חן מענית טל שניידר, פורסם אתמול במגזין פירמה
הוא עיצב כל פריים בקמפיין של יש עתיד, ישב בכל ישיבה סגורה, שיבץ את חברי הרשימה לכנסת, כתב להם את הטקסטים, והיום הוא לוקח חלק במו”מ הקואליציוני
ב-2 בדצמבר עלה יאיר לפיד על הבמה במרכז האמנויות בשוהם, באירוע הצגת רשימת מפלגת “יש עתיד” לכנסת. בזה אחר זה עלו על הבמה על הבמה 25 המתמודדים הראשונים ברשימתו, מרביתם אלמונים עבור הציבור הרחב. לפיד ניצב על הפודיום, בצד השמאלי של הבמה, ושני דגלי ישראל מאחוריו. בין הדגלים, שחוברו לתוך מעמד רצפתי מפוצל, הוכנס דגל נוסף. גם הוא כחול-לבן, ועליו כתוב “יש עתיד בראשות יאיר לפיד”. דגל הבד אורגן כך שהכיתוב שעליו ייקלט היטב בפריים המצלמה שהתמקדה בנאומו של לפיד. המילה “יאיר” ניצבה ממש ברקע של יאיר.
פרטי-הפרטים הללו הם זוטות, ודאי אל מול תוכן הדברים ומהות האירוע. ובכל זאת, כיוון שבבימוי פוליטי עסקינן, התפאורה, ההעמדה ואפילו הניצבים של קמפיין הבחירות של לפיד הופכים פתאום למעניינים. לפרטים הללו ולרבים נוספים היה אחראי מפיק הטלוויזיה הוותיק, דני וסלי, שהפך למפיק הראשי של המפלגה. כמי שראה את העולם לאורך חייו המקצועיים דרך הפריים הטלוויזיוני, היה וסלי אמון על הפורמט “יש עתיד” כפי שנמכר לציבור הבוחרים של מדינת ישראל. ואנחנו קנינו את זה.
מה יש לומר
ב-1966 כתבה נעמי שמר את השיר “אנחנו שנינו מאותו הכפר”, בהשראת החברות בין זאב (זאבל’ה) עמית ויוסף (יוספל’ה) רגב. השיר מיועד היה לביצוע על-ידי יוסי בנאי, אולם לבסוף לא הוקלט על-ידו והושר לראשונה בפסטיבל הזמר של 1969, על-ידי להקת פיקוד מרכז וסולנה דני וסלי. השאר הוא היסטוריה, אבל נוכחותו בשיר זה וביצוע זכור לא פחות ל”שירו של צנחן”, היו הפעמים האחרונות שבהן הוא ניצב בקדמת הבמה.
אחרי השחרור מהצבא בחר וסלי לעבור אל מאחורי הקלעים. בתחילה, השתלב בהצלחה רבה כעיתונאי בגלי צה”ל, ובהמשך הפך לאחד ממפיקי הטלוויזיה הבולטים והמשפיעים בארץ. ב-15 השנים האחרונות עבד וסלי בצמוד ליאיר לפיד והפיק את התוכניות שהגיש בטלוויזיה. העבודה הצמודה הולידה גם חברות אמיצה בין השניים.
שום דבר בביוגרפיה של וסלי, 62, הנשוי לצלמת העיתונות ורדי כהנא ואב לשניים, לא יכול היה לרמוז שיום אחד הוא יגיע לתחום הפוליטי. הוא נולד וגדל בתל-אביב כבן יחיד להורים שעלו לארץ מצ’כוסלובקיה והקימו בלבנט בית ששמר על ניחוח, תרבות ונימוסים אירופיים. חבריו של וסלי מספרים כי הוריו טיפחו אותו וסוככו עליו.
