המון התרחשויות, חשובות פחות וחשובות יותר, אירעו מאז פרסמתי פה את סקר מתפקדי קדימה ביום רביעי בבוקר. ורק עכשיו, אני משלימה לאחור את הימים הימים האחרונים.
לגבי ההדים שהסקר זכה להם: אני משוכנעת שהסיבה לכך היא הואקום שנוצר. אין לי ספק שאם היו נערכים סקרים אחרים, או שמטות המועמדים היו משחררים את נתוני הסקרים המתבצעים, ולא מדליפים את הנתונים הנוחים להם בלבד – הסקר הזה לא היה זוכה לחשיפה כזו.
ניגשו אלי כמה אנשים בימים והעירו לי שהסקר של הפלוג לוקה בחוסר מקצועיות, שהוא לא רציני, שכמות הלא-משיבים פוגעת בו, שמכון הסקרים לא התקשר למספיק אנשים (צריך לפחות 4000 העיר לי מישהו), שאני הזויה ועוד כל מיני הערות.
ראשית, למי שלא הבין, את הסקר ליוותה דפנה גולדברג-ענבי, סוקרת פוליטית במשך 20 שנה, לשעבר הסוקרת הרשמית של ראש הממשלה אהוד ברק ואשת מקצוע מוערכת בתחום (אגב, רביב דרוקר הדגיש בתוכנית לונדון וקירשנבאום ביום רביעי, שמדובר בסוקרת מכובדת ורצינית). זה לא שאני ישבתי והתקשרתי ל415 איש (כפי ששמעתי מישהו מסביר באיזה תוכנית רדיו)
שנית, אני מודה שאני קצת הזויה. בסדר, אז מה? תקראו לי אפילו אובססיבית. לא משנה לי והיה לי ברור מהרגע הראשון שיהיה מי שיתקוף אותי על הסקר הזה.
שלישית, כל מי שבא בטענות לתוצאות הסקר או לאופן עריכתו, בין אם זה כלי תקשורת או אחד המטות – מוזמן לבצע סקר בעצמו, בשיטה אחרת, במדגם משלו, עם יותר נשאלים, עם סוקרת אחרת ולפרסם את כל הנתונים במלואם, כדי שכולם יוכלו להבין איפה הבעיות בסקר ומה אפשר ללמוד ממנו.
להדליף לתקשורת, נתונים מאוד חלקיים משני סקרי מתפקדים שנערכו עבור דיכטר, ובאחד מהם שיעורי התמיכה במועמדים הם 36%-25% ללבני, ובשני 42%-28% ללבני, מבלי שחושפים שום נתון אחר – כמו כמה מתלבטים יש או כמה אנשים נשאלו – זה בעיני לא הגון. לא לחינם כלי התקשורת המרכזיים מיעטו לצטט את שתי ההדלפות הללו. הם ביקשו לראות את מלוא הנתונים ולא קיבלו.
רביעית, צריך להיות ברור לכולם – סקר זה לא נבואה. הסקר נותן תמונת מצב לגבי הנשאלים ביום שהוא מבוצע. הנתונים שהוא נותן חשובים להבנת התהליך הפוליטי. הסקר לא משפיע על ההצבעה ביום הבחירות עצמן, אלא הוא עוד אירוע אחד בשלל אירועים שמשפיעים על אנשים.
נקודה חמישית, ההחלטה של דיכטר לאחד כוחות עם מופז. אנחנו שאלנו שאלת המשך בסקר, “ואם היו רק שני מועמדים, למי היית מצביע” ובפני הנסקרים היתה אופציה לבחור בין מופז ללבני. התוצאה היתה 50%-39% ללבני ו 52%-38% בקרב אלה שבטוחים שיבואו להצביע.
עם מה שקרה אתמול, במטה מופז ביהוד, כשדיכטר לא רק פרש – אלא קרא לכל תומכיו לעבור למופז – יתכן ששאלת הסקר צריכה היתה להיות “אם דיכטר פורש ותומך במופז, ויש רק שני מועמדים, למי היית מצביע?”.
