בעקבות הפוסט של טל על ההצגה החדשה בוושינגטון על הסכם קמפ דייויד (קרטר-סדאת-בגין ב-78′, לא הבדיחה העצובה של ברק-ערפאת ב-2000′) – את עיני צדה השורה מדבריו של המחזאי לפיה ההסכם מנע “עוד 35 שנה של שפיכות דמים”. מכיוון שההערכה האבסורדית הזאת די נפוצה גם בישראל, אני נאלץ לפרסם כאן את ההערכה שלי שהיא הפוכה לחלוטין:
ובכן, לולא נחתם ההסכם היינו מקבלים פחות או יותר את אותו מצב בינינו למצרים שנע בין שלום קר למלחמה קרה, אבל המצרים היו נשארים עם צבא רוסי מפגר במקום צבא אמריקאי משוכלל שקיבלו במתנה מהדוד סם בתמורה להסכמים ול”עריקתם” מהעולם הקומוניסטי. 11 שנים אחר כך, כשברה”מ התפרקה, היינו יכולים לחתום על הסכם הרבה יותר טוב שהיה משאיר אותנו בסיני על אוצרות הטבע והתיירות העצומים שלו ולא כולל כל התייחסות לפלשתינים (שלך תדע מה היה קורה איתם כל הזמן הזה בלי זריקת העידוד שקיבלו מההסכם).
“שפיכות הדמים” נגמרה כשהמצרים הבינו שהם לא יכולים לנצח את ישראל בשדה הקרב ושעדיף להם להמר על ארה”ב במקום על ברה”מ כמעצמה תומכת. מבחינה זו ניתן לומר שסאדאת היטיב לראות את העתיד הרבה יותר מבגין, שמצידו ביזה את חיילי צה”ל כשזרק לפח את הישגיהם המדהימים בשדה הקרב, ביצע וידוא הריגה לערך ההתיישבות והאחיזה בארץ כשעקר חבל ארץ שלם והניח את היסודות להסכם אוסלו עם ההכרה המגומגמת בפלשתינים.
https://www.youtube.com/watch?list=PLYj_GrkJgmYK4XnHMyV0dAQ7Q0WVzTbuN&v=KVLJNAe42lY#t=161
כמובן שאם כבר משחקים ב”מה היה קורה אילו” אז לא רק הסכם אוסלו אלא גם צרות רבות אחרות לא היו באות לעולם – סיני לא היה הופך לאזור מוכה טרור, לא היו מוקמים בו מחנות קציר איברים לאפריקאים, ישראל לא היתה מוצפת באפריקאים עד כדי צורך לבנות חומה, הרבה פחות אמל”ח היה מוברח לרצועה אם בכלל ודור שלם של ילדים בדרום הארץ היה גדל בלי לדעת מה זה “צבע אדום” ולשמוע אזעקות, כמובן שלא היה היום שום “משבר מחירי דיור” וכו’ וכו’.
כמו כל הסתבכות של מדיניות החוץ האמריקאית שהביאה רק להרס ואומללות במדינות שאת שמן האמריקאים בקושי מסוגלים להגות, אך הגיוני הוא שגם מהסכם קמפ דייויד יעשו מרצ’נדייזינג בדמות מחזות וסרטים. את זה, אין ספק, הם עושים הכי טוב בעולם.
נסיים בדברי הרמטכ”ל באותה עת, רפאל איתן, שדעתו לא היתה נוחה מההסכם כבר בעת חתימתו כפי שהיו יכולים להבחין כבר אז הקוראים בין השורות (מתוך “איגרת יום” של הרמטכ”ל):
“לאחר 30 שנה של מאבקים ומלחמות, בד בבד עם בנייה והתבססות, דומה שחזרנו בתנועה מעגלית לנקודת מוצא. חוזה השלום עם מצרים יתן תנופה מחודשת לחברה, למשק, לעליה וקליטתה, לחינוך ולהתיישבות. שוב ניצבות בפנינו משימות אלה. משימות שתמיד יהיו להן נקודות התחלה וקווי זינוק ולעולם לא נגיע לסיומן. זו העפלה מתמדת במעלה תלול וללא פסגות. זוהי תנועה עיקשת במעגל המעלה הממלכתי עליו פזורות נקודות ציון היסטוריות אבל אין לו סוף ולא צריך להיות לו סוף ואסור לחפש לו סוף”.
