הדרך המחברת בין הכנסת בירושלים למוקטעה ברמאללה התבררה כקצרה ביותר. הרבה יותר קצרה מכפי שנדמה למי שנובר בנבכי המו“מ המדיני. את המפגש עם אבו מאזן, אליו הוזמנו צעירים מאוניברסיטאות (לא אריאל, כצפוי), מלווים בפמליה תקשורתית (לא הבאת תקשורת, לא עשית), ארגן הפעם יו“ר השדולה העוסקת בפתרון הסכסוך, ח“כ חיליק בר מ‘העבודה‘.
האוטובוסים עשו את דרכם היישר אל מחסום חיזמה, מפלסים דרך בתוך הדו–קיום. שכונות ערביות לצד שכונות יהודיות, זה לצד זה מחנה הפליטים שועפאט, בית חנינא ונוסייבה, לצד שכונת פסגת זאב בואכה נווה יעקב. לוחיות רישוי צהובות לצד לוחיות בצבעים שונים של הרשות הפלסטינית. זה לצד זה יהודים וערבים על פיסת אדמה לא רחבה, האמורה, באם ייחתם ביום מן הימים הסכם, להוות את ליבה של המדינה הפלסטינית.
עיקולי דרך צרים, הרבה מאוד עצי זית, שטחי ענק שוממים, ישובים ישראלים מבודדים לצד כפרים ערביים. ורגע לפני שנכנסים פנימה אל רמאללה, אנו ניצבים מול שלט אדום, המתרה והמזהיר: “השטח שלפניך הינו שטח פלסטינאי A, אין כניסה לישראלים“.
כלי הרכב עמוסים בישראלים, אך חזקה על המארחים שידאגו לשלומם של הנוסעים.
דומה שאי–אפשר להיכנס בשערי העיר הזו מבלי שתמונת חיילי המילואים, סמל ואדים נורזיץ‘ וסמ“ר יוסי אברהמי, תמונה מדממת, כואבת וזועקת, תצוף מול העיניים. שני החיילים שנקלעו ללינץ‘ ונטבחו באכזריות בידי ההמון הזועם. מכל חלון ותריס בבתים הגבוהים הנשקפים אלינו מבעד לחלונות האוטובוסים, נשקפת סכנה.
אבל לא היום. לא כשרכבי החיילים הפלסטינים מקיפים אותנו מכל עבר.
***
רמאללה אינה מזכירה במאומה את הכפרים הערבים הקלאסיים. היא דומה יותר לעיר מערבית מאשר לעיר ערבית, וקל למצוא דמיון בינה לבין בירת ישראל, ירושלים. הבנייה בסגנון עכשווי מודרני, עם נגיעות קלות בלבד של הסגנון הערבי הקלאסי. בניינים גבוהים, בתי משרדים מפוארים, בתי מלון ואפילו חנויות מותגים עם שילוט באנגלית.
למרות זאת, קשה להתעלם מהפינות היותר מוזנחות: שטחי בר מלאי עשב הצומח פרא בין בניינים רבי–קומות; רוכלים מסמורטטים המכריזים על מרכולתם, לצד בתי עסק חדשניים; נשים בביגוד אירופאי, לצד עטויות רעלה ולבושות מסורתית; ישן לצד חדש.
תמונת ענק של אבו מאזן, זו המתנוססת על אחד מקירות המוקטעה, משכה את עיני במבט ראשון. כך בדיוק זכורה לי ירדן. בתים ותמונות השליט. בהמשך, כשניכנס פנימה, אל האולם הגדול בו ינאם הראיס, ניתקל שוב בתמונת ענק שלו, לצד תמונת יאסר עראפת.
במהלך האינתיפאדה השניה צר צה“ל על המתחם, ובמבצע חומת מגן גם הרסו אותו כמעט עד היסוד. המקום שופץ מחדש, אך בהחלט לא הושקע בו כדי לשוות לו מראה של פאר והדר. מתחם המוקטעה אינו מזכיר ולו במעט את ארמונות הפאר של שליטי מדינות ערב. המקום דומה יותר למבנה משרדי.
