מחוץ למרכז העיר השוקק של קליבלנד, בו נערכה הועידה הרפובליקנית, ניכרות תוצאות משבר המשכנתאות הגדול שידעה המדינה. בתוך כל העוני והעזובה, יש מי שמנסה לשקם את העיר.
הכפר הסלאבי (Slavic Village), אזור מיקוד 44105, במעגל העירוני הרחב של קליבלנד, מכונה על ידי המקומיים ה׳גראונד זירו׳ של משבר המשכנתאות. תושבי השכונה הזו עמדו בלב המכה הכלכלית הקשה שניחתה על בעלי בתים בכל רחבי ארה״ב בשנים 2007-2008 ואילך. לצדם של אזורים גדולים בדטרויט, וברחבי נבדה ואריזונה, השכונה הגדולה הזו בקליבלנד שברה את כל השיאים של אמריקה – שיאי הפגיעה בתחתית.
במהלך ימי הועידה הרפובליקנית שהתקיימה לפני פחות משבועיים בקליבלנד, הסתובבתי ברחבי העיר. המרכז העירוני היה עמוס בדוכנים, אורחים מכל רחבי ארה״ב, מסעדות שוקקות, ועומס כלי רכב. אך קשה היה גם לפספס את המספר הלא מבוטל של אנשים שהסתובבו ברחבי העיר וחיטטו בפחים. הליכה רגלית של כמה מאות מטרים מחוץ למרכז העירוני, וסימני העיר החבוטה ניכרו בכל מקום.
קליבלנד היא מקום קשה. זו אחת הסיבות שהרפובליקנים קבעו את הועידה שם, כדי להזרים לעיר כסף מעשרות אלפי הנוכחים בוועידה, בדיוק כפי שהאולימפיאדה אמורה להרים את ריו דה ז’נרו. וגם כדי להעביר את המסר למקומיים: מדינת אוהיו המתנדנדת בין רפובליקנים לדמוקרטים, חשובה לרפובליקנים, ואולי הנוכחות של השמרנים בלב העיר לשבוע שלם, תזיז כמה שיותר אנשים לתמיכה במפלגה ובעומד בראשה, דונלד טראמפ.
משבר המשכנתאות, או הסאב-פריים, כפי שהוא כונה פה, הגיע לאחד משיאיו במהלך 2009: כ-3 מיליון בעלי בתים ברחבי ארה״ב קיבלו הודעות (החל מצו העיקול ראשון) על אי עמידה בתשלומי המשכנתא. הלוואות/משכנתאות ׳בלון׳ (שלב ראשון של החזרי תשלומים נמוכים, שלאחריו מגיעה קפיצה חדה בגובה התשלומים, ותשלום חלק גדול מהמשכנתא בבת אחת) – הביאו לקריסתם של המוני משפחות ודיירים באזור מסוים אחד. האוכלוסייה הידלדלה, הפשיעה עלתה, הרחובות הופקרו. בכפר הסלאבי, שכונה המשתרעת לצדו של הנהר הקויאהוגה (שם אינדיאני שמשמעותו The Crooked River) מדרום למרכז העירוני, אחד מכל 13 בתים פונה או ננטש. בעלי הנכסים לא עמדו בתשלומים ונאלצו לעזוב. חלקם נפלטו לרחוב, אחרים הסתלקו מותירים אחריהם בתים נטושים, חובות, אווירת נכאים.
מאורות סמים וגופות ברחובות
ימיה הגדולים של קליבלנד חלפו. היתה זו העיר העשירית בגודלה בארה״ב עד לשנות ה-80 של המאה הקודמת, אך דווקא פה האוכלוסייה נטשה. קליבלנד היא העיר ה-48 בגודלה כיום. הכפר הסלאבי, שנקרא כך על שם מהגרים ממזרח אירופה שהתמקמו בו לפני יותר ממאה שנה, משתרע על שטח של 13 קמ״ר, ומתגוררים בו כיום כ-22 אלף תושבים. עיר קטנה ומותשת. לפני 30 שנה חיו בשכונה הזו כ-50 אלף איש. אנשים פשטו את הרגל, נכסים נותרו מיותמים ומוזנחים, והפכו למאורות סמים ופשיעה. בניו יורק טיימס כתבו לפני 7 שנים כתבת רוחב גדולה על הימים הקשים של השכונה.
