בהמשך לפוסט שפרסמתי אתמול באתר הארץ, ‘בחסות המדינה: מפלגות לגברים בלבד’, פנתה אלי היום ל”ג, חרדית, ירושלמית, אקדמאית והעבירה לי טקסט שכתבה, אחרי שקראה חלק מעמדות המגיבים בעמוד הפייסבוק שלי. לפני שאעלה בהמשך כאן את הפוסט שלה, אני מצרפת צילום מסך מקיר הפייסבוק, לרענון השיח. בסוף הפוסט (וללא קשר לדבריה של ל”ג) אני מצרפת את צילום מסך לעמוד הרלבנטי מתקנון ש”ס על פיו נשים אינן רצויות בחלק הפוליטי והנבחר של המפלגה.
ל”ג – אני רוצה להיות מעורבת בפוליטיקה – פוסט אורחת
אתמול כתבה כאן טל שניידר על הגשת העתירה לבג”צ הדורשת לפסול את יהדות התורה וש”ס מהתמודדות לכנסת, בשל הדרת נשים. מעניין היה לקרוא את התגובות לזה בפייסבוק. כותב שהגדיר את עצמו כאולטרה אורתודכס טען ש”זה פתטי ומתנשא” ומישהו אחר כתב באינטליגנטיות “פחחחח אף אישה חרדית לא מעוניינת להתמודד”.
לפני הכל, תרשו לי להגיד: אני חרדית. באמת חרדית. מתגוררת בשכונה דוסית בירושלים, למדתי בסמינר החדש ויש לי תעודת הוראה, אחים שלי לומדים בפוניבז’ ואני מנויה ל”הפלס”. עכשיו שצלחתי בהצטיינות יתירה את מבחן ה”דוסימטר”, אני רוצה להכריז בקול רם וצלול:
נשים חרדיות רוצות להיות בכנסת. נשים חרדיות צריכות להיות בכנסת.
נשים חרדיות רוצות להיות בכנסת כדי להיות חלק ממעגל מקבלי ההחלטות. לא נתחיל לפרט כאן את ההבדלים הקיימים בין גברים לנשים, אבל ההבדלים הללו רבים לאין שיעור, ככל שמדובר בקהילה מסורתית. אבל באין ייצוג נשי, אין מי שיבוא וילחש על אוזנו של הח”כ הנכבד את צרכיה של מחצית מאוכלוסיית בוחריו. מי אמורה להסביר לו את הבעיות הנוצרות בסביבת עבודה סקסיטית? מי תוכל להעיר את תשומת ליבו למצב המקוואות לנשים? להגיד שנשים מרוויחות 30% פחות מגברים?
ואפילו נניח שהמסר הועבר (בכ”ז הוא נשוי), מאחר ולא מדובר בבעיות אותן חווה הח”כ הגבר על בשרו, הן עומדות אצלו בעדיפות שנייה. וכך, בשאלה האם להיאבק על קצבאות ילדים או על הארכת חופשת לידה, תנצח האופציה הראשונה. והבחירה בקצבאות ילדים, לא נעשית על רקע דיון מעמיק ולבסוף, בחירה בהעדפת הקצבאות מתוך שיקולים אלו ואחרים. הבחירה נעשית בשל חוסר היכולת להכיר בעמק את הצורך בהארכת חופשת הלידה.
אבל כשאין נשים בשטח, אין מי שיניח את הבעיות על השולחן וכשהן לא שם, גם הנושאים שכבר הגיעו לפתחו של הח”כ, יתועדפו מיידית בחשיבות פחותה. זו הסיבה שנשים חרדיות צריכות וחייבות להיות בכנסת.
