ראיון שפרסמתי באתר בערבית אל-מסדר
הימין הישראלי ניצב בימים אלה מול בעיה. עד כמה למתוח את ההתנגדות הפוליטית מול ראש הממשלה שלהם, בנימין נתניהו, וללחוץ אותו לפינה בנושא הסוגיה הפלסטינית ומה התזמון הנכון לבצע זאת. שרים וחברי כנסת בולטים בימין – שר התחבורה ישראל כץ, סגן שר הבטחון דני דנון, סגנית השר ציפי חוטובלי, סגן השר אופיר אקוניס, חברי הכנסת יריב לוין, משה פייגלין ומירי רגב – הם מתנגדים קולניים לפתרון שתי המדינות ויעשו כל שביכולתם כדי למנוע מהלך כלשהו של ראש הממשלה. הם מתנגדים להסדר ביניים או להסדר קבוע אך אינם מלוכדים מבפנים כשכל אחד מהם מציע פתרון אחר מטעמו, ללא אג’נדה מפלגתית סדורה.
ח”כ אופיר אקוניס, 40, המכהן כיום כסגן שר במשרד ראש הממשלה והמקשר בין הממשלה לכנסת, משמש כ’מצליף’ הסיעה, כלומר הפוליטיקאי אשר עולה מדי יום שני במליאת הכנסת ומשיב לטענות האופוזיציה בנוגע למגון של נושאים. הוא נחשב בעברו לאחד מן המקורבים ביותר לנתניהו (עת שימש כדוברו) אך כיום מוביל גם הוא קו התנגדותי בתוך הליכוד.
“צריך להפגין אומץ גדול ולהגיד לציבור בישראל את האמת בנושא הפלסטיני” הוא אמר לי השבוע בשיחת שאלות ותשובות בנושא הפלסטיני. “ומה האמת? שאין כרגע שום תרחיש שיכול להביא להסכם קבע ובוודאי לא הסכם שמבוסס על עקרון שתי מדינות, חזרה לקווי 67 ושלום וזה מבלי שתהיה נסיגה ועקירת ישובים. זה בשום פנים ואופן לא יעבור בליכוד לא בקרב מתפקדי הליכוד, לא באמצעות משאל מתפקדים כפי שנעשה ב 2005 סביב ההתנתקות, לא בשום פורום מפלגתי. מזכירות המפלגה, או הועידה וגם אין לזה רוב בקרב חברי הכנסת של הסיעה. התפיסה הזו לא עובדת יותר, הן בגלל הרכב הסיעה והן מסיבות ערכיות”
אז אם המצב הפוליטי כה מוגבל עבור ראש הממשלה ואנחנו רואים שברקע, מזכיר המדינה האמריקאי ממשיך ללחוץ ולהגיע לכן, מה המטרה?
“קרי מגיע אכן לענייני המו”מ. בביקור האחרון שלו פה הוא גם שוחח עם ראש הממשלה ועצר בישראל כיוון שכבר היה באזור. ובכל מקרה, לממשל האמריקאי יש את האג’נדה שלו אבל אין מצב שישראל תיסוג לקווי 67, אחרת, במה מדובר? שניתן להם את לטרון. חלקים מן הבקעה? יצטרו לפרק את קיבוץ קליה ונעמה? יכניסו גם את הר חומה, ואת מעלה אדומים ואת רמות לתוך השיח של מה לתת להם?”
אתה יודע הרי שלטרון אינה חלק מן הפתרון. מדברים על גושי ההתיישבות. אתה משתמש בלטרון כדי להרגיז ולדחוק את השיח לשוליים. מה הפתרון?
“אצלי אין מדינה פסלטינית. אני מוכן לדבר על הסכם ארוך טווח שמקבע שלטון עצמי פלסטיני ונותן העצמה לפלסטינים. אני בעד שיתוף פעולה כלכלי, לאפשר להם לעבוד, גם בתוך ישראל”
לתת להם זכויות אזרח?
“חלילה. זה ביטול המדינה היהודית ואני לא מבין למה חברת הכנסת ציפי חוטובלי מובילה רעיון מן הסוג הזה. לפלסטינים יש זכות הצבעה לפרלמנט הפלסטיני ואין שום סיבה לאפשר להם להצביע לכנסת. המשמעות של הצבעה כזו תהיה 18 מנדטים לפחות בידיהם. כפי הגודל של יש עתיד כיום.”
