אני מאוד מתרגשת מן הזכייה בפרס נובל של שלוש נשים שפעילות למען השלום. ב 110 שנים בהן מחולק פרס הנובל לשלום, זכו בו 15 נשים בלבד, מתוך 101 זוכים. שלוש מן ה 15 הן כלות הפרס הטריות: נשיאת ליבריה, אלן ג’ונסון סירליף, פעילת השלום הליברית, ליימן גבאווי ופעילת השלום אנטי-ממשל מתימן, תוואכול כרמאן .
תשע מתוך 15 הזוכות בחיים והן פעילות בארגון הנקרא ‘יוזמת נשות הנובל‘ המנסה לקדם העצמת נשים ומעורבותן בתהליכי השלום בכל העולם.
לפני שנה ראיינתי במזרח ירושלים את ג’ודי ויליאמס, שזכתה ב 1997 בפרס נובל לשלום עבור פעילותה לחיסול שדות המוקשים ברחבי העולם. אחריה ראיינתי בטלפון את מייריד מגוויר, שזכתה ב 1976 בפרס נובל לשלום עבור מאמציה להביא לפתרון הסכסוך בצפון אירלנד (מגוויר היא אחת מפעילות השלום שניסו לפרוץ את הסגר על עזה באמצעות המשטים. כאשר ניסתה להגיע לישראל בספטמבר 2010, נעצרה בנתב”ג וגורשה).
שאלתי אז את ויליאס למה פרס הנובל לשלום מוענק בעיקר לגברים והתשובה שלה היתה מדהימה (לדעתי, ואני חושבת שבלינק לעיל לא מופיעות כל השאלות והתשובות ואולי גם חלק הושמטו בעריכה. אז כאן מופיע הנוסח המלא): “ועדת הפרס היא סקסיסטית ואני אמרתי להם את זה בכל הזדמנות. מי שמחליט על היציאה למלחמה הם הגברים. מי שפועל אחרי המלחמה לאחות את הפצעים, להשיב את החברה למצב מתפקד, הן הנשים. מי שמחזיק את החברה, אחרי שמשיגים שלום הן הנשים. אבל מי מקבל את ההכרה על עשיית שלום? למי חברי ועדת הפרס הזו נותנת את ההכרה? כמעט רק לגברים.”
מה צריך לעשות כדי לשנות את זה?
“אני מאמינה שזה כן הולך ומשתנה לאט. אנשים מתחילים להבין את החלק הגדול של הנשים בהבאת שלום. הנשים נמצאות בחזיתות תנועות ירוקות, הן יוזמות ומביאות שינוייים בתקופות של בחירות. וזה מתחיל להיות מובן מאליו שבתנועות חברתיות, תפקידן של הנשים ועובדת היותן בחזית, זה עניין קריטי.”
ברמת מקבלי ההחלטות, איך משנים זאת? ובמיוחד בישראל שבה כולם אנשי צבא, והנשים אינן חלק מן המערכת הצבאית?
“החלטה 1325 של מועצת הבטחון של האו“ם, שקוראת לשלב נשים בכל דרג של דיונים על פתרון סכסוכים, היא כלי מאוד מועיל להבנה של תהליך השלום, של שילוב נשים בתהליך ובמציאת פתרונות. יהיה צורך בחינוך רב בדורות הבאים.”
“בכל שיחות שלום, תמיד עולה הטענה שאנשי הצבא הם אלה שצריכים לשבת בשולחן הדיונים, כי הסכם השלום בעצם אמור לעסוק בהיבטיים צבאיים של סיום הלחימה באזור. זה היה כך באל סלדבור, שם הייתי מעורבת. החזרת לוחמים הביתה, החזרת נשקים. בערך שני שליש מתוך הסכם השלום עסק בהיבטים מילטנטיים. אבל שאר הנושאים של הסכם השלום היו נושאים חברתיים. ובנושאים החברתיים, לא היתה הגדרה של מטרות, לא נכללו בנוסח ההסכם אמצעי מדידה או כלים ליישום. החלקים הללו של הסכם השלום היו מעורפלים. והאנשים ידעו שאף אחת מן ההחלטות שנוגעות לקהילות, לחברה, יממושו. אבל אלה הם האנשים מתוך הקהילות שצריכים לבנות את החברה מחדש אחרי קונפליקט זה ולכן צריך לתת לאנשים, לעם, לא רק לאנשי הצבא, קול ממשי בתוך תהליך של משא ומתן. שיהיו חלק משולחן הדיונים ואז התוצאות יהיו שונות. זה לא אומר שניתן לוותר בתוך הסכמי השלום על פרקים שנוגעים לצבא, אבל הנושא הצבאי הוא לא מכריע לבדו.”
