ח”כ נינו אבסדזה תודיע היום על הצטרפות למפלגת העבודה. אבסדזה השתתפה אתמול בערב באירוע התא הגאה של המפלגה (והדבר הופיע כבר בלילה בערוץ 10), אך למעשה אין בכך כל הפתעה. אבסדזה לא הסתירה זה זמן רב, שהיא מחפשת לעזוב את מפלגת קדימה. היא הזדהתה עם המחאה החברתית החל מקיץ 2011 באופן מלא ולמעשה, נראתה והתנהגה כלא שייכת למפלגה שדרכה נכנסה לכנסת. יש להניח שהיא תלך על משבצת העולה החדשה, שכן לא שמעתי עד עתה על מועמד אחר להבטחת הייצוג הזו (מקום 20)
ומכאן להבטחת הייצוג:
מדובר בהצעה של יו”ר המפלגה שתעלה להצבעה בועידת המפלגה ביום שלישי הקרוב, ה 30 לאוקטובר. מעניין לראות כמה התנגדויות יהיו והאם זה יעבור חלק. האם הנשים ירימו קול, כי הבטחת הייצוג, כפי שהוצגה תכניס כ 25% נשים (לא כל כך הרבה) כשהשיעור הזה כולל גם את יו”ר המפלגה, למרות שאינה נכללת בהטחת הייצוג.
אני צופה שהדעה הרווחת תהיה שמדובר בשיפור מ 20% ושעל כך צריך לברך. מאכזב, כיוון שהמפלגה הודיעה לאחרונה שהיא מודעת לרף הראוי של 40%, והחילה אותו ברמת המוסדות של המפלגה, אך לא אמיצים שם מספיק ללכת עם הנושא הזה עד הסוף ולקבוע שמאחר ו 40% הוא היעד הראוי, יש לדלג עתה למקפצה של 33% כשמודיעים מראש שבעוד ארבע שנים, זה יוצב על 40%.
קשה להם (אוי, אנחה, אנחה) עם מצעד הכוכבים ומסיבות העיתונאים יום אחר יום של שמולי, בר-לב, שגיא, טרופר, רוזנטל ועוד – לבוא ולומר שייצוג נשים הוא קריטי ועכשיו זוהי צומת הדרכים המכריעה. אחרי הכל, מצעד הכוכבים הנ”ל כלל בעיקר גברים (טובים וראויים, נכון, כולם טובים וראויים).
יסלחו לי כל הקוראים פה על הקטנוניות, אבל קשה לפספס את העובדה הדוקרת את העין שסתיו שפיר, נדיה חילו, מיכל בירן (מקורבתה של יחימוביץ’), איילת נחמיאס-ורבין, לילי בן-עמי, לאה פדידה ועוד ועוד נשים (טובות וראויות) לא זוכות לפוטו-אופ המתוק הזה שיחימוביץ’ מארגנת בשבועיים האחרונים.
ועכשיו, בנוגע להבטחות הייצוג: מהסברים שקיבלתי אתמול בערב הבנתי את הדבר הבא:
אם במקום השני, מיד אחרי יו”ר המפלגה, נבחר מועמד שהוא תושב תל-אביב, אז אין צורך בהבטחת הייצוג של מחוז זה, שכרגע נמצאת על מקום 33. לדוגמא, יצחק (בוז’י) הרצוג, שברשימה לכנסת ה 18, נבחר שני, יהיה נציג תל-אביב וכך הבטחת הייצוג של מקום 33 תמחק והמשבצת הזו (הלא ריאלית) פתוחה לציבור המתמודדים. כל אחד ממודיעין, רחובות או צפת יכול להשתבץ שם.
הנה שימו לב לרשימה דמיונית הנוטלת השראה ישירה מן האופן בו נראתה רשימת העבודה לכנסת ה 18. לתשומת לבכם, זו לא נבואה, או משאלת לבי, או סקר – אלא רק הצגת דוגמה אפשרית.