וכאן צריך להבין את גודל האירוניה. אם תעיפו מבט למעלה, תראו שהטור הזה פורסם תחת שם בדוי. ככה זה. אני חושבת שנשים חרדיות צריכות לרוץ לכנסת, אבל אפילו לפרסם טור תחת השם שלי, אני לא יכולה. פרסום טור דעה תחת שמי, יחייב אותי במחיר שאין לי יכולת לשלם, כי המחיר שיידרש לא יהיה אישי, הוא יהיה משפחתי ואותו, אני לא יכולה לשלם.
בכך צודק הגאון לעיל. נשים חרדיות לא מעוניינות להיות בכנסת, כי המשמעות של רצונן תהיה פשקווילים ברחובות, הוקעת הילדים בחברה, נידוי הבעל מהקהילה והחרמת המשפחה באופן כולל מעל כל במה. אם יש לה לאישה הזו אחים שטרם נישאו, ילדים שצריכים להתקבל למוסדות לימוד או בעל שמתפלל בבית כנסת, הרי שאין שום סיכוי בעולם שהיא תסכים להגיד בכלל שהיא רוצה לרוץ לכנסת, אלא אם היא מוגדרת כמתאבדת קלינית. נשים חרדיות לא רוצות להיות בכנסת, בדיוק על אותו משקל שאזרחי ברית המועצות הצהירו על אהבתם לאמא רוסיה.
העתירה הקוראת לפסילת הרשימות, רדיקלית מדי לטעמי. הסעד המבוקש בה, יוצר מצב לא דמוקרטי פי כמה מהמצב הנתון כיום. לעת הזו, הייתי מסתפקת בהחלט אם היו מחייבים את המפלגות להכניס נשים לא כחברות כנסת, חס וחלילה, אבל לוועידת המפלגה למשל. לחלופין, לקבוע שכל ח”כ ממפלגה שאין בה נשים, יחויב להעסיק לצד עוזריו הפרלמנטרים החרוצים, גם עוזרת פרלמנטרית חרוצה. זה לא הפתרון המושלם, אבל אני מוכנה להתחיל בקטן. העיקר להתחיל.
יש בי אינטואיציה נשית חזקה, שאותם גברים חרדים שהגיבו בטוב טעם לטל שניידר, קוראים הפעם את דעתי, אז אני רק רוצה להגיד לכם, שלא תגידו שלא אמרתי, “אני רוצה!”
* * * *
טל שניידר (בחזרה אלי): בהמשך לפוסט אתמול, הפנו אותי היום לעמוד פייסבוק, ‘לא נבחרות, לא בוחרות’ שפתחו קבוצה של נשים חרדיות לקידום התפיסה שלהן בנושא. הנה, אפשר להתחבר לעמוד הזה כאן ולמחות על העדר ייצוג הנשים בש”ס וביהדות התורה.
כמו כן, מפלגת ש”ס לא העבירה לי את התקנון של המפלגה כדי שאוכל לעיין ולבדוק האם אכן אין מדובר באפליית נשים תקנונית (כפי שהוסבר לי אתמול בעת כתיבת הפוסט). אך שני קוראים נאמנים חפרו ומצאו את התקנון הקשה להשגה.
הנה החלק הרלבנטי –
אז הבנתם לאיזה חלק של ש”ס מותר לנשים להצטרף? לתנועת “נשי ש”ס”, אשר תהווה גוף נפרד על פי ההלכה. אפליה בחסות המדינה שמממנת את המפלגות הן במהלך הבחירות והן לאורך כל השנה.
מחיקת השם בדף הפייסבוק רשלנית
נו דורון. אתה רציני? הרי הכל מופיע בשם בקיר פייסבוק שלי. צריך רק ללכת לשם. אני פשוט חשבתי שאולי לא ראוי לדחוף אותם פה בכוח. אז נעשה טשטוש.