אבל היתה לנו את שרת החוץ (אז) ציפי ליבני, אשר במשך למעלה משנה ערכה מו“מ מול הרשות הפלסטינית. הנה אישה בראש ההרכב ובכל זאת, ללא הישגים?
“כי ציפי ליבני קיבלה על עצמה את הלך הרוח הגברי של המדינה. היא משחקת בכללים הפוליטיים של הגברים. כשאנשים אומרים ‘לנו יש את הילרי קלינטון ודבר לא משתנה‘, אני עונה להם שהיא משחקת לפי כללי המשחק שעוצבו ומובלים ב 99% מן המקרים על ידי הגברים. אי אפשר לקחת אישה אחת – כמו ציפי ליבני – ולהגיד הנה היתה לנו אישה חזקה ושום דבר לא השתנה. עשו בארה“ב מספר מחקרים בתחום העסקי דווקא והמחקרים הראו שלפחות 30% ממקבלי ההחלטות בארגון צריכים להיות נשים, כדי שיראו שינוי כלשהו בהתנהלות. אם יש רק אישה אחת, הקול שלה מוכפף לקולות הגבריים. אבל אם מגיעים לכמות מסוימת של נשים במוקדי קבלת החלטות, אז מתחיל להיות כוח מצטבר שדוחף לכיוון נקודת הסתכלות אחרת על דברים.”
עד כאן ויליאמס.
מכאן מעט על סירליף, כלת פרס הנובל החדשה:
“אני יודעת שהוא אהב אותי, למרות הקנאה” היא אמרה על בעלה כאשר היתה אישה צעירה ונסעה אחריו למדיסון, ויסקונסין ארה”ב, ללימודי התואר השני שלו בחקלאות. סירליף, אז בת 23, החליטה לנסות לצאת ללמוד גם כן וכדי לממן את הלימודים מצאה עבודת ערב בחנות לצרכי בית מקומית, דבר שהרגיז את בעלה ג‘יימס סירליף.
ערב אחד, כך סיפרה סירליף בראיון שנתנה לפני כמה שנים לניו יורק טיימס, ג‘יימס הגיע שיכור לחנות, חטף מטאטא מידיה של סירליף וצרח עליה שמקומה הוא בבית. בחודשים שלאחר מכן הוא הפך לאלים יותר ויותר כלפי אשתו. כשחזרו הזוג לליבריה, המצב התדרדר וסירליף, כבר אם לארבעה בנים ופקידה המתקדמת בסולם הדרגות במשרד האוצר, סבלה ממנו מכות קשות.
פעם אחת הגיע ג‘יימס למשרד האוצר וסטר על פניה בשל כך שהיא עובדת עד מאוחר. סירליף, שהאמינה גם לאחר מכן שבעלה אהב אותה, החליטה להתגרש ממנו אחרי שאיים עליה באקדח בנוכחות אחד מבניה. בנה נחלץ להגנתה והתיז לכיוון עיניו של האב ספריי נגד יתושים.
הביוגרפיה האישית של סירליף, כמו של כל מי שזוכה בפרס נובל לשלום, היא מאוד מרשימה. היא בת 73, כלכלנית, רואת חשבון ובעלת תואר שני במנהל ציבורי מאוניברסיטת הרוואד, גרושה, אם לארבעה, סבתא לשמונה. אחד מנכדיה שימש בעבר כיועץ הפוליטי שלה בקמפיין לנשיאות (לא ברור אם גם בקמפיין הנוכחי).