עמדת הבידוק מעוררת גיחוך, בהשוואה לבידוק בכנסת שלא לדבר על הבידוק בלשכת ראש הממשלה. אחרי הכול, שיירת הענק בה הגענו (כמה מאות) עומדת לפגוש את יו“ר הרשות, מי שהשמירה עליו אמורה להיות קפדנית, אם לא הדוקה לגמרי. אבל כאן תכולת התיקים כמעט אינה זוכה להצצה.
אבל אלו הם רק הפרטים הטכניים.
בפנים, אל מול הקהל, נשמעות מילותיו של אבו–מאזן כמילות קסם. ממש כמו בחלום. מילים כה יפות שאתה תוהה לרגע איך זה שהשלום לא בא עלינו לטובה.
***
“השלום האמיתי הוא אינטרס ישראלי כמו אינטרס פלסטיני“, מודד הראיס את מילותיו, כאילו כל מבוקשו אינו אלא לדאוג לנו, לילדינו, לעתידנו. “אנחנו מתחילים כל פגישה במילה שלום, זו מילה של אהבה, גם לכם יש אותה תרבות ואותן מילים, ואין פתרון באזור הזה חוץ מהשלום“.
מחיאות כפיים מלוות את סיום דבריו. אין ספק: הקהל פה, סטודנטים צעירים, הוא קהל הבית שלו. כמה חלומי: “כשיבוא השלום, לא יהיו יותר מלחמות, לא תהיה יותר איבה, נפתח דף חדש לחיים חדשים“, אומר מנהיג הפלסטינים. ולוותיקים שבינינו המילים נשמעות כה מוכרות. זה בדיוק מה שהובטח לעם ישראל באוסלו, אבל השלום משום–מה בושש מלהגיע. מנהיג השלום יצחק רבין נרצח מאז, והשלום עליו חלם רק הולך ומתרחק.
את החלום הזה מתאר אבו–מאזן בדמות חזרה לקווי 67, כשמזרח ירושלים מהווה את בירת המדינה הפלסטינית. ומי שירצה להתפלל בכותל המערבי? הוא יוזמן להגיע בכבוד.
מי הפיץ את האגדה שהוא זה שדחה את הצעות ראש הממשלה אהוד אולמרט? לא כך היה. “אפילו אולמרט אומר שלא דחינו“. כמעט אמרו כן, אבל אז ‘במקרה‘ נפלה ממשלת אולמרט. וממשלת נתניהו, במקום שתפתח את המו“מ מהנקודה בה סיים קודמו בתפקיד, החליט להתחיל מנקודת האפס.
הם כל–כך מבינים את הצורך שלנו בביטחון, הם אפילו מוכנים שכוחות נאט“ו יערבו לביטחוננו. ולא, הוא ממש אינו מתכוון להציף את ישראל ב-5 מיליון פליטים פלסטינים. הוא רק מבקש להניח את הסוגיה על השולחן ולהגיע לכדי פתרון. “יש פה בעיה שאנחנו צריכים לפתור“, הוא מסביר.
הם מוותרים עוד ועוד, “אבל אז מבקשים מאיתנו עוד ויתורים“. הוא רק מקווה “שלא תדחקו אותנו לנקודת ייאוש. את הדור הצעיר. כי אם הוא יתייאש, אף אחד לא יודע מה הוא מסוגל לעשות“. כמה מאיימת נשמעת האמירה הזו.
את ג‘ון קרי הם ממש “מעריצים על מאמציו“. גם את מאמצי ברק אובמה. “עלינו לעזור להם“, מסביר אבו–מאזן. בדיוק לשם כך עצר את החלטת האו“ם בעניינם. המילים כל–כך יפות, שבא להתרגש. “תרבות השלום אצלנו מבוססת על אהבה, אנחנו לא רוצים לחזור אחורה למלחמות ולאלימות“, הוא מבטיח.
***
אפרופו אותה אהבה, אני מתקשה שלא להיזכר בביקור בבית ספר התיכון ‘כ“ב ילדי מעלות‘ בצפת, שנה לאחר מלחמת לבנון השניה. הגעתי למקום מלווה בפצוע הראשון של אותה מלחמה, מיכאל פוקס, ובמצילו ומי שהעניק לו את הטיפול הראשוני להצלת חייו, איציק. שם, בחדר הספריה, התברר כי איציק עצמו הוא אחד מניצולי הטבח במעלות בשנת 1974. אחות אמו, ואחיינית אביו, נרצחו. הוא עצמו החליט שלא להצטרף אל הטיול של תלמידי בתי הספר מצפת – וניצל.
