכור אותה, כדי להשתמש בכסף הזה לרכישת דירה בת”א. כדי לבצע את הקניה, השתמשנו ב-500 אלף ₪ שקיבלנו מאביו של בעלי אשר מכר דירה, תיקון בהפרשות פנסיה בגובה 450 אלף ₪, בהלוואה שלקחתי מאחי (כ-750 אלף ₪) ובכל החסכונות של בעלי ושלי (בסביבות מיליון ₪) שחסכנו כל חיינו. לאחר מכן לקחנו מבנק לאומי (סניף רמת גן) משכנתא של 1.9 מיליון, שחלקה יוחזר כאשר נשלים את מכירת הדירה בירושלים (הדירה נמצאת בשלבי מכירה סופיים). כל המסמכים הרלוונטיים יימסרו כמובן במסגרת הצהרת ההון.
זהו כל הסיפור. כמו רבים מבני דורי אשר עבדו קשה, הגענו ליציבות כלכלית יחסית. אולם העושר הכספי (לא שיש רע בכך) לא עניין אותי, אלא המשך השליחות הציבורית לאורך עשרות שנים. היו שייעצו לי לא “להגביר את השיח” בנושא, אבל אני מאמינה שלהיפך – אור השמש הוא אכן המחטא הטוב ביותר. כך נהגתי בכל תפקידיי הציבוריים והממלכתיים, וכך אמשיך לנהוג תמיד.
כמי שכיהנה כנשיאת המדינה בפועל אני יודעת היטב כי מי שיבחר השבוע להיכנס לבית הנשיא יהיה חייב לחזק באופן מיידי את אמון הציבור במוסד זה. אם אבחר – כך אעשה.
שלכם, דליה”.
מבחינה תקשורתית זה היה צעד טוב. תגובה זריזה למאורעות בתקשורת ולשיח ברשתות. פואד נחקר בחשד לשוחד – והופ! לאיציק הישרה אין מה להסתיר והיא המועמדת הראשונה לחשוף הצהרת הון. אמנם לא הצהרת הון כמו בארה”ב, שם יורדים לפרטים והופכים כל אבן וכל סעיף, אבל התקדמות במונחים מקומיים. לעצם העניין, הסטטוס הזה רק מגביר את החשד כלפי צבירת ההון של איציק.
פתיחת הדברים מביכה – אם “תמיד” האמנת בשקיפות למה חיכית עד עשרה ימים לפני הבחירות להודיע על התמודדות ועד יומיים לפני הבחירות כדי לפרסם הצהרת הון? ובכלל, “הנחיתי את רואה החשבון שלי” זה דיבור של טייקון לא של עובד ציבור. כמה עובדי מדינה שכירים מחזיקים רו”ח ועוד “מנחים” אותו? לגבי עוד “הנחיה” המוזכרת כאן, ההנחיה לכנסת לפרסם את הצהרת ההון של שנת 2012, רביב דרוקר פנה ליו”ר הכנסת וניסה לברר אם התקבלה “הנחיה” כזאת ואם אפשר להציץ בהצהרת ההון המדוברת. התשובה לשתי השאלות היתה שלילית.
אבל נעזוב את זה. ההסבר עצמו בעייתי בלשון המעטה. בואו נראה, יש לה שתי דירות, אחת “צנועה” ואחת “קטנה” (איזו מהן היא זו עם ה-90 מטר של קרמיקה איטלקית?). את הדירה השניה, בשווי 923 אלף ש”ח בשעת קנייתה, מימנה מפדיון קרן השתלמות.
פנינו לרו”ח יאיר כהן צמח ממשרד רו”ח “כהן צמח ושות'” ושאלנו אם זה הגיוני.
רו”ח כהן צמח: “כדי לחסוך סכום כזה בקרן השתלמות ממשכורת של שני עובדי ציבור שכירים (בעלה של איציק, על פי אריה אבנרי, עובד כקורא מונים בחברת חשמל א”ע) נדרשות עשרות שנות חיסכון, הרבה יותר משש שנים, שהן תקופת הזמן הרגילה בה קרן השתלמות הופכת נזילה. בשש שנים, התקופה שאחריה רוב השכירים מושכים את הקרן, סכום כזה בקרן השתלמות משקף משכורת שנתית של 1.5 מליון ש”ח”.
נזכור שקרן ההשתלמות הזאת, על סך כמעט מליון ש”ח היא לא חלק מ”החסכונות שחסכנו כל חיינו” שמוזכרים כמה שורות אחריה בסטטוס ועומדים על כמליון ש”ח. יש לנו שני מליון ש”ח במזומן חיסכון, במילותיה של איציק עצמה: “יציבות כלכלית יחסית”, מי אמר שאי אפשר לחיות יפה במדינה הזאת אם רק חוסכים.