סירליף לא נתנה מעולם לקשיים האישיים להפריע לה בדרכה לצמרת.
שלא כמו הוריה שנולדו לתוך עוני וגדלו כילדים–עבדים, סירליף כבר נולדה לאב עורך דין ואיש משכיל, אדם שחילץ עצמו מן המצוקה. את לימודיה המשיכה סירליף עד לקבלת תואר שני מאוניברסיטת הרווארד בתחום מנהל ציבורי וכשחזרה לליבריה השתלבה במשרד האוצר, עד למינויה כשרת האוצר ב 1979. עם המהפכה הצבאית של 1980, 13 שרים הוצאו להורג וסירליף שרדה, בין השאר, כי הדיקטטור סמואל דו, נזקק לידע הכלכלי שלה. לקח לסירליף כמה שנים והיא החלה למחות בגלוי נגד המשטר המושחת, ואז ברחה לגלות.
כעבור כמה שנים חזרה לליבריה כשהיא מנסה להתמודד נגדו בבחירות. סירליף נעצרה אז ונשלחה למאסר, ושוחררה אך ורק בזכות לחץ כבד שהפעיל הנשיא רונלד רייגן. שוב בגלות ב 1989, סירליף גייסה סכומי כסף עבור צ‘רלס טיילור, דיקטטור ומהפכן, שבו תמכה בתחילת הדרך (טיילור הועמד לדין פלילי בבית הדין הלאומי בהאג בעוון פשעים נגד האנושות).
סירליף הצליחה לחזור לליבריה בשנות ה 90, תוך קבלת הגנה של כוחות האו“ם, ניסתה להתמודד בבחירות דמוקרטיות נגד טיילור והפסידה ורק ב 2005, אחרי שנים ארוכות של מעורבות פוליטית, פעילות עניפה דרך מוסדות האו“ם למען מטרות באפריקה, וקשרים עם מנהיגי עולם, עלתה סירליף לשלטון כשהיא מבטיחה לליבריה לחסל את השחיתות ולנסות להפחית את האבטלה במדינה, אשר באזורים מסוימים עומדת על מעל ל 80%.
היא נערצת על ידי מנהיגים מערביים רבים. היא האישה היחידה אי פעם באפריקה שהגיעה למנהיגות מדינה. קור רוחה ונחישותה, כמו גם החלטתה הנחרצת להיאבק בשחיתות, אפשרו לארגונים בינלאומיים רבים להתחיל להזרים הון משמעותי לתוך המדינה אכולת הקרבות.
את השחיתות היא מתקשה לחסל. “אי אפשר לפטר את כל הפקידים הסוררים בבת אחת” היא אמרה בראיון לרדיו בליבריה בבחירות הקודמות והוסיפה “אני פונה אליכם לעם. אני לא קוסמת. אני לא יכולה להניף בשביט קסמים ולסדר את הכל מיד.”
ההודעה על זכייתה בפרס נובל הגיעה כשהיא בעיצומו של מסע בחירות לנשיאות ליבריה פעם נוספת, אך ועדת הפרס הודיעה כי הפוליטיקה הפנימית במדינה לא היתה לנגד עיניהם בקבלת ההחלטה.
מי שפועל אחרי המלחמה לשסות את הפצעים
אנא תקני. אחת השורות הראשונות.
ת’נקס
וואו, את עדינה עם הגברת סרליף…
את הסיפור של הישארותה בתפקיד במשך שנים אצל סמואל דו (ששחט את רוב בכירי המשטר הקודם), את מציינת כמעט כלאחר יד. את מציינת שתמכה ביריבו של דו, צ’ארלס טיילור, אבל שוב – מתמקדת בעיקר ביריבותה איתו.