ביקרתי בקליבלנד לפני עשור, באחת מהנסיעות מוושינגטון לטיול ברחבי ארה״ב. פנינו היו מועדות לשיקגו, החלטנו להעביר לילה בדאונטאון קליבלנד, וציינתי לעצמי, הנה מקום שאין סיבה לחזור לבקר בו. עיר לא נעימה, מוזנחת, לא מפותחת, על אף שהיא יושבת לחופו של אגם יפה, בחלקה הצפוני של ארה״ב. עיר שעברה המפואר מאחוריה.
הפעם, ב-2016, המרכז העירוני של קליבלנד היה במצב טוב יותר. הארכיטקט המפורסם, ג׳יימס קורנר, שתכנן והרים את ה-HighLine של מנהטן, נשכר כדי לעצב מחדש את החלק הפנימי של העיר, וכך עשה. אבל שם זה נעצר. העיר הסובבת עדיין במצב רע, רע מאוד. שכונת הכפר הסלאבי היתה במצב לא טוב עוד לפני המשבר; משפחות מעמד ביניים שיפרו את מצבם ועברו לגור בפרברים, ואנשים עניים יותר קנו בתים, ובכללם, אוכלוסייה אפרו-אמריקאית גדולה של העיר קליבלנד.
רבים לקחו משכנתאות מנופחות. אנשים רבים העידו, בתקופה של תום משבר המשכנתאות, על סוכני משכנתא שהונו אותם. כיום, רמאי הדיור עדיין פועלים בעיר, אך האכיפה והענישה מחמירות. רק השבוע שלח בית המשפט בקליבלנד אדם לכלא ל 4 שנים בגין רמאות של שוכר נכס יוצא צבא, בעל זכאות של דיור ציבורי. המורשע ברמאות פינה את השוכר תוך שהוא ממשיך לגבות את דמי הדיור.
ג׳ף רייג, מנהל פרויקט קבלני בכפר הסלאבי, בשם Slavic Village Recovery Project, של עמותת הפיתוח האזורי, Slavic Village Development, אירח אותי במשרדי העמותה. ״תראי אילו סוגי רמאות היו כאן”, הוא הצביע על אחת מתמונות הבתים הנטושים של השכונה, “הבעלים של הנכס הזה רצה להוסיף לבית הפרטי חניון גג קטן. חברת המשכנתאות שכנעה אותו לקחת הלוואה של כמה אלפי דולרים כדי לממן את חניון הגג הקטן, באמצעות משכנתא על כל הבית, וכאשר היה חסר לו תשלום אחד, העיפו אותם מהבית. בשכונה הזו הסתובבו סוכני משכנתאות, דפקו לאנשים על הדלת ופיתו אותם בכל מיני הבטחות, הציעו להם לשפץ ולקחת משכנתא והחתימו אותם על תנאים דרקוניים״.
רייג הוא אחד הקבלנים הבונים בעמותה שמנסה לשפר את חייהם של תושבי הכפר הסלאבי, והוא לקח אותי לסייר בשכונה. הוא עובד בפרויקט העירוני מזה כמה שנים. המשרדים של עמותת הפיתוח נמצאים על הרחוב הראשי של השכונה, בסמוך לכנסייה. ״אני רוצה שתביני עד כמה האזור הזה קשה”, הוא אומר. “יום אחד הגעתי למשרד בשעות הבוקר, ובפתח שכבה גופה של אישה שנורתה בלילה. סוחר סמים ירה בה. הגעתי בבוקר למשרד, ואף אחד לא ראה את זה עדיין״.