מקום ראשון – יו”ר המפלגה, שלי יחימוביץ’, נטולת הבטחות
מקום שני – ח”כ הרצוג, תל אביב, מייתר את הבטחת הייצוג של מקום 33
מקום שלישי – ח”כ ברוורמן, גם תל אביב (אז ללא הבטחה)
מקום רביעי – איתן כבל, ראש העין, השרון (אם אכן ראש העין הוא השרון במפות המפלגה), מייתר את הבטחת הייצוג של מקום 22
מקום חמישי – אישה
מקום שישי – ח”כ בנימין בן אליעזר, ראשון לציון (מחוז מרכז? אם אכן ראשל”צ מרכז או שמא דן במפות המפלגה), מייתר את הבטחת הייצוג של מקום 23
מקום שביעי מזכ”ל המפלגה – חיליק בר (אלא אם ימצא מי שיספר לנו שבר אינו בעצם מזכ”ל אלא מנכ”ל ואז תפתח מלחמת עולם על המקום הזה)
מקום שמונה – ח”כ עמיר פרץ, שדרות (מחוז דרום), מייתר את הבטחת הייצוג של מקום 28.
וכולי וכולי – אפשר להמשיך ולשבץ את המועמדים לפי מקומות מגוריהם. לנשים מובטח הייצוג במקומות 5, 9, 14, 19 24, 29 ו-34, 36.
למושבים וקיבוצים -מקומות 17 ו-25 (אם מושבניק יקבל יותר קולות יכנס ל 17 וההפך), ערבים ודרוזים – מקומות 18 ו-26 (כנ”ל, לפי הגבוה), עולים – מקום 20, שכונות (לא יודעת מה המשמעות הגיאוגרפית של המונח הזה – מקום 21), שרון שומרון – מקום 22, מרכז – מקום 23 דן – מקום 27, נגב ודרום- מקום 28, חיפה – מקום 30, תל אביב- מקום 33, ירושלים- מקום 31.
לסיכום – גם אתם שמתם לב שחוץ מחיפה, ייצוג הצפון לוקה בחסר?
לנשים יש שריון. אבל, אם יותר נשים יבחרו במקומות הגבוהים, השריון ייעלם כמו זה של ת”א? אם כך, הרי שמי שרוצה שנשים יישובצו גבוה ברשימה, שיצביע קודם כל לנשים.
נכון. בדיוק כך. אתה חושב שזה יקרה מעצמו? כשמסיבות העיתונאים היחצניות נערכו עם הגברים?
זה יקרה אם הבוחרים (שרובם גברים) יחליטו שזה מספיק חשוב, בלי קשר לסדר העדיפויות של יחימוביץ.
אני חושב שהדברים שאת אומרת כאן הם סקסיסטים ולא ראויים.
אני מאוד נהנה מהכתיבה שלך בדרך כלל, אבל בכל פעם שאת חוזרת לנושא הזה אני מרגיש שחזרנו בזמן שנות דור, למצב בו נשים זקוקות לאפלייה מתקנת.
כל אישה ראויה שתתמודד יכולה לצפות לסיכוי טוב להבחר, בדיוק כמו כל מועמד ראוי אחר.
וזה הכל.
אני באמת טוענת לאורך זמן שנשים זקוקות לאפליה מתקנת. זו לא חזרה אחורה, אלא התקדמות. אפשר להביט במדינות אחרות ולראות איך עושים זאת שם. ייצוג נשים בישראל לא התקדם והמצב בכנסת ישראל (בעיקר בגלל מפלגות דתיות וערביות) הוא מן הגרועים בעולם. מפלגת העבודה והליכוד, לדעתי, בהיותן מפלגות השלטון וגם היחידות שהן באמת דמוקרטיות, צריכות להיות קובעות הסטנדרט בעניין.
היי, מדוע הבית היהודי ומרצ, למשל, לא נספרות אצלך כ”דמוקרטיות”?
ובקשה קטנה: תוכלי להפנות לסיכום ממצה ובעברית שמראה מדוע הדרך האפקטיבית היחידה עד כה להשוואת הייצוג לנשים עברה דרך אפליה מתקנת? השאלה “למה זה טוב” כל הזמן עולה, ואם נוכל להפנות בכל פעם לסיכום הזה נחסוך הרבה זמן וסימני שאלה.
תודה!
