מוזיאון “יד ושם” פירסם תגובה לדבריו של אבו מאזן על השואה – הכחשת הכחשת השואה שלו אם תרצו – שפורסמו אתמול בהרחבה בתקשורת:
“למרבה הצער, הכחשת השואה ועיוות העובדות אודותיה נפוצים בעולם הערבי לרבות בקרב הפלסטינים. לכן, הצהרה שיוצאת בשמו של מחמוד עבאס כי “השואה היא הפשע הנורא ביותר נגד האנושות שהתרחש בעידן המודרני”, אולי מסמנת שינוי שאנו מצפים כי יבוא לידי ביטוי גם באתרי האינטרנט, בתכניות הלימודים ובשיח של הרשות הפלסטינית”.
לא ניתן לטעות בנימה הסקפטית של ההודעה. נושא החינוך ותכני ספרי הלימוד ברשות הפלשתינית זכה להתייחסות בכל טיוטת הסכם או תכנית שלום אפשרית. הדעה הרווחת היא שהפלשתינים מתקשים להכיר בחלקים מסוימים של ההסטוריה היהודית, בעיקר בשואה, לפחות כמו שהם מתקשים להכיר במדינת ישראל כמדינה לגיטימית. לאחרונה שאל פרשן ערוץ 2 אהוד יערי את ג’יבריל רג’וב בשידור חי האם היה קיים בית מקדש על הר הבית ונענה בתשובה מתחמקת (השיח הישראלי בתגובה התפצל לפי הקוים הרגילים: הימנים זעמו על רג’וב והשמאלנים על יערי ששאל את השאלה…).
לאבו מאזן הסטוריה ידועה עם הכחשת שואה. ב-84′ פירסם ספר בשם “הצד השני: מערכת היחסים הסודית של הנאציזם והציונות”, ספר שהתבסס על עבודת הדוקטורט שהגיש שנתיים קודם לאוניברסיטה במוסקבה. מאז הפך הדיון בשאלה “האם אבו מאזן מכחיש שואה” ללעוס ומאוס כמו הדיונים “האם פתח באמת שינה את האמנה הפלשתינית” או “האם הכסף האירופי שמגיע לרשות הפלשתינית לא מגיע לטרוריסטים”. כמו בכל הדיונים הללו, אבו מאזן והפלשתינים אומרים מה שצריך מתי שצריך ובלבד שהתהליך המדיני ימשך ואיתו התקציבים השמנים מהמערב.
אז האם אבו מאזן מכחיש שואה? נושא הספר שלו איננו מלחמת העולם השניה אלא הציונות. הוא מעולם לא טען שלא היתה שואה, גם אם ציטט מכחישי שואה ידועים שפיקפקו במספרי הנרצחים או בקיומם של תאי גאזים, עיקר טענתו הוא שההנהגה הציונית שיתפה פעולה עם הנאצים במסגרת מזימת על להוריש את פלשתין. “הכחשת השואה” היתה רק סעיף בתזה המרכזית שלו. כך כתב בהקדמה לספרו:
“נראה כי האינטרס של התנועה הציונית לנפח את מספר הנרצחים במלחמה נועד [להבטיח] הישגים גדולים.הדבר גרם לה לאשר את המספר [ששה מליון], לקבע אותו בדעת הקהל העולמית ובכך לעורר יותר ייסורי מצפון ויותר אהדה כלפי הציונות באופן כללי. מלומדים רבים התווכחו בשאלת המספר ששה מליון והגיעו למסקנות מביכות לפיהן כלל הקורבנות היהודים מסתכם במאות אלפים…”
בכמה הזדמנויות בעבר כבר הכחיש את הכחשתו. את הציטוטים על מספר היהודים שנרצחו בשואה תירץ פעם ב”היינו אז במלחמה עם ישראל, לו הייתי כותב את הספר כיום לא הייתי כותב זאת”. ב-2003, כשמונה לראש ממשלת הרשות ע”י ערפאת, שב וגינה את השואה בראיון ל”הארץ”: “השואה היתה פשע נורא ובלתי נסלח נגד העם היהודי, פשע נגד האנושות שלא יכול להתקבל על ידי המין האנושי. השואה היא דבר נורא ואיש לא יכול לטעון שאני הכחשתי אותה”. למרות זאת, בראיון לעיתון לבנוני בינואר 2013 הוא שב והגן על התזה העיקרית של ספרו לפיה התקיים שיתוף פעולה בין ההנהגה הציונית לשלטון הנאצי.
