פוסט אורח של ידיד ועמית, העיתונאי והתחקירן אבנר הופשטיין:
שלי יחימוביץ’ חוטפת חזק מכל כיוון. משמאל על התמיכה בהתנחלויות, מהעיתונאים על הצעת החקיקה שלה בנושא הצלת העיתונאות, מהתנועה של ליבני על העדר תהליך מדיני, מהאלדד יניבים על הדאבל טוק, ומהשטרסלרים על התמיכה בועדים הגדולים. בקיצור, יחימוביץ’ עשתה סיבוב גדול אל הקוצנזוס, ואז 180 מעלות חזרה לעמדת הצ’ילבה.
לכאורה, בפראפראזה על שיר הילדים האלמותי, “הכי כדאי להיות שנואה, להיות שנואה, להיות שנואה”. ימיה הטובים ביותר של יחימוביץ’ היו כאשר הגישה את “הכל דיבורים” ועיצבנה את כולם. הם עמדו בתור להתראיין אצלה ולהיסנט ממנה, והטון המתגרה שלה, שהיסווה יכולת תחקור מעולה של שב”כניקית מהומלנד (אבל בלי התרופות הפסיכוטיות) הפך אותה לעיתונאית המסוכנת ביותר בשטח. באותם ימים רחוקים, הפמיניזם העצבני של יחימוביץ’ היה קולן האמיתי של הנשים המצליחות, הרבה יותר מהגימיקים הבובתיים של מרב מיכאלי.
אלא שמשהו השתבש באסטרטגיה של יחימוביץ’ המנהיגה. היא התחילה גבוה מאד, התרוממה עד ל- 24 מנדטים בחלק מהסקרים, ומאז נדמה שהיא מתבוססת אי שם באיזור ה- 17-19 מנדטים. לא רע, בהתחשב בעובדה שרק לפני זמן לא רב היא לקחה מפלגה מרוסקת, חבוטה וחסרת חיים והנשימה אותה לגוף פוליטי תוסס ורלוונטי, עם הנבחרת המעניינת והרצינית ביותר באופק הפוליטי שלנו.
אבל רע מאד – אם לוקחים בחשבון שיחימוביץ’ הגיעה עם יומרות לשנות את השיח מהקצה אל הקצה, ולהפוך לראשת הממשלה הסוציאל-דמוקרטית הראשונה, רק בשביל למצוא את עצמה שנה אחר כך מכחישה את סיפוריו של עמיר פרץ על החיזורים הלא-אתיים שלה כשהמצלמה נכבית.
אז מה השתבש שם? בתור אדם שמאוד מעריך אותה, אני מזהה שני אלמנטים: מהותי ופרסונלי.
המהותי היה המירכוז הנחרץ. כמו החור באמבטיה ה”מרכז המדיני” הזה שואב אליו את כל האידיאולוגים הגדולים בסיבוב צנטרופגלי אל השומקום. בהתחלה זה נראה מאד דינמי, הסיבוב הזה, כמו דהירה חסרת מעצורים בלונה פארק. עד שמגיעים אל הקצה ואז מאבדים שליטה. יחימוביץ’ רצתה להחניף לימין, ומצאה את עצמה מקוממת את השמאל והמרכז. היא קיוותה להעביר 3-4 (אולי יותר) מנדטים של דן מרידורניקים ומיקי איתנ-ניקים מהליכוד: מתגעגעי מנחם בגין שכאלה. אולי היה צריך לקום מישהו ולומר לה שהם כבר מזמן לא בליכוד. החל מהחודש שעבר גם מרידור ואיתן כבר לא.
כן, הימין של היום הוא קבוצה הומוגנית יותר ממה שרצינו לחשוב. חלקם הלא מבוטל יסכים למסור 80 אחוז מיהודה ושומרון בשביל הסכם, בתנאי שיחתום עליו “מנהיג חזק” כמו ביבי – אבל כרגע הם חושבים שהעיסוק בהסכם הזה הוא בזבוז זמנם היקר, ולפיכך לא מעניין אותם אם יחימוביץ’ היא גדעון לוי או גדעון סער בתחפושת.