סליחה. נכון. הבית היהודי הצטרף לאומות הדמוקרטיות שלשום בערך (בחודש מאי). מרצ היא אכן דמוקרטית, אך הבחירה שם נעשית בקרב 1000 איש. לעומת הליכה לקלפיות בעבודה או בליכוד במספרים של בין 70 אלף – למאה אלף איש. מה לעשות, מפלגה קטנה בהגדרה, לא נמצאת במקום של מפלגה גדולה. ביום שמרצ תכניס לכנסת 12 מנדטים (פלוס מינוס), נדבר שוב.
חיליק בר הוא אכן המזכ”ל, ואם אינני טועה הוא אמר שלא יתמודד חירות המקדימות.
רע, בנוגע לנושא הייצוג ולמה זה טוב, ראיתי איזה טור היום בווינט שמסביר את העניינים. כמו כן, אני מפנה למתרחש בדנמרק, שבדיה, נורווגיה ופינלנד. בשנות ה 70 הם קבעו בחוק, שהמפלגות חייבות לתת ייצוג של 40% לבני המגדר הפחות מיוצג (מתוך ציפיה עתידית שיצטרכו להגן על מעמד הגברים). כיום אחרי דור, החוקים הללו בוטלו. כל המוסדות שם מכילים חצי חצי, לפעמים 45-55, לכל כיוון. יש חצי שרות, ראשות ממשלה, חצי בפרלמנט וכולי וכולי. שים לב, שבישראל 3 שרות מתוך 29 חברי ממשלה ואף אישה בקבינט הבטחוני, המונה 14 שרים-גברים בלבד.
הנה הטור http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4295775,00.html
מקום 20 זה לא קצת נמוך בשביל אבסדזה? או שלא הבנתי משהו.
יש מצב שטעיתי. והיא תתמודד על אישה, 5 או 9.
נדמה לי שהרעיון של הבטחת ייצוג אומר שאם אבסדזה (או כל אשה אחרת) תגיע למקום נמוך יותר מ-20 אבל גבוה יותר מנשים אחרות ורק אם לא תהיינה שתי נשים במקומות 11-20 “יקפיצו” אותה למקום 20, לא?
זה לא שהיא “רצה” על מקום 20 (או על מקום משוריין אחר) מול מועמדת אחרת. במלים אחרות, אם היא תוקפץ למקום 20 זה רק כי לא הצליחה להגיע למקום גבוה יותר בעצמה, מה שאומר שזה לא “קצת נמוך” בשבילה. זה ניתוח נכון או שפספסתי משהו?
נורית צור, פעילה ותיקה ומוכרת ויו”ר שדולת הנשים לשעבר בעלת סיכויים סבירים-טובים להתברג כאחת הנשים עד המקום ה20. בהנחה שזה יקרה אז יש נציגה אותנטית לצפון (נורית מנצרת עלית במקור)
ממילא העבודה יקבלו בלחץ 10 מנדטים אז כל הכתבה היתה מיותרת
למרות שהקריאה היתה מעניינת ..
🙂
טל, תיקון קטן לנושא שיריון למזכ”ל – אחת ההצעות להחלטה שיעלו בוועידה הקרוב היא שינוי החוקה כך שמזכ”ל המפלגה לא יוכל להיות חבר כנסת. ממליץ לך לקרוא את ההצעות להחלטה כאן: http://havoda.org.il/Web/News/Articles/5265.aspx
הפוך, לא? חבר כנסת לא יוכל להמשיך להיות מזכ”ל. זה לא חוסם את השריון של המזכ”ל הנוכחי למספר 7. וממילא זה מתחיל רק בראשית הכנסת הבאה, כלומר לא עכשיו.
מיכל בירן לא ראויה. לכלום.
בשביל לקבל קצת מושג מספיק לשאול כל סטודנט למדע המדינה בתל אביב בשנים האחרונות ולהסתכל בסקרי הוראה שבירן מקבלת. ביזיונית.
שמולי, בר-לב, טרופר, שגיא, רוזנטל, סתיו שפיר, נדיה חילו, מיכל בירן (מקורבתה של יחימוביץ’), איילת נחמיאס-ורבין, לילי בן-עמי, לאה פדידה הם כוכבים?