ניתוח מעניין. אכן, למרות הסכם השלום המהולל, ההסתה במצרים נוראה, והאזרח המצרי המצוי עויין את האזרח הישראלי המצוי. קצת שונה מהאוטופיה שהייתה בעת חתימת ההסכם..
אני מניח שהתכוונת לכתוב לכתוב על האופוריה שהייתה בעת חתימת ההסכם, אבל האמת היא שגם אז היה ברור שזה הסכם עם אליטה שליטה ורודנית, ולא פיוס בין עמים.
פיוס בין עמים הוא בלתי אפשרי, שכן רוב העם המצרי, כפי שהוכח בבחירות הדמוקרטיות היחידות שהתקיימו שם ב80 השנה האחרונות, תומך בעמדות של אסלאם פונדמנטליסטי, הרואה בג’האד את אחד מעיקרי האמונה שלו.
הסכם קמפ דיוויד היה הצלחה קטנה מאוד בכל הנוגע להבאת שלום, אבל היה לו ערך מוסף אדיר ולא מתוכנן: הוא יצר תלות מצרית מוחלטת בארה”ב במשך 30 שנה פלוס, שגרמה למצרים לקיים ברמה כזו או אחרת, את ההסכמים.
המדיניות ההזוייה של יורשו הרוחני של קארטר, היושב כעת בבית הלבן, הביאה להיפוך אירוני של המצב בכל הנוגע ליחסי ישראל-מצרים: התמיכה של אובמה בהפלת הרודנות הצבאית-למחצה של מבארכ, ולעלייתה “הדמוקרטים” מהאחים המוסלמים, גרמה לכך שכאשר התחוללה הפיכה צבאית נגדית במצרים, שהחזירה את הצבא לשלטון, נוצרה זהות אינטרסים בין השלטון במצרים, לבין ישראל – בעוד שהממשל האמריקני מסוייג למדי.
הסכמים באופן כללי הם חסרי ערך, אם אין מאחוריהם אינטרס ארוך טווח שיביא לשמירתם. אינטרס ארוך טווח יכול להיות כלכלי, ויכול להיות חשש מקטסטרופה (מכל סוג שהוא) שתקרה לצד שיפר אותם. ברגע שאין חשש כזה – ימיו של ההסכם מתקצרים במהירות. הסכם קמפ דיוויד שרד בגלל שלמצרים היה אינטרס מובהק לשמור עליו (סיוע אמריקני וקבלת סיני), והיה בסיס לחשש גדול שיגרם למצרים אסון צבאי וכלכלי אם הוא יופר.
הסיבה לכך שאוסלו לא הצליח אפילו לשנייה אחת – הייתה העובדה שלא היה ברור לפלסטינים מהדקה הראשונה, איזה אסון ייגרם לאש”ף, אם הם יפרו את ההסכמים…
“ניתוח” ספקולטיבי חסר שחר, המבטא השקפת-עולם ימנית ובורות (צירוף שכיח למדי בקרב הישראלים שונאי הערבים).
תמיד טוב לקרוא חוות דעת מפורטת, מנומקת ובהירה…
ההסכם מול מצרים היה באינטרס הישראלי בגלל ארה”ב, לא בגלל מצרים.
זהו המחיר שישראל שילמה בשביל קשר הדוק עם ארה”ב.
במשך שנים ישראל חיפשה מעצמה שתספק לה גב כלכלי ובטחוני, ועד היום כלל ההסכמים (למעט ההסכם עם ירדן, שיש לו גם ערך בפני עצמו) והשיחות הן “מס” עבור ארה”ב ולא עבור הצד השני בהסכמים.
ניתן להתווכח על הערך של התמיכה האמריקאית. לפחות מול האו”ם זכות הוטו של ארה”ב עזרה לנו פעמים רבות, וזה עוד לפני הנשק ו”דולר סיוע” שאנחנו מרוויחים מארה”ב. השאלה אם זה שווה את המחיר. ונגיד שאנחנו מניחים שהתמיכה האמריקאית אכן בעלת ערך – נשאלת השאלה האם אנחנו יודעים לעמוד על המקח כמו שצריך, והאם לא יכולנו להרוויח את אותה תמיכה במחיר נמוך יותר.