זכות לשירותי ביטוח לאומי?
“לא, אני לא מקבל זאת בשום פנים ואופן. יש להם זכויות הצבעה וייצוג. לא מדובר באנשים חסרי זכות הצבעה”
מה עם דרכונים?
“אם דרכון זה סממן לקיומה של מדינה, אז לא. אין מדינה פלסטינית אלא יהיה אולי ממשל עצמי עם זכות תנועה ועבודה, עבור כל מי שיעמוד בקריטריון של האישור הבטחוני ויחזיק את האסמכתאות עמו”
שדה תעופה?
“בוודאי שלא. זה נותן שליטה במרחב האווירי והנסיון הזה כשל בדהנייה, בדרום רצועת עזה. הם רצו גם נמל ים ותראי איפה אנחנו היום, הכל נשלט על ידי החמאס. השדה תעופה בעזה לא מתפקד מאז שנפתח ב 1998 ופעל זמן קצר עד 1999. המשמעות של זה שלא יהיה מרחב אוירי לאוטונומיה פלסטינית ושגם המעברים יהיו בשליטה מוחלטת של ישראל. “
מבחינתך זה הסדר ביניים או קבוע?
“זה הסדר ביינים ארוך טווח, שצריך להתמיד בו 15 שנה בערך, וזאת כדי להתעמק ולהמתין לראות מה מתרחש סביבנו בשאר המזרח התיכון”.
מה לגבי בנייה בשטחים במשך כל הזמן הזה?
“אני לא מנדב לפלסטינים יותר שטחים ממה שיש להם כבר כיום. אנחנו הרי לא יכולים להחליט מי בונה ואיפה = ואני רואה שהם בונים ערים שלמות ליד רמאללה. אין להם שום בעיה לבנות כיום.”
אז אתה נותן להם ממשל עצמי על נקודות קטנות על המפה ולא משנה כלום מן האופן בו ישראל שולטת בהם מבחינה צבאית –
“אם מישהו חושב שתהיה הקפאה של בניה ישראלית, הוא טועה. הנוסחה של ההקפאה כשלה כשלון חרוץ. מישהו חשב בממשל אובמה הקודם, כאשר הילרי קלינטון היתה מזכירת המדינה, שההקפאה היא זו שתביא אותם למו”מ. אבל זה לא הביא למשא ומתן. ההתישיבות היהודית היא זכותנו ההיסטורית, של העם היהודי. מי שמעוניין אצלנו לבנות את ביתו באריאל, צריך להיות בעל זכות לעשות זאת.
והמשפט הבא שלך, לצד הזכות ההיסטורית של העם היהודי היא שבעצם העם הפלסטיני הוא עם מומצא? לא קיים?
“אפשר לדבר על חברי הכנסת ג’מאל זחאלקה וחנין זועבי, והדברים שהם אומרים מדי שבוע בצעקותיהם מקצה האולם ואני צריך להשיב להם מעל הבימה. הם חוזרים ואומרים, היינו פה לפניכם, כל היישובים היהודים קמו על חורבות יישובים ערביים. אני מוכן להיכנס לויכוח היסטורי עם כל אחד.”
אז גם אתה דובק בכך שאין עם פלסטיני?
“יש כאן ערביי ארץ ישראל. אני מעדיף את הביטוי הזה על פני הביטוי ‘עם פלסטיני’. יש ערבים שקיבלו ב 1948 זכות הצבעה ויש כאלה שב 1967 לא קיבלו ולא יקבלו לעולם. מעבר לכך, הדיון על העם הפלסטיני הוא ויכוח היסטורי”
ומה לגבי המצב הפנימי בליכוד. האם אתם לקראת משבר בתנועה, כפי שחזינו בשנת 2005, עם הפיצול של אריאל שרון לקדימה על הרקע של ההתנקות מעזה?