במהלך הטיסה שלי מישראל לארה”ב, צפיתי בתכנית Show Me a Hero של רשת HBO, על המאבק בעד ונגד הדיור הציבורי בפאתי ניו יורק בשנות השמונים. הכותרת של הסדרה מבוססת על ציטוט של סקוט פיצג’רלד, “הראה לי גיבור ואני אכתוב לך טרגדיה”. הכוונה היא, כמובן, שגיבורים – ובוודאי גיבורים מקומיים – חייבים להיות מי שסבלו, נפלו וגירדו את התחתית של הבור, לפני שייחשבו מעשיהם להירואים.
רייג, נוצרי מאמין שמרני, שככל הנראה יצביע לרפובליקנים בנובמבר, מספר לי שגם הוא היה אחד מהקרבנות הגדולים של משבר 2008. היתה לו חברת בנייה גדולה בדאונטאון קליבלנד עם משרדים יפים, והוא העסיק מספר רב של עובדים, אך העסק נכנס לסחרור של הלוואות וניהול כושל. ״המצב הכלכלי בכל ארה״ב השפיע קשות על העסק שלי, ותוך כדי השפיע עליי באופן אישי”, הוא מספר, “לא הכל באשמת השיטה, אני הידרדרתי לשתייה ונזקקתי לטיפול. איבדתי את העסק הענק שהיה לי. עברתי כמה שנים קשות מאוד. נעמדתי בחזרה על הרגליים שלי בזכות העבודה פה בפרויקט הזה, לא חברת בנייה גדולה כמו פעם, אבל בנייה מקומית”.
רייג אינו קבלן בנייה טיפוסי, אלא קבלן שעובד בשכונה המוכה ביותר של העיר. הוא מנהל פרויקטים של בנייה עבור העמותה בה הוא עובד, ובמסגרת הניסיונות להשיב את הכפר הסלאבי למצב סביר – ואולי אף אטרקטיבי – הוא נפגש עם תושבי השכונה ומכיר משפחה-משפחה, בית-בית, ברחובות המקומיים.
אצטדיון עירוני על שם חברת משכנתאות
לפני שבועיים, הריעו אלפי רפובליקנים לדונלד טראמפ באצטדיון חגיגי ורחב ממדים בעיר. שמו של האצטדיון הוא Quicken Loans Arena , על שם חברת הלוואות המשכנתא השנייה בגודלה בארה״ב. דן גילברט, איש העסקים העשיר מדטרויט, הוא הבעלים, והחברה הגיעה לשיא הצלחתה בזכות מערכת מכירת משכנתאות באינטרנט שבבעלותם.
אלה הם פניה של קליבלנד כיום: עיר מדוללת, שאוכלוסייתה ענייה ומתמודדת עם קשיי היום, והאצטדיון המקומי הענק נושא שם של חברת המשכנתאות, שגם היא הואשמה במכירת משכנתאות ברמאות במהלך שנות משבר הסאב-פריים. הו, האירוניה. אך השבתו של אזור מחיה שלם, שכונה של 22 אלף תושבים, למקום נקי ומסודר, תוך הפחתת הפשיעה, ופיתוח המתחמים – אינה עניין של איש אחד כמו רייג. כיום, קליבלנד עסוקה במאמץ כלל-עירוני משולב, שעיקרו במדיניות שהציבה לעצמה יעדים ארוכי טווח.
העמותה בה עובד רייג היא אחת העמותות שנכנסו לשכונה במטרה לנסות להשיב את המצב לקדמותו. מנהל העמותה, כריסטופר אלוורדו, מספר שהם הקימו ישות משפטית המנוהלת על ידי שתי חברות מסחריות פרטיות, ושתי עמותות מקומיות הפועלות לרווחת התושבים. החברות המסחריות הן חברה קבלנית מקומית וחברת אחזקת בתים המתמחה בהתמודדות עם נכסים שבעליהם פשטו רגל, והן מאתרות את הנכסים ההרוסים, הריקים, מאורות הסמים, הבתים שכבר אין דרך להשיב אותם לקדמותם. שתי העמותות שמנהלות את הפרויקט מהצד השני, אמונות על מעורבות התושבים, גיוס תרומות, ייזום פרויקטים קהילתיים משותפים, ולמידת הצרכים של התושבים הקיימים.
