– קצב ההתרחשויות באו”ם מסחרר. רגע אחד מדברים על פגישה אקראית במסדרון, חולפים כמה רגעים ומסתבר שנשיא איראן החדש, חסן רוחני לא בעניין. אחר כך נודע שדווקא הבית הלבן יזם והאיראנים סירבו.
– בירושלים דחה נתניהו בשאט נפש את ה’צ’ארם אופנסיב’ של רוחני, הורה למשלחת הישראלית לעזוב בהפגנתיות את המליאה (בדיוק כמו בשנים עברו) וקבע שרוחני כקודמו “סירב להכיר בשואה כעובדה היסטורית. כשמנהיגי איראן יחדלו מלהכחיש את שואת העם היהודי ומלקרוא להשמדת מדינת ישראל ויכירו בזכות קיומה, המשלחת הישראלית תקשיב לנאומיהם בעצרת הכללית.”
– אתמול, שמעתי את שר החוץ לשעבר, אביגדור ליברמן אומר בדיוק את אותם הדברים בערוץ 1 (בתכנית שמשובצת אחרי מבט, איני זוכרת את שמה). נתניהו יכול להתנחם בזרועותיו של ליברמן. הנה לפחות יש אקס-שר אחד בממשלה שמסונכרן איתו.
– ממש דקה או שתיים לפני שתקשורת ראה”מ סימסו לכתבים את ההודעה לעיל, הגיע מייל זריז מדוברתו של שר האוצר לפיד כדלקמן: שר האוצר ויו״ר ״יש עתיד״ יאיר לפיד אמר הערב כי ההחלטה להיעדר ממליאת עצרת האו״ם בעת נאומו של מנהיג אירן רוחני היא טעות. לפיד: ״ישראל אינה צריכה להצטייר כסרבנית סדרתית של משא-ומתן וכמדינה שאינה מעוניינת בפתרונות בדרכי שלום. עלינו לתת לאיראנים להיות סרבני השלום, ולא להיראות כמי שאינם פתוחים לשינויים. ״לפיד הוסיף כי ״יציאה ממליאת האו״ם והחרמה אינה רלבנטית בדיפלומטיה הנוכחית ומזכירה את האופן בו נהגו מדינות ערב כלפי ישראל״.
– האי מייל לא לווה בהודעת לפיד בפייסבוק. למה? אולי כי לפיד לא בארץ? אולי כי לפיד לא היה מתואם עם ראש הממשלה ועצר את עצמו מלפמפם את גישת האנטי-חרמות העצמאית שהוא נקט בה? (לא יודעת)
תוספת לפוסט שנכתבה אחרי נאום רוחני: האם היה שווה לשר האוצר לפיד להתערב בנושא שאינו מבין בו ולהציע רעיון מטעמו בנוגע לאיך ישראל צריכה או לא צריכה להצטייר? לשבת או לצאת מן המליאה?
לטעמי, לא. ישראל נהגה כך (העדרות מן האולם) בכל השנים האחרונות. גם אם ראש ממשלת ישראל הצהיר על כך מראש, גם אם לאו, המשלחת הישראלית לא נכחה באולם בו נאם נשיא מדינה התוקפת את ישראל באופן עקבי (ואני בכוונה שמה בצד את נושא הכחשת השואה. האגרסיביות האיראנית בציוד לחימה ממשי לחיזבאללה ולחמאס, היא גרועה פי כמה מהכחשת השואה).
מעבר לכך שמדיניותו הנוקשה של נתניהו זוכה לביקורת (ובצדק), נדמה שלפיד הוא פשוט חסר נסיון. האם הדרך של ישראל להצטייר כמי שאינה סרבנית סדרתית היא לשבת בתוך האולם? ישראל בכלל לא מנהלת פה מו”מ מול איראן וזה לא עסק רק שלה.
מה היתה “ישיבה באולם” מקנה למדיניות הישראלית? לשמוע פנים אל פנים כיצד איראן היא שוחרת השלום, אינה מעורבת במשלוחי נשק לשום מקום בעולם? ידיה התמימות של איראן לא נגעו באזרחים סורים? לא סיפקו טילים ותחמושת לחיזבאללה?