השחקנית ניצה שאול פגשה את וסלי לראשונה בתנועת הצופים, כשהשניים היו בני עשר. כששאול מדברת על וסלי היא מתבלת את דבריה בסופרלטיבים ששמורים למתי מעט. “דני הוא אחד האנשים הכי מדהימים, רחבי-לב, מקצוענים, נאמנים ואנושיים שאני מכירה. זה בא לידי ביטוי באלף דברים. הוא פשוט תאגיד של התכונות האנושיות הטובות עם יכולת להוציא לפועל דברים, ורואים את זה גם בתקופה הנוכחית בחייו. אנשים שמכירים אותו נשארים איתו לאורך כל הדרך”.
– את יכולה לתת דוגמה שתמחיש את זה?
“היה לנו ידיד נעורים משותף שהיה חולה מאוד במשך זמן רב ולבסוף מת. בתקופת חוליו דני סעד אותו בעקביות, דאג למשפחה והיה איתו עד הסוף המר. דני הוא פשוט אדם מופתי, שיש לו כישרון להיות תמיד במקום שבו זקוקים לו. כל מי שמקיף אותו וזקוק לעזרתו לא צריך לחפש אותה, כי היא פשוט שם, בגדול”.
במשך כמה שנים היה וסלי בן זוגה של העיתונאית יעל דן, והשניים גם גרו ביחד בניו-יורק בעת שהיה שליח גלי צה”ל בארה”ב. וסלי ודן שמרו מאז על קשרי ידידות טובים. “אנחנו אקסים מיתולוגיים מסוף שנות השבעים ותחילת השמונים. דני הוא איש מקסים, טוב, חכם ורחב לב”, אומרת דן.
– את מופתעת מההליכה שלו לפוליטיקה עם יאיר לפיד?
“מה שיפה בתופעה של יאיר לפיד זה שהוא מביא אנשים שלא עונים על הסטראוטיפ של פוליטיקאים. בהקשר הזה דני וסלי הוא האדם הרחוק ביותר שאתה יכול להעלות על דעתך שמתאים לעולם הזה. יש בו כל מה שמנוגד לדנ”א של פוליטיקאי, הוא איש אמון שלעולם לא יבגוד בך והוא אוהב אדם. אם הוא יהפוך לפוליטיקאי זה יפרק את הצופן הגנטי של המונח הזה. לכן, יפתיע אותי מאוד אם הוא ימשיך לשמש בתפקידים במפלגת ‘יש עתיד’. אם הוא ישרוד שם זה יהיה מאוד יוצא דופן, כמעט נס. אבל אולי זה יצליח ויוביל לפוליטיקה אחרת, שמגלמים האנשים הללו ושיאיר לפיד מציג”.
בשנת 1978, סיקר וסלי ככתב גלי צה”ל בארצות-הברית את חתימת הסכמי קמפ דיוויד. גם דן שילון, איש הרדיו והטלוויזיה הוותיק, שהה באותה עת בוושינגטון בשליחות קול ישראל. המפגש בין שילון לוסלי הוליד חברות קרובה, וברבות הימים גם מהפכה של ממש בטלוויזיה הישראלית.
“החוויה הנדירה של הסכם השלום עם מצרים קירבה את כל הכתבים שהיו שם”, אומר שילון. “דני מאוד מצא חן בעיניי במקצועיות שלו, בידע שלו, ובראש ובראשונה ביושר שלו, ולימים גיליתי גם את החברות שלו”.
ב-1984 הקים שילון את חברת התקשורת “רשת”, שלימים זכתה במכרז לזיכיון שידורים בערוץ מסחרי. שילון, שזכר את וסלי לטובה, הזמין אותו לסייע לו בהקמה ובהמשך בהתמודדות במכרז והחל לעבוד עמו באופן צמוד. “אפשר לומר שאף אחד לא מכיר את דני יותר טוב ממני”, אומר שילון. “עבדנו 14 שנה יחד באופן צמוד ביותר, וזה היה קשר של יום ולילה. הוא ידע עליי הכול ואני ידעתי עליו. אני מאחל לכל ידיד שלי שיהיו לו חברים כאלה. הוא מסוג האנשים שיכולתי תמיד לסובב גב אליהם ולעולם לא להרגיש דקירה”.
