הקשיים של נבחרים חדשים ברשויות המקומיות להדיח ראש עיר מכהן שתלוי ועומד נגדו כתב אישום – גדולים ומורכבים. ההחלטה של ראש עירית רמת השרון, יצחק רוכברגר, לזוז הצידה, עד שיגמר משפטו נתנה – במידה מסוימת – קריאת כיוון לאחרים.
היום נודע לי, שעל אף כוחו הגדול יחסית של ראש עירית בת -ים שלומי לחיאני (8 מנדטים) במועצת העיר, הוא עשוי למצוא שראש העיר החדש יהיה דווקא אלי יריב, איש מפלגת העבודה בעיר.
מבנה הסיעות בעיריה איפשר למחזיקת המנדט היחיד, מטעם סיעת מרצ, קטי פיאסצקי להפוך ללשון מאזניים בויכוח הפנים עירוני.
מצד אחד, 12 מנדטים התייצבו לצידו של לחיאני (רשימתו + הבית היהודי + מושב אחד עצמאי).
מצד שני, אופוזיציה של 12 מנדטים: מפלגת העבודה (אלי יריב), הליכוד (אליהו ששון), ישראל ביתנו וש”ס – חתמו ביניהם על הסכמות. ממה שנודע לי ראשי הרשימות בבת ים התנערו מן הרצון של המפלגות שלהם בהקשר הזה וחתמו על ההסכמות ללא תיאום מעלה.
באמצע – פיאסצקי אחת ממרצ שהיום הטתה את הכף.
על פי החוק הפתלתל, כפי שמוסבר היטב בטורה של פרופ’ סוזי נבות: קשה להדיח ראש עיר שהוגש נגדו כתב אישום. רצון הבוחר, המובהק, בבת-ים, אף חיזק את לחיאני. על פי חוק הרשויות המקומיות, מינוי סגנים נעשה על ידי חברי המועצה החדשים, ובמקרה של נבצרות ראש העיר, כפי שכתוב שם בסעיף 14 (ג) – סליחה עם הקוראים על הירידה פה לפרטי פרטים מעיקים – סגן ראש העיר הקשיש ימונה לתפקיד.
ככל הידוע לי, נחתם בין סיעות האופזיציה הסכם, שעל פיו, נציגי הסיעות שלהם ימנו את סגני ראש העיר ללא שכר וכך במידה והוא יוכרז כנבצר או יחליט להשעות עצמו, כפי שעשה רוכברגר – ראש העיר המחליף לא יהיה מסיעתו של לחיאני, אלא דווקא אלי יריב.
הדרך לתוצאה הזו נעוצה (שוב) בחוק המסובך: אם ראש העיר נבצר ואם אין ממלא מקום, הקשיש מבין סגני ראש העיר יהפוך לראש. למיטב הבנתי, סיעות האופזיציה חתמו על הסכם ברוח הדברים הזו וראו ביריב, ממילא, כמי שיקבל את התפקיד.
על הדרך, חיזר לחיאני במרץ רב ובכשרון פוליטי לא מבוטל אחרי כל סיעות האופזיציה. הן עשו יד אחת נגדו, ועם החלטת מרצ, הוא הגיע (אולי?) לרחוב ללא מוצא.