“על הנושאים הפנימיים של הליכוד אני מעדיף לא להשיב כרגע”
הבן אדם חי בסרט. אין ולא היה בהיסטוריה האנושית “סידור” כמו שהוא מתאר שהחזיק מעמד. הוא ודומיו מובילים אותנו למלחמה/אינטיפדה שלישית/טרור פיגועים וזה ימשיך עד שהוא ודומיו יבינו – לא ניתן להחזיק לאורך זמן רב קבוצת אנשים בעלי זהות משותפת ללא שיוויון זכויות או שיוויון בתנאים כלכליים, זה פשוט לא עובד וההיסטוריה האנושית מלאה בדוגמאות. הוא רוצה את הדוגמה היהודית? פיצול עם ישראל לישראל ויהודה (בעקבות נטל מס לא שיוויוני), מרד החשמונאים (בעקבות כפייה דתית), מרד בר כוכבא (ההיסטוריה של המרידות באימפריה הרומית מכילה אין ספור דוגמאות לסוגיה שאני מציין).
הדוגמה “העכשיווית” ביותר – מה שקרה ביוגוסלביה בעקבות חיבור מאולץ של קבוצות אטניות שונות תחת אותה מדינה. אין קשר בין התפתחות טכנולוגית או נאורות חברתית לכמיהה הבסיסית של בני אדם לשיוויון, אפילו אם הוא מדומה, כך שלטעון שמה שהיה אז לא רלבנטי להיום הוא טיעון חלש מאד.
אולי צריך להעביר את חברי הליכוד (ושאר אנשי הימין) קורס מזורז בהיסטוריה, כולל היסטוריה יהודית, בכדי שיבינו קצת לאן הם מובילים אותנו
אולי צריך להעביר לך קורס זריז בהיסטוריה. אולי שמעת על האימפריה הרומית ? על סין ? על כל האימפריות שהתקיימו מאות שנים והחזיקו בתוכן עשרות ואף מאות עמים תחת שליטה של עם אחד אחר ?
ברור שאקוניס ממש לא מציע שנתנהג כמו אימפריה אבל עובדתית אתה טועה. אין שום בעיה לשלוט בפלסטינים עוד עשרות ומאות שנים ואולי גם לעולם כי לך תדע איך הזהות המאלכותית לחלוטין של הפלסטינים תתפתח. אולי הם יתגיירו ? זה דווקא תסריט יותר ריאלי מכל ההזיות של השמאל על שתי מדינות לשני עמים.
לא מפתיע שהכסיל הזה חושש ממדינה דולאומית (שתהיה מדינת אפרטהייד כי המיעוט היהודי לא יהיה מוכן לוותר על השלטון) אבל לא מבין שאין פתרון אחר למעט חלוקת הארץ והקמת מדינה פלסטינית.
אנשים כמו אקוניס חיים בהכחשה ועם תפיסת עולם בלתי מוסרית בעליל.
מה יקרה אם אבו מאזן והנייה יכריזו במשותף שהם מוותרים על המדינה הפלסטינית ודורשים שהעם הפלסטיני יקבל אזרחות ישראלית ?
ברור שבאותו רגע אקוניס ידחה בשאט נפש את הרעיון שלא תקום מדינה פלסטינית לצד ישראל.
הנאמנות הכלבית של אקוניס לנתניהו עוד תביא אותו יום אחד לעמוד בראש משרד ממשלתי וכנראה שזה מגיע לנו.
בסדר. זה הכל חד צדדי. הרבה אנשים בימין מאמינים שצריך לעשות מו”מ עם האמריקאים ולא עם הפלסטינים. כי רק מהם הישראלים ישיגו את מה שירצו. הם לא באמת מאמינים במו”מ עם פלסטינים.
טל, תודה על הראיון. יש לשים לב שלצערינו עמדות דומות מושמעות על-ידי הזרם המרכזי אצל הפלסטינים (לא החמאס, ג’יהאד איסלמי וכיוב’):
1. צוות המו”מ הפלסטיני הצהיר בחודשים האחרונים שלטרון היא חלק בלתי נפרד מהמדינה הפלסטינית, יצא בקמפיין ציבורי בנושא ויש גם שמועות שאובמה אישר במכתב לצדדים שהנושא פתוח לדיון.
