שני סקרים פוליטיים התפרסמו ביום שישי, במקביל בידיעות ובמעריב ואת נתוניהם אספתי כאן, בעמוד מעקב הסקרים. עבור העצלנים שבין קוראיי, הנה שני צילומי מסך: גרף ממנו אפשר ללמוד על המגמה בסקרים ועוגת מנדטים. כאמור אפשר לדלג לעמוד האינטראקטיבי ולעמוד עם העכבר על הנקודות או על נתחי העוגה כדי לקבל את הפרטים במלואם.
שלוש הערות יש לי בנוגע לנתונים החדשים:
האחת, כפי שאפשר לראות בגרף, הליכוד נמצא במגמת ירידה. ב 1 ליוני, בסקר של רפי סמית שנעשה עבור גלובס, היו לליכוד 33 מנדטים ומאז, כל פעם קצת פחות. בשני הסקרים שנעשו ביום שישי האחרון, הליכוד עומד על 27 (מעריב) ו 25 ( ידיעות). כך שאם הייתי משנה את סדר הופעתם של שני סקרים אלה על הגרף, מגמת הירידה היתה בולטת פחות, ובכל זאת, אפשר להתייחס לממוצע – 26, ולראות שמאז יוני, החודשים שבהם קדימה היתה חלק מן הממשלה, יש ירידה. מנגד, קדימה לא מרוויחה דבר מן הירידה של הליכוד (קשה לראות זאת בגרף, אך למעט סקר אחד קדימה עומדת על 7 מנדטים רוב הזמן). איפה הכסף? כלומר, איפה הנסקרים? קדימה לא מהווה אלטרנטיבה, לא למיואשי ליכוד ולא למחפשי דרך האמצע.
ההערה השנייה היא בנוגע להתחזקות העבודה. לעבודה יש עליות וירידות לפה ולשם, אך בסך הכל המגמה היא מגמת עליה, והמספרים בהחלט נאים מבחינתם, במיוחד שמדובר במפלגה ששמונה אנשים בלבד מחזיקים את הנוכחות הציבורית שלה בכנסת ביום-יום (לליכוד יש 27 ח”כים שמתרוצצים ועושים רעש, יושבים בועדות, ממציאים חוקים ונואמים תחת כל עץ רענן – בעוד שגדודיה של יחימוביץ’ מדוללים).
בידיעות אחרונות, שם התפרסם הסקר המחמיא יותר עבור העבודה, חלקו מחמאות ליחימוביץ’ (“שלי שועטת”), אך אני מבקשת להפנות דווקא לנתון נוסף מן הסקר המתחרה של מעריב. שם נשאלים הנסקרים מי מתאים יותר לתפקיד ראש הממשלה. ראש הממשלה, בנימין נתניהו זוכה ל 41% לעומת 7% ליחימוביץ’. שר החוץ אביגדור ליברמן זוכה לתמיכה יותר מכפולה מיחימוביץ’ (16%) כשהוא מתמודד מול נתניהו.
אז איך בדיוק צומחת מפלגת העבודה במנדטים (כאמור, בשורה התחתונה היא צומחת בכל הסקרים), אך הציבור לא מאמין במנהיגותה של זו העומדת בראשה? הנתונים הללו סותרים ויוצרים ליחימוביץ’ בעיה. היא תצטרך לעבוד קשה כדי לשכנע שהיא אלטרנטיבה ראויה. ודוק, לשכנע לא רק כדי לזכות בתפקיד רוה”מ בו היא חפצה, אלא כדי שמפלגתה תמשיך לעלות בסקרים. הויתור שלה על תפקיד יו”ר האופוזיציה היה חפוז מדי. למה לא להילחם על התפקיד הזה? להיות זו שנפגשת עם מיט רומני בשבוע הבא, זו שמקבלת תדרוך מודיעיני ונחשפת לחומרים סודיים ועוד.
ההערה השלישית היא בנוגע לחישובים מספריים. אמנם יש לסייג ולומר שאין לייחס לסקרים שמתפרסמים זמן כה רב לפני הבחירות שום דבר מעבר לתשובות הנסקרים ביום שנשאלו (ובטח לא בנוגע לבחירות עצמן) ובכל זאת, נוצרה חלוקה מעניינת וחדשותית, שכן זו פעם ראשונה מזה זמן רב שגוש שמאל מרכז מרים את הראש.
