ברכות לחברת הכנסת ה 32 יעל כהן פארן ובשעה טובה ל 50% מן האוכלוסיה שיהיו מיוצגות בשיעור של 26%. זו היא בהחלט בשורה נהדרת, לא כי מתקרבות לחצי אלא, בעיקר, כי מתנתקות מייצוג שולי. על כך יש להוסיף דור צעיר של מנהיגים, גלעד ארדן ביניהם, אשר מגלים (פה ושם) מודעות נכונה לחשיבות של מינוי נשים לתפקידים בטחוניים.
האם מספרן הרב של הנשים יביא לכך שהן ישתפו פעולה אחת עם השניה בנושאים הנוגעים לכלל הנשים בישראל? בכל זאת נותרנו עם 88 גברים בכנסת רבים מהם זקוקים לשיעור במגדר101 כדי להבין שפמיניזם וייצוג זו פוליטקה במובן הבסיסי של המילה ושהעיסוק בשוויון לא אמור להיות נחלתן של הנשים לבד.
כוונתי לכך שיש מפלגות בישראל הזוכות למימון מפלגות של כספי משלמי המסים אך חוסמות נשים בהגדרה (ש״ס, יהדות התורה, רעם-תעל). השיח על תרבות שונה, או קהלים שלא מעוניינים להיות מיוצגים נוגד כל עקרון דמוקרטי ובלתי קביל בעיני.
אתמול דחתה ועדת השרים לענייני חקיקה הצעת חוק (נוספת) של ח״כ קסניה סבטלובה שנועדה לטפל בנקודה הזו. יש הצעות חוק כמו של סבטלובה שוב ושוב. פעם נהגו לומר, שכשהנשים יהיו מסה מספקת בכנסת, הן יטפלו בזה – אבל לצערי נראה שזה לא הכיוון. הנה, הן מסה מספקת, ולמי אכפת? התשובה היא בכך שהנשים היושבות בקולאיציה (הליכוד, כולנו, הבית היהודי) מגלות אדישות בנושא שעשוי לפגוע בציפור נפשם של בעלי השררה מש״ס ויהדות התורה. הצעת חוק שתוציא איזה אחד או שניים מן הרשימה ובמקומו תיכנס אישה? פפפפ. מה פתאום, זו ההלכה והרב, הם יסבירו באדיקות. פייר? במפלגת העבודה היו מעיפים את החוק הזה לפח, לו המצב היה הפוך והקואליציה שלהם היתה תלויה בכך. אני באמת לא מאמינה לאף גבר (או אישה) פוליטיקאי שיספר לי משהו אחר.
אז מה עושים? לא יודעת. כנראה שרק מסה רצינית של גברים המעוניינים להוביל שינוי בשיתוף עם נשים יצליחו.
אופציה אחרת היא התכווצות המפלגות החרדיות עד כדי חשש לאובדן מנדטים אשר יכריח אותם להמציא עצמם מחדש. בעבר הרחוק שקלו במפלגות חרדיות לשלול זכות הצבעה מנשים, אך מיהרו לשנות גישה כשהפנימו כי איסור הצבעה על נשים יגרע מהם מנדטים קריטיים. על פי תובנות דמוגרפיות החרדים דווקא אמורים לצמוח מבחירות לבחירות ולכן הציפיה שלי שכמות בוחריהם תדולל היא מגוחכת. מנגד, בעבר מספר מכרים חרדים הפנו את תשומת לבי לכך, שהם היו אמורים להיות כבר הרבה מעבר למספר המנדטים שיש להם כיום. אז אולי עוד יום אחד.
טל, לחייב ייצוג נשי בחוק זה מהלך מתבקש אבל כדאי להרחיב את החוק ולחייב כל מפלגה לכלול גם להט”בית, ערביה (אותנטית או אחת מהקשת הדמוקרטית) צמחונית וחד הורית.
אין ספק שזה יום גדול למין הנשי, או לפחות לזו מתוכו שנכנסה לכנסת…
ניסיתי לשאול כמה נשים שאני מכיר (לא מדגם מייצג של האוכלוסיה, אבל באופן מקרי, בהחלט כאלה שיענו על הקריטריונים של המחנה הנאור – חילוניות, בעלות תואר שני, בעלות קריירה), מה הן חושבות על היום הגדול הזה, ודי התאכזבתי לראות שהן לא מודעות למשמעות העצומה של היום הזה עבורן. רובן, כמה מצער, כלל לא שמעו על הנציגה החדשה של ציפי לבני שנכנסה לכנסת, ולא הצליחו לראות בזה צעד נוסף לשיוויון שהן כה משתוקקות אליו…
הבהרתי להן שגישתן האנטי-מגדרית היא כזו שתפגע בסיכויים של מקורבות נוספות לקבל ג’ובים באמצעות שריונים. אחת מהן, שאלה אותי בגסות “מה אכפת לי אם איזו פוליטיקאית תקודם או לא?!”, וכ”כ זועזעתי מהכפירה בעיקר הזו, שלא הצלחתי לענות.
למרבה המזל, ישנן נשים שפועלות לתיקון האפלייה, ובראשן מרב מיכאלי, שאחרי שסיימה לנצח את המזדנים, החליטה כעת להלחם בשפה העברית הארורה, ולהמציא מחדש את מושג האונס. אין ספק, תחום המגדר נמצא בידיים טובות במיוחד!
שלום,
המפלגות השוביניסטיות מייצגות תפיסת עולם לגיטימית (כשם שלגיטימי למפלגה לכלול רק ערבים, רק חרדים, רק מתנחלים, רק עולים וכו’ ברשימתה) וגם לבוחרים יש זכות להצביע עבורן. יותר חשוב להשקיע בחינוך הציבור, ובעיקר ציבור שוויוני ופמיניסטי, שיתן דעתו לנושא הזה ויצביע עבור מפלגה שוויונית או פמיניסטית. כששאלו את צביה גרינפילד למה כאישה חרדית היא מתמודדת דווקא ברשימת מרצ לכנסת, היא ענתה שלא עולה בדעתה אף מפלגה אחרת שהייתה מאפשרת את ההתמודדות הזו. זה בדיוק המסר שצריך לעבור לציבור.
ובנוסף, עדיף ח”כ גבר פמיניסט אחד על פני 20 ח”כיות שוביניסטיות או מתעלמות מהסוגיה, כמו רוב הח”כיות שמכהנות היום בליכוד או בכולנו, או מנהיגות שמזניחות את הנושא כמו שלי יחימוביץ’, חנין זועבי או ציפי לבני.
סרטונים מאלנבי 40: הצעירה הזמינה גברים לבר ופיתתה אותם
המגיבה “מגדריסטית”:
“ממתי אישה אשמה במשהו? היא לא אחראית למעשיה. זה הכל מהילדות בחברה פטריארכלית. הסלילו אותה לתפקיד המופקרת. עובדות = השלטת השיח הפטריארכלו-מיזוגני על מרחב הזהות הג’נדריאלי והכפפתו לפאלוס הלוגוצנטרי תוך דיכוי האחר וקידום ההטרונורמה (טרום-אונס). שלא לדבר על הטכנולוגיזציה שבשימוש במצלמות(!) (פוסט-אונס). תתביישו לכם. זו ממש דוגמאת טקסטבוק לתרבות האונננננננס. אונננננננננס אוננננננננס!”
המקור: http://www.haaretz.co.il/news/law/.premium-1.2756883