ובכן, עם כל הכבוד להיותה אישה שגדלה בעולם שוביניסטי, מיזוגני ופטריארכלי (וסליחה אם שכחתי עוד מילות-PC שמבהירים עד כמה אנו נחושים במלחמתנו כנגד משהו שכבר נעלם מזמן בפועל, וכרגע משמש אך ורק כדי לקדם כמה פוליטיקאיות ערמומיות…) – צריך להבין משהו לגבי סרליף: היא גדלה במעמד העליון במולדתה, ועם כל הכבוד לאפלייה נגד נשים – באפריקה, ישראל, ארה”ב, וטונגה גם – עדיף להיות אישה ממשפחה עשירה ומקושרת, מלהיות גבר שאינו בא ממוצא כזה. כשסמואל דו ביצע את
ההפיכה האלימה שלו, הוא פעל בשם ה90% שאינם מצאצאי העבדים המשוחררים (אלה שהקימו את המדינה לפני כמאתיים שנה). היא דווקא שייכת לעשרה אחוז המיוחסים…
הצלחתה של סרליף לא מלמדת פסיק לגבי מעמד הנשים שליבריה, בדיוק כשם שמעמד הנשים בהודו לא השתנה בגלל אינדריה, מעמד הנשים בסרי לנקה לא השתנה בגלל בנדרנייקה, מעמד נשות פקיסטאן לא שופר אחרי בחירת בנאזיר, ומעמד נשות אינדונזיה לא שונה, אחרי בחירת סוקארנו-פוטרי. גם במיאנמר עומדת אישה בראש האופוזיציה – ובדיוק כמו בכל המדינות שציינתי (כולל ליבריה), כל הנשים מאופיינות בכך שהן בנות לאבות עשירים, חזקים ומקושרים. אין כאן שום דבר מדהים ב”הצלחתן”. לולא הגיעו רחוק, ניתן היה להתפלא. העובדה שהן נשים חשובה הרבה פחות מהעובדה שהן בנות למשפחות עשירות ומקושרות.
ולגבי פרס הנובל: פרס הנובל לשלום היה, עודנו ויהיה, סוג של בדיחה תפלה. כמות מקבלי הפרס שתרומתם לשלום העולם הייתה שלילית במובהק, גדולה משמעותית מכמות האנשים שאשכרה קידמו את שלום העולם (וזה עוד לפני שאני נזכר שעראפת קיבל את הפרס הזה…).
האירית תומכת-הפלסטינים (פעילת-שלום? עדיין ממשיכים עם הכינוי הזה?) שראיינת בשעתו היא דוגמא קלאסית למישהי שתרומתה לשלום בצפון אירלנד אינה שלילית אמנם (בצבא היא הייתה מוגדרת כלמל”מית – לא מועילה ולא מזיקה), אבל היא ודאי שלא קירבה את השלום שם. באזור שלנו הפעילות שלה היא נזק נטו. העובדה שהיא ראתה דווקא בנו משטר אפרטהייד, בזמן שהיא פועלת לחיזוקו של משטר שמדכא נשים באופן פעיל (ממליץ ללמוד על החקיקה בעזה מאז 2007 בנוגע לנשים – חומר עצוב, אבל ראוי שיילמד, בעיקר בקרב אלה שטוענים שזכויות נשים הוא אישיו משמעותי לגביהם…), מלמדת בדיוק על “השלום” שהיא רוצה לקדם…
פרס נובל לשלום מעולם לא ביטא קידום של שלום, וחלוקתו לנשים או לגברים (כמו גם ההחלטה שלא לחלקו לכאלה ואחרים), היא החלטה פוליטית של כמה פוליטיקאים בנורווגיה. אני בספק אם מדובר בשוביניסטים, שמחפשים לעשוק נשים בכוונה, ויותר סבור שפשוט עדיין יש גברים שעוסקים בתחומים שעליהם מחלקת הוועדה את הפרסים: בעיקר הנהגה מדינית, וניהול עמותות הגונות יותר ופחות שעוסקות (לפחות בתיאוריה) במטרות שמצטלמות יפה…
אני מאחל לנשים בליבריה, הודו, פקיסטאן וכד’ שיהנו משיוויון אמיתי – גם אם אבא שלהן אינו מהאצולה
השלטת. אני מאחל לאירית ה חביבה הרבה בריאות, ומציע קצת פחות להתרגש מכל מיני מעשים של
עסקנצ’יקים שאיזו וועדה נתנה להם פרס.
