שלושת חברי הכנסת של בל”ד: ג’מאל זחאלקה, חנין זועבי ובאסל גטאס הגישו לאחרונה הצעת חוק הקוראת לבטל את מעמדם המיוחד של המוסדות הלאומיים: ההסתדרות הציונית העולמית, הסוכנות היהודית, קרן היסוד וקרן קיימת לישראל.
המוסדות, שהיו קיימים כמובן לפני המדינה, קיבלו מעמד מיוחד בחוקי המדינה משזו קמה וכיום הם גופי כלאיים – חצי פרטיים חצי ממלכתיים. את עיקר האש מושכת הקק”ל, שמחזיקה ב-13% מהקרקעות במדינה אותן היא משווקת ליהודים בלבד, בהתאם למטרותיה המקוריות המעוגנות בתקנון שלה. כחברה פרטית, מדיניות החכרת הקרקעות שלה לא צריכה לעמוד למבחן בג”צ, אולם מצד שני הקרן נהנית ממעמד ממלכתי – אדמותיה מנוהלות ע”י מנהל מקרקעי ישראל ועובדיה נחשבים עובדי ציבור. לא רק לבל”ד יש בעיה עם מעמדה המוזר של קק”ל, הבוקר דנה ועדת השרים לענייני חקיקה בהצעתה של שרת המשפטים ציפי לבני המבקשת לשנות את מעמדה של קק”ל כך שתעמוד למבחן מבקר המדינה (כיום הקרן לא מפוקחת ע”י המבקר).
ביטול מעמדם של המוסדות הוא חלק ממצע מפלגת בל”ד והצעת החוק זהה להצעת חוק שהוסרה מעל שולחן הכנסת ב-2007, אז הוגשה ע”י יו”ר המפלגה ומייסדה ח”כ עזמי בשארה. בשארה, כזכור, נמלט באותה שנה מהארץ מחשש שייעצר בעוון ריגול לטובת חיזבאללה. בדברי ההסבר לחוק נכתב:
“מקורו של המעמד המיוחד שהוענק למוסדות אלה, נעוץ בתקופת ה”ישוב”, ומעוגן באידיאולוגיה הציונית ולא בצרכים אזרחיים או ממלכתיים…מהותם של מוסדות אלה הוא שירות “העם היהודי”. כאשר הם מקבלים מעמד מעין “ממלכתי”, המדינה משתמשת בהם כזרוע שלה, ודרך כך מתאפשרת הפליית האזרחים הלא יהודים – בני המיעוט הערבי במדינה. הפליה זו בולטת במיוחד בכל הקשור לקרקעות ולהתיישבות. משקמה מדינת ישראל, אמורה היא ומוסדותיה לשרת את האזרחים החיים בה. שירות האזרחים אמור להיות הקריטריון המכריע בפעולתם של כל מוסדות המדינה.
כך, את התפקידים האזרחיים שמילאו וממלאים מוסדות אלה, אמורים למלא מוסדות המדינה, כאשר לנגד עיניהם ייצוג ושירות כלל אזרחי מדינת ישראל. לדעתנו, הבלבול בין צרכיה של האידאולוגיה ושירותה, לבין צורכיהם של האזרחים ושירותם, צריך להיפסק, כחלק מתהליך האזרוח של מדינת ישראל. ביטול מעמדם החוקי המיוחד של מוסדות אלה הוא אבן יסוד בתהליך זה“.
בלי קשר להצעת החוק המפוקפקת (והיא חייבת להיות מפוקפקפת בהתחשב בזהות מציעיה), ישנם כמה גופים גדולים ומדושנים כדוגמת הקק”ל, שמנהליהם נהנים ממשכורות עתק מכספי הציבור. וכל העובדים משתייכים באורח נס לקליקה כזו או אחרת…
קק”ל אכן גוף שמנוהל בצורה שמצריכה בקרה. אין ויכוח על כך. סיפור קלינטון וחגיגות ה90 לשמעון ג’ונג איל, רק הדגימו את הצורך בפיקוח ובקרה עליהם.
די מרגש לראות חברי כנסת שהוקמה כל-כולה תודות להצלחתו של המפעל הציוני, מנסים לבטל את הבסיס להקמתו של המפעל הזה.
