אידיאולוגיה היא עניין של גיאוגרפיה וככל שקרבות הבחירות לכנסת ה-19 המגמות של הפוליטיקה הישראלית ניכרות על המפה. בהסתמך על רשימות חברי הכנסת הצפויים להיכנס לכנסת ובבדיקת הסקרים האחרונים, שיבצתי פה בפלוג את הפיזור הגיאוגרפי בישראל של מי שעשויים להרכיב את הכנסת הבאה.
אחת התופעות הברורות במערכת הבחירות הנוכחית היא התחזקות הימין הלאומי בישראל. השבוע הצהיר יו”ר הבית היהודי, נפתלי בנט, שהוא שואף לכך שמפלגתו תהיה השניה בגודלה, אחרי הליכוד ועם צמיחת המפלגה הזו עד כדי 14 – 15 מנדטים, אפשר לראות שינוי בולט על המפה הפוליטית. בעוד כ 4% מתושבי ישראל חיים בשטחי יו”ש (על פי נתוני הלמ”ס) בכנסת הקרובה צפויים להתמנות בין 18-19 חברי כנסת החיים מעבר לקו הירוק. כמעט כולם חיים בהתנחלויות מבודדות, כמו נווה דניאל, כפר אדומים ודולב ומכאן אפשר רק לשער מה תהיה עמדתם אם מו”מ מדיני עם הרשות הפלסטינית יהיה על הפרק.
בבית היהודי, מתוך 15 חברי הכנסת בראש הרשימה, כשמונה חיים מחוץ לקו הירוק, כולל שני מועמדים להיות חברי כנסת המגיעים מן היישוב היהודי בחברון, אורית סטרוק (10) והלל הורביץ (13). רשימת עוצמה, שכל חבריה חיים בהתנחלויות, מתנדנדת בחלק מן הסקרים ונמצאת על סף אחוז החסימה. אני בחרתי לכלול אותם על המפה הפוליטית שלי (ואתקן, כמובן, אם לא יכנסו לכנסת) מאחר ושני ראשיה, ח”כ אריה אלדד וח”כ מיכאל בן-ארי היו חלק מסיעת האיחוד הלאומי, שכללה 4 חברים בכנסת ה 18. כלומר, על אף הסקרים הלא ודאיים מבחינתם, אני מניחה שהם יבחרו כיוון שנותנים ביטוי פוליטי לציבור משמעותי. על המפה הצבתי את חמשת המקומות הראשונים ברשימת עוצמה, אך בחישוב לעיל (18-19 חברי כנסת החיים מעבר לקו הירוק), ספרתי רק שלושה חברי כנסת מטעמם. אם ברוך מרזל, תושב חברון ושלישי ברשימה, יהיה חבר כנסת, הרי שהיישוב היהודי בחברון, המונה כ 800 איש יזכה לייצוג שיא בכנסת ה 19.
מן המפה הפוליטית של הפלוג, עולות עוד כמה תובנות:
הקיבוצניקים היחידים בכנסת הבאה, ככל הנראה, הם זבולון קלפה, 7 ברשימת הבית היהודי מקיבוץ שומריה, אורלי לוי-אבקסיס, 16 ברשימת הליכוד-ביתנו מקיבוץ מסילות ואהרון ולנסי, 11 ברשימת התנועה מקיבוץ כפר גלעדי (מקומו של האחרון, יש לומר, לא ודאי כלל, לאור הסקרים)
רשימתו של יאיר לפיד, יש עתיד, יכולה בקלות לכנס ישיבת מטה בשכונות הצפוניות של תל-אביב. 4 מן המועמדים, יאיר לפיד, יעקב פרי, עדי קול ורות קלדרון מתגוררים באזור זה, ויעל גרמן, 3 ברשימת יש עתיד, נמצאת לא הרחק בהרצליה. המפלגה שרוצה לייצג את מעמד הביניים מבוססת עמוק במקומות היוקרתיים ביותר במדינה.
לפיד אמר לאחרונה ש’יש עתיד’ רוצה להיות ש”ס של מעמד הביניים. הוא בטח לא לקח בחשבון שגם ש”ס מרוכזת כמעט כולה ברחוב אחד בירושלים, רחוב הקבלן, כשרבים מציבור הבוחרים שלהם טוענים שהם מנותקים מן הנעשה בשטח.