וממילא, החלטות מן הסוג הזה, של להתקדם עקב בצד אגודל במגעים מול איראן, נעשות תמיד תמיד תמיד, דרך ארה”ב. לא בהחלטות פזיזות של הבה נשבה באולם וזה מה שיקדם את הדברים. אני לא חושבת שכוונותיו של לפיד הן רעות, אלא שפשוט הוא אינו מבין שיש לו אחריות ממשלתית להחלטות הממשלה והוא לא יכול להכריז על כל מדיניות דיפלומטית חדשה כפי שמתחשק לו. זה מציג אותו, ורק אותו, באור מגוחך.
* * * * * *
– ח”כ עופר שלח (יש עתיד) פרסם את השקפתו הוא, מיד אחרי המייל מלפיד. הוא לא חזר על המלצת ראש המפלגה שלו של להאזין לנאום רוחני במליאה, אך התרשם עמוקות מדברי אובמה: “רבים מאשימים את אובמה בתמימות המציאות בעולם ובארצו פנימה. אני חושב שהוא אדם מפוכח, מרחיק ראות, המבין היטב את המציאות בעולם ובארצו פנימה. אני בטוח שיקשיב היטב לדבריו של ראש הממשלה, שיזהיר באו”ם מפני מה שנעשה בנתנז ובקום בזמן שהנשיא רוחאני מדבר במתק שפתיים יחסי. אני בטוח שבדאגה לבטחון ישראל ובראיית האינטרסים שלה יש הרבה יותר תמימות דעים בינו לבין בנימין נתניהו ממה שנראה לעיתים לעין. אני משוכנע שעלינו להפנים את תמונת העולם שלו, במקום להיתלות במציאות של פעם – עולם של שתי מעצמות, שחור ולבן, לנו ולצרינו – שאיננה עוד”
בליכוד – יש חופש ביטוי וחופש התבטאות. כל אחד פורק את אשר על ליבו:
ח”כ צחי הנגבי, אצלו רוחני הוא רוהאני “הקשבתי לנשיא ברק אובמה. לא אהבתי”. אם אני מבינה נכון, הנגבי רצה לשמוע יותר בצד של המקל, פחות בצד של הגזר.
השר ישראל כ”ץ, הכתיר את נאומו של הנשיא אובמה כ”אחת האמירות החמורות שהשמיע נשיא אמריקאי מעולם”. אוי לנו ואוי לצרינו, כ”ץ שולף את התותחים הכבדים (הכי חמור אי פעם, מי ישמע) על אמירות שהושמעו מספר רב של פעמים על ידי מנהיגים בטחוניים.
כ”ץ כתב סטטוס ביקורתי המופנה לנשיא אובמה. ספק אם אובמה מקבל תרגום סטטוסיו של כ”ץ יחד עם עיתוני הבוקר. כלומר ברור שכ”ץ בכלל מדבר עם מתפקדי הליכוד ומחפש כל דרך לתקוף את ראש הממשלה: “אדוני הנשיא, קיומה של מדינת ישראל הוא בלתי מותנה ולא תלוי בפלסטינים. ארה”ב מסייעת לישראל אבל תמיד ידענו להגן על עצמנו בכוחנו שלנו. אנחנו שואפים לשלום, אבל לא ניקח סיכונים מיותרים ולא נלך לשום פתרון שיסכן את קיומנו”.
– השר נפתלי בנט, אני במקומך הייתי מוטרדת. כץ הולך חזק על המשבצת הימין הקיצוני וזה הרי החבר’ה שלך.
* * * * * *
בינתיים אני מצרפת פה רשימה קצרצרה של עיתונאים וכותבים אמריקאיים הנתפסים, לפחות בעיני, כאחראים ורציניים ולכן שווה לעקוב אחריהם בכל הנוגע לסוגיות יחסי ארה”ב-איראן.
בראש ובראשונה, לורה רוזן, באק צ’אנל. מן הפרסומים שלה כדאי לשים לב גם למעמד ולמעורבות של שרת החוץ, קתרין אשטון ולתיאום מהלכים מרשים בינה לבין מזכיר המדינה האמריקאי, ג’ון קרי.
הפרשנות שלי – קרי ואשטון עובדים צמוד. כל כך מתואמים, שקרי אפשר לאשטון להיות זו שתבשר על פגישת ה P5 +1 עם שר החוץ האיראני, זריף. מה זה אומר על מהלכי האיחוד האירופי, בהובלת אשטון בנוגע להנחיות הנוגעות לאי כלילת שת”פים עם ההתנחלויות?