״כאשר באזור כה קשה עומדים אין ספור בתים ריקים, מוזנחים, שבעליהם נזרקו לרחוב, והבנקים מחזיקים בבתים כערובה לכלום – מגיעים מיד הנרקומנים, ומשתמשים בבתים כתחנות חלוקה”, מסביר רייג. “בגלל הלכלוך, הרעש, הסמים והאלכוהול, הבתים לפעמים מגיעים למצב חסר תקנה, וחייבים להרוס אותם. מה שאנחנו עושים כבר חמש-שש שנים, זה לרכוש מהבנק או מחברת המשכנתאות את הנכס בערך נומינילי, לפעמים בפחות מ-10,000 דולרים, ואז אנחנו מביאים את הקבלנים שאנחנו מכירים, מתכננים שיפוץ, צנרת, תשתית, גג, ביוב, ניקוז. הכל.
״בשלב הבא, הנכס מטופל על ידי העמותות המעורבות בפרויקט, ומחפשים לנכס קונים טובים, שיכולים לשלם ולגור פה, לא כאלה שירצו לעוף מכאן תוך שנה שנתיים. אנחנו מצליחים למכור היום את הבתים בשווי שוק של 60,000 דולרים עד כ-70,000 דולרים. וצריך להבין, בתים נמכרו פה ב-2008 באלף דולר. אנשים קנו אותם באינטרנט בלי לבוא לראות ולא היה אכפת להם מה הולך בבית. השכונה היתה הרוסה לגמרי כתוצאה מכך – אזור שאין בו אנשים חיים, שאין בו ילדים, שאין בו התקדמות, הוא אזור גמור”.
קבלן או עובד סוציאלי?
יצאתי עם רייג לסייר ברכב ואחר כך ברגל, לאורך בלוק שלם בשכונה. רחוב East 54th הוא בלב העניינים, הרחוב הכי נטוש, שבו עמדו בתים ריקים כמעט עשור. רובם עדיין ריקים, אך עמותת הפיתוח האזורית הביאה קבלנים שיהרסו בתים שלא ניתן לשפצם, שיטחו חלקות אבודות, כדי שלכל הפחות השכנים לאותם הנכסים לא יסבלו מהחולדות, ממזרקי הסמים, ומהזבל שהציף את המקום.
הבתים קטנים, עלובים מאוד. רייג יודע לספר את סיפורו של כל בית. הוא אמנם עובד כאחד מהקבלנים המשפצים של השכונה, אך מעורבותו במקום גדולה בהרבה. אחד האנשים שאנו נתקלים בהם ברחוב, מבקש שרייג ייכנס איתו רגע לראות את המצב של אמו. מחוץ לבית ניצב שלט, ‘לא להסיג גבול. מסיגי גבול יחטפו ירייה. מי שישרוד, יחטוף שתי יריות’. אני מהססת להיכנס, אבל בעלי הבית ורייג מסמנים לי, זה בסדר, לך מותר.
אני מצטרפת לרייג ולדייר. הבית הקטן, מאורה חשוכה עמוסה בחפצים וריח רע, ללא אוורור, מחניק. לדייר יש בעיה עם מאורת הסמים והרעש הכבד באחד הבתים כמה עשרות מטרים משם. רייג מבטיח שיבקש מהמשמר השכונתי להתערב. מי שמחזיק בבעלות הנכס ה”בעייתי” הוא בעלים רשום כחוק, אבל הוא לא גר שם, אלא מאפשר לכל מיני טיפוסים לבוא וללכת. אין הרבה מה לעשות.