יחימוביץ’ חשבה שאם תזרוק לעבר הליכודניקים החברתיים עצם של סטייק מדמם (“תמיכה מוגבלת בהתנחלויות”, “תמיכה בעמוד ענן”) הם יזנחו את בעליהם וירוצו לעברה ככלבים מורעבים. זו גישה מוטעית. הימין, ברובו, לא רואה בנתניהו דווקא ברירת מחדל, אלא מנהיג הנאמן לעקרונותיו. מול המרכז המתעתע והמג’עג’ע בין אין ספור מנהיגים-לכל-עת (יחימוביץ’, ברק, ליבני, מצנע, אולמרט, פרץ ובוודאי עוד כמה ששכחתי), ובין אין ספור מפלגות (“עבודה”, “קדימה”, “עצמאות”, “יש עתיד”, “התנועה” ובוודאי עוד כמה ששכחתי), הימין בישראל מעריך את תחושת הקבע וה”אני הבעלבית” שנתניהו מעניק.
יחימוביץ’ חשבה שהענין המדיני-בטחוני הוא אבן נגף קטנטנה, ושסילוקה בכמה אימרות כנף תסלול את הדרך לליבו של הימין. היא התייחסה למרכיב המרכזי (לטוב ובעיקר לרע) של השיח הישראלי בעשרות השנים האחרונות, בתור מכשול אחרון בחוזה השכירות שיאפשר לה להתגורר בדמי מפתח בסלון הימני. ההימור הזה, על אידיאולוגיה “מרכזו-סוציאלית”, לא השתלם.
אם על ההימור המהותי אפשר לפחות לשבח את יחימוביץ’ על אומץ ליבה, על נכונותה לדבוק בעקרונות חברתיים מבלי לזלוג כמו כולם למנטרות מדיניות שחוקות, הרי שברמה הפרסונאלית יתכן שפעלה כטירונית. במבחני הכניסה לליבו של הציבור היא עברה בהצטיינות את רף ההערכה. גם יריביה מעריכים אותה, יודעים שיש לה ביצים, שהיא שקדנית, חרוצה, לא-פראיירית, מצוינת בהעברת מסרים. ובכל זאת, לא רבים באמת מחבבים אותה.
לכאורה, למה צריך בכלל לחבב מנהיג? מה, יוצאים איתו לבלות? אז זהו, שהאמריקאים מאמינים שכן, ואנחנו הרי הולכים בעקבותם. היכולת ליצור קשר אישי עם הבוחר, דווקא במדינה עם מאות מיליוני מצביעים, נחשב לסף הכרחי של מקובלות פוליטית. יש בחור אחד בשם ג’ון קרי שמונה בימים אלה למזכיר המדינה. לקרי היה הכל כשהתמודד מול ג’ורג’ בוש ב- 2004. יותר שכל, קור רוח, ניסיון, אידיאולוגיה, וצידוק מוסרי. אבל הוא היה עצי ובוקי. וכשבוש אמר לבוחריו שהוא ולורה שואבים עידוד מזה שמתפללים לשלומם – הוא קנה את ליבם. זאת, אגב, הסיבה שאובמה דומע כל הזמן לאחרונה. הוא פורט על הרגש, לפני שהוא פונה אל השכל.
יחימוביץ’ לא פונה אל הרגש. היא מדברת תמיד באותו הטון – נזפני, מטיף, קצת זועם. היא לא “מגניבה”. תשאלו את עצמכם: עם מי, (כמו שהאמריקאים אוהבים לשאול בכל מערכת בחירות), הייתם מעדיפים לשתות בירה בערב? עם יאיר לפיד? בטח. עם נפתלי בנט? ברור. עם בנימין נתניהו? כן, ולו רק כי פעם מישהו אמר שהוא נחמד באחד על אחד. עם אריה דרעי? יס.
עם יחימוביץ’? היא חכמה מהם, צודקת מהם. אבל, אומר לעצמו הבוחר, היא תטיף לי מוסר כבר מהדרינק השני, ותספר לי על “טרנדים” עד סוף הלילה. נקסט.
האמת שמי שמכיר את יחימוביץ’ יודע שזה לא נכון. יש בה צד כיפי ומרענן, וסחבקי. היא רק לא חושפת אותו כמעט אף פעם לציבור. אולי כי הוא יותר מדי “טרנדי”.
טור חביב, שהחלק הראשון בו נכון – והחלק השני בו שגוי.