ל”ג היקרה, תגידי, את נורמלית? באמת, עם כל הכבוד והערכה לתרבות ואי רצון לכפות ערכים ליברליים כאלה ואחרים משלי על תפיסת עולם שאיננה שלי וכו וכו וכו, בכל זאת, המצב שאת מציגה פה הוא פשוט ביזאר. בחברה החרדית את מדוכאת ואת יודעת שאת מדוכאת. את רוצה ייצוג ואת נחסמת ממנו – מתוך תפיסת עולם שאת *אינך חולקת*, על פי פוסט זה ממש, ויתרה מזאת תפיסת עולם שאת מנועה, כנגד לרצונך, מפעול נגדה, על ידי מה שנשמע כמעט כאיומים על חייך. אז למה, בדיוק, את ממשיכה להזדהות עם העסק הזה, שכל קשר בינו לבינך הוא כנראה גיאוגרפי בלבד? קחי ת’ילדים, קחי ת’בעל (אם הוא בקטע) ועופי משם לכל הרוחות, לפני שבאמת יתלו את הפשקוויל.
easy said than done
מה עם משפחה רחבה? מה עם סביבה מוכרת. את באמת חושבת שכל מי שרוצה שינוי צריך לעזוב הכל מאחור ולא לפעול מבפנים? לטעמי זו ראיה שהיא יותר מדי שחור לבן.
במצב הזה? מה יש בפנים ששווה להיאבק עליו בשביל אישה? אני לא מזלזלת בשאלות ה*טכניות* של לקום וללכת. זה הדבר העיקרי והאמיתי, כנראה, שאין עליו תשובות קלות. אבל בשאלה הערכית, כפי שמציגה אותה הכותבת שדוגלת בזכויות נשים בצורה שסותרת לגמרי את התפיסה החרדית כפי שמתבטאת בתקנוני המפלגות – אידיאולוגית, אני פשוט לא רואה איך חברה שמעוצבת כמו שהכותבת רוצה תיהייה דומה במשהו למה שקיים. יש מגזרים ומסגרות שמשלבות זכויות נשים עם דתיות. יש לאן ללכת (רעיונית לפחות). מה יש להציל במקום ש*עצם העלאת הנושא* יתקבל בדחייה מוחלטת של כל המשפחה המורחבת?
כמה טוב לראות מאבק נחוש למען הנשים החרדיות המסכנות והמקופחות. מעניין לראות מתי נראה את כל אותן לוחמות נחושות, נזעקות למען זכותן של נשים ערביות לא להשחט בידי אחיהן/אבותיהן, במידה והחליטו לא להתחתן לזה שיועד להן, או סתם התסכלו על השכן חמש שניות יותר מדי…
נו, טוף, כנראה שיש מאבקים שלא פוליטיקלי קורקט לנהל.
מה הקשר בכלל? התגובה שלך היא התגובה המתגוננת האולטימטיבית. במקום להתמודד עם גוף הטענות, אתה מפנה למגזרים נוספים בהם קיימת הבעיה.
הקשר נורא פשוט: כל ה”עמותות” שתמיד מזדעקים על הדרת נשים, תמיד נטפלים לאותו מגזר שאולי אינו נוהג בנשים בשיוויון, אבל נוטה להימנע מלהרוג אותן (שאני מניח שתסכים איתי שזו צורה די מרשימה של הדרה,…).
כל העמותות הללו מביאות חרדיות אנונימיות שמספרות עד כמה היו רוצות להתמודד באותה רשימה, במקום להציע לאותן נשים לנקוט בצעד המתבקש, להקים מפלגה משל עצמן, ולהתמודד (או לחילופין, סתם לא להצביע לאותן מפלגות מקפחות).
אין דבר פטרנליסטי יותר מאשר חבורת נשים חילוניות ש”חשות רחמים” על החרדיות העשוקות ומהסכנות, תחת עולה של החברה הפטריארכלית והמדכאת (ובה בעת מצליחות להחריד בצורה מופלאה כאשר בסיעת רע”ם, למשל, לא הייתה ח”כית מעולם…).