בתוך הבית הדחוס, אמו החולה של הדייר שרועה על כורסה באמצע הסלון מול הטלוויזיה, רגליה נפוחות. רייג מתעניין במצבה הרפואי. הוא כבר היה בבית הזה מספר פעמים. לדבריו, אלה הם דיירים שהצליחו לשרוד את השנים הקשות ביותר בשכונה הזו. אין להם אפשרות לעבור משם. “אתה קבלן בניה, או עובד סוציאלי?” אני שואלת את רייג בחיוך. ״אני שניהם״, הוא עונה בחיוך משלו. ״אין ברירה, כדי להביא את העבודות הקבלניות פה לכדי ביצוע, צריך להתמודד עם המצוקות של התושבים פה. זו המטרה של העמותה, מעבר למסמרים, בטון, חשמל ומדרכה. העמותה הוקמה במטרה להחזיר חיים עירוניים למקום הזה, אחרת הכל אבוד״.
יש כאן מתחים קשים בין לבנים לאפרו-אמריקאים, כמו שאנחנו רואים בכל רחבי ארה״ב?
״השכונה מעורבת, ממש חצי-חצי אפרו-אמריקאים ולבנים. יש גם היספניים, אבל מעט. זו פשוט שכונה שיש בה מכל הסוגים וכולם אמורים להסתדר. אני לא אגיד לך שהדברים עובדים חלק. גם פה היתה גזענות קשה נגד שחורים ולפני שלושים שנה, אנשים לא רצו שהם ירכשו פה בתים”.
בהמשך הרחוב ניצב בית גדול, אשר שימש כ-Halfway House, בית טיפול לפגועי נפש. הבית עומד נטוש. ״העמותה שהחזיקה את הנכס לא עמדה בשילומי המשכנתא על בית הטיפולים הזה, והבית התרוקן״, אומר רייג.
איפה האנשים שטופלו פה עכשיו?
״אני לא יודע. כולם התפזרו. זה בית רפאים עכשיו. תראי מה כתוב פה למעלה על הקיר (רייג מפנה את תשומת לבי לשלט על הבית, ט”ש): 254 הרוגים מירי במחוז קויאהוגה בשנת 2015״. אם כך, מצבה של קליבלנד אולי התחיל להשתפר, במיוחד באזור הדאונטאון העירוני בו התקיימה הועידה, אך המצב ברחבי העיר הסובבת בכי רע. 254 הרוגים, מירי של פושעים, סוחרי סמים, מטורפים, סרסורים.
הסיור ממשיך. מחוץ לאחד הבתים עובד בחור אפרו-אמריקאי על שיפוץ הבית שזה עתה רכש. למון גיילס, בן 32. הוא מהקונים החדשים שרוכשים את הבתים ומשפצים לבד, שלא באמצעות העמותה המפתחת את השכונה. ״זו התפתחות טובה, כי זה מעיד שהשכונה כבר מושכת אנשים מבחוץ שמתעניינים בנכסים, וזה אומר שאנחנו מצליחים לאט לאט להעמיד את האיזור הזה על הרגליים”, מסביר רייג.
בהמשך הרחוב, עוצרת אישה מבוגרת את רייג. היא צריכה לתקן סדקים במדרכה ליד הבית, וצריכה ייעוץ: מה לעשות? שלוש נשים נוספות – סבתא עם חתול מתפנק על ירכיה, אמא, ובת – מתאווררות על מפתן הבית הקטן. בפנים אין מיזוג, וחום יולי הכבד מבריח אותן החוצה. הסבתא, שהיתה נשואה לאיש צבא, מתגוררת פה מזה 50 שנה. השכונה ידעה מורדות ועליות. עכשיו הימים קצת יותר טובים, היא אומרת. גם הן מעדכנות את רייג בנוגע להתרחשויות השכונתיות.