את הטבח הנורא תכנן מחמוד עבאס, הוא אבו–מאזן, ששיגר את חוליית המחבלים לבצע את הפיגוע הרצחני.
בעוד אני מהרהרת, ח“כ חיליק בר מזכיר לאבו–מאזן, בידידות מופלאה, כי שניהם נולדו בעיר צפת. כמה הירואי שבר, יליד העיר שצרבה בבשרה את כאב אותו אסון, עומד בראש החץ לקידום מאמצי השלום. מן הסתם מתוך אמונה כי השלום הזה ימנע פיגועים מהסוג הזה. ובכל זאת, לראות אותו יושב לצידו של יוזם אותו פיגוע מצמרר, לא עושה טוב. האם הוא באמת מאמין כי אבו–מאזן נטש לחלוטין כל מחשבה על אלימות או רצח? וכי ברגע שישראל תשיב את פניו ריקם לא ישוב אל דרך החרב? – מן הסתם מאמין בכך בר, כמו גם רבים ממפלגות השמאל הישראליות.
ח“כ בר נולד בשנת 1975, שנה לאחר הטבח. אבל כמו כל ילד צפתי ספג את זיכרונות אותו פיגוע נורא. מה שלא הצליח למנוע ממנו להאמין שיום יבוא והשלום המיוחל יגיע.
אבל לרבים מעם ישראל קצת יותר קשה להשתכנע.
***
למען האמת, יש מצב שיום יבוא ומי שיתבקשו להכריע בין שמאל לימין הן המפלגות החרדיות. הן שהכריעו באוסלו, יש אומרים גם את ההתנתקות, ויש מצב שהן תכרענה גם באשר ליוזמת השלום הבאה.
ובאשר להן, הסיכויים לתמיכה בהסכם שלום, כזה או אחר, רק הולכים וגוברים מיום ליום. הכעס האצור בקרב הפוליטיקאים החרדיים על הימין, שבגד בהם בחוק הגיוס, מחפש מוצא. יתכן שזה יקרה בתמיכתן בפינוי התנחלויות, יהיה הצעד כואב כאשר יהיה. “אם יפנו לנו את הילדים מבתי המדרש, אנחנו נפנה אותם מבתיהם“, לוחשים לא מעט פוליטיקאים חרדים, ומצפים ליום בו יתהפך הגלגל.
אסור לשכוח שבמפלגות החרדיות יש יותר מיסוד שמאלי. מפלגת ‘דגל התורה‘, פלג ביהדות התורה, הייתה מזוהה מאז הקמתה כמפלגה עם נטייה שמאלית. כך גם ש“ס בראשות אריה דרעי. אם ביום מן הימים תתפצל ש“ס לשניים, יש מצב שהפלג שבראשות ח“כ אלי ישי ייטה ימינה, ועדיין לא ברור מה יהיה גודלו, אם בכלל. הגר“ע יוסף זצ“ל תמך מאז ומתמיד בשלום, אלא שבשנים האחרונות נראה היה שאין פרטנר בצד השני.
שאלת הפרטנר היא, בעצם, שאלת יסוד. אם אין פרטנר, אם לא יהיה ביטחון, לא יתירו רבנים לתמוך בנוסחת שלום כזו או אחרת. אם התהליך המדיני יגובה על–ידי אישי צבא ואנשי ביטחון, יש סיכוי גבוה שהח“כים החרדיים, לפחות בחלקם הגדול, יצביעו בעד ההסכם. זה אמור להדאיג את הבית היהודי, אלא ששם עסוקים בחיבוק ה‘אח‘ לבית ‘יש עתיד‘ ולא מספיק חושבים על יום המחר.
“אומרים שהפלסטינים לא מפספסים שום הזדמנות לפספס הזדמנות“, תינה אבו–מאזן בפנינו. “אז הנה, ההזדמנות שלכם“, סיכם.
האם יום יבוא וההזדמנות הזו תהפוך למציאות בשטח?
