מה המשותף לאורי פ’, אורנה ר’, אושרת ק’, אילן י’ ואילנה ק’? חוץ מהעובדה ששמותיהם הפרטיים של כולם מתחילים באות א’?
האנשים הללו (שמם המלא מצוי אצלי) רשומים כמתפקדים הן במפלגת הליכוד והן במפלגת הבית היהודי. עיון בשמותיהם המלאים של כ 20 אלף איש, ברשימות המתפקדים של שתי המפלגות הללו,העלה מספר רב של כפיליות בשמות. לא רק אנשים ששמותיהם הם אביבה כהן או משה לוי (ויסלחו לי כל הקוראים העונים לשמות אלה) אלא רבים רבים.
אסייג ואציין שלא עיינתי בכל 176 אלף השמות המרכיבים את שתי המפלגות. לליכוד יש כ 123 אלף מתפקדים ולבית היהודי, מפלגה שערכה פריימריס בפעם הראשונה בהיסטוריה שלה, כ 53 אלף מתפקדים. אני צירפתי את שתי הרשימות לאחת, סידרתי השמות הפרטיים לפי האלף בית, והתחלתי לעבור על כל האילנות והאליהו-ים ועוד.
בכמות הזמן המוגבלת העומדת לרשותי הגעתי כמעט עד 20 אלף (ולא הגעתי עד לאות ב’) ומצאתי מאות מאות אנשים ששמותיהם זהים. כדי להקל על הבדיקה, התמקדתי בבעלי השמות הפחות שכיחים, לא אציין פה אותם. כמו כן, הצלבתי נתונים נוספים כדי לוודא במאה אחוז, שמדובר באנשים הרשומים כמתפקדים בשתי המפלגות. והתוצאה, לא נעימה. יש הרבה אנשים המבקשים, ככל הנראה, באמצעות ההתפקדות הכפולה, להשפיע על הרכב רשימת הליכוד ביום ראשון הקרוב, אחרי שהם שכבר הצביעו,לאחרונה להרכב הרשימה של הבית היהודי. חלק מן השמות הכפולים מופיעים בכתובות אחרות ואני הנחתי שמדובר באנשים נפרדים, אבל יתכן, וזה טעון בדיקה נוספת, שאנשים התפקדו באופן כפול, תוך מתן שתי כתובות שונות.
חוק המפלגות אוסר על התפקדות כפולה והסיפור הזה, של אנשים שמדלגים מפה לשם אינו חדש. רשם המפלגות בדק ומצא מעל ל 4500 מתפקדים כפולים במפלגת העבודה לפני כשנה וחצי והתריע מפני התופעה.
אופיר יחזקאלי, מנכ”ל תנועת מתפקדים, עמותה המעודדת אזרחים להשתתף בפוליטיקה, בין השאר באמצעות התפקדות למפלגות אומר שיש חשיבות רבה למעורבות של אזרחים בתהליך הפוליטי, ובעוד תנועתו מעודדת אנשים לכך, יש להגיע למצב שבו “באמצעות אמצעים טכנולוגיים פשוטים מבצעים בדיקות כדי למנוע את התופעה של ההתפקדות הכפולה, נושא שהוא עדיין פרוץ”.
“הצלבת נתונים נעשית באופן וולנטרי ותלויה ברצונן הטוב של המפלגות” אומר יחזקאלי “הדברים במקרים רבים מחזקים את קבלני הקולות שפוקדים אנשים בצורה כפולה.”
כמה רחבה התופעה הפעם? מאחר ובדקתי רק את האות א’, קשה לי לומר באופן מוחלט. אם לסמוך על פי “המדגם” שעלה אצלי, לא מדובר במספר אנשים שהם חריגים בודדים שעבדו בניגוד לחוק. אך גם אם הכפילויות בין הבית היהודי לבין הליכוד לא מצביעות על דבר מה מאורגן, המפלגות צריכות להיות מוטרדות מן התופעה ולמגר אותה בעצמן.
מן הליכוד נמסר בתגובה: החוק החדש בנושא מעביר את האחריות על המתפקדים. כל מתפקד שמבקש להסיר את התפקדותו נענה מיד. בטפסי ההתפקדות ובמקומות אחרים אנחנו מציינים שהדבר אסור על פי החוק.
מן הבית היהודי (יו”ר המפקד של המפלגה) טרם נמסרה תגובה. ברגע שתשלח תגובתם, אעלה פה בהקדם האפשרי. אם למי מקוראי הבלוג יש מידע נוסף, קונקרטי, על התפקדות כפולה במפלגות אחרות, אשמח אם תעבירו לי לכאן tal@eyaltal.com.
תוספת מאוחרת: בשעות הערב קיבלתי גם את תגובת משרד המשפטים, רשם המפלגות כדלקמן: לבקשת מפלגות העבודה, הליכוד והמפד”ל, ערך רשם המפלגות הצלבה ממוחשבת בין רשימות החברים באותן המפלגות, לקראת הבחירות המקדימות. ההצלבה נערכה ב 28.10.12. יצוין כי ההצלבה מתבצעת על פי מספרי תעודות זהות בלבד של חברי כל מפלגה ומפלגה ותוצאותיה אינן נשמרות במערכות המידע של רשות התאגידים. בהצלבה שנערכה בין מפלגות העבודה -ליכוד נמצאו כ 500 מתפקדים כפולים. בהצלבה שנערכה בין מפלגות הליכוד-מפד”ל (כך בלשון התגובה של משרד המשפטים- ט.ש.) נמצאו כ 2,800 מתפקדים כפולים. רשימות מספרי תעודות הזהות שנמצאו כפולים הועברו למפלגות הרלבנטיות להמשך טיפולן בנושא”.
את הפוסט ניתן לקרוא גם בפלוג, באתר הארץ
טל, לפי חוק המפלגות, התשנ”ב – 1992
סעיף 28. (א) (10) נתן הצהרה כוזבת בענין חברותו או אי חברותו במפלגה – דינו – מאסר שנה.
אם תוכלי להעביר אלי את השמות + כתובות.
אני מעוניין להגיש תלונה במשטרה על עבירה על חוק המפלגות נגד אותם אנשים.
לינק לחוק: http://www.knesset.gov.il/elections16/heb/laws/party_law.htm
כתובת המייל שלי מצורפת.
מבריק. שאפו.