הליכוד-ביתנו, הרשימה הצפויה לזכות למספר הרב ביותר של מנדטים מפוזרת יותר ברחבי הארץ, אך מעניין לשים לב שהמועמדים היחידים במפלגה זו המגיעים מן הצפון, הם דרוזים, עמאר חמד (ישראל ביתנו), במקום ה 28 וסגן השר איוב קרא (הליכוד), במקום 39, שככל הנראה לא יכנס לכנסת ה19. הקו הדרומי ביותר של הליכוד נעצר בכפר אחים, אצל השר ישראל כץ. גם המפלגה השניה בגודלה, העבודה מרוכזת בתל-אביב ובפרברי ירושלים ויש נציג אחד של המפלגה החי מעבר לקו הירוק. חיליק בר, מקום 6 הוא מפסגת זאב, מה שנחשב לירושלים רבתית.
* * * *
המיפוי הפוליטי הוא ניסיון להסתכל על הפוליטיקה הישראלית בממד המרחבי. הקוראים מוזמנים לזהות תופעות מעניינות בפריסת חברי הכנסת ולשתף בטוקבקים כאן ובבלוג שלי “הפלוג“, ואף לשלוח הערות ורעיונות ל-tal@eyaltal.com.פוסטים נוספים בסדרת המפות ניתן למצוא כאן ובחיפוש המילים מיפוי פוליטי. תודה לעמרי אריאב, על הסיוע העיצוב וההפקה של המפות וקודי ההטמעה.
הערה: כתובות המגורים של חברי הכנסת נאספו ממידע גלוי, מהידע שלי, או מדובריהם של הפוליטיקאים. אולם למעט המעון הרשמי של ראש הממשלה, לא מיקמתי אף חבר כנסת בכתובת מגוריו המדויקת. הדיוק במפה הוא ברמת היישוב או השכונה, ולא יותר מכך.
את הפוסט ניתן לקרוא גם בפלוג, בהארץ
הפרוייקט מעניין וחשוב, ובהחלט מלמד על חוסר האיזון בחלוקת מקומות המגורים שבין נבחרי הציבור. עם זאת, מתוך רצון להוכיח נקודות לגבי ח”כים שיהיו מתיישבים, נפלו מספר שגיאות מהותיות בתיאור הגיאוגרפי של היישובים/שכונות אליהם התייחסת:
מילא דולב, ובדוחק אפשר לטעון זאת גם על כפר אדומים (למרות שמעשית, הוא בוודאי חלק מגוש מעלה אדומים) – אבל נווה דניאל זה הכי “גוש” שיש (אלא אם כן גוש עציון עצמו אינו גוש…), ומופיעה במסגרת זו אפילו במפות של אתר יוזמת ז’נבה, שאינן בדיוק מהמפות המרחיבות בהגדרה של הגושים…
פסגת זאב ממש אינה חלק מ”ירושלים רבתי”, אלא חלק מירושלים עצמה (ירושלים רבתי, משמעה הפרברים של י-ם, אשר אינם חלק מהעיר עצמה, כמו מבשרת ציון ממערב, גבעת זאב מצפון, או מעלה אדומים ממזרח). פסגת זאב שאכן נמצאת “מעבר לקו הירוק”, נבנתה בידי טדי קולק, שעד יום מותו היה איש מפלגת העבודה.
ובל מקרה חיליק בר לא גר בפסגת זאב כבר כמה שנים אלא בשכונת בקעה היוקרתית במרכז-דרום העיר (רחוב מרדכי היהודי אם אני זוכר נכון, קיבלתי הזמנה לחוג בית אצלו). לעדכונך טל.
כמו שאומרים אצלנו: “פעם מתנחל – תמיד מתנחל”.
לו באמת רצה להתנקות מעברו המזעזע, היה עוזב את ירושלים לאלתר, ועובר לגור במקום של מתונים – הרצליה, למשל.;)
חוצמזה, אל תשכח ששכונת בקעה היא ברובה נכסים ערביים שדודים עוד מימי הנכבה…
ממה שידוע לי הוא גר שם.