“אבל כאן תכולת התיקים אינה זוכה להצצה” – מה לעשות שאלה שמחזיקים חומרי נפץ בתיקים, מסוכנים לישראלים יותר מכפי שהם מסוכנים לפלסטינים, ושגם ה”חיילים הפלסטיניים” (שם יפה למחבלים משוחררים כאלה ואחרים) יודעים זאת היטב?
טקסט האיומים המשעמם כאילו החרדים יתמכו בגירוש, אם יגייסו אותם לצבא, אשכרה מזמין רק לחזק את התמיכה בגיוס, שכן הבוגדנות החרדית הנתינת לקנייה בכסף, היא בערך הקבוע היחיד שיש בפוליטיקה הישראלית עתירת-המשתנים. כפי שציינה הכותבת, החרדים הם שאפשרו את העברת אוסלו, והם שאפשרו את העקירה ב2005 – מה שהופך את האיום הנוכחי שלהם לחסר שיניים (כאמור, גם בעבר, כשעמדו לצידם בהשתמטותם ארוכת-השנים, הם ידעו למכור את תמיכתם למרבה במחיר).
שלום עם הפלסטינים לא יהיה, גם אם “הח”כ ההירואי” חיליק בר (עליו סיפר יונתן לפני מס’ ימים, שעד לפני שתי דקות דווקא היה בצד השני של המפה…) ימשיך להפליג בסיפורים במסגרת השדולה הליצנית הזו, שלא קשה לנחש מי עוזר לה במימון…
סיפורי רדיפת השלום של הרב עובדיה תמיד משעשעים, שכן על כל משפט של “רדיפת שלום” היו לו מלים קשות על ערבים (ושמאלנים), שאין ימני שהיה מעז להעלות על דל שפתיו. אריה דרעי אכן נוטה שמאלה, וימינה, ומרכזה, וצפונה, ולכל מקום שאפשר לקבל בו כסף. בכלל, סיפורי המתינות החרדית ונכונותם לפשרות, מריחות רע מאוד כאשר הן נעשות במקביל לסירוב נצחי לשלם את המחיר הקבוע של כשלון בתהליך המדיני (הרבה-הרבה-הרבה דם של חיילים).
בכלל, הפוסט כולו חסר רק את הדיסקליימר הראוי “הכותבת הייתה אורחת של הרש”ף”. מצד שני, מה זה משנה? סיפורי השלום של אבו מאזן מתחילים ונגמרים בכך שאפילו באנגלית ואפילו באזניי ישראלים, הוא מסרב לקבל קיומה של מדינה יהודית.
אתחיל בכך שרצוי מאוד שהפוליטיקאים החרדיים יתמכו בהסדר בגלל חשיבותו ונחיצותו, ולא בגלל שום דבר אחר.
ואחרי שכתבתי את זה, ממש מדהימה הנחרצות שלך, אורי, ככל שזה נוגע ל’בוגדנות’ הפוליטיקאים החרדיים (ציטוט שלך), שבסך הכול הם חיקוי עלוב וחסר חשיבות, לעומת הבוגדנות של הפוליטיקאים מהימין הדתי והחילוני שאתה וחבריך שלחתם לכנסת. (אגב, אולי הבגידה של הפוליטיקאים החרדיים בציבור בוחריהם היא דווקא העובדה שהם תמכו עד היום בכל ממשלות הימין שקמו? אתה פוסק אחרון בנושאי בגידות?).
לפוליטיקאים מהימין, אין שום בושה לזגזג ולשנות את דעתם בהתאם לנסיבות.
עיין ערך איווט ליברמן, מי שגוננת עליו כאן בעבר לא מעט, ורק בחודשים שחלפו מאז חזר למשרד החוץ, כבר הספיק לשחרר הצהרות לימין, והצהרות לשמאל, ושוב לימין ושוב לשמאל.
ואני יכול להמר, שגם כשייחתם הסכם מסגרת, אם ייחתם, ויכלול הכרה בקוי 67′, יצטרכו שפכטלים כדי לגרד את אורי אריאל והחברים, כמו גם סגני השרים מהליכוד, מהכיסאות.
האמת? מובן התסכול שלך. אין אמון בימין.