פסגת הקריירה הטלוויזיונית של שילון ווסלי החלה ב-1991, אז התחיל שילון להגיש את תוכנית האירוח המיתולוגית “בשידור חי עם דן שילון” (או “המעגל עם דן שילון”). התוכנית הופקה ונוהלה על-ידי וסלי, הפכה במהרה לתוכנית האירוח המרכזית של הערוץ, הובילה לאורך כעשור את טבלאות הרייטינג וזכתה ב-1995 בפרס הטלוויזיה של פסטיבל ניו-יורק. “את ‘המעגל’ יזמתי אני, על-פי גרעין רעיון מהטלוויזיה הצרפתית”, מספר שילון. “בשתי התוכניות הראשונות דני היסס לגבי הקונספט, שהיה אז יוצא דופן וייחודי. אבל אחרי שני שידורים, ולפני שידענו אם התוכנית תצליח, הוא התחיל להתלהב ואמר שזה זה”.
– איך תתאר את העבודה עם וסלי בתקופת התוכנית?
“לצוות של ‘המעגל’ קראתי ‘סיירת מטכ”ל של הטלוויזיה’. דני היה מין רל”ש של הסיירת. הוא היה מאוד מאורגן, בעל חשיבה יצירתית וביצועיסט. כל אתגר שהצבנו לעצמנו עמדנו בו וכל אתגר היה קטן עלינו. יש אינספור דוגמאות לתוכניות מיוחדות שהפקנו. אבל היחסים שלי עם דני וסלי חרגו הרבה מעבר לעבודה. אביו היה רופא ואיש מדהים, וכשהיו לי עניינים רפואיים הייתי קופץ אליו לטיפול. המשפחות שלנו התיידדו מאוד ולאורך השנים ליווינו איש את רעהו בטוב וגם בפחות טוב”.
– באחרונה פורסם ש”המעגל” בהנחייתך אמורה לחזור אל המרקע.
“אני מאשר שהתוכנית אמורה לחזור ולא יכול לומר שום דבר מעבר לכך, פרט לכך שאילו יכולתי לקחת שוב את דני וסלי שיעבוד איתי עליה, הייתי פונה אליו”.
– מה דעתך על ההליכה של וסלי לפוליטיקה עם יאיר לפיד?
“באופיו דני הוא לא פוליטיקאי, כי הוא ישר כמו סרגל. הוא קצת יותר מדי הגון בשביל הפוליטיקה, לכן הוא יותר מתאים למקום שהוא נמצא בו, של ליד הפוליטיקאי, כי הוא יצירתי ויעיל מאוד. יאיר עשה בחירה טובה מאוד”.
– משהו מתקופת עבודתו עמך יוכל לסייע לו בפוליטיקה?
“בתקופת ‘המעגל’ דני בילה רבות יחד עם פוליטיקאים והוא ודאי למד מכך הרבה. הפוליטיקה במובן זה היא לא עולם שזר לו”.
בהמשך הדרך הקים וסלי חברת הפקות משלו, שהפיקה, בין היתר, את תוכניות הטלוויזיה של לפיד, אלי יצפאן וגם את “פגישה לילית” עם קובי מידן.
איש הטלוויזיה אביב גלעדי פגש את וסלי בסוף שנות ה-90. “אני אמנם לא בקשר עם דני המון שנים, אבל הוא היה מראשוני האנשים שפגשתי בתחום, ומה שיש לי לומר עליו זה שהוא אדם ישר, טוב ויקר. הוא נחשב לאחד המפיקים הטובים בארץ ועשה עבודה נפלאה גם עם דן שילון וגם עם יאיר לפיד. אני בטוח שהוא יעשה פלאים עם לפיד גם בפוליטיקה, ובלי לדעת יותר מדי על הפעילות שלו היום, אני יכול לומר שהוא בטוח יותר טוב מ-90% מהיועצים הפוליטיים שקיימים”.
