שר הכלכלה נפתלי בנט אמר השבוע דברים שנויים במחלוקת בנוגע לועדי עובדים בהייטק, תוך שהוא מלין על כך שהתקשורת מעוותת את דבריו באופן מכוון (״תארו שמישהו אמר ״לא רצחתי״ ואתר ויינט השמיט את ״לא״, ופירסם ״רצחתי״ – כתב בנט בפתיח של סטטוס שבפני עצמו מנוסח באופן אלים).
Ynet, אף הם מבין מחסלי העבודה מאורגנת, אולי לא עשו לבנט עוול בפעם הספציפית הזו, כיוון שהמסר שעלה מדבריו היה שאם מדובר בעובדים המרוויחים כסף רב יחסית, אין להם סיבה להתאגד ואם במקום עבודה בו יש רווחה כלכלית, הוקם ועד, הרי שיש שם ליקוי ניהולי. לטעמי, לא היה כל קושי בהוצאת כותרת כללית שמגדירה את בנט כמי שמדבר נגד העבודה המאורגנת, מאחר וזו באמת התפיסה שלו.
וכראיה אפשר להבין שלא רק בקרב עובדי הייטק הוא מתבטא כך, אלא גם בכינונו של מפעל חדש למגבונים בנגב. בטקס הנחת אבן פינה למפעל מגבונים לפני כמה חודשים אמר בנט: שאת מפעל על-בד מאפיינת ערבות הדדית, עד כדי כך שאין שום צורך בוועד לעובדים ״עם כזה יחס לעובדים, נתינת כבוד אמיתי ותחושת שותפות, לא צריך ועד. להקים שם ועד זה כמו להגיד לילדים שלך להקים ועד. ביום שיוקם שם ועד זה יהיה יום הכישלון של המפעל”.
כלומר, לתפיסתו, נושא השכר של 19 אלף ש״ח הוא לא האלמנט היחיד. גם כאשר יש ערבות הדדית במפעל, וניהול טוב – אין צורך בועד.
אנשים רבים חולקים על התפיסה האידיאולוגית הנ״ל של בנט, ויש מי שגם מוכיחים שאין קשר בין ניהול מקום באופן מוצלח לבין קיומו של ועד עובדים (עו״ד מוטי קריסטל בלינק הנ״ל).
אבל, ויש כאן אבל גדול, גם כאשר מדובר בחברות הייטק ומקומות עבודה בהם השכר גבוה, הרי שזכות ההתאגדות היא בסיסית וככזו, לא צריכה להיות שמורה רק למי שגורלו מר ולא מצליח להביא פרנסה גבוהה הביתה.
התארגנות עובדים היא מתן ביטוי לרמה מסוימת של דמוקרטיה במקום העבודה. האם, רק לשם הדוגמא, היינו תומכים בשיטת משטר מלוכנית במקום שבו תושבי המלוכה עשירים וחיים ברווחה? לשיתוף עובדים במקום העבודה יש משמעות יותר עמוקה מאשר רק ניהול שוטף של עסק. זכותם של עובדים המשתכרים היטב, לדוגמא, לבקש מן המעסיק לשלב אנשים עם מוגבלויות (נניח, רק נניח). או זכותם לרצות לראות חלק כלשהו, גם אם זעום, מן הרווחים של התאגיד נתרמים לטובת הקהיליה?
על כל פנים, מקום אחד שבנט אולי לא צפה ממנו את ההתנגדות, הוא הבית. לא הבית היהודי, אלא עובדי משרד הכלכלה הנתונים למרותו. האמירה של בנט בראשית השבוע הקפיצה את יו״ר ועד העובדים, יוסי אלמלם שמצא לנכון למחות בקול רם.