תמיד נחמד לראות אנשי שמאל מנסים לחבק אל ליבם את החרדים, להם הם בזים ושאותם הם שונאים, “בשם קידום השלום”. כבר ציין כאן מישהו שיום אחרי שהשמאל יגשים מדיניותו, החרדים יהיו המטרה הבאה שלו, והמדבר הפוליטי של היום, ייראה כמו אואזיס נפלא באותו יום…
תיאורי הזגזוגים שלך, מקבילים לקביעה שאם רבין גירש 415 מחבלי חמא”ס, הרי שבעצם הוא “זגזג לימין”, ואם שמעון פרס יצא למבצע “ענבי זעם” הרי שזגזג לימין. אלה כמובן שטויות, וצריך לראות שורה תחתונה.
אם אכן ייחתם הסכם שיכולול נסיגה לקווי 67′, הבעייה הכי קטנה של מדינת ישראל תהיה, היכן נמצא אורי אריאל. אתה מבין, המציאות לא שותפה להזיות הדתיות שלך בנוגע לחתיכות הנייר הללו, והפלסטינים בוודאי שלא מנסים אפילו לעשות הצגות שההסכם יחייב אותם (חצי מהם כלל לא נמצאים תחת שליטתו של מי שמולו מתנהל המו”מ הנוכחי, ובוודאי שאינם מחוייבים לו).
אם רבין גירש מחבלים אז למה רצחתם אותו???
וואו, כמה עלוב.
מה שעלוב, זו הטרמינולוגיה של הימין שמצמידה את המילה בוגד לתומכי ההסדר המדיני. כינית כך פוליטיקאים חרדיים שיתמכו בהסדר, והמחנה שלך, מחנה הימין, כינה כך בזמנו את יצחק רבין ושמעון פרס. בעקבות כך, מישהו מתוך המחנה רצח את רבין.
לעיתים, אין ברירה אלא להחריף את הטון, כדי לחדד את הסכנה והאיום שברטוריקה הימנית מהסוג שהזכרתי.
איזה תירוץ עלוב. הסיבה היחידה לשטויות שכתבת היא העדר טיעונים – מעין גירסא שמאלנית ופתטית של חוק גודווין…
אני קשור לרצח רבין בערך כמו שאתה קשור לפיגוע במלון פארק.
אני באמת מקווה שהפוליטיקאים החרדים אינם מייצגים את החרדים. מי שמוכן למכור את ארץ ישראל תמורת כסף ו״כעס״ על זה שמבקשים ממנו להגן עליה – כפי שמצווה התורה – אינו ראוי להיקרא דתי, שומר מצוות וגם לא יהודי בכלל אלא עובד עבודה זרה.
שכחת לכתוב כי אם ואדים ויוסי היו יושבים באוהלה של תורה לא הם היו נרצחים באכזריות אלא שני מילואימניקים מסכנים אחרים.
ואם יצביעו החרדים על פינוי כנקמה על הגיוס יהיה זה מגלגלים חובה על ידי חייב. נפלא. נראה אותם מגוייסים ומבצעים בעצמם את הפינוי. נתחיל מביתר עילית.