כשלפיד עבר לחברת החדשות של ערוץ 2 ולהגשת “אולפן שישי”, בשנת 2008, וסלי נשאר מאחור. אחרי שנים של הפקת תוכניות דגל, שמשפיעות על סדר היום הציבורי, הוא התרחק. בחדשות 2 לא נהוג להביא מפיקים מן החוץ, ווסלי עסק בעיקר בהפקות ספוראדיות של ספיישלים. בשלב מסוים הוא החל להתעניין ברכיבה על סוסים, רכש סוס וחשב לעשות הסבה לרכיבה טיפולית.
על-פי גורם בכיר בשוק התקשורת, הפנייה מלפיד הייתה מעין “הצלה ממוות עסקי”. אולם חבר קרוב ממהר להזים את הטענה. לדבריו, וסלי מעולם לא סבל מבעיות כלכליות או ממחסור בעבודה. ועם זאת, אומר הקרוב, “ברור שהוא כבר לא יחזור לטלוויזיה”.
המוציא והמביא
האולם בשוהם בערב ההוא בראשית דצמבר היה מלא מפה לפה ומספר רב של צוותי טלוויזיה נדחק למעבר בצד. לפיד פתח בנאום הצגת הרשימה ואמר: “היות שכל המלחמה הפוליטית זה ‘איך אני אעלה מעל מישהו, אדרוס מישהו בדרכי למעלה, איך אציג את עצמי ואיך אראה את עצמי ועצמי בשביל שאחרים ידהו וייעלמו’, אז אנחנו עושים את ההפך. אנחנו נעלה את הרשימה וכל אחד יציג את השני. כי גם זו פוליטיקה אחרת. אני אתחיל במספר 2, אני אציג לכם את הרב שי פירון”. לפיד הציג את פירון, שבתורו דיבר בשבחה של מספר 3 יעל גרמן וכן הלאה, עד למקום 25 ברשימה.
“ישבנו בקהל והתפוצצנו מצחוק”, סיפר אחד הפעילים, “כי חלק מהדברים שנאמרו שם נכתבו שם מראש על-ידי וסלי והוכתבו לח”כים המיועדים. היו הרבה מחמאות, אבל אנחנו מכירים את מי שנמצא על הבמה. חלקם רחוקים מן האופן היפה שבו תוארו”. אדם אחר, בכיר יותר, שעבד בקמפיין של יש עתיד, הוסיף: “האירוע הזה היה הפקה של וסלי, הוא תכנן את הקטע הזה, קצת כמו מסיבת סיום של שמיניסטים. כל אחד מקריא על השני”.
פוליטיקה חדשה או לא, כשעוברים משיחה על וסלי עם חבריו הקרובים ועמיתיו לשיחה עם בני סביבתו החדשה נקודת המבט משתנה. טוב הלב והיושר, שעליהם העידו החברים, נתפסים בזירה הפוליטית כרפיון ועמוד שדרה גמיש. “אין לי מושג מה הוא באמת עושה שם”, אומר גורם שהיה מעורב בקמפיין ברמה בכירה יחסית, בהתייחסו לכך שהמפיק הוא כעת חבר צוות המו”מ הקואליציוני של “יש עתיד”.
“אני מעריך שהוא יהיה ראש לשכה אם לפיד ימונה לשר”, אומר אותו גורם, “הרי ממילא במו”מ הנוכחי אורי שני הוא הדומיננטי, וכל ההחלטות של המפלגה ייסגרו בין לפיד, שי פירון ושני. ולכן, במו”מ הקואליציוני הוא לא מוסיף ולא גורע. אני מעריך שזה פשוט סטטוס של כבוד. זו עליית כיתה עבורו, כדי שאחר כך, ואם וכאשר ימונה לתפקיד בכיר במשרד הממשלתי של לפיד, אפשר יהיה להגיד ש’הנה, הוא כבר ישב במו”מ'”.