רוב האנשים שלא מצביעים לשלי יחימוביץ’ לא חושבים שהיא חכמה משאר המועמדים, או צודקת משאר המועמדים. הרוב אלה שמצביעים לשלי יחימוביץ’ חושבים עליה את הדברים האלה. השאר חושבים שאחרים צודקים ממנה, וגם, רחמנא ליצלן, חכמים ממנה…
הטענה שקרי חכם מבוש, בדומה לכל הטענות שהציגו את בוש כמטומטם, ראויות למנוד הראש מלא הרחמים שמקבלת כל אגדה שמאלנית. הבדיחה העלובה הזו, החלה כתעמולה שלילית, עד שקיבלה חיים משל עצמה, והפכה לאמונה עממית שרק כופרים ומעריצי-ישו יעזו לפקפק בה.
ג’ון קרי, לו היה רפובליקני, היה זוכה ליחס של kept man ותו לא…
שלי יחימוביץ’ היא אכן הדבר הכי מוצלח שיש למחנה השמאל להציע מזה זמן רב. זה אסון גדול למחנה השמאל…
קרי אכן היה חכם מבוש. קרע אותו לגזרים בשלושת העימותים. אבל זאת לא מחמאה. בפוליטיקה לא צריך להיות רק חכם, ולא רק צודק – אלא גם בעל יכולת ליצור “קונקשן” רגשי עם הבוחר. לבגין היה את זה, לרבין היה את זה, לביבי יש את זה (אם כי במידה פחותה). לפרס תמיד היתה בעיה שם, ולשלי יש בעיה שם….ודווקא בעידן הנוכחי – צריך קונקשן רגשי יותר מפעם.
קרי לא היה חכם מבוש – הוא היה מהמפלגה הנכונה (וזה מספיק לגמרי בשביל שיוצג כעדיף ע”י הברנז’ה). ההצגות של בוש כמטומטם היו ועודן בונ-טון של עיתונות המיינסטרים משם, ושל חקיינים שלה מכאן.
במציאות, בוש לא טיפש מקרי – ובוודאי שלא נקרע על ידו בעימותים (בוש מופיע מצויין בטלוויזיה, והיכולת שלו, שאתה מסכים לגביה, להתחבב על צופיו – היא קריטית בעימות, לפחות כמו הטקסטים ששני המתעמתים מדקלמים (בכל עימות שלא יהיה).
רבין ז”ל ודאי שלא היה בעל יכולת ליצור קשר רגשי עם הבוחר. רבין ניצח בחייו בסה”כ מערכת בחירות אחת (שהימין הפסיד אותה בגלל פיצול מטורף – גדול בהרבה משל השמאל כיום), והתאפיין דווקא באי-נוחות בקרב קהלים גדולים, בדומה לשמיר. היתרון של שני אלה על פרס, לא היה החיבור לקהל, אלא התחושה של הקהל שלא עובדים עליהם בעיניים. כשפרס דיבר לקהל, רובם בדקו בכיס שלא הרימו להם את הארנק תוך כדי…
בגין אכן שחה במים במקומות כאלה (ואני חושב שהוא היחיד שהיה לו את זה מבין מנהיגי ישראל לדורותיה) – ובכ”ז לקח לו שמונה מערכות בחירות עד שהיכולת הרטורית הביאה לו נצחון.
סלח לי רגע. בתור מי שפגשה את שני האישים (את בוש ראיינתי את קרי ראיתי בקמפיין), אני חייבת לומר – אם האיש חכם הוא בהחלט מצליח להסתיר זאת היטב. ההיכרות שלי לא מספיק מעמיקה כמובן. אולמרט העיד על בוש שהוא בכלל בכלל בכלל לא טיפש כפי שמייחסים לו. אבל אני אומרת לך, כמי שישבה מולו – אני באמת יכולה להבין למה אנשים היו יוצאים מפגישות איתו בתחושה שהוא
not the sharpest tool in the shed
כפי שאומרים באמריקה ….
תראי, אני קראתי את אופי הסיקור שלך את הבחירות בארה”ב לאורך השנים. בשביל שלא תצאי מפגישה עימו טעונה בהנחה שבוש הוא דפ”ר מוחלט – הוא היה צריך לפרק את האטום לנגד עיניך בעזרת סכין מטבח…
מי שמראש מגיע עם הנחה מסויימת (למשל שהתקשורת היא “מרכזית-ימנית-לאומית” או משהו בסגנון…:)), די יתקשה לשנות דעתו, רק בגלל שבמקרה פגש את הבנאדם שעליו שמע מכל מאורות הגולה בתקשורת האמריקנית (הן בחדשות והן בסאטירה הפוליטית), עד כמה הוא אדיוט.