ובישראל? עדיף לא לחשוב על זה
בעיות הדיור של אמריקה נראות רחוקות שנות אור. הפשיעה בארה”ב קשה, כמעט בלתי נתפסת. ועוני עמוק, שאין לו מענה, אנשים שאיבדו בתים ונפלטו לרחובות, אלה דברים שלעיתים נדמה שלא יכולים לקרות בישראל. אך שיחה עם אחד מאנשי העסקים היהודיים המתגוררים באזור קליבלנד, משגרת לעברנו נורות אזהרה.
רוברט גולדברג, לשעבר יו״ר חבר הנאמנים של אוניברסיטת תל אביב, הוא פילנתרופ אוהב-ישראל רפובליקני, שמכיר את בעיות הדיור המורכבות של ישראל. ״הבעיות שלכם עם הפלסטינים לא מתקרבות לבעיות הדיור שיש לכם – הבעיה הפלסטינית תטופל במשך הזמן, אבל כל עוד יש לכם אוכלוסייה לא מאושרת, שלא מסוגלת לחיות מבחינה כלכלית, ויש חצי מיליון ישראלים שחיים בארה״ב, ואפילו עולים מרוסיה עוזבים, אתם חייבים לעשות מה שצריך לעשות עבור הציבור הישראלי, שלא יעזוב״, הוא אומר.
גולדברג מעורב בפרויקטים של דיור ציבורי בלוד. הוא מנסה להביא משקיעים זרים, לעבוד עם הממשלה הישראלית על הפיתוח. הוא מספר שעיריית לוד משתפת פעולה, אבל שמדובר בסוגיה ממשלתית. ״אם אני הייתי בממשלה הישראלית, הייתי שם פוקוס על לוד. זו עיר קשה, שליש ערבים, שליש דתיים, שליש אחרים. העיר מוזנחת, יש בה פשיעה, אבל יש גם תחנת רכבת גדולה. ממשלת ישראל, תעשי כבר משהו עם לוד!״
בתום הועידה, השארתי את קליבלנד מאחור, ויצאתי ממנה לכיוון פנסילבניה ואפ-סטייט ניו יורק. קשה לחבר את הנקודות. קליבלנד היא אחרת. ושיקום שכונות שם, כמו בכל מקום בעולם, הוא פרויקט איטי, מייגע, מלא בדם, יזע ודמעות.
אין מצב שביילין יתנפל על קולגה בלי פגיעה אישית חמורה סיותר שמצדיקה אכזריות כזאת. נכון פואד היה אחראי לכישלונו של ביילין בפריימריז, אבל זוהי הפוליטקה ורוב הפוליטקאים לא מאבדים את הראש. ההשערה ההגיונית היא, שפואד פגע בביילין בצורה מאוד אישית, למשל רמזים על זהותו המינית. רק פגיעה והשפלה כזאת יכולה להסביר את איבוד האשתונות אמש.
האם פואד הפיץ את השמועות האלה?
http://gogay.co.il/item.php?id=3495
טל, אם מזכירים את משבר המשכנתאות כדאי להזכיר את אביו מולידו, האדון קלינטון. ממשל קלינטון החליט לחלק משכנתא לכל דורש. החברות פאני מיי ופרדי מאק, בהנחיית הממשל, סיפקו בטוחות למשכנתאות ומימנו אותן על ידי מכירת אג”חים בריבית גבוהה למערכת הפיננסית תוך שהן מייצרות משחק פירמידה שהפיל את המערכת הבנקאית האמריקאית. למרות התרומה של משבר הסאב פריים לא הוא הגורם העיקרי לדעיכתן של ערים כמו דטרויט וקליבלנד. לסיבה העיקרית קוראים סוציאליזם והפחתרון אינו מצוי בעמותות צדקה.
לא הבנתי. החקיקה הקפיטליסטית של ביל קלינטון, שקודמה ע”י הרפובליקאים בקונגרס, ושהסרה חסמי רגולציה ואפשרה לשוק המשכנתאות להתנהל בחופשיות רבה יותר (מדי) – היא הסיבה *הסוציאליסטית* למשבר הסאב-פריים?