ניתן להתבונן על הצבעים והצדדים בעוגה: עבודה + מרצ בצבעים אדום וצהוב = 25 מנדטים, ליכוד בצבע כחול בהיר = 25. ישראל ביתנו בצבע כחול כהה = 13, יאיר לפיד בצבע אפור = 13. שני הגושים פתאום שוויוניים וכל אחד מהם יכול לנסות להילחם על שאריות קדימה + מפלגות דתיות ולגרור אותן לכיוונו (כזכור, מרצ מפד”ל וש”ס כבר ישבו ביחד בממשלה). בקיצור, ליכוד לא לעולם חוסן.
ישבו בממשלה כן, אבל רק שלרבין היה גוש חוסם ממילא. ש”ס והמפד”ל בחיים לא יעניקו שלטון למפלגת שמאל כחלק ממשא ומתן. הם יצטרפו לקואליציה רק במקרה ובו למפלגות שמשמאל לליכוד יהיה ביחד 61 מנדטים. זו המשמעות האמיתית של הגוש. ובקרב על הגוש אין תיקו, הימין מוביל גם בסקרים של השבוע ב4+ מנדטים. כן, זה הנתון הכי טוב לגוש השמאל מזה חודשים, אבל זה לא מספיק בשביל באמת לאיים. אם לדבר בסיכויים סטטיסטיים (ומבלי שחישבתי באמת, רק על סמך הערכה גסה) סיכוייו של נתניהו להבחר מחדש על סמך הסקרים הללו גבוהים מ80%.
אני חוזר על מה שאמרנו כאן אחרי פרישת ליבני: אני חושב שרק אם היא ושלי יחימוביץ יבלעו שתיהן את הצפרדע וישכילו לשלב ידיים אז יש אפשרות אולי לאתגר את נתניהו. ליבני-לפיד או אולמרט-לפיד או רמון-אולמרט-ליבני זה לא מספיק רציני או חדש לדעתי ולא יתרומם.
מסכימה איתך וממילא זה רק סקר אחד. אולי חסר משמעות
ניתוח נכון. ורטר ב”הארץ” הזכיר ביום שישי את האפשרות שלבני ושלי יתחברו. לבני, שגדלה בבית ביתרי, אולי מסויגת מהרעיון של הצטרפות ליריבה המסורתית, אבל אני חושב שאפשר לפתור את זה באמצעות ריצה משותפת של שתי רשימות נפרדות, “קדימה לעבודה”, בסגנון הליכוד-גשר-צומת וכו’.
מנ זה ״הפלגות הערביות״? בל״ד וחד״ש ישבו יחדיו אי פעם?! בושה של הכללת המפלגות הכל כך שונות- יחדיו לגוש אחד. היי רושם גם ״לכל המפלגות היהודיות יחד יש איקס מנדטים״? הרי ההבדלים כל כך עמוקים שזה מגוחך לשים הכל בסל אחד…
צודק מאה אחוז. ב 90 אחוז מן הסקרים אין לי (לכולנו) נתונים בנפרד עבור כל אחת מן המפלגות הערביות. ולכן , כשאני שמה את הדברים על ציר הזמן, על גרף, אין לי אלא להסתמך על נתוני מכוני הסקרים. הם אמורים לסקור אותן כל פעם מחדש, ובגלל העלות הכספית (עבודה עם תרגום וכו׳) הם בעצם סוקרים אותם בנפרד רק פעם בשישה חודשים ואז מצרפים את הנתונים לסקר הכי עדכני. חבל שזה כך.
ת-ע-נ-ו-ג!!!
לקרוא וללקק את השפתיים…
תודה תמי׳לה
איזו מן הצעה לשלי יחמוביץ’ להיצמד לכסא יו”ר האופוזיציה. לדעתך עדיף שתודח ?