עיתונאית נהדרת נוספת, מומחית ותיקה לענייני איראן – היא ברברה סלבין. חשבון הטוויטר שלה פה, ואפשר לעקוב אחרי הניתוחים שלה כאן.
וכמובן, טוריו של ג’פרי גולדברג, שנחשב בעל מקורות מצוינים בבית הלבן וגם ‘טרנד-סטר’. עיתונאים רבים וגם ראשי ארגונים יהודיים שמים לב לכל ניואנס של ציוציו. יותר מוקדם הבאתי פה ציוץ שלו, בו דווקא ביקר את נתניהו על החרמת הנאום של רוחני. אבל בדיעבד, אחרי נאום רוחני, נראה שדווקא אותו הציוץ הוא דוגמה לא משהו (גם גולדברג טועה, מסתבר)
אולי לפיד לא פרסם בפייסבוק כי הוא לא רוצה להיתפס כ”שמאלן” (אם ניתן לכנות שמאלן את מי שבסך הכל יכבד את הנאום שאולי יבשר של שינוי הכיוון האיראני על בימת האו”ם) – ולכן הלך ישר לתקשורת העמוסה ממילא, ולא ישר אל הקהל.
חייבים למצוא מקבילה עברית ל”צ’ארם אופנסיב”. בתקשורת השתמשו ב”מתקפת קסם אישי” ו”מתקפת חן” שנשמעות נורא.
הקסמת הציבור?
אין לי ספק שהביבי תופר ברגעים אלה נאום ציני ומלא צביעות שיאפיל על הנאום הציני ומלא הצביעות של רוחאני. ואם רוחאני כזה שועל כמו שאומרים, הוא עוד עשוי להורות למשלחת שלו להישאר באולם בזמן שהביבי נואם ולהוציא אותו חנטריש.
לא נראה לי. זה לא במה לציניות. הבעיה של נתניהו יות עמוקה – הוא שרף את המשאבים הטבעיים שלו (טריקים) שנה שעברה. עכשיו הוא צריך רק כלים רטוריים ולא כלי משחק. וזה יהיה לו קשה.
לא בכדי ביבי מאשים את רוחנאי בציניות וצביעות, שהרי ממסתרי נפשו הוא מדבר. שימי לב מה קורה כשאני מחליף את המילה “איראן” ב”ישראל”, “רוחאני” ב”נתניהו” ו”תוכנית הגרעין” ב”סיפוח השטחים” מהודעת ראש הממשלה:
לא בכדי לא היתה בנאום שום הצעה מעשית לעצור את סיפוח השטחים ולא היתה התחייבות למלא אחרי החלטות מועצת הביטחון של האו”ם.
זאת בדיוק התכנית הישראלית – לדבר ולמשוך זמן כדי לקדם את יכולתה של ישראל לספח את השטחים.
נתניהו מכיר זאת היטב – הוא התגאה בעצמו כיצד לפני עשר שנים הוליך שולל את המערב כשבזמן שישראל ניהלה שיחות היא קידמה במקביל את סיפוח השטחים. הקהילה הבינלאומית צריכה לבחון את ישראל במעשיה ולא במילותיה.
לעולם לא אסלח לך על שאת גורמת לי להגן על לפיד, אבל הוא צודק. החרמה מראש נתפסת בעולם כמיושנת, מטופשת וסרבנית. אם בנאום יש משהו שאתה לא יכול להקשיב לו יותר – צא החוצה, אל תחרים מראש.
זה בסדר אפשר להגן עליו. זה לא על אוטומט. רק נראה שההתערבות שלו פה היתה פזיזה. גם אם המהלכים שראש הממשלה מוביל לא נראים לו – והם לא נראים ולא מתאימים להרבה אנשים – השיטה שלו קצת נמהרת. זו הנקודה שלי. אחרי ששמעתי את הנאום, זה גם ברור שישיבה באולם לא היתה משרתת שום אינטרס חוץ מיחצנות פרופר. זה לא עובד ככה.
טל, את זה שיאיר לפיד שובר שמאלה מבחינה מדינית כולם רואים. השאלה אם זה כדאי לו. האם הוא יצליח להחזיר את המנדטים שברחו לשלי-זהבה. לדעתי, הוא לא יצליח להחזיר אותם על רקע מדיני, אלא רק על רקע כלכלי – מהסיבה שהם ברחו בגלל רקע כלכלי.
