ההשפעה של תומכי ברני סנדרס על הועידה הפוליטית של הדמוקרטים ניכרה אתמול באופן מוחלט. לא רק שהם הרעידו את אולם הכנסים, הם גם השפיעו על ההחלטות וניהול האירועים ביום הראשון בועידה. העיר פילדלפיה מלאה בפעילים של סנדרס, בקולות התומכים בו, באנשים שנשאו שלטים, לבשו חולצות והניפו שלטי תמיכה בו וברעיונות של סנדרס. הרוב שבחר בהילרי קלינטון, שימש אתמול כרוב דומם. הם הריעו, מחאו כפיים, אך לא הורגשו.
יו״ר המפלגה דבי וסרמן שולץ סולקה, לאחר חודשים ארוכים של טענות נגדה מטעמו של סנדרס ותומכיו. גם זה קרה כתוצאה מהשפעה של תומכיו. וכאשר הסנטורית אליזבת וורן ענתה לנאום ואחריה ברני סנדרס – האולם שאג. חלק מן התומכים כעסו על כך שסנדרס, ואיתו וורן, מצטרפים לתמיכה מוחלטת בקלינטון ושרקו להם בוז.
התמקמתי בתוך משלחות הצירים ממישיגן ואינדיאנה ומשם אפשר היה לחוש את ההתלהבות המוחלטת מסנדרס. צירים שהגיעו במיוחד (ועל חשבונם) כדי להצביע ב Roll Call מטעמו וסיפרו לי כיצד מישיגן היתה אחד המעוזים הראשונים של סנדרס.
אחת מהן, אלין קיין, פנסיונרית מהעיר בת׳ני, מישיגן (עובדת לשעבר של הרדיו הציבורי NPR) אף הסבירה לי: ״עד ה Roll Call הילרי קלינטון אינה המועמדת באופן רשמי. כל עוד היא לא רשמית, היישות הזו פה שאת רואה, המליאה של הועידה, רשאית להתנהג כאילו יש שני מועמדים. ואני תומכת בברני.״
אבל הוא לא הולך להיות המועמד הדמוקרטי, זה קצת העמדת פנים, לא?
״משהו בי בפנים עדיין מקווה שישתנה משהו ושהוא יהיה המועמד״
לרגעים היה נדמה שלא לחינם נבחר השיר ׳גשר על פני מים סוערים׳, מלודיה לא קצבית במיוחד שנתנה ביטוי לרגשות התסכול של חלקים נרחבים בקהל.
ביום שלישי בבוקר, בכירי המפלגה הדמוקרטית המשיכו בנסיונותיהם לאחד את השורות. בכירי המפלגה פנו לברני סנדרס וביקשו שהוא יהיה זה שיבצע את ה Roll Call, אותו התהליך בו הצירים מכל המדינות מכריזים על התוצאות מדינה אחר מדינה. (והמו״מ עם סנדרס על ה״מופע״ הזה, מתנהל ברגעים אלה)
הועידה מתכנסת לקראת היום השני של הנאומים וההופעות כאשר מתוכננים להשתתף בה: ננסי פלוסי לשעבר יו״ר בית הנבחרים, הסנטור הדמוקרטי צ׳אק שומר שאמור להיות מנהיג הרוב או המיעוט (לפי תוצאות הבחירות) בסנאט, השחקנית לינה דונהאם (״בנות״!), ברברה בוקסר הסנטורית היהודיה הותיקה מקליפורניה שהודיעה על פרישה, מזכירת המדינה לשעבר מדלן אולברייט, הנשיא ה42 ביל קלינטון, השחקנית מריל סטריפ והזמרת אלישיה קיז.