הנה צילום של הודעות אי מייל שנשלחו במשרד הכלכלה, ביום הפרסום. הצילום מוזר קצת, באופן טבעי (כי המצלם לא מעוניין להיחשף) ולכן אביא את הטקסט מתוך המיילים (אותו קצת קשר לראות בעזרים רגילים):
״כיו״ר ועד עובדים ארצי ברצוני להצר על אמרותיך החוזרות ונשנות לגבי ועד עובדים״ כתב לבנט בראשית השבוע (25 בינואר) יוסי אלמלם יו״ר ועד ארצי במשרד הכלכלה
״… והתנגדותך לועד עובדים במקום העבודה. ועד העובדים עושה את תפקידו נאמנה, דואג לציבור העובדים על מנת שלא יפגעו זכויותיהם של העובדים במקום עבודתם ולייצגם מול ההנהלה. ועד עובדי המשרד עושה את עבודתו נאמנה ללא התלהמות. אני סבור שבמידה והעובדים ירגישו שנעשה להם עוולות עבודתם תיפגע לכן יו״ר ועד העובדים משמש כפה לעובדים ולא יכול להיות שכל עובד יפנה באופן ישיר, היות והעובדים יפחדו להעלות את טענותיהם מחשש לפגיעה בהם. לכן יש את הועד.״
״כשיש בעיות עם הועדים יש לבדוק את המנהלים ולא ניתן כל הזמן להאשים את הועדים. ועד העובדים הוא גורם מסייע להצלחת משימות המשרד ולא גורם מפריע. נוכחת בזאת בפגישה שהתקיימה איתך בעניין העברת הנוער למשרד החינוך ולאחר שהועד העלה את טענותיו והסביר את המהלך שעלול לפגוע בנוער, שטופל על ידי משרדנו נתת הנחיה לעצור את המהלך. לכן הועד הוא המתאם בין ההנהלה לעובדים וחשיבותו רבה ליחסי עבודה תקינים.״
האי מייל לעיל נשלח לתפוצה רחבה ככל הנראה ״משתמשי משרד הכלכלה״ עם עותקים ליו״ר הסתדרות עובדי המדינה, אריאל יעקובי ומחזיק תיק משרד הכלכלה בהסתדרות, דורון קרני.
בנט, לא המתין יותר מדי זמן כדי להשיב לכל עובדי משרד הכלכלה בדברים הבאים:
״יוסי היקר,
אני מציע לא להסתמך יותר מדי על מה שאתה קורא ב Ynet….
בנאום שלי התייחסתי להתארגנויות עובדים בענף ההייטק בלבד. אני מאמין שבענף זה בו השכר הממוצע הוא כ19 אלף ש״ח ואשר ההתארגנות בו עלולה להבריח חברות בינלאומיות מישראל – התארגנויות שכאלה הן המוצא האחרון. שכן בסוף עם כל הרצון לחזק עוד ועוד את הצד של העובדים, אסור לשבור את הענף שעליו העסק יושב, כך שבסוף לא יהיה היכן לעבוד. באותה הנשימה אני בהחלט תומך בעבודה מאורגנת בכלל המשק בוודאי במקומות בהם קיים סיכון לזכויות העובדים.
אוהב אתכם כתמיד
נפתלי.״
התכתובת לעיל מאלפת. בין השאר כי בין השורות יש אמירה של בנט כי הוא תומך בעבודה מאורגנת בכלל המשק. משום מה, יו״ר ועד העובדים של המשרד מצא לנכון לכתוב את המייל הנ״ל, על אף שיש להניח שעמדתו של בנט מוכרת לו. אולי גם הוא קרא בתקשורת על ההתייחסות של בנט לנושא ועדי העובדים במפעל על-בד בדימונה והוא חושש שההצהרות של בנט לא יסתיימו רק בהייטק.
כאמור, לדעתי, הגישה של בנט הינה בעייתית, על אף אמירתו החותמת את המייל בדבר התמיכה הכללית.
הסיבה לכך נעוצה בתפיסה שורשית שועדים נועדו לסייע רק במקום שיש צורך להגן על זכויות העובדים.
ומי יודע להגיד מתי מגיע מפעל או עסק לנקודת הזמן בה הוא הופך ממקום שנהדר לעבוד בו ומנוהל היטב לשלב שבו צריך להגן על זכויות העובדים?
מי יכול להגן על עובדים בעסק שנדמה שהוא תקין ומשלם הרבה לעובדיו, אך קורס בתהליך שמוסתר מעיניהם? האם לא נתקלנו פה בישראל במעסיקים שגוזלים מעובדיהם את קרנות הפנסיה ו/או תשלומי הפרשה אחרים כדי לכסות על הגירעונות התקציביים שלהם, וזאת מבלי שהעובדים מודעים לכך?