מה הקשר בין קפיטליזם לבין עוקץ פיננסי על ידי חברות בשליטה ממשלחית?
מה הקשר בין סוציאליזם לדעיכתה של חגורת החלודה?
כמו הקשר בין סוציאליזם לבין רעב ורציחות בוונצואלה. קרא את אורי ותבין
ברור. חגורת החלודה = ונצואלה. חזק. אל תשכח גם את הקשר בין סוציאליזם למלריה. ולהתרסקות הצ’לנגר. או שזה אובמה?
לחייל זקן, אני ממש לא מעריץ של קלינטון, אבל משבר המשכנתאות פרץ ב2008, אחרי 8 שנים של ממשל בוש הבן…. לא בתקופת קלינטון ולא שנה אחרי, גם אם רוצים לטעון שקלינטון התחיל את זה לבוש היו 8 שנים לשנות את זה והוא לא עשה כלום (ואני מכיר את התירוץ שהדמוקרטים לא נתנו לו). די מזכיר את הטענות ב 2016 שהכל אשמת מפלגת העבודה/קדימה……
כמה זמן לקח למיידוף ליפול?
בוש הוא מתחרה רציני לאובמה על כתר גדול מחריבי אמריקה.
משבר הסאב פריים עשה נזק נוראי, אבל קליבלנד ושאר הערים האומללות מסוגה (דטרויט, בולטימור(ערים שהמבנה הדמוגרפי שלהן הותיר אותן עם אוכלוסייה ענייה, וממשל דמוקרטי שמעודד תלות בקצבאות למיניהן), סובלות ממעגל קסמים שמרסק אותן ללא כל קשר למשבר הדיור:
הפשיעה עולה, אז אוכלוסייה מבוססת עוזבת, ואז יש פחות כסף לטפל בתשתיות ולממן אכיפת חוק, כתוצאה מכך יש קריסת תשתיות ועלייה בפשיעה, שמובילות להתחזקות מגמת עזיבה, שבתורה מביאה להתדלדלות תקציבים, לעוד התפוררות תשתיות ולעוד היחלשות אכיפת חוק.
העובדה גם שהממשלים בערים תלויים באוכלוסיות שרואות את המשטרה כאוייב, גם היא לא עוזרת בדיוק ליכולת להילחם בפשיעה – ומי שיכול לעזוב, בורח.
מי שרוצה להבין את התוצאות המופלאות של קמפיינים נוסח blkack lives matter, אפשר לבחון מה קרה לשיעור הרצח בשנה האחרונה, מנאז שהקמפיין שלהם נגד המשטרה הרים ראש: ואכן, ברוב הערים עם רוב שחור או קרוב לרוב שחור, נרשמה עלייה דרמטית בשיעורי הרצח. בקליבלנד, עיר עם מס’ תושבים דומה לזה של ת”א (פחות מ400 אלף), נרשמו ב2015, 120 מקרי רצח. בישראל כולה, בשנת 2014, התרחשו 127 מקרי רצח, כשהנתון כולל גם את נרצחי הפיגועים.
אפשר להסתכל ימינה ושמאלה, ולחפש את הבעייה במשבר הדיור, אבל הבעייה היא לא סאב פריים. כלמור, הוא גם בעייה חמורה מאוד – אבל מה שגורם לקליבלנד להיות קליבלנד, לבולטימור להיות בולטימור, לדטרויט להיות דטריוט, ולדי.סי. (בשכונות שאינן מאוכלסות בעודי ממשל מבוססים) להיות די.סי – זה גרף הפשיעה המטורף. הפשיעה בארה”ב אינה גבוהה בכל מקום, ויש אזורים כפריים, ממש לא עשירים, עם נתוני פשיעה אפסיים. הפשיעה בערים הגדולות גבוהה, מכיוון שככל שעובר הזמן, ישנו מהלך PC של סירוס רשויות אכיפת החוק.
