האם נשים מצביעות לנשים? האם יהיו יותר נשים בכנסת הבאה? פוסט שלי בסלונה:
הבחירות לכנסת ה 19 בפתח ולציבור הבוחרות יש שאלות פתוחות רבות. לפני שיש לנו מושג מה לענות, חשוב לדעת מה לשאול. אכן, כי תשובות יהיה קשה מאוד לקבל בשבועות ובחודשים הקרובים.
1. האם באמת נשים מעדיפות להצביע לנשים?
בולטותן של יו”ר מפלגת העבודה, שלי יחימוביץ’, יו”ר מרצ זהבה גלאון והיסוסיה של ציפי לבני לגבי עתידה הפוליטי מחייבים את הדיון בנושא. בינואר 2009, כחודש לפני הבחירות מצא סקר של ערוץ 10 ש- 25% מבעלי זכות הבחירה טרם החליטו למי להצביע. רוב המתלבטים היו מתלבטות (הנתונים מתוך מאמר, ‘הממד המגדרי בבחירות 2009′, עינת גדליה, חנה הרצוג ומיכל שמיר, המכון הישראלי לדמוקרטיה). העובדה שציפי לבני היתה מועמדת לראשות הממשלה, והאופן שבו התייחסו אליה עמיתיה הגבריים (מזלזל, בוטה, מפחית) גרם לנשים רבות לרצות להצביע לה, למרות שלבני לא נתפסה כפמינסטית גדולה או כמי שקידמה זכויות נשים ופעלה עבורן. נחכה לראות האם בבחירות האלה תהיה לנו תשובה יותר ברורה לגבי הצבעה מגדרית.
2. האם יהיו יותר נשים בכנסת הבאה?
לא בטוח. בכנסת ה 18 יש 23 חברות כנסת. פחות מ 20%. מאחר וקדימה, המפלגה הגדולה ביותר בכנסת כיום, היתה דווקא זו ששמה דגש על מספר רב של נשים ברשימתה, התרסקותה כיום תשנה את התמונה. גם מפלגת העצמאות הקטנה, חמישה ח”כים בלבד, כוללת שתי נשים.הצטמקותן של שתי מפלגות אלה (האחרונה עשויה אף שלא להיכנס כלל) תפגע בח”כיות. בישראל ביתנו, שצפויה על פי הסקרים לשמור על כוחה (15 מנדטים), נכללו חמש ח”כיות בהרכב. האם אביגדור ליברמן, המוציא והמביא היחיד במפלגה הזו ישים דגש על הנשים גם בפעם הבאה? האם ישחרר אותנו מנוכחותה האלימה של ח”כ אנסטסיה מיכאלי, אך יקפיד להחליפה באישה? רק לו הפתרונים.
3. איפה עשויות להשתלב יותר נשים?
למרבה הצער, על המפלגות הדתיות אין מה לדבר. ככל שיעלה כוחן של המפלגות הדתיות, כך יצטמצם שיעור הנשים. בישראל, כנסת דתית,היא אנטי פמיניסטית. וזה לא שאין נשים ראויות ומתאימות בעולמות החרדיים.
4. למה חשוב שהנשים ישמיעו קול בוטה ובוטח כבר מעתה?
כי גם אם משתלבות מעט נשים (באופן יחסי) בקרב המפלגות הגדולות והליברליות, חשוב לחתור לכך שהרכב הממשלה הבאה יהיה יותר מאוזן. כיום יש רק 3 שרות, מתוך 29 שרי ממשלה ואף אישה אינה חברה בקבינט המדיני-בטחוני (השרה לימור לבנת משמשת כמשקיפה בלבד).
5. מי הן הפוליטיקאיות העשויות להיעלם מן הנוף הפוליטי?
כאמור, מדובר בהערכות בלבד, אך מבין חברות הכנסת של קדימה, יש לציין את חברות הכנסת אורית זוארץ, נינו אבסדזה ורחל אדטו, שהיו פרלמנטריות מצוינות, אך לא מקורבות ליו”ר קדימה הנוכחי, שאול מופז. מאחר ובקדימה שוקלים היום לבטל את הפריימריז ולהרכיב רשימה באמצעות ועדה מסדרת סיכוייהן של חברות הכנסת האלה להשתלב הלאה נמוכים. גם ח”כ עינת וילף, שלחמה נגד הריכוזיות ושירתה כיו”ר ועדת החינוך של הכנסת, עשויה למצוא עצמה בחוץ. ח”כ חנין זועבי, היא אחד הקולות החשובים והעצמאיים כיום במגזר הערבי. עצם הצלחתה,כאישה, להשתלב ברשימת בל”ד היתה הישג ב 2009. גם למי שלא מסכים עם כל דעותיה, חייב לשאוף שהיא ונשים נוספות כמותה, יצליחו להשתלב במפלגות הערביות.
6. השיח הפוליטי מבלבל, עמוס בפרטים וספינים, למה צריך לשים לב בשבועות והחודשים הקרבים בנוגע לשיח המגדרי?