כל אחד פועל למען מה שקרוב אליו. אין מה לעשות, אי אפשר לפעול למען הכל במקביל. הפלסטיניות המקופחות קרובות אלייך? מעולה, לך אתה ותפעל למענן במקום להתלונן על זה שאחרים לא עושים את זה או מקדישים את זמנם למטרות “פחות חשובות” (ואם אני כבר בעניין, איך החלטת שהפלסטיניות יותר חשובות?)
מה הגישה של אמסלם בעניין? עושה רושם שהוא יוכל לקבל לא מעט קולות חרדיים אם הוא ישים מישהי חרדית בתור מספר 2 ברשימה. הרי כל מה שצריך זה את הראשונה. ברגע שתנועה חרדית תשים אישה ותגרוף בשל כך מנדטים רבים למחרת תהיה אישה בכל מפלגה חרדית.
ההתעוררות הזו בקרב נשים חרדיות גם אם כרגע היא בחדרי חדרים על ידי מיעוט קטן היא בהחלט מעודדת והינה צעד טבעי ומתבקש, המשך להתעוררות הפמיניסטית (גם אם הן לא תשתמשנה בביטוי הזה) בקרב נשים דתיות לאומיות בכל מיני הקשרים, גם דתיים וגם פוליטיים. זה נכון שמהצד הליברלי של המפה, כמו שמעידות חלק מהתגובות שלפניי, התארגנויות כאלה ישר מעלות את השאלה אם כבר לצאת נגד פן אחד של דומיננטיות גברית, למה לא לצאת נגד כל כך הרבה צדדים אחרים של דומיננטיות גברית שמאפיינים את החברה החרדית ואת אורח החיים החרדי. מנקודת מבט חילונית ליברלית הרי סוגיית ייצוג של נשים בכנסת נראית פחות קריטית נניח בהשוואה נניח לציפייה להביא הרבה ילדים, להיות אחראית כמעט בלעדית לגידולם ולעבוד בשלוש עבודות בזמן שהבעל לומד בישיבה, נניח. אבל בחיים זה באמת לא הכל או לא כלום כמו שטל אמרה כאן.
כדאי אולי להזכיר שהקרב המיתולוגי הראשון בין היהדות החילונית והחרדית בישראל, קרב קשה וייצרי שעורר הדים עצומים ביישוב של אותה תקופה לא נסב סביב גיוס לצבא ולא סביב קצבאות ילדים ולא סביב כשרות ולא סביב השבת אלא סביב השאלה אם לתת לנשים זכות הצבעה למוסדות היישוב בשנות העשרים (שבו החילונים ניצחו לשם שינוי). קצת חבל שכמעט מאה שנה מאוחר יותר יש גופים שבעיניהם הזכות להבחר עדיין שמרוה לגברים בלבד אם כי למען האיזון כדאי לציין שברשימת הליכוד ביתנו לא צפויה אף אישה בעשירייה הראשונה אאל”ט. :
http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%96%D7%9B%D7%95%D7%AA_%D7%91%D7%97%D7%99%D7%A8%D7%94_%D7%9C%D7%A0%D7%A9%D7%99%D7%9D
תזכורת: כבר היתה חברת כנסת חרדית 🙂
http://www.nrg.co.il/online/1/ART1/806/065.html
לפני שמדברים על נשים, יש לדבר על השיטה. כולנו התרגלנו למפלגות לא דמוקרטיות, עד שאין לנו בעיה להצביע להן. על מי אני מדברת? על כל המפלגות שאין להן באמת חברי מפלגה שבוחרים בנציגיהם. תחשבו על “קדימה”. מפלגה שנולדה בחטא והחבורה הזאת, שהורכבה מפליטי מפלגות אחרות (כולל ראש ממשלה מכהן) זכתה בבחירות האחרונות למספר המצביעים הגדול ביותר. מי בחר את נציגי המפלגה? מי בחר את המצע? וכנ”ל “ישראל ביתנו”, ש”ס, האגודה, ד”ש הזכורה לרע, יאיר לפיד (כולי תקווה שעתידו לא בכנסת) ועוד כמה ששכחתי.