ומעל לכל, הבעיה המרכזית בדבריו של בנט – מי שם אותו או את המעסיק בכלל לקבוע אם לעובדים זכות או אין זכות להתאגד?
“שנויים במחלוקת”, “מנוסח באופן אלים” – אני אקח ניחוש פרוע ואנחש שאת לא תומכת בנפתלי בנט באופן כללי, נכון?…כ
אכן לא היה כל קושי להוציא כותרת המסלפת את דברי בנט ומציגה אותו כמי שמדבר נגד העבודה המאורגנת – וטמקא אכן עשה זאת בהצלחה מרובה, ובהתאם לסטנדרטים הירודים-ממילא של התקשורת הישראלית, שבסבב בחירות זה, מצליחה להיראות עוד פחות מאוזנת מאשר בדרך כלל, הישג ראוי לציון שיש להתברך בו.
בנט אמר שבמערכת כמו ההיי טק, שיש בה תחלופה גדולה ושינויים מהירים, הקמת וועדים ויצירת הסכמים קיבוציים, תפגע במצויינות ותקשה על היזמות. זוהי כמובן עובדה משעממת, שיודע כל אדם שיש לו איזושהי נגיעה לתחום הזה – אבל אם בנט אמר זאת, מובן מאליו שמדובר בנוגש עבדים שרוצה להתעמר בכל וועד באשר הוא, לרמוס אותם, ולזרוק לרחוב אמהות חד הוריות בהריון, שמפרנסות הורים קשישים וניצולי שואה שלפחות אחד מהם שוכב במסדרון בית החולים, בגלל שאורי אריאל לקח את התקציב שלו והעביר אותו למאחז הבלתי חוקי שבי תדמור ד’, שנמצא בצפון סוריה…
מכיוון שאין תחום שבו יש יותר רמיסת זכויות שכירים מאשר בתקשורת הישראלית, אין דבר יותר משעשע מאשר לראות אותם מסתערים על מישהו שכמעסיק הוכיח עצמו כמי שדאג לזכויות עובדיו גם כאשר עשה אקזיט מרשים.
המאמר שהבאת אכן מעשיר ומלמד. הסתקרנתי לראות מי הכותב, ולא הופתעתי לגלות שמדובר באחד ממומחי הייעוץ שפשו לאחרוה בפטריות אחרי הגשם (יש ספר מעולה על זה באנגלית – בית השקרים – שעשו ממנו סדרת טלוויזיה בינונית – שעוסק במקצוע-הבלוף הזה, ואכן לא מפתיע שדווקא “יועץ-מקצועי” הוא שבא ללמד יזם מצליח איך לנהל את העסק שלו…).
ה”מחאה החברתית” המסעירה במשרד הכלכלה, היא דבר שצריך להדאיג את בנט הרבה-הרבה-הרבה-הרבה פחות מאשר הזעם האותנטי שעוררה החלטתו האווילית לשריין את אלי אוחנה. עם כל הכבוד לעוד כתבת השמצות בכלי תקשורת כזה או אחר (שמחוייבים לכתוב נגדו מתוקף היותו ימני, רחמנא ליצלן…) – על שריון אלי אוחנה כועסים אנשים שדווקא כן שקלו להצביע עבורו…
אפשר לחשוב שמישהו אחר אמר את הדברים, הלו ! זה בנט שאמר, מה לעשות יצא ככה. לגבי אוחנה, אתה בעצמך כותב שלא ניתן ממש לסמוך על ההחלטות של בנט, אז למה שאנו כן. מטעמים מאד גזעניים החבר’ה של בנט החליטו לצאת נגד השריון של אוחנה, אני תוהה אם אתה בינהם. חמור מכך הטעמים המקדמים את אוחנה כפי שעלו מהודעת איילת שקד. כך או כך הצביעות של מפלגת בנט עלתה על כל ביב אפשרי.
מה בנט אמר? שהוא נגד התארגנות של עובדים בכלל? או נגד התאגדות של עובדים בהיי טק, שכן הדבר מלמד שההנהלה לא דאגה להם מספיק?