ומה דעתך?
דעתי שזה לא שבירה שמאלה, אלא מהלך פופוליסטי שנובע מתחושה שהיתה לו (ככל הנראה אתמול-שלשום) שזה מה שאנשים רוצים לשמוע. מצטערת, הוא אולי איש נחמד, אבל לא ניכר שמשקיע הכנה בקבלת החלטות. זה היה פזיז וסתמי ומנותק מהקשר. כאמור, זה לא אומר שהחלטות והתנהלות ראש הממשלה טובות בעניין. אבל מדיניות ישראל מול איראן לא מתמצה בלשבת או לצאת מן האולם.
-מהלכים מהסוג שנצפה עכשיו באו”ם הם תוצר של מו”מ ממושך והחלטות פוליטיות על בסיס צעדים בוני אמון מאחורי הקלעים.
-ראש ממשלת ישראל יודע ברוב המקרים על קיום המגעים ומגמתם ממקורות מודיעין רשמיים ובלתי רשמיים, ולא פעם גם מדווח בנוגע לקווים הכלליים של מהלכים שכאלו, עד כדי קבלת עידכונים מראש.
-שני תסריטים סבירים יהיו: א) ראש הממשלה חושב שהתהליך שגוי ומנסה להפעיל לחץ לכוון את התהליך, לעצרו או לחדד את החלופה במקרה שהתהליך יכשל.
ב) ראש הממשלה מתואם עם האמריקאים ומשמש “המקל” במו”מ.
– יאיר לפיד אינו רק שר אוצר, ואפילו לא רק שר בקבינט. ראשי מפלגות גדולות בישראל מחליפים מסרים עם עמיתיהם האמריקאים ואירופאים. מי שיש לו יומרה להיות ראש ממשלה עתידי מקבל עידוד לעתים לחדד עמדה כזו או אחרת, שאולי תביא לו יותר תמיכה בינ”ל המשך דרכו ותמצב אותו בקרב עמיתיו לאליטה הפוליטית הבינלאומית. כך היה עם פרס, ביילין, ליבני וכו’, וסביר שכך גם עם לפיד. הנוסחא המקובלת – אנחנו המעצמה/ות כבר הולכים על שינוי כיוון. שיתוף פעולה בדיפלומטיה הציבורית יעזור לאותת לכל המשתתפים, מבית ומחוץ, איפה את/ה עומד/ת. כמובן, אנחנו נזכור זאת לטובה בבוא היום ואולי צעד חיובי עכשיו יעזור גם לך אחר-כך.
– לגבי ח”כ שלח – לארה”ב ולישראל אינטרסים שונים באזור, ויכולת שונה להבין את המתרחש. ארה”ב דחפה למו”מ מואץ עם אסד הנאור, חשבה שטוב לתמוך פומבית בהדחת מובארק, שכיבוש עירק יכול לשפר את האזור ולא יצור וואקום אחריו, שערפאת מוכן ליישם את הסכם ביילין אבו-מאזן בקמפ דיויד 2 אפילו שאבו-מאזן נעלם מהשטח בדיוק אז, שהסעודים לא יעזו לשלוח סלפים חמושים בכל טוב לכל רחבי האזור וכיוב’. גם אם יש כוונות טובות לממשל אובמה, עדיין לא בטוח לאן הן מובילות ומי נוטל כאן סיכון קיומי.
סחתין, מסתבר שהטענה שקיומה של ישראל אינו מותנה במה יקבלו הפלסטינים, היא טענה של ימין קיצוני, ומסתבר שבנט הוא ימין קיצוני וכ”ץ (שהעלה את אותה טענה הזוייה ושערורייתית) מאיים לגזול ממנו קולות שחושבים כך.
אולי שווה פעם להסתכל על הקונצנזוס הישראלי שמחוץ למערכות העיתונאים – הימין הקיצוני זה לא מה שימינה לזהבה גלאון, וציפי לבני היא לא מרכז המפה. בנט קרוב יותר לקונצנזוס ממה שזהבה גלאון אי פעם תהיה כלפיו, ובוודאי שיש בעייה להגיד אותו קיצוני בשעה שהיא לא מוגדרת ככזו.