הוא גר בבקעה כבר מ- 2009, אולי פשוט תתקשרי אליו ?
http://www.nrg.co.il/online/1/ART2/429/045.html
“את חיליק בר (37), מזכ”ל מפלגת העבודה, רובכם עדיין לא מכירים, אבל כנראה שזה ישתנה בקרוב. התפקיד שבו אחז בר עד לאחרונה הבטיח לו שריון במקום השישי ברשימת מפלגת ‘העבודה’ לכנסת (תחילה הוא נבחר שביעי, אך התקדם מקום אחד קדימה בשל עריקתו של עמיר פרץ למפלגת ‘התנועה’ של ציפי לבני). בניגוד לתדמית הפוליטיקאי הנהנתן, ביתו של בר ואשתו אדית בשכונת בקה בירושלים מצליח לענות במדויק על המושג “כוך”. חדרים קטנטנים, גינה קומפקטית, “ובעיקר הרבה לב ונשמה” שמצליחים להסתדר בתוך 57 מ”ר”
עיני לא צרה אבל כוך בשכונת בקעה עולה יותר מבית מידות בפסגת זאב.
חוץ מזה כפי שאמרו לפני – כפר אדומים (יישובו של שגריר ישראל בארה”ב תחת אולמרט, סליי מרידור), דולב (גוש טלמונים עם עוד 4-5 התנחלויות על שטח קטן יחסית) ובוודאי נווה דניאל שנמצא בלב ליבו של גוש עציון ולמיטב זכרוני גם במפת יזומת ז’נבה הוא נמצא כמה עשרות מטרים מצידו המערבי של הגבול אינם מבודדים.
אורלי לוי-אבקסיס אומנם גרה בקיבוץ מסילות, אך היא לא חברת קיבוץ. היא שוכרת דירה בקיבוץ ובמקור היא מבית שאן. המעבר הזה יצר הרבה כעס, שאחד הנציגים של בית שאן, שבעצם הצליח לעשות משהו עם עצמו, החליט לא לגור בבית שאן, אלא בריבות הסמוך השנוא.
אז נכון, אומנם כתובתה בקיבוץ, אך זה לא הופך אותה ל”קיבוצניקית”.
כן, אני מבינה את הטיעון, אבל שם היא חיה. ומה אני אמורה לציין, שהיא מבית שאן? היא חיה במסילות. ויסלח לי כל מי שהתואר קיבוצניק לא מסתדר לו עם זה. כנ”ל לגבי כלפה. הבית היהודי אומר מעל במות באירועים פוליטיים שאצלם זה הקיבוצניק היחיד, אז רק בגלל שהוא לא נולד קיבוצניק, אני צריכה להוציאו מן הרשימה? אני מבינה שהוא לא מייצג את התנועה הקיבוצית, וכך גם אורלי לוי – וזו הסיבה שהמפה הזו מציבה מול העיניים עובדות מעניינות. אין יותר אנשים מן התנועה הקיבוצית.
כן, את צריכה להוציא אותו מהרשימה. זבולון כלפא אינו קיבוצניק. קיבוץ שומריה אחרי שהגיעו אליו יוצאי גוש קטיף, אינו עוד קיבוץ עפ”י המודל המוכר. כלפא עצמו משמש כמנהל של קיבוץ דביר (שגם הוא פסק מלהיות קיבוץ עפ”י המודל הישן). העובדה שבנט נהנה להגיד שיש אצלו את הקיבוצניק היחיד במקום ריאלי, ממש לא מחייב שעיתונאים יחזרו אחרי המשפט הלא-מדוייק (אם כי משעשע) הזה.
המשפט האחרון נכון: אין מועמדים ריאליים מהתנועה הקיבוצית.
לא זכור לי שמישהו,כולל אתה,פיקפק ב”קיבוצניקיות” של חיים אורון כשזה כיהן כחבר כנסת מטעם מרצ,למרות שהוא בכלל גדל ברמת גן. למעשה הוא הפך להיות אחד האנשים שהכי מזוהים עם התנועה הקיבוצית.