אני מבין שהרבה יותר קל להתייחס לגיבובי הקלישאות של טמקא ועדת חקייניו, מאשר להתייחס לטקסט עצמו, אבל מה לעשות שהיום כבר אי אפשר למנוע מהאמת לצאת החוצה? היום אין לעיתונאי דרך להיות צינור המידע היחידי, ויש דרכים לעקוף את הסילופים, לדאבון הלב…
אני לא מבסוט משילובו של אלי אוחנה, כפי שהייתי מתנגד לשילובו של אייל ברקוביץ’, או טל ברודי (כן, כזה אני אני – גזען ביחס לאנשים שההישג האישי הגדול שלהם הוא שנולדו עם כישוריםפ גבוהים בספורט, ולא עשו דבר מעבר לכך…).
השטות האווילית של להדביק תווית גזענית למי שחושב ששילובו של אוחנה הוא בזיון, הוא חסר טעם וחסר תוחלת. בבית היהודי נבחר הרב אלי בן דהן למקום סופר גבוה, ואני מבטיח לך שמשפחתו לא הגיעה בגדול הוויסלה. אני, אגב, מאוד מרוצה ממיקומו הגבוה. יודע למה? כי הרב בן דהן מייצג עשייה מקצועית בתחום שבו עסק במסגרת הקריירה הפוליטית שלו.
אגב, האשמה בגזענות היא טריק ישן ונורא נורא משעמם. הוא משעמם כשהוא בא משמאל (אלה שמתייחסים לערבים כאל תופעת טבע שנורא טבעי שהם משתוללים אם משהו לא מוצא חן בעיניהם, מבלי להבין עד כמה זו צורת התייחסות גזענית – ורואים במזרחיים תופעה גרועה עוד יותר, עד כדי ספירת ראשים בניסיון להראות שהם כבר לא כמו פעם…), והוא משעמם כשהוא מימין, במטרה להצדיק איזה שריון מגוחך של כדורגלן שאיש לא יכול למצוא סיבה טובה אחת למיקומו ברשימה. השריון של ינון מגל הוא לא מוצדק במיוחד – אבל האיש לפחות עוסק באקטואליה במשך שנים.
אורי, אני מקווה שאני לא חושד בכשרים ואם כן אני מתנצל מראש, אבל התגובות שלך נשמעות כמו ניסיונות נואשים להסיט את הדיון למה שלא יהיה ובלבד שלא נדבר על העמדה הברורה והעקבית של בנט נגד עבודה מאורגנת. אז עובדה: בנט התבטא נגד עבודה מאורגנת יותר מפעם אחת ושום תירוץ לא יחפה על זה. אם אתה רוצה לדבר על זה ובצורה ישירה, בבקשה.
אשריך, תקוותיך נשאו פרי…
בנט לא מתנגד לעבודה מאורגנת, למעט בתחום ספציפי וייחודי מאוד – שבאמת אין בו כל צורך בעבודה מאורגנת, ועבודה מאורגנת רק תפגע בו. דבריו נגד הוועדים הגדולים ודרכי התנהלותם, הם לא המצאה שלו. שאל את שלי מה היא חושבת על וועד עובדי נמל אשדוד, והיא לחלוטין לא נגד עבודה מאורגנת, נכון?כ…
אני מבין את הצורך לצייר את ביבי ואת בנט בתור מפלצות איומות בהקשר החברתי-כלכלי, בשעה שמועמדת-הרוטציה ציפי לבני עמדה פעמיים בראש מפלגות שהן לא יותר ממיזם עסקי קפיטליסטי למהדרין (עד כדי כך, שרשימת המפלגות האלה לכנסת הורכבה ע”י פרסומאי, שהרשה להסריט את התהליך…).
בנט הוא לא “סוציאל דמוקרט”, בדיוק כמו שלבני אינה כזו, וצר לי לבשר לך שגם הרצוג אינו בדיוק גיבור העמלים, אםן תבדוק את הרקע שלו…
מה לעשות, אין בישראל סוציאליסטים אמיתיים, למעט כמה בולשביקים שלא ממש עקבו אחרי ההצלחות המזהירות של התחום בבריה”מ והגוש המזרחי.