אבל מה עם מימון הדירה המפורסמת שקנו בני הזוג איציק בגן העיר בתל אביב, מחברתה הטובה של איציק רונית רפאל? הפרסומים דיברו על קניה ב-4.6 מליון ש”ח ב-2013, מחיר סביר, אפילו נמוך בשביל 134 מ”ר במגדל היוקרתי במרכז תל אביב. החשבון שעושה איציק בפייסבוק מגיע בערך לסכום הזה אבל מעלה תמיהות לא קטנות. 750 אלף ש”ח הלוואה מהאח? מאיפה יש לאח של דליה איציק סכום כזה להלוות לה? (כן, גם המלווים הנדיבים לאנשי ציבור צריכים להיחשף). חצי מליון ש”ח מתנה מאבא של הבעל? מי “קיבל” פה לאחרונה חצי מליון ש”ח? ואיך זה שבני משפחתם של נבחרי ציבור (הבת של אביגדור ליברמן שהעסיקה אותו בחברה שלה בסכומים יפים, הבן של בן אליעזר , הבת של אהוד ברק) מגלים נדיבות כה נדירה?
פנינו שוב לרו”ח כהן צמח בשאלה האם ההלוואות הנדיבות והמענקים התמוהים עלולים להיות בעייתיים?
כהן צמח: “אני לא יכול להתייחס למקרה עצמו אבל הפרקטיקה מוכרת מכל העולם: בני משפחה מקבלים את הכסף במזומן ומחזירים אותו בצורת הלוואות”.
אבל היא פרסמה סטטוס מפורט ובנוסף הצהרת הון, זה לא אומר שאין לה מה להסתיר?
כהן צמח: “הסטטוס בפייסבוק מאוד לא ברור. הסכום הגבוה בקרן ההשתלמות, ההלוואות מקרובים, מה זה ‘תיקון בהפרשות פנסיה בגובה 450 אלף ש”ח’? זה ביטוי חסר כל משמעות. או שכותב הסטטוס שמע מישהו מקצועי וכתב בלי להבין מה הוא שומע או שהוא המציא משהו. זה ג’יבריש”.
ומה עם ההצהרה המפורטת שהיא פרסמה?
“הצהרת ההון שלה מחזקת את התמיהות. מופיע שם חוב לבני משפחה של 320 אלף ש”ח כשבסטטוס בפייסבוק היא מצהירה על הלוואה של 750 אלף ש”ח מיולי 2013. זה אומר שלכל הפחות היא הצליחה להחזיר סכום 430 אלף ש”ח בחצי שנה. הגיוני? כמו כן צריך להבין שהצהרת הון מלווה תמיד במסמכים מאמתים ובהסברים על ההבדלים בין הצהרת ההון הקודמת לנוכחית. גב’ איציק לא פרסמה את ההסברים הללו ובלעדיהם ההצהרה עצמה חסרת ערך. זה כמו לפרסם תוצאות מבחן בלי התשובות, רק עם השאלות. אם מס הכנסה היה מקבל הצהרה כזו עם הסברים כאלו הוא היה מבקש אסמכתאות על הסכומים שהתקבלו מהמשפחה והולך בעקבות הכסף של האח ושל האבא”.
אל תמהרו אם כן להתלהב מהטרנד החדש של פרסום הצהרות הון ע”י פוליטיקאים. זה אמנם צעד קטן בכיוון הנכון אבל רק צעד קטן. ממש קטן. אלו מסמכים שקל להטות ולעוות וליצור באמצעותם מצג שווא. תשאלו את עו”ד אלדד יניב שעזר בזמנו לאברהם הירשזון להגיש את הצהרות ההון שלו למבקר המדינה.
פניתי לדליה איציק לקבלת תגובה. נפרסם אותה פה מיד כשתתקבל.
לא היה הגון יותר לחכות קצת עם פרסום הכתבה עד לקבלת תגובה ממנה (או לפחות לתת לה זמן סביר להגיב)?
אבל כתוב שביקשו ממנה. היא לא הגיבה, אז פירסמו בלי התגובה ואם תחליט להגיב יוסיפו את תגובתה. ככה זה תמיד.
נפצח בגילוי נאות – אני ממש, ממש ממש מתעב את דליה איציק.
ועם זאת – הרשימה הזו קטנונית משהו.
“הנחיתי”? אכן ביטוי נפוח של פוליטיקאית נפוחה*. היתה יכולה לומר ‘ביקשתי’, אבל מילא.
ושאר הניסוחים – אכן נשמעים כמו נכלוליות ומסך עשן. אבל הסכומים – לא בלתי סבירים.
הלוואות מקורבים, למשל, הלוואי עלי לקבל סכום כזה אבל זה בהחלט נשמע לי סביר. גם מחירי הדירות. מסתבר שאיציק לא נתמכת לשכת הסעד אבל המספרים רחוקים מלהיות מאיון עליון. לכל היותר תחתית העשירון. אבל לאדם הצעיר והממוצע זה נשמע לא מעט (וסביר לגמרי במקרה של שכטמן, פרופסור באוניברסיטה).
ועכשיו – יכול להיות (סביר? נו – חזקת חפות וכו’) שההצהרה הזו היא קישקוש ושתחקיר רציני היה מוצא בה את הטעויות הקטנות וההטעיות הגדולות והניסוחים של “דליה” אכן מעלים צחנה וחשד, אבל הרשימה הזו היא פופוליזם זול ומוצא קל.