היא לא ניסתה כלל. במצב שנוצר לא הייתי מתפלאת אם מספר חברי קדימה היו תומכים בה. נראה לך הגיוני שמופז שוב ינהיג את האופוזיציה. מבחינה רעיונית, אני מתכוונת. האיש ראוי לתפקיד הזה? זה צריך להיות שלה. היא חובטת היטב בממשלה. מה פתאום לוותר כך מבלי לנסות לשכנע עוד מספר קטן של חכים לתמוך בה? לי זה נראה מוזר, בכל מקרה…
הבעיה איתה שהיא מנותקת מהציבור. היא מדברת רק כשהיא “יוצאת חוצץ” נגד ביבי או השלטון. היא לא מקיימת תקשורת מסודרת מול הציבור, ודי מנותקת במגדל השן. בואי תגידי משהו לציבור, תדברי, מה האג’נדה שלך בנוגע לחרדים, לאיראן, למשהו. והיא ממלאת את פיה מים. מפתיע שדווקא מישהי שבאה מהתקשורת, לא השכילה להבין את חשיבותה. בניגוד ליאיר לפיד למשל שעוד ילמדו את הדרך שלו בלימודי תקשורת. לו היא הייתה עובדת מחצית ממנו, היא כבר הייתה מובילה בסקרים, היא ומפלגתה. אבל יש בה משהו מנותק, לא מחובר. וקרוב לוודאי שזה לא ישתנה. מעין גרסה נשית לברק. מפלגת העבודה צריכה מנהיג אמיתי, ולא חושב ששלי תתקבע אי פעם כמנהיגה. היא פשוט מוכיחה שאין לה את מה שדרוש לאורך כל דרכה הפוליטית, ואולי זו הבעיה שלה. היא לא נלחמת מספיק עבור דרכה, עבור מפלגתה. כמו שהצבעת על ויתור תפקיד יו”ר האופוזיציה. יכול להיות שהיא פשרנית מדי, וזו בעייתה המרכזית.
אם נתעלם מדעותיה הכלכליות שנוטות לקומוניזם הישן, דעות שהיא מקדמת בעקביות – יחימוביץ’ לא נתפסת כבעלת דעה אלטרנטיבית או אפילו כבעלת דעה בעניינים אחרים שעל סדר היום הציבורי, חינוך, תקשורת, איכות סביבה, מדיניות חוץ, או ענייני מדע. את הצעותיה בעניין השיווין בנטל, אף אחד לא באמת טרח לשמוע והאמת היא שאין למפלגת העבודה חברי כנסת כלשהם שיכולים לדבר על מרבית הנושאים האלו מבלי להיות מיושנים מאוד או חסרי כל השפעה. למעשה, אין מפלגת העבודה. יש שלי יחימוביץ’ וזהו… ולכן שרידי מפלגת העבודה (8 מנדטים) עם שלי יחימוביץ’ לא מסוגלת להיות אלטרנטיבה לנתניהו, שיש לו מבחינה פוליטית מדינית שתי מפלגות – קדימה והליכוד.
מצד שני, יחימוביץ’ היא הנציגה בכנסת של המונופולים הגדולים. היא נגד כל מה שיכול לשחרר את הישראלי הממוצע מהחנק של ארגוני העובדים בבנקים, בנמלי התעופה והים, בחברת חשמל, במקורות, בביטוח הלאומי או במשרדי הממשלה הגדולים. כל גוף גדול שהישראלים שונאים? שלי יחימוביץ’ תומכת בו. דהיינו, שלי יחימוביץ’ היא שם נרדף לתמיכה בשירות גרוע, תורים ארוכים, ביריוקרטיה והכל בשם השמירה על בסיס הכוח שלה…
לכן, היא אולי מביאה איכשהו 17 מנדטים, אבל לא מהווה אלרטנטיבה פוליטית משמעותית.
חושבת שלפחות בחלק מדבריך אתה טועה. קדימה, גוש ענק של 28 מנדטים, לא מסוגלים כולם ללכת לליכוד. יש הרבה אנשים במרכז שהליכוד זה לא בשבילם, בטח לא עם הכיוון הקיצוני שמוכתב שם חלק מן הזמן על ידי דנון, רגב ועוד.
שתי הערות על שלושת ההערות: 1. הכותרת יכלה לתת קצת יותר פרגון לשלי יחמוביץ שלמרות כל הפרשנויות מטעם של השבועות האחרונים על כך שקולה לא נשמע במאבק הגיוס, מסתבר שהציבור ממשיך לתת בה אמון. פשוט להאמין לה.
2. הצבתה ברשימת המפלגות של מפלגת העבודה אחרי יאיר לפיד לא נראה טוב. ממש לא. יאיר לפיד לפי כל התחזיות ישמש כמפלגת לוויין בקולאיציה הבאה. בראשות ביבי או שלי. לא כאלטרנטיבה.