בולטימור, בה לאחרונה זוכו מספר שוטרים מכתב אישום אדיוטי על רציחתו של פושע צעיר שמת במהלך מעצרו, רואה נתוני רצח דמיוניים, כמעט, אבל התובעת העירונית (נבחרת ציבור דמוקרטית), עסוק במלחמות דווקא ב”משטרה הגזענית”, כי זה מה שהציבור שלה רוצה שהיא תעשה.
טראמפ יובס בקליבלנד, והוא יודע זאת. ערים גדולות, בעיקר כאלה עם רוב שחור, מצביעות לדמוקרטים באחוזים מזה”תיים – אבל הפריפריה של אותן, אליה נמלטו תושבי הערים שרצו שקט ואיכות חיים – הם בהחלט קהל היעד שלו. כרגע נראה שזה לא יספיק לו, אבל קיום אירוע רפובליקני בעיר כמו קליבלנד, בהחלט עוזר להזכיר להם, מה התוצאות האפשריות של PC לא מרוסן.
האהמת- שאפו אורי.
אתה כתבת לי באחת התגובות כאן בצורה מפורטת על בולטימור, וההסבר שלך מעולה גם לכתבה כאן….
והכי חבל- שכפי שהסברת, לא משנה כ”כ מי אשם ולמה- זה מעגל שמזין את עצמו.
“הארץ” מתעלה על עצמו לכבוד פתיחת שנת הלימודים.
עלית קרפ: “אני שונאת ילדים” (בגלל הכיבוש כמובן)
http://www.haaretz.co.il/opinions/1.3055248
סתיו שפיר: “שליצמן יקצה תקציב למימון קשירת חצוצרות”
ב. מיכאל ניצח את קרפ: עם ישראל מצביע ימינה, לא בגלל שהוא מטומטם – אלא בגלל שהוא נאצי כזה. הוא גם הסביר שעד שלא תנוהל מדיניות שמאל ברורה , העם לא יצביע שמאלה. הוא לא ענה על השאלה איך ניתן להביא לביצוע של מדיניות שרוב העם הצביע נגדה. אני מניח שהוא רוצה להשאיר מעט מקום למסתורין…
אגב, עלית קרפ ודומיה, לא רק מדברים: באמת יש להם פחות ופחות ילדים – לא רק בשהוואה לדוסים המרושעים, או לערבים האציליים והאותנטיים, אלא גם ביחס לכל קבוצה אחרת (כולל אותו רוב בציבור החילוני, שאינו שמאל…).
אגב, זה הדבר הטבעי ביותר בעולם: הדוניזם בדר”כ מחזק מיזנטרופיה, ושני אלה בהחלט מקשים על הרעיון של לזרוק כסף על איזשהו יצור אנושי זעיר שאפילו לא מסוגל לנקות לעצמו את התחת כשהוא מחרבן…
באשר לסתיו שפיחר – גם היא הצטרפה לטרנד של קשיי הבנת הנקרא (במקרה הטוב) וצווחנות-בעקבות-עידר (במקרה הפחות-טווב ויותר-סביר), כאשר שרבטה משהו בפייסבוק אודות הטקסט שהעיתונות גזרה מתוך דברי המפכ”ל.
אני לא בא בטענות לשפיר, כמובן. המפכ”ל הוא חובש כיפה שגר בשטחים המון שנים ועסק בלחימה בטרור הערבי במסגרת שירותו בשב”כ. טבעי ששפיר תהיה נגדו. מספרים שהוא גם נוהג לשיר את “התקווה”, אותו פזמון גזעני שגרם לדמעות לפוליטיקאית הרגישה.
איפה תורמים לBDS?
ה-BDS איים – בוטלה הקרנת “המתנחלים” באוניברסיטה בניו יורק
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4849493,00.html