“השלם הזה יהיה גדול מסך חלקיו” אמר ביום חמישי דיכטר במסיבת העיתונאים במטה ואני לא הבנתי, איך זה יהיה שלם העסק הזה, אם מופז, המנהיג והמוביל, אליו הכפיף את עצמו דיכטר מכנה את ראש ממשלת ישראל “שקרן” (מעניין מה הוא אומר בחדרי חדרים, אם כך מתבטא בפומבי) ומסביר שהוא מנהל קמפיין לראשות קדימה “על מנת לנצח את ממשלת נתניהו” בעוד דיכטר, שהכחיש בכל תוקף עד לפני כמה ימים שיעצור את הקמפיין שלו – שואף אך ורק להכניס את קדימה לממשלה.
אסטרטגיית הקמפיין של דיכטר, להציע משהו שונה משני המועמדים – כלומר לבוא ולהגיד, אני לאו דווקא אלטרנטיבה לראש הממשלה, אלא אני רוצה להיות חלק מן הממשלה – היתה סתם תרגיל ביחסי ציבור. לא היה בה תוכן של ממש. אם דיכטר שמט כך את “החשיבות של לתת ביטוי ל 28 המנדטים של קדימה” לטובת הצטרפות למי שבז לראש הממשלה, הרי שמלכתחילה היו אלה מלים ללא תוכן.
אני ראיינתי את דיכטר לפני כמה שבועות ושאלתי אותו, אם המהלכים שלו לא בונים לו תדמית של לוזר. מעניין לחזור לתשובה שלו:
אתה בונה לעצמך תדמית של לוזר עם כל התמודדות נוספת? מתמודד ומפסיד, מתמודד ומפסיד? “אני לא חושב שאפסיד ואני לא רואה ששמעון פרס סבל בסוף מן התדמית הזו. אני מסתכל רחוק. לא בוער לי שום דבר. אני רק חמש וחצי שנים בפוליטיקה ולא הייתי עסקן קודם לכן, אלא באתי מתחום אחר בו רוב הזמן הייתי עלום שם.”
(מסקנה שלי: דיכטר אולי מסתכל רחוק, אבל המהלך הזה יהווה פגיעה בתדמיתו. לא עוד התמודדויות על ראשות מפלגה)
כמו כן, ניסיתי להבין ממנו, אם יש משהו שמבחין בינו לבין מופז:
דיברת רבות נגד לבני, אבל למה אתה יוצא נגד מופז? במה אתה שונה ממנו?
“אני לא מתנגד למופז, אלא מתמודד מולו, לא כי הוא לא מתאים, אלא כי אני מתאים יותר. אני מביא קו ואג’נדה ברורה יותר ומוגדרת יותר לישראל.”
במה בדיוק אתה יותר ברור ורבלנטי ממופז? נדמה שאתם מקשה אחת, שני ביטחוניסטים, ללא הבדל גדול בעמדות?
“הקו שלי יותר ברור כשמדברים על החובה של קדימה, כמפלגה הגדולה ביותר, להשפיע, להיכנס למו”מ קואליציוני. האשליה שמן האופוזיציה, אנחנו נצליח לבנות את עצמנו, היא אשליה שפוגעת בנו. ואנחנו לא מקשה אחת, יש בינינו הבדלים, אמנם שנינו צבועים בצבע של בטחון, אבל זה לא עושה אותנו דומים. אנחנו חברים טובים ויריבים פוליטיים.” (ההדגשה לא הופיעה במקור)
(מסקנה שלי: דיכטר יצטרך עכשיו לחיות באשליות.)
תוספת מאוחרת:
מסביבתו של דיכטר ביקשו להדגיש את דבריו:
“לאורך הקמפיין כולו הלכתי עם מסר ברור בנושא, משהבנתי שסיכויי לנצח ב27.3 לא גבוהים, החלטתי לאחד כוחות ולשים את טובת המפלגה, חוסנה ועתידה בראש. מבחינתי ההתמודדות כרגע היא לא על ראשות קדימה אלא על עתיד קדימה וזה גובר על הכל”
טל שלום!!! כתיבתך חדה, מעניינת ובעיניי גם הגישה נכונה. להצמד לעובדות: אם אמרת בעבר הקרוב משהו ועכשיו אתה מתנהג הפוך, חובתנו להראות זאת.
