ציפיות נמוכות ביותר מנאום ראש הממשלה באו״ם. הערב שעון ישראל. בעיתון של ראש הממשלה יש ציפיות גבוהות.
אתמול פגש נתניהו את ראש ממשלת הודו החדש, נרנדרה מודי. לפגישה הזו יש חשיבות כבירה, הרבה יותר מן הנאום הערב שכן היא מגיעה אחרי עשור ארוך בו לא נועדו ולא התקיימו (כמעט) קשרים בין ראשי המדינות שלנו ושלהם. מודי כבר ביקר בישראל, כאשר היה ראש ממשלת חבל ג׳וגארט, וככל הנראה נפגש עם נתניהו אז בפעם הראשונה. אותו הביקור לא זכה לסיקור תקשורתי נרחב, בין השאר כי מודי נתפס (אז והיום) כעוין למוסלמים ואחראי להרג של כ2000 מוסלמים בהודו בראשית שנות ה 2000.
במאי האחרון מיד אחרי שנבחר נתניהו מיהר להתקשר לברך. אתמול נאמר לי שנתניהו התחבר למודי עוד קודם לכן והיה איתו בקשר בשנים האחרונות. לא מצאתי סימוכין לכך בעיתונות בשפה האנגלית ואני גם לא בטוחה שזה נכון. בכל מקרה, נתניהו מזהה כיום את החשיבות העולה של מודי וזה בהחלט משמעותי למערכת היחסים בין המדינות. ראש הממשלה הישראלי האחרון שהוזמן ויצא להודו, היה אריאל שרון והידוק הקשרים בין האישים הוא נדבך חשוב. אם נתניהו יוזמן לשם, ללא ספק ימהר להיענות.
על פי פרסומים בעיתונות ההודית, נתניהו הזמין את מודי לביקור בישראל , ואם מודי יענה להזמנה זה יהיה ביקור ראשון אי פעם של ראש ממשלה הודי בישראל וגם עניין שיסוקר בהרחבה רבה בהודו. עניין רציני ביותר. יתכן שלמודי יהיה פשוט יותר (בהשוואה לעבר) לצאת לנסיעה כזו, כיוון שהרוב בממשלתו אינו נשען יותר על המוסלמים בהודו.
בכל הקשור לנושא הפלסטיני, מודי עשוי להתוות שינוי מסוים במדיניות החוץ שלהם. עד עתה הם היו יותר בצד הפלסטיני, יתכן שיתרככו. אחד מן הדברים המלווים את מודי, בחייו הפוליטיים היא הביקורת על כך שאפשר טבח במוסלמים במדינת גוג׳ראט בהודו (בראשה עמד) ובהקשר הזה, מטיחים בו באופן בקירותי, שהוא דומה לנתניהו. בהצבעות מועצת זכויות האדם האחרונה בנושא הפלסטיני, הצביעה הודו נגד ישראל, אך מנגד מודי לא מקיים פגישה מקבילה עם אבו מאזן השבוע באו״ם.
על כל פנים, מודי הוא גם ראש ממשלת הסושיאל מדיה, כלומר הוא מלך הרשתות החברתיות, שני רק לנשיא ברק אובמה (ותודה לעוקב נתן שהפנה אותי לכתבה):
יש לו 21.8 מליון עוקבים בפייסבוק
6.7 מליון עוקבים בטוויטר
ני״ט: ״ההצלחה שלו ברשתות אינה נובעת רק מגודל האוכלוסיה של הודו. היא תוצאה של אסטרטגיה להשתמש ברשתות כדי לעקוף את כלי התקשורת המסורתיים ולהגיע לתומכיו ישירות. ציבור הגולשים ההודי, המוערך במספר של 200 מליון איש, מוטה לטובת צעירים ועירוניים, כלומר נתח הבוחרים שכל מפלגה או מועמד רוצים בתמיכתם. במהלך הקמפיין שלו השנה, מודי השתמש ברשתות כדי למשוך עוקבים ולתקשרם איתם. נכתב על כך רבות. אבל מאז שהוא נבחר, יש לו אפילו יותר עוקבים ועמוד הפייסבוק שלו צמח ב 50% מאז הבחירות ב12 במאי.״
– שר החוץ ליברמן בניו יורק: אין פרטנר בשביל אופק מדיני.