באשר לכלת הפרס התימניה: לא יודע מהם הסטנדרטים הפמיניסטיים שלך באשר ללבוש נשים – אבל
בכל הנוגע לתוכל כרמאן אל-מח’לאפי – הרי שהיא לא בדיוק מתלבשת באופן שמבטא את היותה נושאת הדגל של שחרור הנשים. אדרבא, היא לובשת בדיוק את אותם בגדים שפרלמנטים באירופה הדגישו את היותם סממן מובהק לדיכוי נשים.
וואו, זו הייתה תגובה ארוכה – אבל באמת שהיו הרבה נושאים שנראו ראויים לתגובה…
חתימה טובה.
וואו. בתור אחד שלא יודע, אתה בטוח יודע המון (בלי ציניות). אני פשוט מגיבה פה לפי מה שעולה לי בראש.
לגופו – אתה טועה לגבי מייריד מגוויר. מדובר באישה פציפיסטית, לא בת אצולה ולא ילדה של כסף. וגם לא אחת שתכננה להיות פעילת שלום. כמו בהרבה מן המקרים הללו, לאנשים שמעורבים בעשייה ציבורית קורה משהו בחיים הפרטיים, בלי שביקשו אותו וגורר אותם לתוך עשייה.
אחותה של מגוויר הלכה על המדרכה ברחוב בבלפסט עם ילדיה, אחד בעגלה, אחד מחזיק לה את היד, אחרת על האופניים, כאשר חשוד/טרוריסט נהג ברכב תוך שהוא נמלט מן המשטרה הבריטית. השוטרים ירו בו, הוא איבד שליטה והרכב עלה על המדרכה ומחץ למוות את הילדים. כעבור כמה שנים האחות התאבדה. את המאורע המחריד ראתה אישה אחרת, בטי ויליאמס (אין קשר לג’ודי ויליאמס) ובאותו היום ויליאמס הפרוטסטנית החליטה שהיא לא שותקת והתחילה לעבור מדלת לדלת בשכונה הקתולית, מצאה את מגוויר, הקתולית וביחד הן עברו בין הבתים וקראו לנשים לצאת למחות על הרג קורבנות חפים מפשע. הן פשוט אמרו שלא מעניין אותן מי אשם ומי התחיל והן רק רוצות שזה יפסק.
מדבריך אני מבינה שאתה חושב שהשלום הושג רק בישיבות מלאות הגברים בשולחן הדיונים אבל לא תשכנע אותי שלפעילות הללו לא היתה השפעה.
באשר לג’ודי ויליאמס – בתו של אדם פשוט, לא אצולה ולא נעליים – היא אחראית לקמפיין חיסול שדות המוקשים בעולם. תרומה לשלום או לא?
ליימן גבאווי, עד כמה שידוע לי, לא בתו של אף אחד.
התרומה שלה לאיחוד בין מוסלמים לנוצרים, מזכירה מעט את המעשה של ויליאמס ומגוויר (ואגב, אני יודעת בוודאות ששתי האחרונות היו איתה בקשר בשנים האחרונות ובעצמן שאבו ממנה השראה)
לגבי הביגוד של תוואכול כרמאן – זה אחד מן הויכוחים בעולמן של הפמינסטיות. אני חושבת שאין לאף אחד זכות להתערב במה בוחרת אישה ללבוש. אלא אם מדובר בכפייה או באווירה של כפייה.
הלאה – סירליף – היא אישה מוכה לשעבר ובתו של איש פשוט, דור ראשון ליציאה ממצוקה ובטח לא מקושר או אליטות. אז מה, בגלל שאבא שלה לא מכר אותה להיות שפחה, כמו מרבית בנות דורה, אז היא כבר לא מספיק אותנטית בעיניך? טיעון מגוחך
אם היא מצליחה או לא מצליחה לעזור לבנות עמה לצאת מן המצוקה – זה דבר שלא יכול לקרות ברגע. גם היבחרו של אובמה לא מחק את כל המחשבות הגזעניות לכל מי שחי בארה”ב. אבל לסימבולים יש המון המון משמעות. במקרה של סירליף, המשמעות היא כלפי כלל יבשת אפריקה. ליבריה עדיין מלאה בבעיות, אבל אין מה להשוות את המצב שם כיום למה שהיה שם קודם לכן. והקרדיט על כך הולך לסירליף.