אישית: לאור היותי ג’ובניק מארץ הג’וניקים ה”מטכליסטים” זוכים אצלי להילת עולם. את הספר “צוות איתמר” קראתי בנשימה אחת, דיכטר יוצא בו ענק: לוחם, מתמודד עם חולשות ומנהיג טבעי בשעות לחץ כאשר מדובר גם בחיים או מוות שלו ושל חבריו.
לאן זה נעלם? אכזבה….
תודה ראובן
הבעיה הכי גדולה והכי מקוממת היא שגם אבי דיכטר וגם מופז מתייחסים לבוחרים שלהם כאל עדר של אדיוטים שיציית בלי לעפעף למה שמבקש המנהיג, זה במקרה הטוב מביך. בימים האחרונים יצא לי לשוחח עם כמה מתומכיו שחלקם לא חשבו לרגע שיש להם הזכות לסרב ולחשוב אוטונומית, אני שמחה על השיחות האלו והנצחון של לבני יהיה יום הכיפור של העסקנות הפוליטית והארגזים.
הסקרים יוצרים ציפיות אבל גם מהלך הפוך, הציפיות הם בעיקר אצל בעלי ענין , וההיפוך מגיע מאלו שחשבו להשאר בבית , אבל בגלל דחף של מפעילים הם יגיעו להצביע וישנו את כל התמונה.
עד שלא מנצחים לא מתישבים לנוח, וכשמנצחים כבר ממילא לא יושבים לנוח, וציפי על כל יועציה ישבו לנוח אחרי הבחירות ,”בכורסא” של האופוזיציה, על זה משלמים מחיר ציבורי גבוה, המזל היחיד של קדימה נמצא במקום ובזמן ע”י אריק שרון כאשר נוסדה , בדיוק כפי שיצר את הליכוד כתחליף שלטוני, בימים שהעבודה עדין חייה במעמד מועודף, קדימה של אריק כרגע סובלת מחוסר מנהיגות , ואני מבקש כאן ועכשיו שעומרי שרון יתפוס את מקומו ליד ציפי יחד איתה , אז בבחירות הכלליות קדימה מקבלת 42 מנדטים, וכל מי שלא מאמין , שווה לו להיות ולראות.
לחברי היקרים בערבה, מתפקדי קדימה , שמשום מה מעדיפים לראות את קדימה נחלשת בראשותו של שאול מופז, אני יחד עם עוד פלג ראוי, שומרים לכולנו בערבה את הזכות להצביע לציפי ,לתרום לסיכוי הגדול לחזור לשלטון
נחיה ונראה.
דיכטר עשה את המהלך הצפוי והצטרף למופז ורק העמיד את עצמו יחד עם שאר יוצאי מערכת הבטחון.
ההשקפה השולטת בקרב הקבוצה הזו היא שכדי לנצח, האויב צריך להפסיד, win-lose, שהוא נכון למלחמה, ולא לפוליטיקה, או ניהול מדיניות חוץ (עין ערך ליברמן).
ראית עולם כזו של משא ומתן משותפת גם לברק (ציפורה!) ושאר הגנרלים שעברו לפוליטיקה (וישמחו לענות לטלפון ב 4 בבוקר).
הערה: מפליא אותי ביילסקי שהגיע עם עבר אזרחי מוצלח ויודע שאפשר לנהל מערכת (אזרחית: עירית רעננה) בצורה אחרת. גם הוא הפך אופורטוניסט? אשמח אם ביילסקי יסביר למה בחר במופז?
לעומתם, לבני וראשי מפלגות השמאל (גלאון ויחימוביץ) שואפות לפתרון של win-win ולא פלא שבמפלגותיהן יש מעט גנרלים לשעבר.
מתפקדי קדימה עומדים בפני החלטה בין גישת ה win-lose של מופז והבטחוניסטים שכבר יש הרבה ממנו בליכוד, לבין אלטרנטיבה שתשאף ל win-win עם העולם, הציבור והפלסטינים.
מספר המנדטים הצפוי של קדימה יכול להציב אותה בעמדה של לשון מאזנים (מפלגת מרכז) כך שהדרך שמתפקדי קדימה יבחרו עשויה להשפיע של כולנו.