“לא מגניבה – מנהיגה”
נראה לי שהיינו שם כבר…
בהחלט. וראינו לאן זה הוביל אותנו…
מדינת ישראל היא מדינה שלמשול בה זו אחת המשימות המורכבות שיש.
שלי יחימוביץ’ היא פשוט חסרת מנהיגות. לא סתם היא אבדה את פרץ ומצנע, שני אנשים שהיו יכולים להיות נכסים אדירים – גם נסיון בטחוני וגם אמינות חברתית.
נבחרת הסלבריטאים הנוצצת שלה אינה מעוררת השראה ו\או תקווה.
והיא, לא נראית משהי שאפשר לתת לה את המפתחות של המדינה.
אני לא משוכנע שאיבוד פרץ ומצנע הוא כזה איבוד נכס. אבל יתכן שאני טועה….
אתה לא טועה – זו המתנה הגדולה ביותר שיחימוביץ’ יכלה לקבל, מלבד עזיבה-טרם-בחירות של מרב מיכאלי…:)
אחרי הבחירות פרץ היה מחפש את הפוטש במלוא כוחו, ותודות לתקנון מוזר, היה יכול לערער על היו”רית בתוך פחות משנתיים בתפקיד (ואחרי הישג אלקטוראלי שיהיה אשר יהיה, רשום כולו על שמה).
יש במאמר הזה כמה הנחות יסוד שגויות
1. מדידת המנדטים כאן סובייקטיבית וסלקטיבית ביותר העבודה לפי הסקרים האחרונים עומדת על כ – 19 עד עשרים מנדטים בגדול. רק וואלה-הארץ נותנת לעבודה כשבע עשרה מנדטים, אך מדמת הטיית המנדטים לעבודה שם ידועה ועקבית.
2. מכאן נגזרים שני דברים: ראשית לאחר הקמת התנועה הנפילה הזו הייתה צפויה, ושנית זו אינה בעיה של יחימוביץ אלא תוצאה של מהלך חסר אחריות של לבני.
3. הקישור בין שינוי השיח לבין עמיר פרץ הוא מורח ומשולל כל יסוד. בעוד שינוי השיח הוא הכרחי, כורח המציאות ובעיקר תלוי בעבודה סיזיפית קשה וארוכת טווח, מהלכו של פרץ הייה אופורטוניסטי, ולראייה היום דווח הדבר הכי מובן מאליו: פרץ השתלט על התנועה והחדיר את אנשיו למקומות הכי חשובים במפלגה. ההשתלטות הסופית תבוא לאחר הבחירות מאחר ולבני ומצנע אינם אלא דגי רקק פוליטיים לעות פרץ שהוא כריש שיטרוף אותם בהרף עין. הדבר הזה דווקא מחזק את יכולת המנהיגות של יחימוביץ ולא להיפך.
4. בנושא המרכוז כביכול הטענה הזו לא מחזיקה מים, ואין כאן שום עניין של חנופה. שמונים אחוז של העם נכון להיום מחזיקים בדעות של מרכז ימין מדיני, ואותם שמונים אחוז הם שמאל חברתי. הניתוח של יחימוביץ היה בהקשר זה מכון ומדויק. הבה נזכור, שלאחר עזיבת ברק מפלגת העבודה מנתה שמונה מנדטים ובסקרים קיבלה כארבע. המשמעות של היא שיחימוביץ הגדילה את כוחה של מפלגת העבודה בשנה אחת פי חמש. הטענות בהקשר זה על טעות אסטרטגית, רעיונית, אידיאולוגית ואחרת הן לא יותר ממגוחכות, מופרכות ומנותקות מהמציאות. המספרים מוכיחים אחרת.