אני חושב, עם זאת, שהצעת החוק אינה שלמה, שכן יש מוסדות ישראליים נוספים ששורשיהם בתקופת היישוב, וכיום ידוע לכולם, שהם זרוע נוספת של היישות הציונית במעשי הקיפוח שלה כלפי האזרחים הערביים: אני מדבר כמובן על צה”ל (שמהווה המשך ישיר לארגון ההגנה, ובמידה פחותה בהרבה גם לאצ”ל וללח”י), על משטרת ישראל (שרוב גדול של שוטריה בימיה הראשונים היו שוטרים במשטרת המנדט) וכמובן לקהיליית המודיעין על זרועותיה (שמהווה המשך ישיר לשירות הידיעות של ההגנה – הש”י). ללא פירוק של גופים, במקביל להעברת פיצויים כחוק, לערבים העשוקים שסבלו מנחת זרועם, לעולם לא נגיע לפיוס האמיתי שאליו חותרים חברי הכנסת מבל”ד…
מה שיפה, זה שאחרי שהגישו את הצעת החוק הזו והתראיינו לגביה – איש מהם לא יעלה בדעתו לציין שזו המדינה היחידה במזה”ת שמיעוט יכול להציע כזו הצעה בגוף המחוקק, ולהמשיך למשוך משכורת מאותו גוף מחוקק (שלא לדבר על להשאר מחוץ לכלא…). האמת היא שעצם יכולתם להעלות את הצעות החוק הללו, מלמדת לא רק על היותנו דמוקרטיה, אלא גם על היותנו דמוקרטיה מתאבדת. בדמוקרטיה מתגוננת, היו מאפשרים להם חופש ביטוי כאוות נפשם – אבל לא היו מעלים על הדעת לאפשר ישיבה בכנסת של כזו מפלגה (כפי שעשו זאת כאן אצלנו ב1965 באמצעות מניעת ריצתה של מפלגה ערבית מתונה בהרבה בשם “רשימת הסוציאליסטים”).
בל”ד אינה עדיפה על תנועת כ”ך בשום צורה, וכשם שפסלו את כ”ך, גם לבל”ד אין מה לחפש בכנסת.
האמת שלא הבנתי ממש את הטיעון שלך. תגובתך הפעם נקראת קצת כהיסטרית.
מה הפגם בלהחזיר את המוסדות האלה לידיים פרטיות לחלוטין ללא מעורבות המדינה? זאת ועוד – מה הפגם בלהציע דבר שכזה? איפה פה חילול הקודש? אתמהה.
אין קודש ואין חילול קודש, יש טובלים ושרץ בידם. יש ויש מקום לפקח על כל גוף שמחזיק בכסף ורכוש ציבורי, אבל בל”ד לא באים ממקום של דאגה למינהל תקין, אלא ממקום של רצון להחריב את המדינה.
למרבה צערם עדיין לא נמצא הפתרון שיאפשר את השמדת ישראל תוך שימור הביטוח הלאומי…
ברור שמניעי בל”ד אינם טהורים, אני פשוט חושב שבדיון הספציפי הזה צריך טיעונים לגופו של ענין ואני לא ראיתי שהבאת אפילו אחד.
לגופו של עניין, ביטול המוסדות הלאומיים יכול להתקיים אם זהותה היהודית-ציונית של המדינה, תזכה להגנה חוקית (כזו שתעמוד גם בפני ניסיונות להשתמש בבג”ץ כדי לערער עליה). כל זמן שאין גזו הגנה, הרי שישנו צורך במוסדות שתפקידם עודנו שמירה על מטרצו המקורית של המפעל הציוני.
הטיעון הפשוט ביוצר לשמירה על המוסדות האלהץ הוא שמי שוקראים לבטלם, עושים זאת כחלק ממערכה שתכילתה היא חיסול המדינה במתכונתה הנוכחית. אני סבור שמתכונצה הנוכחית בהחחט מצדיקה הגנה…
יש לי צורך אזרחי עז לשים אותכם מאחורי סורג ובריח.
מדהים כאילו אין לכם ולא כלום חוץ מאשר להשמיץ את היהודים, ציונים, ישראלים. תגידו ערבים הזויים תרבות יש לכם????
אם נלך על פי התפיסה של טל ונקבל את הגישה של יש הבדלים ממש גדולים בין המפלגות הערביות אז אורי צודק ויש להוציא את בל״ד מחוץ לחוק. מדובר במפלגה פאשיסטית שחותרת נגד קיום המדינה ולא נראה לי שיש מדינה דמוקרטית אחת שהייתה מאפשרת למפלגה כזאת להתקיים באופן חוקי. רק בישראל.
כמה לא מפתיע – אחרי הצעת החוק של בל״ד באה הכתבה התומכת של ״הארץ״:http://www.haaretz.co.il/news/politi/1.2313357#kkl
אגב, על פי הכתבה, משתמע שבגדול הפשע הגדול של הארגונים הללו הוא שהם לא שמאלנים. ושהם עושים דברים שהמדינה הייתה יכולה לעשות. כן, למה לא. המדינה יכולה גם למכור אוכל ובגדים ולאפות פיתות אבל זה לא אומר שהיא צריכה לעשות. מה הבעיה בדיוק שארגונים ממומנים על ידי יהודים מחו״ל ולא על ידי המיסים שלנו יעשו את זה ? אין שום בעיה.
הם גם לא מקיימים הבטחות – הם מדברים על קרן היסוד ואף שמים אותו בכותרת משנה אבל לא אומרים מילה עליו, כנראה שלא מצאו שום דבר עסיסי.