– הוא אדם נחמד? נעים?
“הוא בסדר. בשטח אנשים לא הכירו אותו. לא התרשמתי מאוד כשדיבר”.
שורה ארוכה של אירועים חשובים במהלך הקמפיין תוכננה עד דק על-ידי וסלי, שהפך שותף להחלטות ברמות הגבוהות ביותר. וסלי נטל חלק בהחלטה להציג את תפיסת העולם המדינית של המפלגה באריאל ותכנן את אירוע הפריפריה בשדרות, שבו הוצג המתמודד האתיופי סלומון יאסו. הוא עבד על הלוקיישן של הריאיון הטלוויזיוני הראשון שהעניק לפיד ליונית לוי בערוץ 2 ואיתר את החדר במלון בתל-אביב שם צולם. כמו כן, היה מהבודדים שידעו על הפגישה המשולשת בין לפיד, לבני ושלי יחימוביץ’ בביתה של שולמית לפיד ולמחרת אותה פגישה שותף בהתייעצויות ההמשך.
חגיגות הניצחון בקיבוץ נצר סירני הן דוגמה נוספת להפקה תחת ניצוחו של וסלי. הוא קבע אילו אמנים ישירו ובאיזה סדר. מה יהיו השירים. וסלי הסתובב שם והצטלם עם פעילים, אך כמו בעבר, בתקופת הטלוויזיה שלו ושל לפיד, לא הציב את עצמו בפרונט ולא רדף אחרי הקרדיט.
“וסלי הוא האדם הקרוב ביותר ללפיד. הוא היה צמוד אליו בכל ההחלטות הכי חשובות, גם ברמה הפוליטית, גם ברמה האישית, גם ברמת הקמפיין”, אומרת נילי רייכמן, דוברת יש עתיד. “הוא היה מעורב בכל שלב ובכל הצהרה ובכל סוגיה. לדוגמה, כשהיו הדיונים עם ציפי לבני, במהלך חודש נובמבר, לפני שהיא הקימה מפלגה, וסלי היה מעורב בכל דבר ועניין”.
– ומה הוא יעץ ללפיד?
“אני לא אכנס לזה. וסלי הוא אדם מאוד חכם, הן מבחינת הסתכלותו על החיים והן מבחינת הקמפיין. הוא היה בפורומים הכי מצומצמים ובחדרים הכי סגורים. צריך להבין שהוא לא היה אחראי רק לאירועים, אלא כל דבר ועניין בקמפיין עבר תחת ידו ועינו. הוא אדם מאוד מרכזי בקמפיין”.
על-פי בכיר בקמפיין, וסלי “היה עסוק בהפקת יאיר לפיד. איפה יאיר מופיע, באיזה מקומות כדאי שיהיה וכמובן איך זה יצטלם וייראה בטלוויזיה. בשלב מסוים הוא התחיל לנהל את לוח הזמנים של 20 המועמדים הראשונים ברשימה. למשל, במהלך חודש דצמבר, עם כל האירועים בתיכונים ובאוניברסיטאות, וסלי שיבץ את הח”כים המיועדים למקומות השונים לפי הנושא וגם תדרך אותם לפני שיצאו לאירועים”.
– הייתה לו השפעה גם על בחירת הרשימה של המפלגה?
“כן, הוא היה בצוות החשיבה. זה לא שיש לו איזה עמדות מדיניות או כיוון פוליטי משלו. הוא פשוט איש אמונו של לפיד”.
להציג את וסלי רק כמפיק הראשי של יאיר לפיד, אם כן, כפי שהיה במשך 15 השנים האחרונות בתוכניות הטלוויזיה בהן עבדו השניים יחדיו, יהיה טעות.