אני חושבת שלפני הכל, טוב אם יקבע בחוקי הכנסת כי מפלגה שאיננה מתנהלת בצורה דמוקרטית ושוויונית ועל בסיס מינימום ידוע של חברי מפלגה אשר יקבעו את דרכה וחזונה ואת נציגיהם- לא תוכל להציג את מועמדותה. אולי כך, אנחנו האזרחים נתחיל להבין את האבסורד שבהצבעה למפלגות קיקיוניות שכאלה.
צודקת
לקראת הכנסת הֹ-17 לא היה בקדימה גוף מצביעים קיים ולכן לא היה טעם בבחירות מקדימות. לקראת הכנסת ה-18 היו בחירות מקדימות הן לתפקיד היושב ראש והן לרשימה לכנסת. לקראת הכנסת ה-19 המפלגה מתפוררת ממילא.
כך גם מפלגות יש עתיד והתנועה בבחירות הנוכחיות: לא קיים עדיין גוף בוחרים ולכן אין טעם בבחירות מקדימות.
אם תיקבע הדרישה הזו בחוק, מרכז הליכוד יוכל להכתיב לשרון לא לפרוש מהממשלה. כזכור שרון נהנה באותו הזמן מתמיכה ציבורית רחבה והליכוד נענש בהקטנתו למספר מנדטים מצומצם וזאת למרות יציאתו של שרון מהמשחק.
נשים חרדיות בהחלט יכולות לכהן בכנסת, והא ראיה שבכנסת ה-17 היתה חברה חרדית.
מה שאני לא מבין זה למה ההתעקשות להיות חברות דווקא דרך ש”ס או יהדות התורה.
למה הן צריכות לפעול שמחוץ למסגרת החברתית שלהן? למה אנחנו כחברה מוכנים להשלים עם מפלגות שלא נותנות (בתקנון) לנשים להתמודד. המדינה מממנת גופים מפלים.
כי רשימה לכנסת לא צריכה להיות מועדון חברים אלא שותפות אידיאולוגית. אם לנשים האלה יש אידיאולוגיה שונה משל גפני, לא ברור למה להן שותפות דווקא איתו.
ולהיפך. לחרדים אין שום מניעה ללגלג על אפליית נשים בסעודיה למשל. הם רק שוכחים להתסכל בבית פנימה.
תגובה לאורי
אין ספק שחרדי שלועג לסעודים, גר בבית של זכוכית. זה לא מוריד מהעובדה שלהיות אישה בסעודיה (או ברהט), עדיין גרוע לאין שיעור, מלהיות אישה בבני ברק – ובכ”ז לא ראינו את “העמותות” יוצאות למאבק למען כפיית הצבת נשים במקומות ריאליים בסיעת רע”ם-תע”ל…
לא יעזור, מאבק פוליטי בנוגע לאפליית נשים שעוסק רק בחרדים, הוא מאבק שמסריח מצביעות וחוסר תום לב. מי שתומך בשיוויון לנשים באשר הן, לא צריך להלחם אך ורק באפליית נשים במחנה הפוליטי השני, אלא באפליית נשים (חמורה ואלימה לאין שיעור) שקיימת בתוך מחנהו-שלו.
מגוחך. ההתנפלות החרדית כלפי צביה גרינפלד וההתנערות הקולקטיבית ממנה כאישה חרדית, לא מונעים מאותם חרדים לנפנף בה כיום בגאון.
איפה ראית חרדים שמנפנפים בגאון בגרינפלד?
נראה לי שפתרון (חלקי) יהיה לחייב מפלגות לערוך פריימריז. יהיה יותר קשה להפלות נשים במצב כזה.