אני בטוח שאין כאן שום כוונת זדון, אבל בטוח גם שאת מודעת להשפעה שיש לנראות…
מבחינת הכותרת לא מקבלת את הערתך, מבחינת מיקומה בטבלה (זו כוונתך? הטבלה הארוכה והמסורבלת שלי?) – מטעמי וורדפרס, אין לי יכולת כיום להזיז את המיקום. זו טבלה שהוכנה אי שם בחודש אוקטובר/נובמבר כשפני הדברים היו שונים. אפילו לא היה לי לפיד בהתחלה…ולכן בגרף ובעוגה אין כבר את הבעיה הזו.
עכשיו אני חושבת שבטח התכוונת לרשימה בצד שמאל ליד העוגה. שם זה מסודר בהתאם לעוגה,הכדי שהצפיה בעוגה תאפשר לך לחשב שמאל וימין…
והערה שלישית: כמדומני ואם אינני טועה, מול נתניהו כללו יוחד מס’ מועמדים כשביניהם יחימוביץ, אולמרט, מופז. כך שהגוש האלטרנטיבי מתפצל בתמיכתו מול מועמד הימין.
ובאשר לויתור על ראשות האופוזיציה: אין שום טעם לחכות להדחה על ידי ערימת דמגוגים שמקובצת כרגע למפלגה אחת בשם קדימה. גם מתנגדי מופז המתעתדים לחבור ללבני, או לביבי, לא יתנו לשלי את התענוג להמשיך להחזיק בתפקיד דבר שיחזק אותה מול האיש שלהם.
לגבי יור האופוזיציה, היא היתה צריכה מספר קטן כדי להטות את הכף, שניים או שלושה, נדמה לי. ממילא אבסדזה ומולה קיבלו ממנה חסות. מה הסיפור?
לגבי סקר התאמה לרוה״מ, שהופיע במעריב, אתה טועה. אלה היו ששאלות נפרדות. פעם 1 שאלה עליה מול נתניהו, פעם שניה שאלה על ליברמן מול נתניהו וכולי…
מכיוון שהסקרים של כל עיתון/מכון שונים מאוד אחד מהשני, אני חושב שזה יהיה יותר מדויק לעשות את הגרפים בהתאם למעקב אחר אותו עיתון/מכון. כלומר, לראות את המגמה של המפלגות השונות לפי הסקר של ידיעות, מעריב וכו’.
כהרגלכם, אתם כושלים בהבנתה של מפלגת העבודה כיישות פוליטית: כאמור, ליושב/ת הראש משקל חשוב אך לא קריטי באהדה שהיא צוברת ובדומה לליכוד.
שתי אלו מפלגות ציר המכנסות בתוכן רוחב יריעה רעיוני רחב כזה שאישיות אחת לא יכולה לייצג אותה באופן מלא – כך היה וכך יהיה. מעצם טבען, הן מהוות בית לרבים הרואים בהן בית רעיוני ולו לרעיון מסויים ולא לכלל המצע ומהטעם שהמצביע מבין שרק מסה קריטית (מבחינת מנדטים) תאפשר מימושו.
לכן ולמרות הדימוי של יושבת הראש הנוכחית – מפלגת העבודה ממשיכה להתחזק (ממש כמו שאילו תחת ברק הצליחה לגרד מספר מנדטים דו ספרתי … נתון הזוי ביחס לפופולריות שלו באותה נקודת זמן.
להזכירכם, בסקרי קדם הפריימריס גם עמיר פרץ גירד את עשרים המנדטים (מלמטה) ועליו אפשר לומר שסובל מדימוי גרוע עוד יותר.
אין בהכרח סתירה בין העליה של העבודה (במקביל לדעיכה של קדימה) לחוסר הפופולאריות של יחימוביץ כראש ממשלה פוטנציאלית. משום שהעבודה בגודלה הנוכחי (וגם אם תכפיל את כוחה ויותר בבחירות הבאות) יכולה להצטרף לקואליציה אבל לא להרכיב אותה. לכן אני בספק אם למצביעי העבודה משנה אם יחימוביץ ראויה או לא להיות ראש ממשלה. כמו שמצביעי מרץ או ש”ס או חד”ש לא ממש מוטרדים מכישורי מנהיגי מפלגתם לעמוד בראש הממשלה.