5. אגב, הימין לאו דווקא מחזיק מנתניהו מנהיג חזק ועקבי, אך הסיבות להישארותם של מצביעים רבים בימין, ויש הרבה כאלה קשורות בראש ובראשונה לדבר אחר, קרי הפילוג הבלתי פוסק בשמאל על רקע פרסונאלי. בעוד הימין מצליח להציג לפחות כלפי חוץ (בפנים הדבר כמובן שקרי לחלוטין) חזות שהפאן האישי הוא משמעות פחותה יותר מן הפן הקולקטיבי, השמאל לא מצליח להציג אפילו מרעית עין שכזו. אין ספק שהפילוגים על גבי פילוגי, רסיסי המפלגות על רסיסי המפלגות פגעו בשמאל פגיעה אנושה, ואשמים בכך בעיקר לפיד ולבי, אבל במידה מסוימת גם יחימוביץ. בכל אופן העובדה שאנשים נרתעים מלהצביע לגוש שהפילוג והפאן האישי בו הוא כה מרכזי יכול להיות בהחלו מובן ולהוות שיקול לגיטימי. על שלושת המפלגות הגדולות בגוש היה לפחות לרוץ כחזית בבחירוץ במידה והן לא ארצו להתאחד, אך בתכלס היה עליו בהחלט להתאחד למפלגה אחת גדולה. לו זה היה קורה ניתן היה להעביר יותר משלושה מנדטים מגוש הימין לגוש המרכז שמאל. יש כמובן עוד סיבות רבות מדוע מצביעי ימין ממשיכים להצביע לביבי אך זהו הדבר החשוב ביותר, לפחות בהקשר של הבחירות הללו.
העובדה היא, וטל יכולה להעיד על כך, שיש לחץ בסביבתה של שלי, ושהסקרים מעידים על ירידה מסוימת, ועל איבוד מומנטום. יתכן שהיא תנסוק חזרה, אבל כרגע היא חצי מביבי, וזה לא טוב בשבילה. האם הקמת “התנועה” נובעת רק מהאגו של ליבני, או ששלי לא יודעת לחזר אחרי יריבים פוליטיים? אינני יודע מספיק כדי לענות על כך…
לחץ, לא אומר כלום. אנשים תמיד יהיו בלחץ. גם אם הסקרים היו עומדים על 25 מנדטים, המקומות הבאים היו בלחץ, וזו רק דוגמא קטנה. אם תסתכל ותנתח את הסקרים לעומק הירידה הייתה לאחר הקמת התנועה, לא לאחר עזיבת פרץ. ירידה כזאת היא יותר מטבעית, לאחר מכן יש התייצבות על כ-19 עד 20 מנדטים.
לגבי ההשוואה לביבי, בואו נהייה קצת ריאליים. זה ממש לא ריאלי לחשוב שמארבע מנדטים, המפלגה תזכה מייד בבחירות
לגבי החיזורים, אני מסכים שיש מקום לשיפור, אך מנגד שלי ידעה לקרב אליה את הרצוג, וגם הצליחה בכנסת לצורך קידום החקיקה ליצור קואליציות עם ח”כים ממפלגות, שנמצאים מצידו השני של המתרס הפוליטי, למשל ליכוד וש”ס. במילים אחרות, למרות שיש מקום לשיפור, זה מורכב הרבה יותר.
על מה אה מתבסס כדי להגיד ש- 80% מהעם שמאל חברתי ? 80% מהעם אינו שמאל ולא ימין חברתי/כלכלי אלא שום דבר כי אין להם מספיק ידע בסיסי. אני שומע אנשים שחושבים שהרפורמות של כחלון בתקשורת היו יישום של מדיניות שמאל חברתי אשר זה היה המדיניות הכי ימנית כלכלית שאפשר.
שלי גם אינה שמאל כלכלי, היא לא כלום כי התכנית שלה אינה יישום של תפיסות השמאל הכלכלי אלא ערבוב של בורות, שקרים, שגיות וטמטום.
אני חושב שטענה מעין ” 80% מהעם אינו שמאל ולא ימין חברתי/כלכלי אלא שום דבר כי אין להם מספיק ידע בסיסי” היא איך נאמר מעט מתנשאת ויהירה. אין לי אפשרות באכסניה מעין זו להיכנס לדיון מאוד מעמיק בסוגיות אלו, אך אציין כמה דברים:
1. גם תפיסות שמאל-ימין חברתי מסורתיות הן בעלות טווח רחב מאוד של גישות. קיימים בהחלט מספר גורמים צרי אופקים אידיאולוגיים, הן בימין והן בשמאל, שמסים לטעון שכל דבר מעבר לכמה הנחות בראשיתיות הוא לא אחר אלא כפירה בעיקר. מדובר כמובן על צרות והיצמדות די פנאטית לדעות שאדם כזה או אחר מאמין בהם, ולא מסוגל לתפוס את מורכבות הדברים והמציאות כהווייתם.
