– 15 עיתונאים עזבו את המקצוע ועברו לפוליטיקה מאז 2009. לא, לא בישראל. בוושינגטון. טרנד עולמי של מקצוע שהולך ומתכווץ.
– אגב, מקצוע מתכווץ, פרויקט מרשים של ניימן לאב (אוניברסיטת הרווארד), לתיעוד הפגיעה הדיגיטלית שהעיתונות הממוסדת ספגה וסופגת מאז שנות ה 80. מספר העיתונאים בעולם (ככל הנראה) פחת ב 30%. קראתי חלקים נרחבים מן הפרויקט:
עצם העניין נמצא בפרקים 7 ו 8, כיצד תעשיה שלמה (עיתונות) לא הסכימה, ועדיין לא מסכימה להתמודד עם אפקטים טכנולוגיים. אין מהנדסים בקרב העיתונאים ואין עיתונאים בקרב המהנדסים. שם זה היה תקוע לפני עשור ושם זה עדיין תקוע.
חלק חשוב אחר, בפרק 13 על המפרסמים: ניק דנטון מגאווקר מספר כיצד בתחילת הדרך ‘שיבץ’ באנרים פרסומיים באתר שלו, מבלי שבאמת אותם מפרסמים שילמו לו. “רציתי לבסס את העקרון שזהו אתר שיש לו מפרסמים ושהוא מסחרי” הוא מספר שם. השורה התחתונה של פרק 13: היא שהעיתונות המסורתית (להבדיל מן הטלוויזיה) לא התמודדה מהר ו/או באופן יצירתי מספיק, עם ירידת ערך הפרסום בפרינט וצמצום ההכנסות ממודעות. טוב, את זה כבר כולם יודעים.
הפרויקט מעניין ומוצג יפה (קטעי וידאו + ראיונות) והערך שלו הוא בעיקר תיעודי. לא זכור לי פרויקט מן הסוג הזה, בו רואיינו באופן מקיף כל כך הרבה גורמים בכירים בתעשייה האמריקאית.
* * * * *
עוד מקריאת סוף השבוע שחלף: פרויקט ‘נשים שולטות‘, של אתר פוליטיקו (ממומן באופן מסיבי על ידי גוגל). חלק מן הפרויקט נראה כמו קידום עצמי לכנס של פוליטיקו, בחלקים אחרים יש כתיבה. כרגע קצת דליל, לטעמי וחבל על כך. בחלק על מנהיגות רפובליקניות, טור מחמיא לקונדליסה רייס, בלי דיון בכלל בערכים הפמיניסטיים בימין האמריקאי (נושא שהוא בעייתי, בעייתי מאוד)
מה קורה בגזרתנו?
16 ח”כים כתבו מכתב לראש הממשלה נתניהו – אל תחזור על טעויות אוסלו.
הדיון בסוגיית הגז, בקשתה של יו”ר האופוזיציה + ח”כ ריבלין להעביר את הנושא לחקיקת כנסת, יערך ב 20 באוקטובר, לא קודם לכן. יחימוביץ’ בתגובה: “זו ההזדמנות של הממשלה להתעשת ולהודיע כי זה יועבר להליך חקיקה מסודרת ושקופה”.
את רצינית? 15 עתונאים עזבו את המקצוע מאז 2009 וזה מעיד על מגמה? זו בדיחה? את יודעת כמה עורכי דין עשו הסבה מקצועית? ואינסטלטורים? ולוחשים לסוסים? איזה מן ניתוח זה?
רצינית לגמרי. זה מספר גבוה. יש על כך ביקורת בתקשורת האמריקאית. זה שאצלנו המספרים, באופן יחסי, עוד יותר גבוהים, לא אומר שזו תופעה בריאה. זה עצוב וכך נראית העיתונות. ביום שאפתח בלוג לעורכי דין, לוחשים לסוסים או אינסטלטורים, אתייחס לענייניהם. עד אז, זה בלוג פוליטי וזה מה שיש.
את מערבבת שני נושאים שונים לגמרי. את צריכה להחליט אם את רוצה לדווח על מעבר עיתונאים לפוליטיקה או על אי היכולת להתפרנס מעיתונות. אין בהכרח קשר בין השניים. 15 אנשים שעשו הסבה מקצועית ב5 שנים זה מספר נמוך במיוחד ולא ראוי לדווח. יתכן ש15 עיתונאים שעוברים לפוליטיקה ב5 שנים זה מספר מדהים אבל בשביל זה צריך להראות שזה מספר יחודי בנניח, 20 השנים האחרונות ושלא היה לו מקביל, נניח, בקרב עורכי הדין . בקיצור, נראה לי שזה עוד ברווז (זה שהעיתונות האמריקאית מדווחת על כך לא הופך את זה לשווה דווח).