אחד הביטוי המוחשיים להתנגדות הפעילה של תומכי ברני סנדרס ניתן היה לראות אתמול באמצעות שלטי TPP הרבים שהונפו במשך כל הערב. TPP זה ראשי התיבות ל Trans-Pasific Partenrship, או הסכם הסחר הטרנס-פסיפי, אותו מנסה הנשיא אובמה להעביר במושב האחרון של הקונגרס תחת נשיאותו. מדובר בהסכם כלכלי המייצר גוש של מדינות האוקיינוס השקט (ארה״ב, יפן, אוסטרליה, קנדה, מקסיקו, צי׳לה, ויינטאם ועוד).
בארה״ב יש התנגדות מסיבית להסכם הסחר הזה, וההתנגדות מגיעה משני הצדדים של המפה הפוליטית. סנדרס הרבה לדבר בנושא הזה במהלך הקמפיין וכיום, כאשר טראמפ מנסה להטיח במפלגה הדמוקרטית האשמות, הוא מכוון את האצבע לכך, שבנושא הזה (כמו בעוד נושאים) ״ברני מכר את עצמו״. למה הכוונה? הילרי קלינטון גם היא התנגדה להסכם הסחר, אך המסרים שלה בנושא היו מרוככים כיוון שלא רצתה להיראות כמי שחותרת תחת הנשיא אובמה. הטענה של שלושתם – טראמפ, סנדרס וקלינטון – היא שההסכם יפגע בעובדים אמריקאיים כיוון שיקל על שותפות הסחר לייצר ולייצא ובכך יפחית את הכדאיות למעסיקים אמריקאיים.
סנדרס שאף להכניס למצע המפלגה ניסוחים מפורשים באשר לביטול ההסכם אחרי הבחירות. אנשיה של קלינטון התפשרו על ניסוח מרוכך. והקהל בועידה עם שלטי האנטי-TPP המרובים. העניין הזה הזכיר לי, במידה חלקית, את המאבק הישראלי בשוק הגז. נושא מורכב שרוב הציבור לא טרח להתעמק בו. ובכל זאת, מאבקים של גורמי שטח מצליחים להעלות אותו לסדר היום.
עוד אתמול קפצתי לביקור באירוע הוקרה (צנוע) לנשים יהודיות דמוקרטיות שאורגן על ידי ה NJDC, הקואליציה של היהודים בתוך המפלגה הדמוקרטית.
אן לואיס, מי שהיתה בצוות הקמפיין של הילרי קלינטון ב 2008 (אחראית על הקשרים עם ארגונים יהודיים, עיתונות יהודית, קשרים לישראל) קיבלה הוקרה. ושוחחתי עמה כמה דקות לפני כן. לואיס, היא גם אחותו של חבר הקונגרס לשעבר ברני פרנק שהיה אחד הראשונים שיצאו מן הארון עוד כשנבחר לראשונה.
לואיס התייחסה לנושא של בחירת נשים: ״אף אחד לא נתן לנשים את הזכות להצביע. הן נאבקו על זה. הן תכננו, הניעו, התארגנו והן ניצחו מדינה אחר מדינה כדי להשיג את הרוב הדרוש. איך הן עשו את זה? שילוב של תנועות לשינוי רפורמי וקמפיין פוליטי. נשים כמו רוזי שניידרמן, היתה פעילת ארגוני עובדים ושכנעה את הנשים שהן צריכות להצביע כדי להגן על עצמן״
שניידרמן, היתה פועלת במפעל בדים וגיהוץ. אחרי שאחד המפעלים נשרף ובתוכו 123 פועלות ו 23 פועלים- שניידרמן נכנסה חזק לפעילות של ארגוני עובדים והחלה להתרוצץ ולגייס תמיכה לזכות ההצבעה לנשים. עוד על שניידרמן, כאן.
והנה עוד תמונות וקולות מיום הועידה הראשון:
הם לא מעודכנים. נתקלתי כבר (בשדה התעופה של סן דייגו) בשירותים כל-מיניים עם צלמית שלישית, צד אחד מכנס וצד שני שמלה.
מה יש בפנים? משתנות או אסלות?