כל כך הרבה דברים מתרחשים פה היום בכנסת במקביל שבאמת קשה לעקוב. פשוט אעלה כאן תמהיל לא-סדור.
1.
הויכוח הסוער בקרב הח״כים של הליכוד הוא איך להתמודד על סדר המועמדים ברשימה. אגף אחד של המפלגה גורס שב 6 בינואר יש להריץ כבר את כל ציבור המתפקדים לקלפיות, ולהצביע בבת אחת על פייגלין, דנון ונתניהו – כמו גם באותו היום לדרג את המועמדים של הליכוד. האגף האחר של המפלגה- דנון מוביל אותו – גורס שהתמודדות לדירוג הרשימה עוד כשלושה שבועות היא קרובה מדי ויש לאפשר למועמדים להתכונן ולכן הוא מעוניין לערוך את הפריימריז בנפרד.
לנתניהו יש כמובן אינטרס שהכל יהיה ביחד, כדי שיבואו כמה שיותר מתפקדים חופשיים. לליכוד כמפלגה גם יש אינטרס שהכל יהיה ביחד כדי לחסוך כסף למפלגה.
השורה התחתונה: זה הנושא המרכזי, המסעיר, החשוב שמעורר הכי הרבה ויכוחים – הן בישיבת סיעת הליכוד אתמול וגם באופן מתמשך מאז.
2.
במרצ שוברים את הראש מה לעשות. הם תכננו ועידת מפלגה בסוף דצמבר ועכשיו צריך להריץ את הכל וגם לערוך פריימריז ככל הנראה באותו היום.
3.
במפלגת העבודה משוחחים עם כל מה שזז וכל מי שזז כדי להביא גורמים חיצוניים מגוונים. גם שם כבר מחפשים תאריך לפריימריס, ככל הנראה בשבוע הראשון בחודש ינואר 2015.
4.
יש עתיד. יאיר לפיד יכנס היום מסיבת עיתונאים בתל-אביב, בבית העיתונאים. לדברי אחד מן הח״כים של המפלגה יאמרו שם דברים בוטים וברורים, שלא כמו נאום הדרדלה שלפיד נשא אתמול בכנס האנרגיה בחדרה.
בינתיים בכנסת, הח״כים של יש עתיד כבר לא הגיעו להצביע בועדת הכנסת על החוק לפיזור הכנסת. אחרי הפיטורים המשמעת הקואליציונית נגמרה ואף אחד לא בא.
5.
ח״כ אחמד טיבי (רע״מ-תע״ל) דיבר איתי היום על השאלה מי יעמוד בראשות הסיעה הערבית המשותפת, אם וכאשר תהיה כזו.
ראשית, בנושא הזה חוב מן הבוקר (מן הפיד שלי) – יו״ר הכנסת יולי אדלשטיין ציין שישקול להחיל את אחוז החסימה החדש החל מן הבחירות לכנסת ה 21 (על אף שמדובר במהלך בעייתי כי החוק עבר ברוב הדרוש והוא חלק מספר החוקים). ובכן, התשובה היא לא. רצים ב 17 במארס עם 3.25%. כך הודיעו מלשכת יו״ר הכנסת לטיבי היום אחר הצהריים.
שנית, טיבי אמר לי, בנוגע לראשות הרשימה: ״לא משנה מי יעמוד בראש העיקר שתקום רשימה מאוחדת״.
בקרב הסיעות הערביות אין עדיין החלטה סופית בעניין. אחת ההצעות שקידם היום פאיז אשתיוי, מנכל העיתון המוביל כל אל-ערב הוא לערוך סקר שעל פיו יקבע מי יוביל את הרשימה. למיטב הבנתי אשתיוי העלה היום סטטוס בעמוד הפייסבוק שלו בו ציין ש 70% מן הציבור הערבי רוצה רשימה משותפת ואת הדירוג בה יש לקבוע באמצעות סקר פומבי מקיף.
6.
זוהיר בהלול אמר היום בראיון בגלי צה״ל שהוא יתמודד לכנסת הבאה. אצלי אפשר היה לקרוא את זה לפני כמה חודשים כבר.
7.
יו״ר הבית היהודי (המפד״ל החדשה) נפתלי בנט ויו״ר האיחוד הלאומי אורי אריאל – שניהם עדיין שרים ישבו היום בצהרייים ודנו בבחירות הקרובות והמשך דרכם המשותפת. על פי הודעה מטעם אריאל: ״הפגישה התנהלה באווירה טובה והשיחות ימשכו בימים הקרובים כדי להגיע לאחדות״
8.
מפלגת כחלון עדיין ללא שם אבל קבוצות הפייסבוק מתארגנות ומתעצבות
9.
ח״כ לשעבר חיים אמסלם (ש״ס) שעמד להצטרף להצטרף לליכוד וכבר הודיע על התקפדות גדולה שלו ושל תומכיו – מחשב מסלול מחדש. שוקל לחבור לכחלון. אם עוד מישהו מחפש סימנים לירידת הכוח של מפלגת השלטון, הסימנים כאן.
10.