סליחה,זה היה מיועד ליובל
דרור, צר לי להגיד לך, אבל התגובה הזו מעידה על היכרות עם המושג ‘קיבוצניק’ בערך כמו שההתייחסות לנווה דניאל כאל התנחלות מבודדת מעידה על היכרות עם ההתנחלויות.
‘קיבוצניק’ זה לא עניין של מקום מגורים, זה עניין של חברות בקהילה שיתופית. ולכן העובדה שג’ומס נולד ברמת גן לחלוטין לא רלוונטית, מרגע שהוא התקבל לחברות בלהב. לכן הטענה שכלפא ולוי אבוקסיס הם קיבוצניקים היא פשוט מגוחכת.
והפנייה של בנט לקיבוצניקים בשם כלפא, שקולה לזה ששלי יחימוביץ’ הייתה פונה למתנחלים ואומרת להם ‘תראו את חיליק בר, גם לי יש מתנחל’. כלומר, בעיקר מעידה עליו שאין לו שום קשר למגזר ושום היכרות עם האינטרסים שלו.
סליחה לחזור על זה אבל *חיליק בר גר בבקעה*. ומעולם לא היה מתנחל בכל מקרה.
זהו בדיוק. גם כלפא הוא לא קיבוצניק ומעולם לא היה.
טל, בעקבות מגיב בפלוג בהארץ, ניסיתי גם אני לחשב את כמות הח”כים מעבר לקו הירוק, ולא הצלחתי להגיע לאותה כמות כשלך.
נניח שלא מחשיבים את השכונות הכבושות של ירושלים הגעתי ל-17 סה”כ – פייגלין, בן ארי, שי פירון, אלכס מילר, פאינה קירשנבאום, סלומיאנסקי, מוטי יוגב, אריה אלדד, אורי אריאל, ליברמן, אלקין, דודו רותם, יולי אדלשטיין, שולי מועלם, הלל הורוביץ, אורית סטרוק, ברוך מרזל. ואם גם השכונות הכבושות בירושלים אז אלי בן דהן, חיליק בר ואורי מקלב. 20. שישית כנסת, לא יאומן. והיד עוד נטויה עם כמה של הבית היהודי, וכמה מעוצמה לישראל.
איך היה החישוב שלך?
למה כפר אדומים זה כן התנחלות והשכונות הכבושות של ירושלים זה לא התנחלות? הרי לא רק שכבשנו את שניהם מירדן,גם כבשנו את שניהם באותו שבוע. מה מותר א’ על ב’?
סיפחנו את מזרח ירושלים. זה חלק ממדינת ישראל לכן זה לא התנחלות על פי החוק הישראלי. יחיה ההבדל הקטן.
אז המושג “התנחלות” מותנה בשבוע הכיבוש? למה שלא נתנה אותו, למשל, בשאלה האם נושלו ערבים בכדי להקים את היישוב? למה פקטור הזמן חשוב יותר מפקטור הנישול? במה מותר 1967 מ1948? אם כבר להתנצל על עוולות הכיבוש, לך עד הסוף והחרב את עשרות היישובים (רבים מהם מאכלסים את גדולי שונאי ההתיישבות באיו”ש) שקמו על חורבות 400 הכפרים הערביים שנהרסו ב1948.
מעבר לזה, יונתן ציין שעל השכונות בי-ם הוחל החוק הישראלי ב1967 והן סופחו באופן מלא ב1980. אי לכך, מעמדן שונה לגמרי מכל יישוב אחר שנמצא מעבר לקו הירוק.
צר לי טל, אבל גם אני מצטרף לכל אלו שלועגים לך על הגדרת נווה דניאל כהתנחלות “מבודדת”. היא בליבו של גוש עציון, ורואים שלא היית שם אף פעם.
טל, אני מבין שהתנחלות מבודדת הוא מושג שיחדשי שדורש הסברה לאנשי השיח הישן.
אם נווה דניאל וכפר אדומים הן התנחלויות מבודדות הרי שאין דבר כזה התנחלות לא מבודדת. ומשכך המושג נועד להשפיע על תודעת הקורא – מגורים בהתנחלות הווי אומר חשובפשע.