(אם יש ריאל פוליטיקס חרדי אז מסיבות פרקטיות [ולא אידואולוגיות] הם לא יצביעו לעולם בעד פינוי – הרי ברגע שיפרוץ השלום אף אחד לא יהיה צריך אותם כלשון מואזניים יותר לעולם. הם עוד יתגעגעו למדבר שאירגנו להם בנט ולפיד. )
גם בעבר הם לא הצביעו בעד פינוי – אלא אפשרו אותו באמצעות היעדרות, הימנעות, הצבעה נגד רק כשהיה ברור שיעבור גם בלעדיהם, וכמובן, באמצעות העברת חוק תקציב כשהיה ברור שזו הדרך היחידה להפיל את הממשלה…
הפוליטיקאים החרדים (וגם העיתונאים החרדים) יודעים היטב שהציבור שלהם ימני מהם, ואחת הסיבות לחרדה האיומה שלהם מפני שירות בצבא ויציאה לעבודה, היא העובדה שזה ינתק את הציבור החרדי משליטתם של אלה ששולטים בקצבאות, שכן אחרי צבא אפשר לצאת לעבוד, ופתאום יתברר שניתן להיות יהודי מאמין, גם בלי לחיות בעוני מרוד תוך הזדקקות לגמ”חים כאלה ואחרים…
אין לי צל-צילו של ספק שפוליטיקאים חרדיים מסוימים מסוגלים לתמוך בהחרבת יישובים יעבור חוק השיוויון בנטל, אבל פוליטיקאים חרדיים הם אכן ריאליסטים – והם פוחדים נורא להופיע כמי שאפשרו גירוש המוני של יהודיפ מא”י, ואת הפיכת ציר הגיא (שאלפי חרדים צועדים בו באופן קבוע בדרכם לכותל) לסימטה בשליטתם של חמושים פלסטינים. אני מעריך שפוליטיקאים חרדיים ישמחו מאוד אם ביבי יעביר כזה הסכם, אבל אין סרט בעולם שבו מפלגה חרדית תהווה את לשון המאזניים שתעביר הסכם עקירה (הגם שהם נורא ירצו בהעברתו). הם יקוו שיהיה עריק ימני אחר שיעשה עבורם את העבודה…
אין לי מילים כדי לתאר את הבלבול שאוחז בי מול השורות שלך. אני לא בטוח האם היית צינית בבחירתן ובניסוחן, או שהתכוונת לפרשנות שנתת לדברים.
אם זו הראשונה, הרי שהקדשת מאמץ רב ויצאה לך יצירה צינית במיוחד (אבל די הוגנת)
אם לא, אם לא.. אני לא בטוח שהקיום שלי ושלך נמצא באותו מישור פיזי. יקום חלופי, לכל הפחות.
כן בטח, נפנה אותם! את הילדים המתנחלים של עופר שלח והמשפחה המתנחבלת לפיד. הציונות הדתית דווקא, מתייצבת באופן מרגיז לימין החרדים למרות שבנט נישא על גלי האחוקיות הצבאית. הציונות הדתית פתטית כמעט באותה רמה שהחרדים בוגדניים
אני קורא את התגובות ומחייך, כי אתם נופלים בפח ההיסטוריה ודנים בדקויות דבריו של נשיא הרשות הפלסטינית ובעוד עצם המפגש – כמכניזם של תהליך – מתקבל עבורכם כברור מאילו.
אז אפשר להוכיח שאבו מאזן רוצח, רבין זגזג, בנט לא נאמן, דרעי אינטרסנט וכיוצא באלו … אבל הימין מזמן הפסיד בקרב האמיתי מול השלום – זה ניצח!
כעת אנחנו רק מתווכחים על אופיו ולא עצם התקיימותו ותוך שאימצתם את שיח מחנה השלום.
כולכם רעי לדרך, למחנה, לתהליך ואני חב לכם תודה גדולה.
הימין לא הפסיד בקרב מול השלום, כשם שהשמאל לא ניצח בו. הימין כנראה מצפסיד בקרב בלימת תהליך הנסיגות והעקירות, והשמאל ניצח בו. שלום לא ייצא מזה בכל מקרה.
אין על מה לחייך עכשיו, בדיוק כפי שבאוסלו לא היה על מה לחייך. נסיגות מחמירות את הטרור, לא מפחיתות אותו.
הימין, שאתה מייצג כאן, טוען שהנסיגות החמירו את הטרור (יכול להוכיח קשר?)וסאטמר טוענת שהציונות הולידה את שנאת הערבים. יכול להיות שהמכנה המשותף לכם הוא שאתם חוששים מקיומה של מדינה ציונית שפויה שחיה בשלום עם שכנותיה ועם העולם?
יכול להיות שאנחנו חוששים מקלישאות מצחיקות במיוחד.
להוכיח קשר בין יצירת יכולת לפגע (שבאה לידי ביטוי בהכנסת מחבלים ושחרורם מבתי כלא, במסירת נשק לידיהם, ובהעברת שטח שנוצל להתארגנות על ידיהם) לבין עלייה בטרור, זה בערך הדבר הכי קל בעולם. בדוק מה רמת הטרור לפני אוסלו ומה רמת הטרור אחריו.
לא רק סאטמר טוענת את השטות שהבאת, אלא גם השמאל הפוסט ציוני דבק בה. אלה גם אלה חושבים שהבעיה של המזה”ת היא אנחנו.