אוקיי, אז על שגיא, שמולי, רוזנטל, שפיר ובמידה פחותה גם ח’ילו ובר-לב אפשר לומר שהם דמויות מוכרות (למרות שבר-לב מוכר בעיקר בגלל אבא שלו, ובגלל שניסה להדיח את יוני נתניהו מפיקוד על סיירת מטכ”ל שתי דקות לפני אנטבה) – אבל 99% אחוז מהציבור לא שמע מימיו על טרופר, נחמיאס-ורבין, בן-עמי, בירן ופדידה. זה לא אומר שהם/ן לא ראויים/ות (אדרבא, אין לי ספק שהם עדיפים על רשימת הטרמפיסטים שקפצה על הסיכוי לזכות במנדטים שיחימוביץ’ מביאה), אבל להגדירם ככוכבים מושכי קולות, נראה קצת מופרז…
באשר למה שכתבת על מרצ באחת התגובות: מפלגה שיש בה למעלה מרבבת חברים, אבל רק אחוזים בודדים מתוכם זוכים ליטול חלק בבחירות המקדימות – היא לא דמוקרטית. כאשר הבחירות בליכוד היו רק בתוך המרכז (גוף גדול פי ארבע מהגוף הבוחר ), היו זעקות על המוסד הלא-דמוקרטי הזה. במרצ, אגב, היו פריימריס לשתיים וחצי דקות – והם ביטלו אותם. כשכתבת שהמפד”ל בשעה טובה הפכה לדמוקרטיה, טעית לגמרי: למעט בבחירות האחרונות, כל השנים קיימה המפד”ל הליך בחירות זהה לגמרי לזה שמרצ מקיימת במערכות הבחירות האחרונות (דהיינו, בחירות במרכז המפלגה). אם המפד”ל לא הייתה דמוקרטית קודם – אזי שמרצ אינה דמוקרטית היום…;)
אני לא רואה הצלה גדולה עם נבחרת הבובונים שיחימוביץ הביאה למפלגה. הדמויות המוכרות לא עושות טאץ’ בליבו של הבוחר הממוצא. הבולט מבינהם הוא אורי שגיא וזה אותו אחד שלחץ על ביבי הראשון, ברק ושרון בתחילת דרכו להיכנס בפול רייס לשיחות עם אסד הראשון, ממש על סף דווי ואחר כך עם אסד הינוקא, באמצעות הצהרה שישראל מוכנה לרדת מרמת הגולן לגבול הבינ”ל, וזאת עוד בטרם היתה הבנה בין ישראל לסוריה, היכן בדיוק הגבול הבינ”ל הזה עובר. כלומר, ישראל תמכור הכל לפני, ואחרי זה סוריה תיתן לה קדחת. טוב שמסיבות השמורות לסוריה היוזמה שלו לא יצאה לדרך, כי בהחלט היה חבל לוותר על רמת הגולן, שטח ריבוני כחוק, שסופח לישראל כחוק, נזרק לאוייב שמשנה פניו כל כמה עשרות שנים. אנחנו חובים עכשיו גם את ראשיתה של התופעה הזאת מול מצרים, והעתיד צופן בחובו קשיים, סכסוכים ואולי אף מלחמה.
*****
מתחייבת לפעול שנשים יתפסו את מקומן הראוי בהנהגת המדינה, ארגוני העובדים וצמרת המפלגה.
****
מאחר ועלתה כאן תגובה מאוד ארוכה, שהיתה כל כולה תעמולת בחירות וזה דבר שאינו מתאים לאופיו של הבלוג הזה, הותרתי רק משפט אחד מתוך כל התגובה, את אותו המשפט שהיה בעיני הכי מעניין. אבקש לא להפוך את הבלוג לפלטפורמת תעמולה. תודה
רק שאלה שלא ברורה לי, אולי את תוכלי לענות לי:
איך אבסדזה ואריה ביבי הודיעו על מעבר מקדימה לעבודה / ליכוד בלי להתפטר מהכנסת?
זכור לי שבעבר כשדליה איציק, פרס ורמון עברו לקדימה הם נאלצו להתפטר?
אם אני לא טועה, אפילו הוגשה עתירה לוועדת הבחירות בניסיון לפסול אותם משום שלא התפטרו “מיד בסמוך” להודעתם על המעבר…
האם התקנון / החוק השתנה ב-7 השנים שעברו מאז?
אם כן, האם המשמעות היא גם ששני הנ”ל גונבים את מימון הבחירות של המנדט שלהם אל המפלגה החדשה שלהם?