טוף, סעיף-סעיף…:)
1. לא טענתי שהגברת האירית היא ממעמד בכיר (היא לא – במערב גם נשים ממשפחות לא מיוחסות יכולות להגיע למעמד בכיר). אני סתם טוען שהיא פציפיסטית בערך כמו שאני ליברי (בדקתי, ואני לא…). אין דרך להיות פעיל אנטי-ישראלי ועדיין להיות פציפיסט (אלא אם כן אתה בור מוחלט, ומצליח לבקר בעזה ולהתרשם שהגעת למקום שרק הכיבוש המשחית מונע ממנו מלהפוך לסינגפור, ולא נניח שלטון אסלאמי של ארגון טרור חמוש עד לשיניים, שחרת על דגלו השמדתה של שכנתו).
אגב, תרומתן של השתיים לשלום בצפון אירלנד דומה לתרומתו של אייבי נתן לשלום במזה”ת: הם צעקו הרבה את המילה “שלום”.
הסכם באירלנד הגיע אחרי מספר שנים של סטטוס קוו נטול הרוגים (ההסכם הלא חתום בין הממשל הבריטי הוזרוע הצבאית של ה-IRA בדבר מסירת אזהרה מוצפנת על הטמנת פצצה, באופן שיאפשר פינוי האנשים מבלי לפרק בפועל את המטען – כך שמטרות שני הצדדים יושגו: יהיה אמנם פיצוץ שיעשה כותרת, אבל בלי נפגעים).
להסכם לא כתוב הזה, כמה מוזר, הגיעו דווקא “גברים מיליטנטיים” (ולא, אני לא חושב שלמגדר יש משמעות – את זו ששמה על כך דגש, משום-מה). אחרי שנים של רגיעה מסוג זה – ניתן היה לפתוח במו”מ, שהביא להסדר הנוכחי, שכאמור, לא ממש יכול לבשר לנו כלום, שכן, מה לעשות שהאסלאם קצת פחות סובלני מהנצרות של ימינו לגבי תפיסתו את מה שהוא רואה כאדמת הקדש…
2. לא קבעתי ואני לא לחלוטין לא קובע, ש”שולחנות של גברים” יביאו שלום. שולחנות לא מביאים לשלום, ולא משנה מי יושב סביבם, גברים או נשים. שלום זה מצב שנוצר בהדרגה על פני דור, ולמרבה הצער, בדר”כ מגיע ממש לא בעקבות מו”מ, אלא דווקא אחרי מלחמות קשות. מערב אירופה של ימינו היא שלווה להפליא, בגלל מלחמת העולם השנייה, ולא בגלל אינספור שולחנות מו”מ, שישבו סביבם כל מיני פוליטיקאים. צר לי, אבל אני לא חושב שנשים סביב שולחן מו”מ יביאו לתוצאות שונות משל גברים סביב אותו שולחן. מה לעשות, אנחנו לא עד כדי כך שונים…
3. אני לא מכיר את מוצאה של הלוחמת בשדות המוקשים, וכאמור, במערב נשים יכולות להתקדם להנהגה גם בלי אבא עשיר ומיוחס. לגבי הפעילה הליברית, היא אכן סוג של חריג.
סרליף באה ממשפחה מקושרת, לא יעזור. אביה נולד למשפחה ענייה – אבל גדל במשפחה עשירה ומקושרת מאוד (היו ממקורבי הנשיא-דאז). הדבר נכון גם לגבי אמה של סרליף, שנולדה למשפחה ענייה – אך גדלה אצל משפחה מקושרת ועשירה. אין מה לעשות – נשיאה של מדינת עולם שלישי, לא תגיע מלמטה (ב99% מהמקרים, אגב, זה נכון גם לגבי נשיא זכר…).