דו”ח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת משנת 2010, שבדק את ספרי הלימוד ברשות הפלשתינית, מצא כי אכן קיימים בהם עיוותים בהצגת ההסטוריה היהודית, היחס למדינת ישראל והיחס לשואה. בדו”ח מצוטט מחקר השוואתי שערכו ד”ר רות פירר ופרופסור סמי עדוואן ממכון גיאורג אקרט על פיו:
“…השואה אינה נזכרת כלל בספרים הלימוד הפלסטיניים. רק בשניים מתשעת הספרים המשמשים במערכת החינוך הפלסטינית שנבדקו נמצא אזכור תמציתי של החיים היהודיים באירופה ושל הקשיים שבהם נתקלו היהודים עם עליית היטלר לשלטון בגרמניה. זאת ועוד, נמצא כי ההתייחסות ליהודים ולישראלים בספרי הלימוד הפלסטיניים מובאת רק בהקשר של הסכסוך המקומי או כחלק מ”מזימה מערבית-ציונית””.
מי שבחן בקפידה את הודעתו של הראיס לעיל יכול היה לשים לב שזה בדיוק מה שהיא כללה: הכרה בשואה כ”פשע הנורא ביותר בהסטוריה המודרנית” וקישור מיידי שלה לנושא הפלשתיני:
“השואה היתה ביטוי לאפליה על בסיס גזעני אותה אנו מגנים ונגדה אנו נלחמים…על העולם להתגייס בכל משאביו בכדי להילחם בגזענות…וחוסר הצדק בעולם בכדי לסייע למקופחים ולעשוקים ולמשוללי הזכויות, והעם הפלשתיני בהיותו מקופח ועשוק ומשולל מזכויותיו הוא הראשון שקורא כנגד העושק והגזענות של כל עם שמבוצעים נגדו פשעים כאלו” (מתורגם מהמקור בערבית).
בהקשר זה צריך לציין כי בתוך שלל הפניות לאבו מאזן לאורך השנים שיספק הסבר להכחשת השואה שלו, מעולם לא נדרש ממנו (או ממערכת החינוך הפלשתינית שהוא מנהל) להכיר בחלקם, הישיר והמתועד, של מנהיגי הפלשתינים, בשואת היהודים. גם כאן הדברים די ידועים: אמין אל חוסייני, המופתי של ירושלים בשנים הרלונטיות נפגש עם היטלר והקים יחידת מתנדבים מוסלמים בוואפן אס אס. איכשהו, זה חלק מההסטוריה הפלשתינית שאף אחד ממציעי התכניות ומנהלי דיוני השלום התמידיים, משני הצדדים, לא נדרש לה.
נראה כי אמנות ההליכה על חבל דק שמאפיינת את ההנהגה הפלשתינית ואת אבו מאזן בפרט עדין בשיאה והוא מצליח להיות גם וגם, ללכת עם ולהרגיש בלי, להכריז שוב ושוב על בחירות שלא מגיעות ולחתום שוב ושוב על הסכמים שלא מתקיימים. לא בטוח שהמדיניות שלו היא הטובה ביותר האפשרית לפלשתינים, אך היא בודאי הטובה ביותר שניתן לחשוב עליה בשביל אבו מאזן.
בבסיסה היסטוריה היא תהליך של ברירה ובחירה ולכן כל דיון ב״מה אמר״ או ״למה התכוונן״ מיותר. החיבור בין השיח הפוליטי לאומי לשיח ההיסטורי מיותר: יש לסגור עניינים עם הפלסטינים בלי קשר לספרי ההיסטוריה, רק החיבור בין בני האדם יתגבר על העיוותים ההיסטוריים והפערים בשיח.
גם הלח”י נפגשו עם נאצים….
http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A0%D7%A4%D7%AA%D7%9C%D7%99_%D7%9C%D7%95%D7%91%D7%99%D7%A0%D7%A6'%D7%99%D7%A7
אני מבין את רצון הישראלים לקבל הצהרה מאבו מאזן על כי היתה שואה ויד מכוונת להשמדת העם היהודי, אבל לבקש מאבו-מאזן להפוך לציוני ? הוא מנהיג הפלישתינאים מצופה ממנו (לפחות האוכלוסיה שהוא השליט שלה שיחבר בין עמו לבין כל מה שמזכיר אפליה, גזענות וכו, כך בדיוק נוהג ביבי מחבר בין שואת העם היהודי בכל דיון או מו”מ (הן זה של השלום והן זה של הגרעין האירני). כך נוהג מנהיג. אני לא נכנס לתוכן ולא מרמז על מקום להשוואה, אני רק אומר שזה תפקידו של מנהיג: זה המבקש לעמו מדינה וזה הבא להגן על המדינה.