תשמע זו אחת הסיבות שאני קורא את טל, לראות את הניתוק המהדהים בין הברנז’ה לשאר העם. כולם יודעים את זה, כולם אומרים את זה, אבל תמיד מרתק לראות את זה בפועל. אני גרתי המון זמן בתל אביב ואפילו שמה יש רוב למרכז ימין שפוי ודעותיה של טל גם בתל אביב נחשבות למוזרות אבל אנשים כמוה חיים בתוך בועה בתוך הבועה של עצמם והם אפילו לא מודעים לכך.
הצלחתם לבלבל אותי שניכם – נתניהו הוא שמאל? כי הוא תומך בפתרון שתי המדינות וחשבתי שהוא ימין.
איפה בדיוק ראית שמישהןו כאן כתב שביבי הוא שמאל? יודעת מה? איפה בדיוק ראית שמישהו פה בכלל את הזכיר את שמו? מה שכתבתי אני ומה שכתב יונתן, זה שמה שאת מגדירה כימין קיצוני, זה המקום שבו נמצא רוב העם היושב בציון. את, ממקום מושבך הנמצא ת”ק פרסאות שמאלה”, נוטה לראות את הקונצנזוס הישראלי כסוג של מיעוט ימני קיצוני, סהרורי ומתלהם – מן הסתם, מתוקף העובדה שבסביבה שלך הליכוד זה אכן ימין קיצוני (אגב, את לא יוצאת דופן, אני מכיר אנשים שהיו בטוחים שש”ס תקבל 78 מנדטים – אחרי הכל, כל השכנים שלהם מצביעים ש”ס…).
אמממ. תביא לי אחד שחשב שש”ס תקבל 78 מנדטים. אשמח לראיין אותו.
כל מה שהוצאת מהטקסט זה את המספר השרירותי שתקעתי?:-)
אף מילה על זה שטענת שאמרנו שביבי הוא שמאל? אף מילה על העובדה שהבאת מאיפשהו את הרעיון החדשני (בציבור, לא בתקשורת) שבנט וכ”ץ זה “ימין קיצוני? מצד שני, אני יכול להבין אותך – גם אני, לו טענתי שכתבת שאסמא אגבריה זחאלקה היא לב הקונצנזוס, הייתי מנסה להתחמק מהתייחסות לעניין, ברגע שהיית שואלת אותי על כך…
ושוב, אני לא מפקפק בכך שבסביבה שלך, בנט וכ”ץ הם אכן השוליים הימניים, לבני היא “מרכז-ימין” וכיו”ב. העניין הוא העדר ההפרדה בין הסביבה שלך, לבין מה שאת רואה כהגדרה אובייקטיבית של מציאות.
קצת מתמטיקה, ברשותכם, אורי ויונתן.
הטענה של טל הייתה שכץ מכוון לצד ימין של הליכוד. נניח, לצורך החישוב, לקצה הימני של הליכוד.
מימין לליכוד יש 11 מנדטים (הבית היהודי). ועוד אחד של כץ – 12. 10% מהכנסת.
כלומר, טל מדברת על מישהו ש-90% מהישראלים הצביעו שמאלה ממנו. בהחלט ‘ימין קיצוני’, גם אם זה לא ממש נוח לכם.
לגבי ציפי לבני – אם נניח, לצורך הדיון, שהתנועה ויש עתיד נמצאים על אותה משבצת (זה מה ששניהם טוענים, לפחות), ונוציא מהחשבון את ש”ס ואת יהדות התורה (שוב, כדי שהחשבון יהיה ‘נקי’) – יש 57 מנדטים מציפי לבני ושמאלה, ו-42 מנדטים מימין לה. איפה ‘רוב העם’ בדיוק?
קצת מתמטיקה? אתה טוען שכ”ץ מכוון למנדט ה32 של מחל, בשעה שהוא מעוניין בהנהגת התנועה (המנדט ה11-10) של התנועה, שאליהם יש להוסיף 12 מנדטים של ליברמן, שכולם ימינה מכ”ץ. הקביעה שלך שכל מה שמימין לכ”ץ, זה 11 מנדטים של בנט, גם היא לא עומדת במבחן המציאות, שכן כאמור, כ”ץ רוצה בהנהגת הליכוד, ולא במנדט ה20 שלו. כמו כן, בניגוד לשמאל, שאפילו השוליים הכי קיצוניים שלו מיוצגים בכנסת, בימין ישנם 2 מנדטים שכלל לא נכנסו (בן-ארי ואלדד), כך שלפי שיטה זו, יש מימין לכ”ץ לפחות 35 מנדטים (וזה לפני שספרנו לא מעט והבוחרים של ש”ס ואגודה, שכעת יושבות באופוזיציה, אבל עמדותיהם הפוליטיות נמצאות הרחק מהתווך שביוזמת ז’נבה היו רוצים לקוות…).
