1.
אתר האינטרנט וואלה ערך היום עימות בין שישה מועמדים במפלגת העבודה. העימות היה מאורגן להפליא, עם כללים שהוכתבו מראש, תזמונים ואפשרות לראות את השישה שנבחרו על ידי וואלה (לֹפי סקר פנימי שוואלה ערכו). אירועים מן הסוג הזה עלולים להיות משעממים, אך העימות סיפק כמה רגעים טובים.
אחד מהם היה כאשר ח״כ אראל מרגלית שלף את הנייד שלו, כדי להראות לאבי גבאי כיצד השיב בעבר שהוא הצביע לליכוד (בניגוד לדבריו רגע קודם לכן).
הרגע שבו @ErelMargalit הוציא את הטלפון מהכיס (עם כתוביות) pic.twitter.com/kq9iyO7r6L
— וואלה! (@WallaNews) June 4, 2017
גבאי ניסה לתקן לאחר העימות והתראיין במספר כלי תקשורת והסביר: “הצבעתי לשרון, אצלי בראש הוא קדימה ולא הליכוד”, אך הנזק עבורו נעשה. לא כי יש בעיה בהצבעה לליכוד ו/או לקדימה ו/או לאריאל שרון, אלא כי אנשים פוליטיים יודעים תמיד למי הצביעו ואם הם אומרים בצורה נחרצת ׳לא הצבעתי ל X או Y״, קשה להבין בדיעבד כיצד טעו בכך.
בחלק אחר של העימות, הסביר גבאי את עמדתו בנוגע למינוי שרים מקצועיים ומנה עבור ח״כ עמר בר לב, את כל משרות השרים שהוא אבי גבאי (כמנהיג המפלגה, אם יהיה) ימנה אליהן את בר לב. בין השאר אמר לו, ״שר בריאות, לא״. ובר לב השיב (ציטוט לא מדויק), ״דווקא בתחום הרפואי ניהלתי חברה ביו-מד במשך 15 שנה״. (*פרט שולי, אך משעשע, בעברי הרחוק כעורכת דין עבדתי במשרד עורכי הדין דורון כהן, דיוויד כהן והייתי זו שרשמה את החברה הזו במדינת דאלוור, והייתי מי שטיפלה בתיק הלקוחות של החברה הנ״ל בשנותיה הראשונות).
עוד ויכוח שהתפתח בעימות, בין גבאי למרגלית, היה בנוגע להשתתפות של גבאי כשר בממשלת נתניהו בחוקים פוגעניים לשמאל. למשל, חוק העמותות. מרגלית התפרץ לדבריו של גבאי, גבאי הגיב בזעם, מרגלית ניסה להעביר את המסר, שגבאי תמך בחוק בשבתו בממשלה, אך לא ברור כמה מן הקטע הזה נקלט.
וואלה ניוז ציינו בפתח העימות שמיקמו במרכז החדר את המועמדים, אשר על פי הסקר הפנימי שלהם מובילים על פני האחרים, דהינו: עמיר פרץ ויצחק הרצוג. ואכן, עמיר פרץ הגיע מוכן לעימות ולא נתן לאחרים לגרור אותו לבוץ. גם מרגלית התייצב לעימות מוכן. הוא היה צעד אחד קדימה בהבנת הז׳אנר, הצורך לייצר כותרות ולחשוף, במקרה שלו – את גבאי.
2.
עימות מתמודדי עבודה נוסף אמור להיערך בשבוע הבא, בועידת הארץ. המתמודדים לבטח כבר יגיעו יותר מוכנים. אולי בהארץ ישלימו, את מה שהיה חסר בעימות וואלה, וזה תוכן לגופו של עניין: תקציב הבטחון, דיור ציבורי, הגדלת הוצאות ממשל או קיטון, מיסוי, תיקונים במערכת החינוך, בעיות בריאות ומאגר ביומטרי.
3.
מי שלא הוזמנו לעימות הם המועמדים אבנר בן-זקן, הוד קרובי ודינה דיין. וואלה ציינו שהם בדקו בסקר והכניסו לעימות שישה מבין המועמדים שעברו רף מסוים. בנושא הזה, מדובר בהתלבטות לא פשוטה. דינה דיין היא מועמדת מאוד מסקרנת, שונה מן האחרים (לא רק בשל היותה אישה וחרדית). אך עימות בין תשעה אנשים, הנו אירוע חדשותי כמעט בלתי אפשרי. בארה״ב בבחירות 2016, שם התמודדו 17 מועמדים רפובליקנים, פתרו את העניין באמצעות little debate, כלומר עימות משני נוסף עבור מי שלא עבר רף מסוים בסקרים. המועמדת קרלי פיורינה הצליחה לטפס מן ה״עימות הקטן״ לעימות הגדול״ ולשפר את מעמדה עד שפרשה מיד אחרי ההצבעה באיווה.
