הילרי קלינטון פתחה סוף סוף חשבון טוויטר, והרשת גועשת. מיהם הוו-סלב הגדולים של הפוליטיקה העולמית והישראלית?
הילרי קלינטון אולי רוצה שיחשבו עליה כמנפצת תקרות זכוכית, אבל פתיחת החשבון האישי שלה בטוויטר, רק השבוע, זמן רב אחרי כולם, מלמדת שהיא נמצאת מאחור. אתר המיקרו-בלוגינג, טוויטר, הפך מזמן למקום בו מתנהל השיח הפוליטי האמריקאי במלוא עוזו ואם פוליטיקאית, שמתיימרת (לא בטוח) להתמודד על נשיאות ארה”ב בשנת 2016 מתחברת לשם רק עכשיו, אזי יש לה פערי מידע גדולים להשלים. יותר מאשר בישראל, השיח הפוליטי האמריקאי נמצא בטוויטר, 24/7, באינטנסיביות רבה.
קלינטון שתהיה בת 69 בעת ההתמודדות ב 2016, נמצאת ממילא במקום בעייתי עבור פוליטקאים בארה”ב. מבוגרת מדי (כך זה בארה”ב, יש גיל שזה כבר לא מתאים) כדי להתחיל קמפיין אינטנסיבי ומתיש. וכן, הפסד צורב לנשיא אובמה בפריימריס הדמוקרטי – רשום על שמה.
בהגדרה העצמית שלה בעמוד הראשי של חשבון הטוויטר שלה היא כתבה: “בת-זוג, אמא, עורכת דין, פעילה למען זכויות נשים וילדים, לשעבר הגב’ הראשונה של ארקנסו, אשת הנשיא, סנטורית, מזכירת המדינה, סופרת, בעלת כלב, אייקון עיצוב שיער, חובבת חליפות מכנסיים, מנפצת תקרות זכוכית והשאר עוד יקבע (TBD)”.
בעיתונות האמריקאית התבוננו על הבדיחות-דעת העצמית הזו שלה בעין עקומה. הסגנון הוא כל כך 2008, עם ההתייחסות לשיער, לחליפות המכנסיים ולקריצה שלה, לגבי הג’וב הבא הנחשק של הפוליטיקאית הבכירה. כלל ראשון בטוויטר: כדאי לפוליטקאי להיות שנון, חד, עדכני, עם ההתבוננות קדימה לעתיד ולא למחזר בדיחות שחוקות. את ההומור הדודתי הזה אפשר להשאיר לפייסבוק או לראיונות עם העיתונות הישנה. אגב, ה To Be Determined” למי שלא מכיר (TBD) הוא הטיזר של קלינטון לציבור הרחב: עוד לא החליטה מה יהיה התואר הבא שלה. העניין פתוח לדיסקוס כללי.
אז מדוע הציוץ של קלינטון הצליח להצית את הדמיון של כתבים פוליטיים ולהביא לדיווחים רציניים בעיתונות החשובה? כי קלינטון היא חלק מתופעה – שעדיין אין לה שם בעיתונות המודרנית – אותם הווב-סלב פוליטיקאים שעצם אזכור שמם בטקסט, בטור, בכתבה, מביא לאותו עיתון המוני גולשים. לפני כמה שנים היתה זו שרה פיילין. כל כתבה, כל התייחסות עם השם ‘שרה פיילין’ בכותרת, המריץ תנועת גולשים לאתר. עד כדי כך שאחד הכתבים הפוליטיים, של הוושינגטון פוסט, הכריז שהוא יוצא ל”דיאטת” פיילין, כלומר נסיון שלו במשך חודש לבחון מה יקרה לטקסטים שלו ללא אזכור הפוליטיקאית הרפובליקנית מעוררת המחלוקת.
אצלנו בישראל, ממלא השר יאיר לפיד את המשבצת הזו בהצלחה. כתבה העוסקת במותג ‘יאיר לפיד’ מבטיחה המוני שיתופים, קישורים, עמודים נצפים ומה לא. קלינטון, למרות שלא ברור מה תפקידה בימים אלה, מעוררת שיח, רגשות, דיונים ועוד גולשים לכל מקום ואתר.
היא כמובן לא בת-הזוג והפוליטקאית הצייצנית הראשונה בטוויטר. ואלרי טרירווילר, בת זוגו של הנשיא הצרפתי, גרמה למבוכה רבתית כאשר צייצה את דעתה על גרושתו של בן הזוג, פרנסואה הולנד. היא הצליחה להרוס לסגולן רויאל את ההיבחרות ליו”ר הפרלמנט מטעם מפלגתה. גם אצלנו, חשבון הטוויטר של אשת שר האנרגיה והמים, החשבון של ג’ודי מוזס ניר שלום, מספק הרבה רגעים מביכים לשר סילבן שלום ומלאי צחוקים וגיחוכים אצל התקשורת הישראלית שמדווחת על כל שטות שלה בהרחבה.
לשרה פיילין, צייצנית ותיקה יש מעל 900 אלף עוקבים. קלינטון אמנם רק פתחה את החשבון לפני כמה ימים אך תוך 48 שעות השיגה כבר מעל ל 440 אלף עוקבים עם ציוץ אחד בלבד. ובעוד החשבון של קלינטון עוד לא ממש התחיל לעבוד, פיילין שומרת שם על פאסון קונסרבטיבי מעל ל 4 שנים. פיילין אינה מצייצת שטויות, לא מתיימרת להיות משהו אחר מעצמה, וכשהיא מזהה כתבה עיתונאית שעושה לה עוול, לא חוששת לנצל שם את הבמה כדי להעמיד את העיתונאים על הטעות.
ומה אצלנו? הפוליטקאיות והפוליטיקאים הישראל נמצאים בטוויטר, אך למעט ח”כ תמר זנדברג (מרצ) וח”כ סתיו שפיר (העבודה) אף אחד מהם לא ממש נמצא שם ומנהל דיונים סוערים. הם עדיין כולם טיפוסים של פייסבוק, ולא הפנימו מה הוא המקום בו שורצים כל העיתונאים.
טל, הערה קטנונית ולא חשובה (אבל בכל זאת): כתבת על ואלרי טרירווילר “בת זוגתו” של….
בעברית תקנית אומרים “בת זוגו” או “זוגתו”.
חוץ מזה, באמת בלוג מצויין…
אוקיי. תודה. מתקנת
מה שמעניין אותי יותר מכל הוא האם הפוליטיקאים החדשים והפייסבוקיים יעילים יותר מחבריהם הדגולים בשנים עברו? או גרועים מהם?