הזעקות העלק-סוציאליסטיות של השמאל הן ניסיון לזכות בקולות באמצעות פופוליזם זול. בפועל, ממשלות העבודה מפריטות לפחות כמו ממשלות הליכוד, ומי ששלח כלבי תקיפה נגד עובדים אומללים במפעל, היו דווקא ראשי ההסתדרות באותם ימים (ימים סוציאסליטיים בהרבה מאשר היום).
אני זה שהגיב למעלה…:)
זכותם של העובדים להתאגד, זכותה של ההנהלה לא להתחשב בהתאגדות שלהם. לפחות כך צריך להיות. האסון הוא החובה להכיר בוועדי העובדים כמייצגים של העובדים ולתת להם סמכויות וזכויות. זה הורס את הכלכלה, ואת החברה ואת הכל. זה אם כל השחיתות. מי שלא עבד במקום עבודה עם ועד עובדים לא יכול להבין. הבעיה אינה האנשים אלא המערכת. היא מטבעה מושחתת מיסודה.
כמובן שמה שאני אומר תקף רק למגזר הפרטי. במגזר הציבורי לטעמי אסור בכלל שהעובדים יתאגדו. הם הרי עובדים עבורנו ועל חשבון המיסים שלנו.
יונתן, לתעשיינים מותר להתאגד, נכון? יש הרי את התאחדות התעשיינים. אז למה שלעובדים יהיה אסור להתאגד? ובבקשה, אם אתה עונה, אז תנסה לנמק, כי תשובות כמו “להכיר בוועדי העובדים כמייצגים של העובדים ולתת להם סמכויות וזכויות זה הורס את הכלכלה, ואת החברה ואת הכל.” זה משהו שמצריך הוכחה ונימוק. וכן, אני עובד כבר הרבה שנים במקום עם וועד עובדים ואין פה בעיות בגלל הוועד. להיפך, הוועד עזר לפתור הרבה בעיות.
כמו שכתבתי מפורשות – לעובדים מותר להתאגד, אסור שההתאגדויות יקבלו מעמד רשמי, בדיוק כמו שלהתאחדות התעשיינים אין שום מעמד רשמי.
ועדי העובדים פוגעים ביעילות העבודה, בגמישות, ביצירותיות, ובמצוינות, הם מעודדים בינוניות ואנשים בינונים – וזה כשהם עובדים באופן תקין. רוב הזמן הם כמובן מקור לשחיתות, ההנהלה מנסה לקנות אותם, מגיעים לוועד האנשים הכי נחותים והכי כוחנים שקיימים בחברה, כל מי שלא מתיישר עם הוועד לא יקבל קידום ואף יסולק אם צריך, וכמובן עובד טוב מדי מהווה איום על שאר העובדים ועל הוועד ויורידו לו את הראש.
גם אני עבדתי במקומות עם וועד עובדים. זה תיאור המציאות ברובם.
אלימות וכפייה מחשבתית של השמאל הכלכלי בישראל.
התפיסה המתנגדת לוועדי עובדים אינה לגיטימית? לגיטימית ביותר.
אני ואתם מפסידים כל יום המון כסף לוועדי עובדים מושחתים שפושים בכל חלקה טובה במדינה והורסים אותה.
אני לא מבין למה בנט מתנצל על התנגדותו להרס המדינה באמצעות וועדי העובדים.
ועדי העובדים והעבודה המאורגנת הם הבסיס של מעמד הביניים , לא במקרה ריסוק מעמד הביניים בישראל היה מקביל לחלוטין למעבר מעבודה מאורגנת לעבודה קבלנית באמצעות חברות כח אדם וזה גם לא מקרה שהמחאה החברתית הביאה בעקבותייה גל התארגנויות של עובדים לאחר שהבינו כי שיטת נתניהו שבה העושר אמור לחלחל למטה מהעשירון העליון לא עובדת( משהו אמנם מחלחל למטה אבל מטעמי נימוס לא כדאי להזכיר מהו).