אני חלש בלתת קרדיטים לגורמי ממשל (בעיקר בתחום הפיננסי) במדינות שהתל”ג לנפש שם הוא מתחת ל-400$ לשנה. ליבריה היא מדינה אומללה מאין כמותה, והגברת סרליף באה מלב-ליבו של הממסד שיצר ושלט במדינה האומללה הזו במאתיים השנים של קיומה. היא לא חלק מהפתרון, והעובדה שקודמיה היו בלי ספק גרועים ממנה – לא מורידה מאומה מהיותה חלק מהבעייה שם.
4. באשר לויכוח הער לגבי הלבוש האסלאמי המסורתי שקיים בתנועה הפמיניסטית: אין בו באמת תוחלת, כיוון שמרגע שישנה טענה שנשים יכולות לבחור שלא ללבוש את החג’אב/בורקה/כל כובע-נינג’ה אחר, הרי שישנה בעייה של היכרות עם הדת הנאורה והסובלנית הזו. אין שום פרשנות הלכתית שתאפשר לכלת הנובל הנועזת מתימן (שגם היא, אגב, לא בדיוק משולי החברה), שהיא נשואה ואם לשלושה, ללכת גלויית ראש ברחובות צנעא. לו הייתה שאלה של בחירה (ואין שאלה כזו – לא לאישה נשואה, ולא בצנעא), הרי שניתן היה להסתכל (מאוד-מאוד בזהירות) על אישה זו כמודל לפמיניזם ערבי. במציאות, הפמיניזם הערבי בארצות ערב הוא בעיקר פנטזיה של נשים מערביות שמנסות להסתכל על שאר העולם מתוך עולם מושגים שמוכר להן, ושאין לו בדל של קשר למציאות במזה”ת, אפריקה, דרום-אסיה וכד’.
אם רוצים לדעת היכן מעמדן של הנשים במזה”ת-הלא-ישראלי היה הטוב ביותר, צריכים ללכת שוב אל המחוזות המצערים של הלא-פוליטיקלי-קורקט, ולגלות באכזבה מרה, שהפמיניסט הגדול ביורת בעולם הערבי, היה הרודן המודח של טוניסיה. אבל הוא הודח וכעת מעמדן של הנשים נמצא בצניחה חופשית (אבל את זה לא תקראי בכלי התקשורת המהללים את “האביב הערבי”…).
תאוריה מענייינת בואי ונבחון אותה במציאות (הידע האנושי נבנה ע”י שאלות המובילות לתיאוריה הנבחנת או מופרכת בניסוי או תצפית ((ערכת הל”ה כיתה ז’)).
מי שמחליט על מלחמה הם גברים כמו:
גולדה מאיר ( מלחמת יום הכיפורים)
מרגרט תאצר (מלחמת פולקלאנד)
אנדירה גנדי (כיבוש מקדש הזהב הסיקי)
וזה בלי לדבר על המלכה אליזבט הראשונה (מלחמה מול ספרד ורצח בת דודתה מלכת הסקוטים), המלכה אן (מלחמות נאפוליון), קטרינה הגדולה (רצף של מלחמות מול תורכיה), זאן דרק ועוד….
מי שמאחה את הפצעים הם נשים:
כמו נלסון מנדאלה
כמו מרשל (שעל שמו תוכנית מרשל שהניחה את היסודות ל 50 שנות שלווה שנמשכת באירופה)
כמו בגין וסאדאת (ניסיון נועז לשלום יהודי ערבי)
כמו נורמן בולרוג (המהפכה הירוקה שהביאה מצב שמעולם שעמד על סף רעב באירופה, הודו וסין מדינות אלו מייצאות מזון)
אולי די עם סיסמייות ?
אנשים מנווטים ע”י המאורעות ויוצרים את המאורעות בלי קשר למינם אלא עפ”י אישיותם,מזלם וסביבתם, חשבתי שכבר נגמלנו מסיסמיות כמו מוחם של בנות אינו מותאם ללימודי מתמטיקה ומחשבים ומתאים יותר ללימודי תפירה ורקמה.