לצפריר, תודה על התשובה. שים לב שאתה עונה מאותו מקום “עיוור” לבעיית הדמוקרטיות. ברור שאריק שרון לא היה אמור להתפלג, אתה יכול לדמיין רה”מ כלשהו באירופה שמתפלג? שמקים מפלגה חדשה תוך כדי כהונתו (הרי מי נתן לו את הכהונה? המפלגה שבחרה בו כמועמד והזרחים שהצביעו למפלגה)? אם ח”כ, ואפילו אם הוא ראש ממשלה או שר, מבין שאינו מייצג יותר את דעת הרוב במפלגתו- יש באפשרותו להלחם בתוך המפלגה על דרכו ואם הפסיד, לקבל את דעת הרוב או להתפטר. היות ופוליטיקאים בכירים ידועים כבעלי אגו מנותק מהמציאות, ומשוכנעים שהאמת זורחת להם מהת.. אז צריכה לבוא מערכת חוקים שלא מאפשרת להם את הניוד הזה, אלא אם בנו תשתית אמיתית של מפלגה. ואם מערכת החוקים הזו תגרום לכך שיהיו רק 5-6 מפלגות, אבל אמיתיות, בעלות מצע והשקפת עולם ברורים ועם שקיפות מירבית- דיינו. לא כך?
שימי לב טל: מישהו הפנה אותי לפורום הזה. מתנהל שם שיח מתלהם והזוי שיכול ללמד על צורת החשיבה במגזר הזה.
http://www.bhol.co.il/forum/topic.asp?whichpage=1&topic_id=2988080&forum_id=771
כתבת יפה מאוד. רואים שאת אינטיליגנטית ושפויה, ואני מחזקת את ידייך ומקווה לראות אותך בכנסת ואפילו בממשלה
בהצלחה
עוד פעם מה הבעיה ? אם זה מפריע לנשים חרדיות שאין להן נציגה ברשימה – אל תצביעו להם ! ותראו איך הם יחזרו על 4 ויציבו אישה במקום ריאלי. הבעיה היא כנראה שאין מספיק נשים חרדיות שאכפת להן מזה. ואם אין, אז למה שלנו יהיה אכפת ?
כי זה לא כל כך פשוט, לאף אחד להיות במצב כזה, או לעשות שינוי כזה בחברה שאתה חלק ממנה, ולפעמים צריך עזרה. או שלא צריך עזרה והשינוי יבוא לבד, אבל הוא לוקח זמן ומתחיל ממכתבים כאלה אז צריך לתמוך בו.
ולנו אכפת כי כמה שאנחנו מנסים להתעלם מזה, אנחנו חיים ביחד במדינה הזאת. ולי אכפת גם כי אכפת לי מנשים חרדיות.
כגבר חרדי, (שככל הנראה גם יצביע ג’ – מחוסר אופציה אחרת) אין לי אלא להסכים עם הכתבה.
אם יורשה לי, אוסיף עוד כמה מילים בעניים המפלגות החרדיות:
אני ורבים מחברי נצביע ג’, אך ללא שמחה גדולה, וללא תחושת סיפוק במעמד שילשול הפתק לקלפי.
התחושה היא של מיאוס רחב היקף מחברי הכנסת, מהדרך שלהם, מהשאיפה האלמותית שלהם לקבלת איזכור בעיתון היומי למחרת בבוקר, ומכל ההלך רוח.
אם אכן מטרת ג’ היא להציל את עולם התורה, למה לא למנות אנשים מוכשרים ונבונים שיכולים לעשות את זה, בלא קשר לזהותם המגזרית (והמגדרית…)? מניין נובעת האמונה המטופשת כי רק נציג הפלג (ליטאי לליטאים, גר לחסידי גור, ווויז’ניצר לחסידי ויז’ניץ) יוכל לפעול להצלת כ-ל עולם התורה?