אתה יודע מה יפה אבישי?
שגם אני והרבה) אזרחים יהודיים כאן בארץ( מאמין באופן אישי שראשי הציונות נהנו באופן מסויים מהשואה, ושיחקו עם תוצאותיה.
ברור שמה שעניין רבים מהם היה הקמת מדינה, ולא הצלת היהודים מהכבשנים.
לא לא זה רק אתה. חוץ מזה המצאת דיכוטומיה שקרית בין הרצון להקים מדינה להצלת יהודי אירופה כאילו יש בזה סתירה. הם עשו מה שהם יכלו לעשות – לא הרבה.
מזכיר לך נתי, שאותם ‘הרבה יהודים’ שאתה מדבר עליהם, גם עלו ברצון לרכבת ההצלה מהונגריה, שאורגנה על ידי ‘ראשי הציונות’, מה שלא הפריע להם אח”כ לחרף ולגדף.
תנחומיי לחבריי בימין על אובדן הנרטיב המרכזי שהניע את גלגלי הסרבנות…
כצאצא של ניצולי שואה, אני שמח על כל אדם נוסף שמכיר בקולו הוא בקיומה של השואה. מקווה שגם אתם בסופו של דבר תבינו זאת.
חן חן על התנחומים, אבל לא אותנו אתה צריך לנחם, אלא את ה5.2 מליון הקרבנות הנוספים, שאבו מאזן גילה השבוע לראשונה על קיומם.
בכלל, אין כמו הסלחנות המופלגת שחברים רבים משמאל מוכנים להפגין כלפי אבו מאזן. מסתבר שמה שהוא לא יעשה, יהיה מי שישבח אותו – אפילו בהודעה שלו על השואה, הוא עשה חיבר בין “סבל העם הפלסטיני” לבין השואה. אין לי מושג עד כמה אתה בקיא במה שקרה בשואה ומה שקרה וקורה לעם הפלסטיני, אבל אני יכול לחסוך לך את המתח ולעדכן שאין דמיון, אין קשר, ואין שחר לקשר המעוות שעשה אותו מכחיש שואה בדימוס.
באופן אישי אני חלש ב”נראטיבים” (אני מכיר היטב את סיפורי הבדים של הפלסטינים, ואני מכיר היטב את ההיסטוריה שלנו – אבל “נראטיב” זה משהו שראוי להשאיר לסטודנטים למדעי הדשא בעלי פסיכומטרי ממוצע של 350…), אך אני יכול לעדכן אותך שמה שהניע את ההסתייגות של מחנה הימין מהתהליך המדיני, הייתה העובדה שהפלסטינים לא זנחו לשנייה את היעד שלהם והמשיכו בקמפיין טרור רצחני, שנמשך ברציפות עד לדיכויו במבצעים צבאיים של צה”ל, בהם איבדו הפלסטינים את חופש הפעולה בשטחים שקיבלו במסגרת אוסלו.
העובדה שאבו מאזן היה מכחיש שואה ותיק היא לא הבסיס לחוסר האמון בו. ההתנהגות שלו ושל אנשיו היא הבסיס לחוסר האמון בהם.
טוב , כהרגלך כתבת שטויות למכביר.
אני בקיא היטב במה שקרה בשואה ולו משום העובדה שגדלתי על סיפורי אושוויץ ומיידאנק של סבי וסבתי המנוחים. מנגד, אין לי מושג אם אתה בקיא בקורותיה של השואה.
אכן, אין שום דבר שיכול להשתוות למה שקרה בשואה, ומשום כך לא ברורה ההשוואה והשימוש שהימין עושה בשואה ובאנטישמיות כלפי כל ביקורת על מדיניות ממשלת הימין.
באופן אישי, חזרת על הנרטיב של הכחשת השואה של אבו מאזן פעמים אין ספור כאות לכך שאין עם מי לדבר. כעת, הנרטיב קרס. שוב תנחומיי.
משום מה אתה חושב שאני משבח את אבו מאזן. לא. הוא לא חידש בעבורי כלום והוא עשה דבר מתבקש מכל אדם נורמטיבי. אני בהחלט שמח על כך שמנהיג פלשתיני בכיר סוכר את פיהם של הרמאים ומכחישי השואה בעצם הצהרתו. מקווה שאחמדינג’אד ואחרים יפרסמו הצהרות דומות. בטח גם אתה מקווה כך. אם חשובה לך שימור התודעה ההיסטורית של השואה גם במאות הבאות.
