באירוע חברתי-משפחתי רב משתתפים לפני כשלושה שבועות הצטלבו דרכיהם של שני פוליטיקאים מכהנים ופוליטיקאי שלישי בפוטנציה: יו”ר הכנסת הזמני וזקן חברי הכנסת, בנימין (פואד) בן-אליעזר (העבודה), חבר הכנסת הטרי, חיליק בר (העבודה) והרמטכ”ל לשעבר גבי אשכנזי.
בר, המשמש גם כמזכ”ל מפלגת העבודה, ניצל את ההזדמנות כדי להכיר, לראשונה בחייו את אשכנזי. סביב שולחן עגול, הוא הסתייע ביועצת התקשורת תמי שינקמן (מי ששימשה דוברתו הצמודה של בן-אליעזר בקמפיין 2006), שהוזמנה אף היא לאירוע החגיגי, ובאמצעותה מצאו עצמם בר ואשכנזי עומדים ומפטפטים לכמה דקות.
“זו היתה שיחת היכרות, כיוון שלא יצא לי עד היום לפגוש אותו” אמר לי ח”כ בר היום בטלפון, אחרי שהתקשרתי לברר אם בן-אליעזר והוא, מחזרים אחרי אשכנזי כדי להביאו למפלגת העבודה, לכשיוכרזו בה בחירות פנימיות על ראשות המפלגה. שוחחתם על פוליטיקה? “ממש לא. עמדנו ושוחננו לזמן קצר” אמר לי בר “נושא כניסתו לחיים הפוליטיים לא עלה וממילא זו הפעם הראשונה שאני פגשתי אותו ואני מקווה לפגוש אותו בעתיד”.
אני מעלה ומצטטת (במדויק) את הכחשתו של בר, כיוון שגורמים אחרים הפעילים במפלגה סיפרו לי לאחרונה שבן-אליעזר ובר מחזרים בימים אלה אחרי אשכנזי. “שניהם עובדים קשה כדי לשכנע אותו להצטרף למפלגת העבודה” כך אמר לי אדם המכיר את הפרטים. “הם רוצים שהוא יהיה מוכן, מבחינת הצטרפותו למפלגה ברגע שיוכרזו שם בחירות פנימיות.”
אשכנזי, הנמצא בצינון עד לפברואר 2014, מנוע רק מהיבחרות לכנסת, אך אינו מנוע מעיסוק בנושאים פוליטיים. הוא רשאי להתמודד בבחירות פנימיות במפלגה ואף להוביל אותה, כל עוד אינו הופך בשלב הזה לח”כ. מעל למהלכיו הפוליטיים, יהיו אשר יהיו, תלויה כענן כבד החלטתו של היועץ המשפטי לממשלה, יהודה ויינשטיין לחדש את החקירה הפלילית נגדו בפרשת הרפז והמסמך המזויף.
* * *
חודש אחרי הבחירות ובמפלגת העבודה 15 חברי כנסת כשכל אחד מהם מושך לכיוון מעט שונה מן האחר. קשה לדעת אם הרצון המפלגתי מתקרב לרצונה של יו”ר המפלגה, שלי יחימוביץ’ להיוותר מחוץ לממשלה או אם רצון המפלגה עולה בקנה אחד עם רצונם של חלק מחברי הכנסת הבכירים, המדברים בגלוי ובחסוי על הצטרפות לממשלה. ח”כ איתן כבל, מי שנתפס כאופוזיציה הפנימית הבולטת ליחימוביץ’, העריך לפני מספר ימים ש”מאחד עד עשר, הסיכוי שהעבודה תיכנס לממשלה הוא שלוש”. ח”כ אראל מרגלית ממלא את המסכים ברמזים ברורים. כמה מן הח”כים, כמו מיכל בירן ומשה מזרחי, מתייצבים לימינה של יו”ר המפלגה וימלאו אחר כל הוראה שיקבלו ממנה. אחרים פועלים מאחורי הקלעים, ומעשיהם נמתחים על המנעד שבין אופוזיציה פלוס החלפת הנהגת המפלגה בזמן הקרוב, אופוזיציה פלוס החלפת הנהגת המפלגה מחר-כך ו/או כניסה מידית לקואליציה.
אשכנזי שומר על מערכת יחסים הדוקה עם ח”כ עמיר פרץ (התנועה), מזה שנים. השניים נפגשים באופן קבוע ויחסיהם טובים מאוד. בימים שפרץ נמצא מחוץ למפלגת העבודה, בכירי עבודה אחרים ממלאים את החלל וממשיכים בחיזורים אחריו. על אף החלטת ויינשטיין בעבודה רואים בו נכס משמעותי, בוודאי בשבועות של אחרי קמפיין 2013, כשהעבודה רחוקה מלהיות מפלגה משפיעה בישראל. כדאי לשמור על הקשר, לטפח אותו, ולהמתין לתזמון הנכון בו יוכלו בכירי העבודה להפוך את הנכס שלהם למניב.
מטעמו של יו”ר הכנסת הזמני, בן-אליעזר קיבלתי את התגובה הבאה: הקשרים בין בן-אליעזר לבין אשכנזי הם ארוכי שנים ומתקיימים על בסיס אישי וחברי. השניים נפגשו לאחרונה בנסיבות חברתיות בלבד.
את הפוסט אפשר לקרוא גם בפלוג, באתר הארץ