למה כל הסכסוכים ההזויים סביב השאלה הרת הגורל: “נציג של איזה פלג יאייש את המקום ה5/6/7 ברשימת ג’?…”
כל אחד ואחד מחברי לספסל הלימודים, בכולל או בישיבה, ששאלתיו על דעתו בעניין, אמר לי ללא פקפוק סבור כי הגיע הזמן לעשות פריימריז אמיתי אצלנו, ולשלוח לכל הרוחות את “6 המופלאים” ולהחליפם באנשים ראויים עם אגו קטן בהרבה מהחכי”ם המכהנים כיום.
אגב, פריימריז יוכל גם להיות קרש הקפיצה של הנשים החרדיות המוכשרות (ויש המון כאלו, חכמות וחזקות ומשופשפות כהוגן) לתוככי העשייה הפוליטית.
במחשבה נוספת, זה אפילו עדיף באופנים מסויימים. נניח שראש הממשלה הבאה תהיה “ראשת הממשלה”, אם נציגינו בכנסת תהיינה בכלל נשים- הן יוכלו לשוחח איתה בגובה העיניים ואף לחבק אותה או ללחוץ לה את היד- דבר שיוביל לידידיות אישית בין הגברת לבין המפלגה החרדית.
נ.ב. כל הנ”ל תקף בהחלט גם על ש”ס.
אני סטודנטית חרדית, בבחירות הקודמות לא הצבעתי ג’ וגם הפעם אין מצב שאני יצביע להם. יש אופציות אחרות. לגמרי לא ברור לי איך זה שרבים במגזר החרדי מצביעים ג’ אפילו שהם לא סובלים את כל מה שהזכרת, אתה לא קולט שכל עוד שתצביעו להם הם ימשיכו להתנהג כך?
כמו שכתבתי אני חרדית והרבה מחברותי אומרות לי שאני צריכה להגיע לכנסת, אני יכולה להבטיח לכם שיום אחד זה יקרה, תהיה אישה חרדית בכנסת. אם לא אני זאת תהיה מישהי אחרת. אז לא נהיה בג’ (גם אם תשלמו לנו) ויכול להיות שגם לא נהיה בש”ס.
אבל כשזה יקרה אתם תדעו.
האמת שאני ישמח להצביע למפלגה חרדית עם נשים.
נשים מוכשרות יותר מגברים ביצירת קשרים חברתיים, והן אמינות יותר.
–
ולא, אני לא מצביע ג’…
עד שהם לא יקבלו 3 מנדטים הם לא ישנו את הכיוון המזלזל בציבור שלהם.
אני חרדית, מזדהה עם המון הסתייגויות שהועלו כאן נגד ג’, ומצביעה בכל זאת ג’.
למה?
כי אחרי הכל, מבחינתי הדבר הכי חשוב הוא, באיזו מפלגה יש את האמונה שלעשות את רצון האלוקים זה הדבר שקודם להכל, ושהערכים של קיום המצוות הם במקום הראשון.
ולא, אני לא חושבת שג’ הם שם. החלוקה המגזרית המדוקדקת של ליטאים-חסידים היא חסרת טעם, והעובדה שאין גם נציגים ספרדים בחמישיה הפותחת היא מבישה לגמרי לגמרי.
אבל עדיין, בשורה תחתונה, נראה לי שהם קרובים לזה יותר מאשר מפד”ל לדוגמה. ובאופן אישי נראה לי שגם יותר מש”ס, אולי בזה אני טועה.
ןבקשר להדרת נשים – קצת משעשע לקרוא ‘מבפנים’ את הרחמים שנשפכים כאן. זה יפה באמת מצד מי שאכפת לו, אבל נובע הרבה מאי הכרות.
זה נכון שיש במגזר גם דברים שהם לגמרי לא בסדר, שמובלים בידי אנשים קיצוניים, ומושלטים בצורה לא הוגנת, כאילו בשם גדולי ישראל – חלק מקווי המהדרין, באופן שבו הם נעשים, למשל.
אבל בגדול יש כבוד לאישה, ונתינת מקום ממשית. כנראה הרבה יותר ממה שנראה בחוץ.