כדאי להזכיר שמספר העובדים המאורגנים בישראל הוא 25 אחוז לעומת כ50 אחוז ברוב מדינות אירופה ו 80 אחוז במדינות העשירות ביותר ( סקנדינביה) כך שגם התאוריה שיש קשר בין חוזק כלכלי להעדרה של עבודה מאורגנת לא מחזיקה מיים.
ועדי העובדים הם הבסיס לשחיתות ולכוח של כמה קבוצות קטנות שחיות על חשבון כולנו ובמיוחד על חשבון מעמד הבניים שהוא הקורבן העיקרי של וועדי העובדים.
ברוב המדינות האירופה מספר העובדים המאורגנים נמוך מישראל ולעיתים קרובות פחות מ- 20%.
וועדי העובדים הם הבסיס למעמד הביניים?:)
מעמד הביניים הוא מה שמכונה זעיר בורגנים, והוועדים הם ממש לא הבסיס לקיומם…
חלק עצום ממעמד הביניים מתקיים בסביבה נטולת וועדים, בין אם זה בגלל שהם עצמאים, ובין אם זה בגלל שהם שכירים בגופים שאין להם וועדים, כמו כוחות הביטחון (שהשמאל הסוציאליסטי הנאור לא מפסיק לקטר על התנאים העלק-מופלגים שהם מקבלים…).
ה”מחאה החברתית” הביאה ל”גל של התארגנויות עובדים”?:) אין ספק שבעולם שלכם הרבה יותר מעניין מאשר אצלנו. אצלנו במציאות הפרוייקט השאפתני של הקרן החדשה הצליח להכניס את שמולי ושפיר לכנסת, ולא הרבה יותר מזה, חרף הכותרות הנסערות בתקשורת האוהדת. זוכר את ויקי כנפו? היא הייתה הפרוייקט החברתי הקודם של אותם חבר’ה בדיוק. זה נגמר בדיוק באותה צורה.
אני בעד זכותם של עובדים להתאגד, אבל סבור שיש מקומות שהדבר מיותר – בעיקר במקומות שבהם המעסיק מלמכתחלה דואג לתנאים כאלה, שמייתרים את הצורך בהתאגדות. אסור בשום פנים למנוע התאגדות, אבל בהחלט מותר ורצוי לעודד מעסיקים ליצור תנאים שיגרמו לעובדים להרגיש מרוצים ובטוחים.
אירופה היא כמובן דוגמא נפלאה לשגשוג והצלחה, והצמיחה המטורפת ונטולת האבטלה שם (רק כפול מאשר אצלנו…) היא בהחלט המודל שיש לשאוף אליו. בעיקר יוון, ספרד ואיטליה…
לגבי סקנדינביה, הרי שהמצב שם מתחלק בין שלוש דוגמאות שונות:
1. נורווגיה היא מעצמת נפט. כן, עד כדי כך פשוט. מדינת הרווחה שם מסובסדת ע”י מה שאלוהים שם להם בתוך קרקעית הים הצפוני.
2. דנמרק צמצמה ביד חזקה הרבה מאפיינים של מדינת רווחה כשראתה שזה מוביל אותה לפשיטת רגל בטוחה, ובמקביל הטילה מגבלות הגירה שהיו גורמות לקרן החדשה כאן להקים 4857 עמותות חדשות ולהגיש 47758 בג”צים.
3. שוודיה נמצאת כרגע בסיטואציה של אי תפקוד פוליטי. כאשר לשמאל יש ממשלת מיעוט שלא יכולה לעשות כלום, והימין לא מפיל אותו רק מכיוון שאינו מעוניין בקואליציה עם הימין הקיצוני. הן הימין והן הימין הקיצוני סבורים שיש לעשות רפורמה בשיטה הסוציאליסטית הקיימת. הם קיבלו 54 אחוז מהקולות, כאמור…
כותב אורי ( מדף המסרים של לשכת ראש הממשלה) – “מחאה החברתית” הביאה ל”גל של התארגנויות עובדים”?:) אין ספק שבעולם שלכם הרבה יותר מעניין מאשר אצלנו”
-************
http://www.themarker.com/career/1.2199958
-************
ואם זה לא שלטון מנותק שאינו יודע מה מתרחש במדינתו, שלטון מנותק מהו?