זוכרות את התייחסותו של יו”ר העבודה לשעבר, אהוד ברק, ל”ציפורה”, כשהוא הוסיף ואמר, שאינו משוכנע שב”נושאים בטחוניים חשובים וסוגי הנושאים שלא פעם ראש ממשלה בישראל צריך לתת עליהם תשובות, שרת החוץ ברקע שלה בנויה לתת את התשובות. לא בשלוש בלילה ולא בשלוש בצהריים”? זוכרות את הזלזול הזה? מודעות לקמפיין הליכוד של 2009 “זה גדול עליה“כשברקע מבצע עופרת יצוקה בעזה והשיח הציבורי הוא ביטול מופגן של כושר המנהיגות של הנשים? המהלכים הפוליטיים האלה, ברק נגד לבני, ליכוד נגד לבני, הם שגרמו לנשים רבות להחליט להצביע עבורה. וכך יהיה גם ב 2013.
נשים, פקחו עיניים, חדדו את השמיעה שלכן ואל תתנו לשיח להפחית את מעמדן של הנשים הפוליטיקאיות בזירה.
רוב הטור מעולה.
אבל ההערה על חנין זועבי מיותרת לדעתי.
לא צריך לאהוד מישהי רק מכיוון שהיא אישה, ולא ניתן להתעלם מכך שהיא באופן מוצהר תומכת בארגון טרור.
סליחה על התגובה המאוחרת. בהחלט צריך לאהוב מישהי רק בזכות העובדה שהיא אישה. ייצוג הנשים במצב כה קשה, גם בחברה הערבית, שכולנו כחברה צריכים לברך על התעוזה שלה. זועבי לא תומכת בארגוני טרור, היא מנסה לקדם שלום, בדרכים שהיא רואה לנכון. העובדה שדרכה לא מקובלת עליך, לא צריכה להוביל לסתימת הפה שלה. הטיעונים הפופוליסטיים נגד חברי כנסת ערבים לא מצליחים לתפוס שיש אנשים בישראל עם דעה אחרת משלך ושל אחרים ושסתימת הפה שלהם לא תסייע
אולי יש עתיד תהיה מאוזנת? 🙂 נדע בקרוב
אולי. זה סוד.
יש כמה וכמה תכונות יותר חשובות לפוליטיקאית מאשר מגדרה. דוגמה קיצונית: אני לא שוללת הצבעה לאמסלם.
רשימה חשובה.
אני גם מקבל את זה שהצבעה מגדרית זה גם הצבעה לנשים. אבל זה לא רק זה.
כששואלים ‘למה צריך לשים לב בשבועות והחודשים הקרבים בנוגע לשיח המגדרי’, התשובה חייבת להתייחס לא רק להיבט הפרסונלי, אלא גם להיבט המהותי. מי מקדם מדיניות שתומכת בשוויון מגדרי? מי פועל כדי לאפשר לנשים ולגברים לשלב עבודה ומשפחה? מי שואף לשחרר אותנו מעולה של הרבנות? וכו’ וכו’ וכו’.
אתה צודק, אבל אתה יודע, שציפי לבני לא היתה בקטע המהותי כלל וכלל. בכל זאת זכתה לתמיכת הנשים, רק בגלל היחס המזלזל לו זכתה מן הגברים. התוצאה של כך, לפי דבריה, שהיא עצמה שינתה את גישתה. נפל לה האסימון.
הניתוח מעניין והנושא חשוב מאין כמוהו. מציעה להדגיש את עניין ראשות המפלגות על ידי נשים ולקרוא לנשים לתמוך באותן מפלגות שבראשן עומדות נשים. שתי ראשות המפלגות ברגע זה מזוהות עם פעילותן בסוגיות מגדריות וזכויות נשים וזוכות על כך להערכה רבה (גם אם יש ביקורת על היבט מסויים כזה או אחר).
הערה נוספת קשורה לבחירתה של ציפי לבני לראשות הממשלה. תמיכת נשים בה הייתה לא רק בגלל הזלזול של ברק והליכוד בה. חשובות לא פחות, לדעתי, התמיכה בה כאלטרנטיבה מועדפת מול ביבי לראשות הממשלה, וכן, תמיכת ארגוני נשים, גלוייה או פחות גלוייה. פרלמנט נשים, למשל, יצא במודעת תמיכה בעיתונות ועשה פעולות תמיכה נוספות (כמו חוג בית) ואני כתבתי בטור דעות ב-Ynet, יותר מכתבת תמיכה אחת בלבני (ולא הייתי הפובליציסטית היחידה).
תודה רבה לך. מרגש אותי לחשוב שאת נכנסת לבלוג הזה, ויותר מכך, מגיבה כאן.
מעבר להובלת רשימות, לי באופן אישי, חשוב מאוד לראות את המפלגה הגדולה, הליכוד, מדביקה פערים בתחום הזה. אני לא הייתי רוצה לראות מצב בו השמאל מנכס לעצמו את עניין הפמיניזם. יש חברות כנסת ראויות בימין, שמבינות היטב ואף מובילות את הנושא הפמיניסטי בתוך הליכוד.
לדעתי, מהפך והובלה דרושים שם, ולכן אני מסקרת (במעקב שוטף) את איילת שקד, את ציפי חוטובלי ופוליטיקאיות צעירות אחרות מן הימין כמו גילה גמליאל. חושבת שהן ראויות לחיזוקים והן עושות היום מהלכים אמיצים יחסית לחברה בה הן פועלות (צריך רק להבין כמה קשה לחוטובלי לצאת נגד רבנים שמנסים לאסור על נשים להציג מועמדות או לשקד בכלל להתמודד מול הממסד המפדלי).