עד שלא תבין שהשלום במזה”ת ממש-ממש-ממש לא תלוי בנו, אתה תמשיך להיות נורא מופתע בכל פעם שיש פיגועים, ותמשיך לחפש אשמים בצד שלנו לאותם פיגועים.
אז תוסיף שהטיעונים שלך דומים גם לטיעוני השמאל הפוסט – ציוני…
בסדר, ותגדיל לי בשקל תשעים…
אורי,
כל להטוטנות המילים שלך לא תועיל, כי גם בתגובה שלך ׳שכחת׳ להתייחס לתהליך ושוב קיבלת אותו כמובן מאליו והקפדת לדקדק בקוצו של יוד לגבי המימוש ולא לגבי הצורך במימוש – עד כדי כך הצליח מחנה השלום לשנות את התודעה בקרב אזרחי ישראל ומקבלי ההחלטות שלה שאפילו אתה נשטפת בגל התודעה – כבוד והערכה!
למעשה לא ראיתי בשום מקום, את מנהיגי המחנה ׳שלך׳ כנתניהו, בנט וליברמן גם הם מציגים התנגדות כלשהי לתהליך ואף עושה רושם שהם ממש מתלהבים לקדם אותו (ואני שמח תמיד לדון במתווה המימוש).
למעשה, ממש חייב להודות לך והיות וכל תגובה נוספת שלך רק מבססת את הטיעון שלי ומסייעת לו – באמת המון תודה!
ושרי, גילוי נאות ועיתונות מקצועית היו מחייבות אותך לעדכן את הגולשים כי במפגש נכחו ישראלים מכל המגזרים והזרמים כמעט: ערבים, דרוזים ובדווים, נשים וגברים, חובשי כיפה סרוגה ושחורה, תושבי ערים וקיבוצים, סטודנטים מכמעט כל קמפוס אפשרי כולל בר אילן, פעילי שלום וחברי ליכוד וכהנה וכיוצא בזה – קצת שכחת להזכיר, אפעס (אורי בודאי ישמח לשמוע שלמרות שרבים מהם ביקרו קשות את נשיא הרשות בענייני מהות, הרי שכולם אימצו בחום את המכניזם והתהליך).
ברור, כולנו תומכים בחום בתהליך, והויכוח בינינו הוא רק לגבי סוג הקלצ’ניקובים שנחלק לפלסטינים. אני, שמרן מיושן שכמותי, מציע להסתפק ב-AK47, אבל מביני-שלום גדולים ממני שטוענים שאבו מאזן יוכל לחסל את חמא”ס “בלי בג”ץ ובצלם” רק אם נספק לו את הקלאצ’ים החדשים יותר עם הקליע 5.45 מ”מ.
אתה באמת מאמין שמישהו בימין התאהב בתהליך הפסיכי הזה שהביא למותם של יותר יהודים (וגם ערבים, אגב…) מכך מלחמה, למעט מלחמת העצמאות ומלחמת יוה”כ? ישנה מציאות הזוייה שנכפתה עלינו באמצעות הסכם אחד, שהושג בעזרת מיצובישי וג’וב למבריח סמים ולחברו הכלומניק, שאנשים מנסים לראות כיצד ניתן ללמוד לחיות עימה עם מה שפחות הרוגים (משימה לגמרי לא קלה, שכרגע מצליחה בעיקר בגלל שרבים מעקרונות אוסלו, פשוט נמחקו, כמו למשל הרעיון המטופש של ערי מקלט פלסטיניות, שכיום כוחותינו פועלים בהן באופן קבוע).
אני בהחלט הייתי שמח להאמין שיש סיכוי לשלום אמיתי עם הצד השני, וכבר כתבתי פה שתמורתו הייתי מוכן לסגת יותר מרוב השמאל הציוני. העניין הוא שאני, בניגוד לרוב שוחרי התהליך, מבין גם את הצד השני, וצורך גם את התקשורת שלהם – ומה לעשות, הם לא רוצים אותנו פה (פה זה גם בעומק גוש דן, לצורך העניין). לא יהיה פה שלום, גם אם תצליח לגרש עוד חצי מליון יהודים מבתיהם, ותהפוך את הכנסת למושב המועצה המחוקקת של מדינת פלסטין.
חזק