כרגיל, ניסיון נחמד לערבב בין עובדות לקלישאות. אין לי מושג מה אתה יודע על השואה (למרות שאני מעריך את העובדה שסבך וסבתך השקיעו מאמצים בלהשכיל אותך בעניין…), שכן אתה ממשיך לטעון שעניין הכחשת השואה בידי אבו מאזן לאורך השנים, היא “נראטיב”. ובכן, מי שטוען שבמלחמת העולם השנייה נהרגו 800 אלף יהודים, ושלא היו תאי גזים – הוא מכחיש שואה, בלי נראטיב ובלי נעליים.
שום דבר לא יכול להשתוות לשואה – למעט מעשה מקביל (ניסיון להשמיד עם באופן שיטתי), דבר שיש עמים שעשו, לצערנו (כפי שקרה לטוסטי בידי ההוטו ברואנדה, וכפי שטוענים השכם והערב מנהיגי איראן ב35 השנים האחרונות כלפי ישראל, אגב הכחשת שהואה באירופה, אגב) – אין לי צל של מושג איך אתה יכול לראות את הקריאות האיראניות להשמדת ישראל כ”ביקורת על ישראל”, אבל שוב, אתה באמת לארג’ עם החבר’ה האלה וה”נראטיב” שלהם…).
מדובר במהלך פוליטי, כישראל תכיר בנכבה ובאחריות שלה לאסון העם הפלסטיני הפלסטינים יכירו בג’ינוסייד היהודי. אך בגדול משחק ההכרות הזה הוא מטופש לחלוטין, תכירו בנו כמדינה יהודית ותכירו בשואה שלנו ותודו שאנחנו נחמדים, טקטיקה מצוינת לבריחה מהדיון בעיקר. אין לי מושג מה אבו מאזן כתב בספר שלו, ובטוח אני שכל הרברבנים הישראלים שתוקפים אותו מעולם לא קראו את הספר, כך שהתמודדות עובדתית עם הטיעונים שלו אין כאן.
מה ז”א שישראל תכיר באחריות שלה לאסון העם הפלסטיני? העם הפלסטיני יצא למלחמה נגד היהודים בא”י, ונחל תבוסה. כתוצאה מהתבוסה פלסטינים רבים נאלצו לעזוב את בתיהם (בדיוק כפי ש-כ-ל היהודים שהתגוררו באזורים שהערבים כבשו, כמו גוש עציון, כפר דרום ומשמר הירדן, נאלצו לעזוב את בתיהם – כשההבדל הוא שבכפר עציון הצטרף לגירוש גם טבח של כל התושבים).
אני לא חושב שיש מישהו שנאיבי מספיק להאמין שלו הערבים ניצחו ב1948, אז התוצאה הייתה מסתיימת ב”נכבה”. היא הייתה מסתיימת בשואה ל600,000 היהודים שגרו כאן. למרות האכזבה, היהודים ניצחו – והם לא צריכים להתנצל על כך בפני איש. הערבים, כאמור, הם שדחו את הצעת החלטוקה, בשעה שהיהודים יצאו לרקוד ברחובות לכבודה…
הפלשתינים לא יצאו למלחמה, הציונות יצאה למלחמה נגד הפלשתינים והם בתורם התגוננו מפניה, ומה זה גוש עציון וכפר דרום לעומת יותר מ 400 כפרים שנמחקו וחלקם נטבחו. אין לי מושג מה היה קורה אם הערבים היו מנצחים, אך כל בר דעת היה זורק את תוכנית החלוקה לפח, ובכלל גם תוכנית החלוקה לא הייתה יכולה להיות פתרון עבור הציונות אך עם קצת טיהורים היה הצליחה. פיוס היסטורי אמורי לכלול מנגנון פיצויים הולם לכל פליט באש הוא ולכל פצוע בכל הוא, יהודי או ערבי.
מתי הערבים יכירו באחריות שלהם לסבל העם היהודי?
מתי הפלשתינים יפצו את משפחות אלפי ההרוגים הישראלים? עשרות אלפי הפצועים והנכים?
מתי הפלשתינים יפצו את ישראל על הנזק הכלכלי העצום שהסבו לה? רק גדר ההפרדה למשל עלתה מיליארדים. למה הפיצוי הוא תמיד חד צדדי? עד שהחברה הפלשתינית לא תתבגר ותתפתח לרמה שהיא מסוגלת לקחת אחריות על מעשיה היא לא תתקדם בשום מישור אחר. בטח שלא תקבל מדינה.
אתה רוצה רנטה מהפלשתינים?, ממתי הקורבן מפצה את האונס שלו? ועוד לפצות את הכולא אותו בין החומות, ממש אבסורד.