העלתי הבוקר סטטוס בעניין וחוזרת לזה שוב אחרי שגם שוחחתי עם ח״כ אחד מן הליכוד ועם אדם בכיר במפלגה והם כולם מנסים להבין, איך מתוך כלל יועצי התקשורת במדינת ישראל, נתניהו צועד לבחירות עם ניר חפץ. זוהי נקודת פתיחה גרועה מאוד. חפץ סוחב לפחות שני תיקים בעייתים מאוד
1) הסיבוב קודם אצל נתניהו הסתיים ממש מהר (שנה וקצת). לא היתה שם זוגיות מוצלחת.
2) מהלך ההשתלטות על מעריב, היעוץ לנוחי דנקנר, אפיזודת העריכה-חורבן שהביא למעריב (ראיתי במו עיני). זה נחשב בעיני ראש הממשלה אדם שמבין בתקשורת?
וגם: במהלך הקיץ ישב חפץ באולפנים על תקן מקורב ולא דובר רשמי. כך הוא אמר באופן גלוי. בינתיים נודע שהוא נשכר לתקופה זמנית לסייע תקשורתית לשרה נתניהו ואכן קצר הצלחות (מבחינתו, מבחינתה). לשרה נתניהו היו שתי הופעות טלוויזיונית מוצלחות: בסרט של שרון כידון ובכתבה של ליהיא לפיד לערוץ 2 ביום שישי האחרון (יש לי גם מה להגיד על הכתבה הזו, אבל טרם הספקתי… נשמור למחר). החל מיום שבת האחרון חפץ הוא כבר היועץ תקשורת שמדברר את הפוליטיקה של נתניהו באופן רשמי. מעניין איך מרגיש לירן דן המקצוען שעובד צמוד לנתניהו מאז חפץ והכניס שם שקט בלשכה.
בקיצור: נתניהו לקח את המקף הכושל בין הון-שלטון-עיתון להיות יועץ התקשורת שלו.
11.
למקרה שפספסתם:
– יהונתן קלינגר עם רעיון וגישה.
– בעקבות הפרסום בפלוג נחסמה כניסתה של הלוביסטית עפרה שקד לועדת הלכלכה ולח״כ אבישי ברוורמן. עם כל קצב האירועים, מוזר שהנושא הזה מחליק לברוורמן עצמו ללא כל קושי. לפי ההודעה של שקד היא בעצם פעלה על פי בקשה שלו. אז היה מקום לטיפול גם של ועדת האתיקה בעניין, לא?
– פוליטיקה, דיווחים עיתונאיים ורשתות חברתיות 101
12.
קצת תמונות מן היום הסוער בכנסת
אני עדיין לא מצליח להבין איך את מקבלת כ”כ בקלות את האיחוד של הסיעות הערביות אחרי שסיפרת שהן כ”כ שונות זו מזו…:)
איחוד היסעות הערביות, שיהפוך אותן למפלגה הגדולה ביותר בגוש-ערבים, יעזור מאוד לציבור להבין מה המשמעות של נצחון הגוש הזה בבחירות, ומן הסתם יעזור עוד בהחלשת המפלגות הלא-ערביות בגוש השמאל.
אכן אי אפשר להבין איך ביבי הולך לבחירות עם יועץ תדמית איקס, ולא עם יועץ תדמית וואי. ברור לגמרי שלמהלך ישנן השלכות קיומיות על הקמפיין שלו, והזינוק העצום של בוז’י בסקרים (הוא כבר מגיע כמעט ל-י”ג מנדטים…) צריך להוות נורה מהבהבת. וברצינות, בברנז’ה אמנם נורא נוטים להתרגש מיועצי תקשורת (שרובם הם באמת בשר מבשרה של הרנז’ה), אבל במציאות, הם גורמים מיותרים לגמרי שעיקר יכולתםפ בלמכור את עצמם כמחוללי שינוי. ניר חפץ לא הועיל לקמפיין הקודם של ביבי, ולא הזיק. הקמפיין לא נחל הצלחה גדולה משלל סיבות שאף לא אחת מהן היא זהותו של איזשהו ספינאי כזה או אחר.
המקום היחיד שבו ליועץ תדמית יש משמעות, היא במפלגות שבהן יועצי התדמית הקימו ומנהלים את המפלגה, כמו בכל הקריירה של ציפי לבני (נקודה אחרי “לבני”, כמובן – כמו שאדלר אוהב…), ובמפלגה של יאיר לפיד. במפלגות אמיתות, יועצי תדמית הם שכירים שבאים והולכים, ומעבר לסיפורי רכילות טובים שהם וברים, אין להם משקל.
נ.ב.
בחירות בקרב 800-900 חברי וועידת מרצ, זה לא “פריימריס” בדיוק כמו שבחירות במרכז הליכוד אינן פריימריס.
זה לא חה”כ ליצמן, זה חה”כ מנחם אליעזר מוזס…
תודה. העייפות והעומס כבר הרגו אותי. מתקנת מיד
עדכון משובח ביותר, מספיק לקרוא ולהבין את משב הרוח. את עושה עבודת קודש
הסיפור של אמסלם דווקא נראה שאינו קשור ל”מעמד הליכוד” אלא למועד הבחירות. המתפקדים שהוא מביא מנועים מלהצביע למשך 16 חודש. אם הבחירות היו מתקיימות קרוב למועדן המקורי הם היו בפנים, ככה הם בחוץ והוא מבין שהסיכוי שלו פוחת, לכן הוא אץ-רץ לחפש מפלגה בלי כל הדמוקרטיה-שממוקרטיה הזו במוסדות שלה.