גם לפי השיטה של “חישובי ליכוד ובנט”, ישנם 35 מנדטים ימינה לכ”ץ, ולהגדיר מישהו כזה כ”ימין קיצוני”, לא יעמוד בשום בוחן מציאות אובייקטיבי (או “מתמטי”…).
משמאל לציפי לבני ישנן מפלגות ערביות ומרצ. זה בדיוק, אבל בדיוק 17 מנדטים. העבודה היא בוודאי לא שמאלה ללבני (בטח לא על רקע פרישתו הזועמת של פרץ מהמפלגה על רקע “הנזחת התהליך המדיני”), ולפיד (“ירושלים זה עקרון”) הוא בוודאי לא על אותה משבצת – ומעולם לא טען שהוא על המשבצת שלה (אלא אם כן להגיד “אנחנו מרכז”, פירושו האובייקטיבי הוא “אנחנו כמו ציפי לבני”). למעשה, בהנחה שהמפלגות הערביות הן מחוץ לויכוח (אתה מוציא חרדים, אז אני מניח שלא תתנגד ל”חשבון נקי” מסוג זה…), מתוקף היותן לא-ציוניות במוצהר, הרי שמשמאל ללבני, ישנם ששה מנדטים של מרצ, וזהו.
בקיצור, כ”ץ הוא הרבה פחות ימין קיצוני, מכפי שלבני היא שמאל קיצוני – לפחות עפ”י מפת הכנסת והבחירות. אני, אגב, לא סבור כך. לבני היא שמאל קלאסי (נכון להיום ברבע לשתיים עשרה, היא מאוד גמישה ונזילה, ובוודאי תגלוש עוד קצת שמאלה עד ליומן הצהריים…), בדיוק כמו שכ”ץ הוא ימין קלאסי (עד שישתנו לו האינטרסים, כמובן…).
שלא לדבר על זה שעמרם מצנע, מספר 2 של לבני, טען בתוקף (=נשאל על כך וחזר והדגיש) לפני הבחירות “אנחנו מפלגת שמאל”.
תודה שהוכחת מה שכתבתי קודם. אורי ענה לך אני חושב באופן מדויק, זה אפילו קצת מתסכל הוא שמט ממני אצ האפשרות לכתוב אותו דבר :-).
שיהיה ברור – זכותם של אנשי שמאל להיות שמאלניים, הדעות שלהם לגיטימיות כל עוד הן במסגרת החוק וכו – אותו דבר בימין – וזכותה של טל להחזיק בדעות שהיא רוצה ולהביע אותן בבלוג שלה, זה מובן מאליו אבל לפעמים צריך גם להזכיר את המובן מאליו.
הביקרות היא רק על כך שטל ועיתונאים רבים אחרים חושבים שהדעות שלהם הם הקונסנזוס כשבפועל הן בקצה השמאלי של המפה. כל פעם שיש בחירות הם מגלים את זה מחדש ושוכחים את זה מייד בעמצאות מערכת שכנועים עצמיים מאוד משוכללת – המצביעים לא התכוונו להצביע ימין, או לא הבינו, או עבדו עליהם, או המסרים לא היו מספיק טובים וכו…
אותו דבר אגב כל פעם שיוצא מחקר על הדתיות של היהודים בארץ, תמיד מתברר שהחילונים הם מיעוט, שרוב העם דתי ומסורתי ושמרני, ותמיד בתקשורת אותה הפתעה, אותו סירוב להכיר במציאות, ומייד הם מדחיקים את זה וחוזרים על המנטרה של הרוב החילוני העצום מול המיעוט החרדי.
כל שאני יודעת הוא שאני כבר לא קוראת עיתונים והפלוג של טל שניידר נשאר המקור היחיד לקריאה ולעדכון בנושאים פוליטים ומדיניים וזאת לאחר שהבנתי שהעיתונות שהמדיה כולה נמצאת בידיים של אנשי הון ומהווה שופר של השלטון שהוא הוא המנותק.