2. בנוגע לזכות הפלסטינים למדינה:
א) אבו-מאזן אמר מספר פעמים שלא יכיר במדינת ישראל כמדינת היהודים. ראי למשל:
http://www.nydailynews.com/opinion/palestinian-leader-mahmoud-abbas-stunningly-admits-recognize-israel-jewish-state-defends-capture-gilad-shalit-article-1.970866
ב) בראיון בינואר השנה המשיך אבו-מאזן את קו התזה שלו והזין את הנארטיב הטוען לקשר בין הציונות לנאצים.
http://www.algemeiner.com/2013/01/21/abbas-i-challenge-anyone-to-deny-the-relationship-between-zionism-and-nazism-before-world-war-ii/
“מדברים על גושי ההתיישבות”?:) את כתבת בבלוג הזה ממש, ב-15 בינואר השנה, שנווה דניאל היא “התנחלות מבודדת”. נווה דניאל היא כמובן היישוב הקרוב ביותר לירושלים מבין יישובי גוש עציון (הגוש שאפילו הסכם ז’נבה סבור שיש להשאיר בריבונות ישראלית….), כך שקשה להבין על אלה גושי התיישבות את מדברת כשאת אומרת לאקוניס ש”מדברים על גושי ההתיישבות”…
כן, ידוע, מבחינתך הכל גוש אחד גדול. לליכוד כבר התפקדת? תשתלב שם טוב טוב
ואחרי זה את מתלוננת על אקוניס שהוא מכניס את לטרון, “במטרה להרגיז ולדחוק את השיח לשוליים”.
במקום להתייחס לעובדה שאת זו שהפכה את נווה דניאל (היישוב הכי פחות מבודד, בגוש היישובים שהכי בקונצנזוס) ל”התנחלות מבודדת”, ואחרי זה הסבירה ש במסגרת המו”מ המדיני “מדברים על גושי ההתיישבות”, ולכן לא צריך למרוח את השיח – את עושה בדיוק את זה, ומורחת את השיח באמצעות ייחוס עמדות לא-קיימות לצד השני…
ולתיקון המתבקש – אני לא חושב שכל היישובים זה גוש אחיד גדול (שכן, בניגוד אלייך, אני יודע היכן הם נמצאים…), אלא שאני לא חושב שהסכסוך עם הערבים הוא תלוי-עקירה כזו או אחרת. לשיטתם (ובצדק מבחינתם) כל קיום המדינה הוא עוול נוראי, והעובדה שהשמאל הישראלי מתעקש לספר לעצמו אגדות כאילו הבעייה של הפלסטינים מתחיל ב1967, לא באמת תשנה את המציאות – עבור הפלסטינים עיקר הבעייה נוצרה ב1948, והדרך היחידה שיש לנו להציע כדי לפתור מבחינתם את העניין, היא לפרק מרצון את מדינת ישראל, ואת זה אני חושש שאפילו בשמאל עדיין לא מציעים…
לו חשבתי שעקירה תביא לשלום-אמת, אז בצער רב הייתי תומך בעקירת יישובים (צער רב, כי באמת אני חושב שהארץ הזו היא שלנו, וכאמור, עשיתי את המאמץ להכיר אותה, אפילו את היישובים שנמצאים 3 דקות נסיעה מירושלים…). למרבה הצער, המציאות מקלקלת כל אפשרות לאמונה דתית במילת הקסם “שלום”, ואני חילוני…
וואלה טל, מה זו התשובה הדוחה הזאת? הוא נותן תגובה עניינית ואת מבטלת את העובדות (ורק מעמיקה את בורותך בנושא) ותוקפת לגופו של אדם. אני חושב שמגיעה לאורי התנצלות.
מצחיק. אין לך מושג קלוש. הבן אדם הזה לעיל תוקף אותי על כל דבר ועניין, ולא משנה מה אכתוב. אז תעשה טובה. לא מתאים לך או לא – אינכם חייבים לבוא לפה. אני ממש לא בעניין של לרצות את כל אחד.
לא תוקף אותך, בטח לא על כל דבר (הנה, למשל, ממני לא קראת מילה בנוגע לקמפיין המוזר שלך נגד מחנה שלי יחימוביץ’ בכלל ונגד ח”כ מיכל בירן בפרט…). את נוטה לראות אי הסכמה איתך כאיזושהי רדיפה אישית, ומגיבה במעין-העלבות. זו זכותך, כמובן, אבל קחי בחשבון שאי הסכמה לא בהכרח מעידה על איזשהו אנטי אישי. לי, כאמור, אין שום דבר נגדך. אני לא מכיר אותך, ועד כמה שידוע לי, לא עשית לי רע מעולם (מעבר לאיחול הנורא, לשיטתך, ש”מתאים לי להיות חבר בליכוד”…).
כמובן שהתגובות של אקוניס מאכזבות כרגיל.