איפה חנן קריסטל שצריך אותו, הוא יכול לענות בשם כולם, אם אילה חסון היתה נותנת לו לדבר 🙂
לגופו של הסקר, בהנחה שהוא אכן מעיד על מגמות בקרב המתפקדים ללא קשר לתוצאות האמת, הרי שפרישה של דיכטר רק מחזקת את ליבני. אינני יכול שלא לתהות מהן הסיבות שחבירה של דיכטר כבעל רקע בטחוני מצו’ואיסטי אינה מחזקת את מופז אלא להיפך?!
בלי שום קשר אכן מר דיכטר שוב עשה מעצמו צחוק אבל בפוליטיקה שלנו אסור לקבור אף אחד בגלל התנהלות פוליטית כזו או אחרת, ע”ע ביבי “בואי שרה הולכים הביתה” נתניהו או אהוד “נשלחנו לשרת באופוזיציה” ברק ועד שאול “בית לא עוזבים” מופז. כניראה שכולם תולים עיניים במי שהיה אלוף הטריקים הפוליטיים-אריק “לפעמים אתה למעלה או למטה אבל אל תרד מהגלגל” שרון.
טל, לאחר קריאת המאמר הזה בו את תוקפת שני מתמודדים מתוך השלושה, לא תוכלי לטעון שאינך אוהדת ותומכת של ציפי, חוץ מזה מדוע את טוענת נגד 2 מועמדי קדימה ולא אם כבר נגד כל השלושה, שכן גם לדעתך התנהלות המטה שלק דימה שהיהי נתון תחת אחריותה של ציפי בלבד, היתה מופקרת, ולראייה מבקר המדינה קנס את קדימה במאות אלפי שקלים. אם אינך חברת מפלגה ואין לך זכות בחירה ? באיזה כובע את משתמשת בבואך עשות נפשות ליקירתך ציפי.
אם רצית להביע דעתך במה שקורה במפלגה, מחובתך היה להתייחס לכשלנות ולצורת ניהולה של קדימה על ידי היו”ר היוצאת.
כל המאמר שלך כולו מלא טענות והכפשות נגד דיכטר ומופז ? מדוע ?
רפי, איני אוהדת ציפי לבני, כפי שכבר אמרתי לך כמה פעמים, איני אוהדת קדימה. את האמת, קשה לי לרדת לסוף דעתך, איפה אתה רואה בטקסט הזה ולו מילה אחת נגד שאול מופז?
רפאל, לפי ההיגיון הזה, אז מזל מועלם ממעריב היא תומכת מובהקת של מופז, וכך גם צריך לקרוא את ה”פרשנות” הפוליטית שלה.
ביקורת איננה תקיפה, והצגת עובדות איננה רדיפה.
ועוד משהו. להטיל את כל האחריות לכישלונה של קדימה על כתפיה של היו”ר, אשמה ככל שתהיה, לא רק מסיר אחריות באופן פושע ממר מופז, מספר 2 להזכירך, אלא גם הופך אותו לפסיבי, נידף ברוח, חסר אונים וחסר השפעה בכלל. אז תחליט, או שלאדם יש יכולות והוא פשוט בחר שלא להשתמש בהן כדי לסייע למפלגתו – שמעלה ספקות לגבי הצהרותיו שהוא שם את טובת המפלגה לפני טובתו האישית – או שהוא חסר כל יכולת והיה כלי משחק בידיה של הדיקטטורית הגדולה לבני, ואז נשאלת השאלה – בן אדם כזה אנחנו רוצים לראות בראש מפלגה?
אם יש משהו שהציבור הכללי אינו מבין בו, לצערי הרב, זו סטטיסטיקה. המחשבה האווילית שצריך לשאול 4000 (שהיא מאוד נפוצה – ביקשתי פעם קבוצת תיכוניסטים להעביר ביקורת על איזה סקר עם שאלות מוטות בעליל, אבל הביקורת היחידה שהם הצליחו לחשוב עליה היא שהם שאלה “רק” 500 אנשים, וזה ממש מעט) היא דוגמה לכך. לסקר, כמובן, יש בעיות מתודולוגיות, אבל זה לא בגלל איך שעשית אותו, אלא כי סקר בקרב מתפקדים היא מתודולוגיה בעייתית. החלופה היחידה לסקר, מצד שני, היא כלום. אז מי שרוצה סקר, יאלץ להסתפק בסקר.