לגבי ועדי העובדים כגורם העיקרי שגרם לצמיחתו ושימורו של מעמד הביניים בעולם – מדובר בעובדה היסטורית, ראה למשל מדינות באסיה ואפריקה שבהם אין עבודה מאורגנת לחלוטין וגם אין מעמד ביניים. יש מיעוט עשיר כקורח ורוב של עניים חסרי כל.
אירופה היא אכן מודל שצריך לשאוף אליו , כמו שיעידו
מיליון ישראלים שדאגו להצטייד בדרכון שלה וכמו שיעידו יותר אלפיי!! אנשים מכל רחבי העולם ( בעיקר ממדינות עולם שלישי שהן בהן לא זכויות עובדים ולא עבודה מאורגנת) המחפשים כל דרך אפשרית מידי יום בשביל להיכנס לשם.
השיטה הכלכלית של נער השעשועים של אדלסון שמבוססת בעיקר על כך שהעשירים יסבירו לעניים למה זה הגיוני לדפוק אותם , פשטה את הרגל.
״אירופה היא אכן מודל שצריך לשאוף אליו ״
אפשר לצטט את זה כמצע הכלכלי הרשמי של השמאל ?
אתה מוזמן לקפוץ לאירופה מתישהו ולראות במו עיניך מה המודל הזה גרם – אבטלה עמוקה, עשרות מיליוני אנשים שחיים בתלות מוחלטת מהממשלה, ילודה אפסית, צמיחה אפסית, חוב שאי אפשר להחזיר, וימין ושמאל קיצוניים שעולים מבחירות לבחירות.
אהא, אז שנתיים אחרי “המחאה” הייתה עלייה בהתאגדות, ואתה משוכנע שזה קשור ב”מחאה”. אין ספק, אנשים לקחו את הזמן שלהם עד שהחליטו להתאגד, הא?:)
אבנר, בית זכוכית הוא לא מקום טוב למי שזורק אבנים, ובתור מי שלא מפספס הזדמנות לדחוף קלישאה שגוייה (טוב, אתה דוחף אותן גם כשאין הזדמנות…), די תמוה שאתה מייחס דווקא לי הצמדות לדפי מסרים של ביבי (בעיקר כשהדיון כאן עוסק במי שמתחרה עימו על קולות הימין…).
אני לא אכנס איתך לדיונים היסטוריים, שכן כבר ראינו שההיסטוריה שלך היא ייחודית ובעלת מאפיין מדהים של עבר פרטי שלא מוכר לאף אחד פרט ממך.
אני כן אתייחס לדוגמא שלך להצלחה האירופית, הבאה לידי ביטוי בכך שישראלים מצטיידים בדרכונים זרים, ובכך שמהגרים מהעולם השלישי נוהרים לשם.
ראשית, הצטיידות בדרכונים זרים היא לא תופעה שנובעת מההצלחה הכלכלית האירופית (אחרת בעלי הדרכונים גם היו מהגרים לאותן מדינות…), אל מתוך תקווה נואשת ומאוד-יהודית לחפש ביטחון במדינה שאוייביה חותרים להשמיד אותה ולרצוח את כל יהודיה. קבוצה אחת שהצטיידה בדרכונים אירופים, עשתה זאת מסיבה משעשעת אף יותר: הדבר חוסך את הצורך בוויזה לארה”ב…
כמות הישראלים שהשיגו דרכון ישראלי במטרה להגר לאירופה, היא קטנה עד כדי כך, שניתן היה להשוותה לגוף הבוחר של מרצ…
שנית, עניין ההגירה מהעולם השלישי דווקא מוכיח את ההצלחה הישראלית, שרבבות מהגרי עבודה דהרו לעברה, ואלמלא שינוי חקיקה, ובניית מכשולים פיזיים, היו כאן מאות אלפים מהם. מסתבר שהם לא יודעים שנורא רע פה…
לא יודע לגבי נער השעשועים של אדלסון, אבל אשמח לשמוע על מקורות המימון של הארגון החדשני והתוסס V15, שלאחרונה כובש לבבות של אנשים שבכל מקרה התכוונו להצביע שמאלה…