במקום להמשיך עם הרעיונות הנועזים של חוטובלי, ריבלין ואחרים בימין שמחוץ לכנסת (אורי אליצור, משה ארנס) – שמדברים על סיפוח ואזרוח, אקוניס ודומיו מחזירים אותנו כל פעם אחורה מחדש ולא מאפשרים העלאת פתרונות יצירתיים ודיון על שאלות מהות.
אני לא בטוח ש”נועז” הוא שם התואר המתאים לרעיון של ריסוק וודאי של הרוב היהודי בטווח של פחות מדור. “התאבדותי”, “הזוי”, “מעורר חלחלה” וכד’, נראים לי מתאימים יותר…:)
פתרונות יצירתיים זה טוב ויפה, אבל כדי שמשהו יוגדר כפתרון, עליו להיות בהכרח, משהו שמיישב בעייה כלשהי. אני לגמרי לא בטוח שהוספת 2-3 מליון אזרחים פלסטינים למדינה, יקרב אותנו, ולוא כזית, לעבר פתרון הסכסוך – אדרבא, אני משער שגם במידה ומלחמת האזרחים הוודאית לא תפרוץ בתוך יומיים, הרי שהקולות החדשים ימהרו לתמוך בחוק שבות לכל צאצאי פליטי 1948 הגרים בסוריה, לבנון וירדן – ואז יהיה הפיצוץ…
אקוניס מאכזב בגלל פחדנותו, המונעת ממנו להודות שבדור הנוכחי אין שום בסיס לטענה שניתן להגיע לפתרון הסכסוך עם הפלסטיני, מכיוון שמדובר במשחק סכום אפס: המינימום שהם מוכנים לקבל, הוא הרבה מעבר למקסימום שאנחנו יכולים להציע מבלי להתאבד. אקוניס, בדומה לרוב הפוליטיקאים מימין, שפוחדים שיגידו ש”הם לא רוצים שלום”, פשוט משתפנים מאמירת האמת הפשוטה: אין לנו איך לרצות את הפלסטינים, וכל מה שלא ניתן היום, לא יהיה מספיק, ויהפוך לנקודת הזינוק של המו”מ הבא (שיגיע כמובן אחרי גל אלימות נוסף).
אין שום “2-3 מיליון” שיש להוסיף אלא 1,6 מיליון או משהו כזה עם שיעור פריון לאישה דומה לזה של היהודיות בארץ אבל בירידה מהירה – וגם הגירה שלילית משמעותית. כלומר, אין שום סכנה לרוב היהודי. העברים הישראלים והערבים של יו”ש ביחד הם כחצי מהיהודים ולא צפויים להיות יותר מזה אלא פחות.
אתה אופטימי ממני. מצד שני, גם אם המספרים שלך נכונים, הרי שזו כבר לא מדינה יהודית, אלא מדינה דו-לאומית: בבלגיה ישנו אחוז דומה של וולונים (דוברי צרפתית), ועקב כך המדינה לא מתפקדת , שכן הפלמים (60 אחוז מהאוכלוסיה, דוברי הולנדית), רוצים לפרק את המדינה.
בקנדה המצב גם הוא דומה, כאשר קיומה של קוויבק (שמספר דוברי הצרפתית בה הוא נמוך מ30 אחוז), הפכה את המדינה לדו-לאומית בפועל.
קנדה ובלגיה הן שתי מדינות ששני הלאומים שבהן לא סוחבים מטענים של מלחמה ואלימות – ועדיין המתיחות שם קשה. אצלנו לנסות ולכלול את הפלסטינים של יו”ש כחלק אינטגרלי המדינה, כמעט מבטיח מלחמת אזרחים.
אם הייתי חושב שהברירות היחידות הן נסיגה או סיפוח מליון וחצי, שני מליון פלסטינים – הייתי מעדיף נסיגה. העניין הוא שברור שנסיגה רק תבטיח את השלמת האלימות, ועל כן הסטטוס קוו, מעיק ככל שיהיה, הוא הרע במיעוטו (למרות האיומים המרשימים של השמאל ש”אוטוטו העולם כולו יכפה עלינו לסיים את הכיבוש”…).
אני לא אמרתי שאני תומך בהענקת אזרחות לערבי השטחים, רק שהם לא יהיו הרוב. אני בעד להשאיר את המצב כפי שהוא בינתיים ובעוד 50 שנה נראה.