– יו״ר הכנסת יולי אדלשטיין יצא לביקור ממלכתי באוסטריה. הוא יפגש עם נשיא אוסטריה, היינץ פישר, עם שר החוץ, סבאסטיאן קורץ ועם יו”ר הפרלמנט, דוריס בורס. רק אתמול נפגש שר החוץ אביגדור ליברמן עם שר החוץ האוסטרי קורץ בניו יורק. לפני כמה שבועות שהה שר החוץ ליברמן באוסטריה במשך שלושה ימים, בהתחלה דווח (בהארץ שפרסם את הסיפור) שליברמן לא קיים פגישות עם גורמים אוסטריים רשמיים ושמשרד החוץ האוסטרי לא היה בלופ. אך בכתבת המשך תוקן שליברמן דווקא כן נפגש עם קורץ, לפגישה לא רשמית במהלך סוף השבוע.
– בקיצור: מה קורה באוסטריה? כמה שעות קורץ צוברים ראשי המדינה שלנו?
– בתמונה להלן, ליברמן וקורץ בפגישתם בניו יורק אמש. למי שתוהה, קורץ אינו נער. יש לו רק מראה של ילד. הוא כבר בן 28, שר החוץ הצעיר ביותר אי פעם בהיסטוריה של כל מדינות האיחוד האירופי.
– קושיות ממשלתיות לשנה החדשה מתוך הבלוג של ניב שטנדל: למה משרד הנגב והגליל יושב בתל-אביב? מה עושים בוועדת השרים לענייני ירושלים והאם יש ועדת שרים לענייני תל-אביב? אם שר החוץ לא טוב בדיפלומטיה, ושר האוצר לא מבין בכלכלה, אז אפשר רק לברך על כך ששר הבינוי והשיכון הוא אלוף בבינוי ושיכון, לא?
– רשימה מעניינת של העמותה לדמוקרטיה מתקדמת: מי הם חברות הלובי המייצגות את כלי התקשורת השונים בכנסת.
הפופולריות של מודי ברשתות החברתיות – לא הבנתי למה זה לא נובע מגודלה של הודו. כמו כן – גרעין התמיכה של מודי היא בכפרים ובספר, אם כי הניצחון הסוחף שלו מראה שלא רק.
ולעניין האום – אני מבולבל – אז טוב שביבי נסע (פגישה באמת חשובה עם מודי) או רע (נאום מול בשולי העצרת)? אנא לעזור לי להחליט.
זה תמיד טוב שמנהיג ישראלי נוסע לנאום בפורום גלובלי. זו לא זירה שצריכה להישאר לשר חוץ, ובטח לא לשר החוץ הנוכחי. נתניהו מתפקד בפועל, בשנים האחרונות כשר החוץ במשרה מלאה של ישראל. הוא עושה את ההסברה, הוא נואם טוב, הוא מטפח את הקשרים. לשר החוץ שלו אין שום מעמד גלובלי ושום יכולת לפתוח דלתות. עם כל זה, גם נתניהו לא מצליח לתחזק את כל קשרי החוץ בצורה טובה (ארה״ב, לדוגמא)
לא באמת ציפיתי לתשובה, אבל זו תשובה טובה.
לגבי ארה”ב – יש מדינה שהצליחה לשמור על קשרים טובים עם ארה”ב בשש השנים האחרונות?
כן, אירן.
טל, שר החוץ שלנו לא אמור לדעת לפתוח דלתות.
הוא אמור לדעת לאבטח אותן…
חה! הבנתם? כי הוא רוסי! על רוסים מותר להיות גזעניים! חה!
בנוגע לתפקודו של מר ליברמן, (“שמבין בדיפלומטיה” כלשון הודעתו מלפני מס’ ימים), מומלץ לקרוא היום בדה פוסט – מעריב, את מאמרו של שלמה שמיר, על ההתנהלות הגסה והמחוצפת של שר החוץ תחת ראש ממשלתו, ולעיני כל העולם בניו יורק.
28???
וואלה, כמעט כמו דרעי ב”ימים היפים”