הילרי קלינטון, כבר מזמן לא רק אשתו-של, הודיעה אמש כי תתמודד על נשיאות ארה”ב ב-2016. האם האמריקאים בשלים לנשיאה אישה? ואיך ייראו היחסים שלה עם ביבי נתניהו?
פוסט שלי בראשי של סלונה
את האובססיה של הציבור האמריקאי להתמודדות של הילרי קלינטון אפשר להבין רק כך: קלינטון היא הדמות הציבורית הוותיקה ביותר החשופה לעין הציבור ברצף מאז מלחמת המפרץ הראשונה. לפני שנות דור, ג׳ורג׳ בוש האב אמור היה להפליג לעבר הניצחון בקמפיין הבחירות של 1992. נשיא מכהן כמעט לא מפסיד בחירות בארה״ב. וביל קלינטון, אז מושל ארקנסו ומועמד לא מוכר, פרץ לתודעה יחד עם הילרי דווקא בגלל חשיפת הרומן שלו עם ג׳ניפר פלאורס תוך כדי מערכת בחירות.
נשות מועמדים לא ממלאות תפקיד של יותר מאשר Wave & Smile, אך לא כך קלינטון האישה. מן הרגע הראשון ולמעשה עוד לפני אותו קמפיין לנשיאות, הילרי קלינטון ראתה בעצמה מועמדת לגיטימית, אשר, מבחינת מערכת היחסים בין בני הזוג, רק ממתינה לתורה.
24 שנים אחרי, והילרי קלינטון, בת 68 היא מנהיגת ציבור עם ותק רב יותר מזה של ולדימיר פוטין, אנגלה מרקל ובנימין נתניהו שמתחיל להיספר גם הוא כאחד המנהיגים הגלובליים הותיקים ביותר. רק הדאלי למה, אולי, יותר ותיק מקלינטון.
חלק מן השאלות הנוגעות למועמדות שלה כבר נשאלו בעבר וזכו לתשובות. הנה כמה מהן:
האם הציבור האמריקאי בשל לנשיאה אישה?
התשובה היא כן. הציבור האמריקאי היה בשל לכך כבר ב- 2008, 17 וחצי מיליון איש בחרו בהילרי קלינטון. אובמה זכה אז לכ- 220 אלף קולות יותר. זה היה כל הפער בין הנשיא השחור הראשון לבין האישה הראשונה שעשויה היתה להיות נשיאה.
ב- 2016 הסיכוי של מועמדת דמוקרטית לזכות בנשיאות פחת במידה מסוימת בהשוואה ל- 2008. אחרי שמונה שנות ממשל רפובליקני של הנשיא ג׳ורג׳ בוש הבן, הציבור האמריקאי רצה להחליף מפלגה. כמו אז, כך גם היום, האתוס האמריקאי הוא שאיפה להחלפת ממשל, לרענון השורות בקרב נבחרי הציבור ובמינויים.
אמנם הילרי קלינטון מובילה כיום במרבית הסקרים על פני מועמדים פוטנציאליים מן המפלגה הרפובליקנית אך הובלה בסקרים בשלב כה מוקדם אינה יותר מאשר אינדיקציה כללית. בארה״ב מנצחים קמפיין במדינות מפתח (וירג׳יניה, פלורידה, אוהיו, פנסילבניה) וגם: אי אפשר לדעת מה יתרחש החל מיום ההכרזה הרשמית של קלינטון אתמול ועד הבחירות בנובמבר 2016.
האם הציבור האמריקאי עדיין רואה בהילרי קלינטון אשתו-של, או שמא פוליטיקאית בזכות עצמה?
הילרי קלינטון כבר הוכיחה את עצמה. היא זכתה במושב הסנאט מטעם המפלגה הדמוקרטית, היא זכתה כאמור ביותר מ- 17 מליון קולות של חברי המפלגה הדמוקרטית, היא הצליחה לגבור על משקעי הקמפיין ולשרת כמזכירת המדינה תחת נשיאותו של ברק אובמה במשך 4 שנים. היא סוחבת איתה להתמודדות את התקלות (בנגזי בלוב, מחדל שרתי המיילים ועוד), היא רגילה להיות תחת זכוכית מגדלת בפני עצמה והתנתקה מן התואר הגברת הראשונה כבר לפני שנים רבות בעיני הציבור האמריקאי.
איזה יחסים יהיו להילרי קלינטון עם ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו?
גם על זה כבר יש תשובה. הילרי קלינטון כבר התכסחה עם נתניהו וכעסה עליו. היא ראתה הכל – איך נתניהו התייצב לימינם של הרפובליקנים (יו״ר בית הנבחרים ניוט גינגריץ׳ והכומר ג׳רי פאלוול, 1998) בעת ביקור רשמי שלו בוושינגטון בתור ראש ממשלת ישראל, מעשה שנתפס כהתרסה נגד נשיא דמוקרטי מכהן. ב- 2010, כשהיא מזכירת המדינה, ראתה קלינטון איך נתניהו מתחייב לעשרה חודשי הקפאת הבנייה בהתנחלויות, אך מאפשר הפרה של ההקפאה במהלך ביקור של סגן הנשיא ג׳ון ביידן בישראל. היא כבר ניהלה איתו שיחות נזיפה ארוכות בטלפון. גם בנושא הזה, אין כל חדש.
אז מדוע כל ההתרגשות סביב המועמדות שלה?
כי זו הילרי קלינטון, הדמות הפוליטית הגלובלית הוותיקה והמסקרנת ביותר בדור הזה.
נו טוב… יותר גרועה מאובמה היא לא תהיה…
הייתה לי פה הודעה, ואיננה עוד. כנראה נפלה בעריכה…;)
אורי – כנ״ל כאן. אין לי שום אינדיקציה בבלוג על תגובה שנמחקה או שנעלמה או שנערכה או שנשלחה לספאם. לא יודעת למה זה קרה…
“הפרה של ההקפאה”??? לא היתה שום הפרה של ההקפאה. מראש נתניהו הכריז שההקפאה לא כוללת את ירושלים, ובכלל לא היה מדובר בבניה בשטח אלא רק באיזה מכרז שהוציאה ועדת תכנון. אין שום פרשנות של “פרשת רמת שלמה” שלפיה מדובר היה בהפרה של ההקפאה.