2. לצורך העניין, קיימים גם הרבה גישות כלכליות מעבר לשמאל-הימין המסורתי, רבים המייחסים בורות לאחרים לא מכירים ולא יודעים הרבה על כך. לפני שיורדים ומקטלגים אנשים כבורים כדאי לעשות בדק בית. לא מעט מהעשרים אחוזים הנותרים ידיעותיהם דלות ביותר, גם אם יש להם פה ושם קצת יותר ידע.
3. שוב, אין לי אפשרות במסגרת הזו להיכנס לדיון רחב, אך ההגדרה למעלה נעשתה במסגרת המגבלות הללו. כמובן בדיון יותר רחב מטבע הדברים ההגדרות יוכלו להיות מדויקות יותר
4. לדעתי, הן השמאל והן הימין הכלכלי פשטו את הרגל, ובמילים אחרות הן הקפיטליזם והן הסוציאליזם – קומוניזם לא הוכיחו את עצמם.
5. אין ספק, שהרבה אנשים עוברים גם שטיפת מוח, אך זה נכון גם מימין וגם משמאל
הגבת תגובה ארוכה ולא אמרת כלום. אתה קבעת ש- 80% הם שמאל חברתי ואחר כך אתה בא להגיד שלהגדרות האלה אין משמעות. בסדר.
לגבי הבורות של רוב העם, זו לא התנשאות זאת עובדה פשוטה: מרבית האנשים לא למדו אפילו משוגי יסוד בכלכלה. מצד שני נכון שלרבים יש הגיון בריא והם יכולים להבין לבד שלמשל אי אפשר להגדיל את הוצאות הממשלה ב- 138 מיליארד ש”ח. אבל התפיסות הכלכליות הן משמאל והן מימין קצת יותר מורכבות מזה ומבוססות על תיאוריות ולימודים שלמים. עצם הקביעה שלך שכל הגישות נכשלו מוכיחה שאין לך מושג על מה אתה מדבר.
לגבי ההערה הראשונה היא מוכיחה, שאתה רוצה להבין רק את מה שאתה אוהב לחשוב. אחרת היית מתייחס לנושאים שדיברתי עליהם, ולא מדבר ליד או ליתר דיוק על משהו אחר לגמרי.
לגבי ההערה השנייה, היא ממשיכה את הגישה של הראשונה ומוסיפה לה עוד קורטוב של התנשאות לים היהירות מקודם. מזכיר קצת את הגישה של הכנסייה להמוני העם הבורים. אלה הסתמכו על ידיעותיהם המופלגות הכתובות לטינית בכתבי הקודש, ואלה מסתמכים על המלל, הגרפים והמצגות, של כתבי הקודש הכלכליים. אלה רואים בעם בורים (הכלכלנים), ואלה רואים בעם נבערים (הכמרים). כמובן שאפשר לעשות רציונליזציה לזה. קוראים לזה תיאולוגיה, מחד תיאולוגיה דתית, ומאידך תיאולוגיה כלכלית
אגב, ההגדרה של שמונים אחוז מתבססת מצד על פירוש רחב של המושג שמאל, ולאו דווקא על ההגדרה המרקסיסטית קומוניסטית צרת האופקים, היא מכניסה לתוכה גם אלמנטים וניתוח לא קונבנציונלי של הגדרות ותפיסות כלכליות, ומבוססות ועל עוד דברים רבים. צר לי שלא אוכל להיכנס לדיון מפורט, זה רחב ונתבקשנו להגיב בקצרה. לגבי כישלון הגישות והאלטרנטיבות שלהן כנס לאקו ויקי ותקרא קצת. ולמען ניהול דיון יותר רציני, אנא הורד קצת את מפלס היהירות והתנשאות כלפי אנשים ומגיבים, שאינם חושבים כמוך, כדי שגם תהיה מוטיבציה לנהל דיון כזה. לא חייבים להיות מונעים מהדברים האלה, אפשר גם אחרת.
תיכף אבנר בא להגיב, אבל אפשר לבקש (פפו, לדוגמא) – לקצר קצת? זה ממש ארוך. ומאבד מן האפקטיביות של הדיון
היי טל,
הערתך התקבלה, אשתדל פעם הבאה לקצר. תודה!