לשאלתו של ארנון: אני יכול לתת הערכה כזו: דיכטר הוא הבחירה של הבטחוניסט שלא סובל את מופז. כלומר, מי שרצה בטחוניסט אבל לא יכול להביא את עצמו להצביע למופז, היה מצביע דיכטר (למרות שהיה ברור לאורך כל הדרך שדיכטר הוא המועמד החלש – לכן בטחוניסט ש”סתם” מעדיף את דיכטר היה מצביע למופז מלכתחילה, כדי שהצד הבטחוניסטי ינצח). לכן, לא צריך להפתיע שמי שהעדיף את דיכטר על מופז ייטה להגיד שאילולא דיכטר הוא היה מצביע לבני (או בכלל לא). זה כנראה אפילו נכון. יכול להיות, עם זאת, שעם פרישתו של דיכטר והצטרפותו למחנה מופז הוא יהפוך למעין “סם מעבר” (gateway drug) למופז.
תודה דובי על ההסבר.
לגבי דיכטר, מעניין לראות אם באמת תומכיו יענו לקריאתו ויצביעו למופז או שההחלטה שלו לא להתמודד תוציא להם לגמרי את הרוח מהמפרשים. אני מתקשה להאמין שאלפי אנשים עושים מה שאומרים להם, לפי המלצה חד משמעית של אדם כלשהו.
לי דווקא קל לראות איך בפוליטיקה מפלגתית פנימית אלפי אנשים מצביעים לפי המלצה של מי שמנהיג אותם (קבלני קולות ובעלי השפעה כאלו ואחרים..)
אני מסכים עם דובי בעניין הסקר. טל אל תתרגשי מאנשים שתוקפים אותך. זה צפוי לצערנו, כאשר מפרסמים דברים שאנשים לא אוהבים לשמוע, או שמנוגדים לציפיות שלהם, אנשים נותים לתקוף את השליח.
כאמור גם אני הייתי מאוד מסוייג מהסקר, אבל לא בגלל הצורה שבה הוא התבצע או מהמקצועיות שלו. פשוט מעצם העובדה שמדובר בסקר מתפקדים אז יש לו בעיות מתודולוגיות מובנות.
לא רק ש1000 אנשים זה מספיק, 1000 אנשים זה המון. רוב סקרי דעת הקהל שמתבצעים בארה”ב, שעמוסה מישראל פי 50, הם של 1000 נשאלים. השאלה היא רק של הטרוגניות האוכלוסיה. וגם 300 איש רנדומלים באמת יכולים להוות מדגם מהימן של מדינת ישראל (ובגלל טעויות אז מקובל להגדיל את המדגם מעט).
העובדה שרק 400 איש ענו על הסקר היא באמת בעיה. אבל לא בעיה של הסקר כשלעצמו אלא פשוט בעיה שלנו בפרשנות שלו וביכולת שלנו להסיק מהסקר מסקנות (או תחזיות כפי שאמרת) על המציאות. בסופו של דבר אנחנו נשארים עם נתונים שנותנים לנו רק קצת מידע חדש, אך לא משפרים את היכולת שלנו לחזות מי ינצח בשלישי.
מה שכן יכול להיות שלתוצאות הסקר תהינה השפעות מסיביות על הבחירות: הסקר נתן תקווה למצביעים של ליבני או לאנשים שחשבו לא להגיע לקלפי כי הבחירות אבודות. אישית אני מעריך שזה לא יעזור, אבל מעניין יהיה לראות את אחוזי ההצבעה באזורים החופשיים יותר מקבלני הקולות.
עכשיו אחרי שעשית בעזרת האינטרנט סקר אמיתי איפה שהתקשורת הפורמלית נכשלה, אולי לקראת הבחירות הבאות נרים את הפרויקט החשוב באמת: עימות.