(הנחיתי את עצמי לכתוב תגובה).
*אני זוכר ראיון רדיו איתה (לפני 10-15 שנים) בו היא אמרה למראיינת בפסקנות “ואני אומרת לך את זה כמשפטנית!”. הראיון התבצע לרגל זה שדליה בדיוק סיימה את לימודי המשפטים במכללה זו או אחרת. משפטנית.
מסכים עם כל מילה ואני גם מתעב אותה. יכול להיות שהיא באמת משוחתת ובאמת מסתירה חשבון בנק באיי קיימן או משהו אבל אם זה סך כל הכסף שלה, זה היה נחשב לשיא הצניעות בכמעט כל המדינות המערביות. בארה״ב חלק גדול מנבחרי הסנאט והקונגרס הם מולטי מיליונרים. באירופה המערבית, כשמדברים על שחיתות פוליטית מדברים על עשרות או מאות מיליוני אירו.
השאלה אינה מי מיליונר ומי לא מבין נבחרי הציבור, אלא כיצד הגיע לתחילת הפעילות הציבורית שלו, וכיצד הוא עתה מהבחינה הכלכלית.
מי שהגיע מיליונר – שיישאר כזה. אין בעיה עמו.
טיעון הקה”ש מגוחך. אפשר לא למשוך קהש במשך 20 שנה ולצבור בה מאות אלפים. זה לא אומר שהיו שם 900k.
חוץ מזה בהחלט תמוה איך עשתה מיליונים כחכ”ית כלומניקית.
באופן אישי, אני מעולם לא פדיתי קרן השתלמות. לפני מספר ימים בדקתי כמה יש לי בכל קרנות ההשתלמות שלי. היגעתי לשליש מהסכום של דליה איציק. מאחר והיא מדברת על קרנות השתלמות שלה ושל בעלה אז נניח שאם היתה לי בת זוג, שכמוני מקבלת כבר 20 שנה קרן השתלמות ולא פודה אותה, יחד היו לנו 600000 ש”ח. אם ניקח בחשבון שדליה איציק ובעלה הרבה יותר מבוגרים מאיתנו, אז יש להניח שעד שנגיע לגילה, יתווספו לנו מעל 50% מהסכום שלנו. מה שאומר, שבהחלט יכול להיות, שהיא לקחה 900000 ש”ח מקרנות ההשתלמות שלה ושל בעלה.
גם טיעון הרו”ח מגוחך
היא כבר לא חכית ויש צה חברת “ייעוץ” ברור שיהיה לה רו”ח.
תיקון קטן: לדליה איציק יש חברה, זה מופיע בהצהרת ההון שלה. לחברה יש רו”ח. את רואה החשבון מנחים.
רגע של הוגנות: רעייתי, שכירה במשרד ממשלתי, לא חשוב איזה, לא פדתה קרן השתלמות 17 שנים. משכורתה היום (אקדמאית, תואר שני שמנהלת יותר מ 100,000,000 ש”ח בשנה למי שזה חשוב) כ 10,000 ש”ח ברוטו. יש לה בקרן כ 250,000 ש”ח. עכשיו נעשה חשבון קטן: דליה איציק ובעלה הם שניים מה שמביא אותנו לחצי מליון ש”ח. איציק טענה שזהו חסכון של כל החיים. נשייך להם 30 שנות עבודה ונגיע לכ 880,000 ש”ח. אבל רעייתי מפרישה רק ממשכורת של 10000 ש”ח ומשכורותיהם של הזוג איציק גבוהות יותר. נניח שהם מפרישים ממשכורת של 16000 ש”ח (תקרת הזיכוי) ונגיע ל1,400,000 ש”ח. אני מניח שהיה להם יותר, אם אכן מעולם לא פדו קודם.
גילוי נאות: איני מחסידה של דליה איציק ואני נחרד למחשבה שהיא תהיה נשיאת המדינה.
בפעם הבאה תשתדלו לכתוב בלי טעויות גסות.
הפקדה של 4000 ש”ח בחודש לקרן השתלמות מובילה ליותר ממיליון ש”ח לאחר 15 שנה. יש לזכור שמדובר על קרנות השתלמות שלה ושל בעלה, כך שכל אחר מפקיד חצי מהסכום. כמו כן, בקרן השתלמות המעסיק מפריש פי 3 מהעובד (7.5% לעומת 2.5% מהשכר), כך שרוב הסכום זו הפרשת מעסיק. זה הגיוני לחלוטין, ומתאים לרמות שכר של כ-20,000 ש”ח בחודש.
המשפט שלך לגבי פידיון קרן השתלמות לאחר 6 שנים הוא מגוחך – אמנם זה מותר, אך מי שעושה זאת מבצע טעות שכן הוא מפסיד את הטבת המס לרווחי הקרן העתידיים.
איציק היא אדם בלתי מוסרי, עם או בלי הצהרת הון. מזלנו שהיא לא הגיעה לנשיאות.