4.
בהקשר של דינה דיין, היא העלתה אתמול סרטון חזק לרשתות. שווה לצפות בו. דיין מפלסת לעצמה דרך ברורה לפריימריז הבאים במפלגת העבודה.
5.
מי מייעץ למועמדים השונים?
עמיר פרץ – טל הריס, שמוליק כהן
אראל מרגלית – משה קלוגהפט, ניסן זאבי
אבי גבאי – הלל פרטוק, הילה ליפשיץ אבירם כהן (PR 360), לינדה ששון.
יצחק הרצוג – ליאור חורב נותן סיוע כחבר אישי (לא יועץ פורמלי)
עמירם לוין – אריק בן שמעון ואסי טלמון (יועצים לשעבר של השר אורי אריאל וח״כ אורי אורבך ז״ל)
דינה דיין– צוריאל שרון (עבד עם הליכוד בקמפיין 2015)
עמר בר לב – אמילי מואטי
אבנר בן זקן – אביאור ייעוץ תקשורת
6.
והערה אחרונה, פיד הפייסבוק מלא בדיונים שרשרת ממושכים בנוגע למגוון המועמדים של מפלגת העבודה. כל אחד יכול ללכת ולקרוא, ההתלבטויות נמשכות ומתארכות. דגמתי חלק מן הסטטוסטים, שבסופם נשלחים נימוקים לפה ולשם. למי שמתעניין בשיקולים שמעניינים אנשי רשתות: יש פעילים הקוראים לאיחוד בין יחימוביץ׳ לפרץ, אנשי יחימוביץ׳ לשעבר המחפשים לעצמם בית, סטטוסים ארוכים בעד פרץ, למה לבחור בגבאי, מי שעדיין לא מצא סיבה במי כן לבחור, העדפת אראל מרגלית, העדפת בר לב ועוד.
היי טל, תופתעי לגלות שיש סחף אדיר לכיוונו של בר לב.
אראל מרגלית – משה קלוגהפט – פה צריכים חברי המפלגה לעשות חושבים.
שלום טל,
רציתי להעיר לגבי עימות בין תשעה: לדעתי יונית לוי דווקא ניצחה באופן מוצלח על העימות בין שמונת יו”ר המפלגות (פרט לנתניהו והרצוג) לפני בחירות 2015. תשעה זה אמנם גבולי אך לא לגמרי בלתי אפשרי, במיוחד אם ימצאו דרכים לעמת זוגות על נושאים ספציפיים.
בנוסף, ראוי לציין את נתניהו בגילומו של טוביה צפיר שואל אותם כיצד יביסו אותו. בכל זאת צעד לא רגיל בעימות רציני לכאורה. אני תוהה אם גם בועידת הארץ יפעילו תכסיסים משעשעים כאלה.
הקטע ההיתולי של טוביה צפיר היה מופע של טעם רע מצידם של וואלה. ברמה של זלזול במועמדים.
בנוגע ל9 מועמדים – לא אמרתי שזה לא אפשרי, אבל סיכוי שהרצוג/פרץ/מרגלית לא היו מסכימים לבוא במצב כזה… כי זה ממש לא מאפשר זמן דיבור ואז כל המטרה של העימות היתה מסוכלת
צודקת.
היי טל,
תודה על הפוסט המצוין.
כתבתי גם אצלי בבלוג פוסט לסיכום העימות רווי העימותים זה.
אחת הנק’ שהעלתי היא שגבאי טעה כשניסה להלום חזרה במרגלית כאשר זה תקף אותו בבוטות שוב ושוב במהלך העימות (לא מדבר על תקרית הסרטון אלא על חילופי האשמות קודמים). אם ינסה להיגרר לסגנון שלו, הסגנון הזה ידבק גם בו והרושם שיווצר בציבור הוא שגבאי ומרגלית מנהלים קרב מלוכלך. הציבור לא יבחין מי התחיל עם זה ומי נגרר.
חוץ מזה – ראיתם איך מרגלית היה בהלם כשניסה להחמיא לבר לב וזה הדף אותו?