“זה לא שוסלי הפיק את אירועי הקמפיין, אלא ידו הייתה בכל, באסטרטגיה, בהופעות של יאיר לפיד, בתדרוך של המועמדים האחרים”, אומר אדם נוסף מתוך הקמפיין.
אחד המעורבים בקמפיין “יש עתיד”, מספר שוסלי עסק גם בתדרוך הח”כים לעתיד לפני ראיונות. “שיחה והסבר מה להגיד, מה על הפרק היום מבחינה חדשותית. איפה לא ליפול עם העיתונאים. ברור שלא כולם היו זקוקים לתדרוכים מן הסוג הזה, אבל חלקם פחות מוכנים לחשיפה הציבורית”.
לקראת השבוע הראשון של דצמבר וסלי נאלץ לעסוק גם בעבודה טכנית רבה ושונה מהרגיל: לרשום 120 איש ברשימה, לדרג אותם, לשוחח עם כל אחד, להביא אותו לחתום על טפסים ועל הסכם מול המפלגה. וסלי ריכז הכול. חלק מהאנשים שהתנדבו והפכו לפעילי שטח בולטים שובצו על-ידו בעשירייה השלישית, במקומות 21-30. בדיעבד, חלק מהם נמצא כיום במרחק נגיעה ממושב בכנסת וספק אם וסלי עצמו ראה באנשים אלה את הפוטנציאל הזה.
אדם נוסף, המכיר את וסלי שנים ארוכות, סיפר לנו כי מי שבאמת ניהלו את קמפיין יש עתיד היו יורם באומן ואורי שני. “וסלי הוא איש חמוד. הוא חבר של יאיר לפיד, אבל הכול שם היה תחת פיקודם של שני ובאומן, שיודעים לעבוד”.
– אז מה היה התפקיד שלו בשנה האחרונה?
“גם מזכיר אישי וגם נהג. הוא הנתק’ה של יאיר (כינויו של נתן אשל – ט”ש, ח”מ). אך יש לציין שהוא דווקא לא הטיפוס המעריץ, אלא חבר טוב, איש מאוד-מאוד נחמד. המוציא והמביא. אבל עדיין חבר ואיש טלוויזיה, ולא איזה טיפוס מתוחכם”.
– ומה התפקיד שלו עכשיו, במו”מ הקואליציוני?
“זה מאוד מוזר. הוא לא בשלן עסקאות. אחד מן המכרים המשותפים של לפיד ושל וסלי, דמות מוכרת בתחום העסקי-בידורי, פרץ בצחוק כששמע שוסלי בתוך המו”מ ואמר ש’וסלי הוא אחד שגוזרים עליו קופון. אחד שיישאר בלי כסף אם יעשו מולו מו”מ עסקי’. הוא לא בנוי לדברים כאלה'”.
– אז למה וסלי נשלח על-ידי לפיד למקום הרגיש הזה?
“לשלוח את וסלי זה הכי קרוב שלפיד יכול לעשות במקום לשבת שם בעצמו. אילו היה אפשר, הוא היה עושה הכול לבד. הרי גם כשהוא היה בטלוויזיה הוא העדיף לצלם ולביים ולראיין ולנגן, וגם לכתוב את מילות השירים. עכשיו הוא לא יכול לעשות הכול, אז הוא פשוט שולח את וסלי. טוב שהוא לא שלח את תמיר הרפז או את יאיר ניצני”.
– ובמהלך הקמפיין?
“וסלי בשביל יאיר לפיד זה כמו ללכת עם תמונה של הילדים בארנק. הוא יוצא למקומות, ווסלי איתו כדי שיהיו לידו פנים מוכרות. הוא זקוק לחברים שלו לידו, ווסלי נותן לו את מסגרת הנוחות הזו. כל הזמן שם, איתו”.
וסלי סירב להגיב לנאמר בכתבה.