מכר שאינו ישראלי, אך חי כאן ועוקב אחרי הפוליטיקה הישראלית לעומק (מתוקף תפקידו) שאל אותי השבוע האם אני מזהה דפוס פוליטי לפיו פוליטיקאים המנסים להגיע לצמרת בישראל, רצוי להם להגיע מחוץ לממסד ולכבוש את המפלגה, המתפקדים, את הפריימריז. ״לא כדאי להם להיות חבר כנסת או איש מפלגה הצומח מלמטה ועובר את המסלול לצמרת״, כך הוא חשב. הדוגמאות ששימשו אותו הן: צמיחתו הראשונה של נתניהו לראשות הממשלה, נפתלי בנט, אהוד ברק בקדנציה הראשונה.
אני עניתי באמצעות טרנד חזק יותר בפוליטיקה הישראלית (לדעתי): תסמונת הנישואין השניים. אחרי בגידות, רמאויות, עלבונות והכאה על חטאים, כל פוליטיקאי שרוצה להצליח נשלח להתגורר בבדידות לכמה שנים ולאחריהן חוזר בסערה.
הנה הדוגמאות שלי: יצחק רבין (1974, 1992), בנימין נתניהו (1996, 2009), שמעון פרס (1984, קאמבק כנשיא 2007), אריאל שרון (שר בטחון לא אהוד 1981, קאמבק כראש ממשלה 2001).
רבים בזירה הציבורית הישראלית מתלוננים על חוסר היציבות הפוליטית, אבל אם מתבוננים על ההיסטוריה של הקאמבקים, עולה תמונה שונה. אותן הדמויות הפוליטיות, אותם פוליטיקאים הולכים ושבים ויורדים ועולים בפנינו במחזוריות. יאמר, גם בן גוריון ושמיר כיהנו כראשי ממשלה בשתי תקופות נפרדות, אך ללא פער היסטורי בזמנים שבין תקופתם הראשונה לשניה.
אם כך הדבר, וזו הדרך והתבנית של ההיסטוריה של הפוליטיקה הישראלית – מה זה מלמד על התמרונים הפוליטים האחרונים של אהוד ברק? כמעט שש שנים חלפו מאז שהוא נטש את מפלגת העבודה, וארבע שנים מאז נפרד ממשרד הביטחון. באותה הנקודה בדיוק בה פיצל את העבודה והקים את עצמאות, הוא התחיל בזחילה חזרה.
אישית, אני לא משתגעת על השיטה הזו. הייתי מעדיפה לראות ראשי ממשלה כושלים נפרדים מן הציבוריות הישראלית ומפסיקים לדרוש ולרצות לחזור, אבל זו רק אני. ואני, כפי הנראה, לבד.
כי הציבור הישראלי ברובו, חש צורך לשלוח את המנהיג למדבר, לכעוס, לרמוס, לקפוץ עליו בזעם, להכות באגרופים, להשמיץ, לסקול, לקלל – ואחרי שכל זה מוצה מחפש הציבור בישראל בליבו נחמה וסליחה. ואז: קבלה של המנהיג המושלך בחזרה ללב הקונצנזוס. אולי ניתן לו second chance?
יתרה מכך, עד שלא הונמך המנהיג הבזוי לתחתית של השנאה הציבורית, עד שלא נעלם והורחק מן העין למשך זמן מסוים – אינו יכול להתחיל את הטיפוס למעלה בחזרה.
האם אהוד ברק עומד לשבור את הדפוס הזה (כלומר, להמשיך להיות מוקצה) או שהוא יכנס למשבצת המצופה ממנו ויכבוש את השמאל בסערה?
מן הארכיון:
חזרה גנרלית: רק מנהיג שנוא יכול לקבל סיכוי להתקבל מחדש
Israel: Heaven for Political Comebacks
את צודקת, אולי מיהרתי לחשוב על חזרתו, כי הלולב שיש לנו כעת לא משהו. מעדיפה בכל מקרה להמתין לבני גנץ.
אני בעד ברק. במיוחד עכשיו כשיש ואקום במועמדים ראויים. ברק אדם איכותי בעל יסיון מוכח, לא צמח בעסקונה מפלגתית, הגיע לטופ בכל תפקידיו, מוערך בעולם, בטחוניסט במלא רמ”ח אבריו – תנאי קבלה הכרחי, לא מכר רהיטים, לא ירד מהארץ.. אז נכון- לפחות בעברו היה מתנשא ולקה ביחסי אנוש גרועים. היום הוא מפויס, עממי יותר, בעל חוש הומור ושנון כפי שמשתקף מציוציו. הוא כבר כן סחבק- אמנם לא מושלם אך מי כן? אנחנו זקוקים לו.
אסד מוסר ד”ש ושואל מתי מגיע כבר הצונאמי המדיני?, קיבינימאט.
ד״שׁ מאל-איי חייל זקן. טוב לראות שאתה מזדקן בכבוד (התראינו בעבר בבלוגה המיתולוגי של דבורית שרגל)
מה שלום עיתונך המהולל? מקווה שהוא לא נכנס לרשימה השחורה של טראמפ
פחחחחחחחחחחחחחחח
על מנת להעיף את ממשלת הכישלון והשחיטות של נתניהו והימין , שהביאו אותנו למדרון מדיני,יש להקים חזית מאוחדת של מפלגות מרכז-שמאל שמטרתה אחת , מתווה מדיני יזום. מהלך כזה ביכולתו לשפר את תדמית המדינה באופן גורף. “גרירת הרגליים” של נתניהו וממשלתו מזמין עלינו לחצים כלל עולמיים. בנוף הפוליטי הנוכחי, האיש המתאים לעמוד בראש החזית הרחבה, הוא אהוד ברק.כאיש מפלגת-העבודה , עבורי זה בליעת צפרדע וזאת בשל הנזק הפוליטי אשר הוא גרם למפלגה.אך פניה של המדינה לכיוון יומת שלום, עדיפה בעיניי.
דוד, מבחינתך כנראה אפשר לתמוך בשטן בכבודו ובעצמו והעיקר שביבי ייפול.
ברק ריסק את מחנה השמאל ב-2000 כשהכריח את הפלסטינים לבוא לקמפ דיוויד בניגוד לאזהרות שלהם. אחר כך קרע את מפלגת העבודה וחבר לביבי והעניק לו את עלה הגפן האולטימטיבי תוך קבורה סופית של מפלגת העבודה.
ברק הוא הפוליטיקאי הגרוע בתולדות ישראל. אפילו אורן חזן וסמוטריץ’ נראים כמו צ’רצ’יל לידו.
ככה זה מזוכיסטים שמאלנים,תמיד מחפשים כאב גדול יותר…
אהוד ברק?
זה לא הבחור ההוא שריסק את בטחון ישראל ובאופן כללי הזיק וקלקל בכל מה שנגע?
לאאא. אתם צוחקים עליי. לא יכול להיות שהבחור הכושל הזה רוצה שוב פעם להיות ראש ממשלה. פשוט לא יכול להיות.
נתי – במקום לדקלם מסרים , אולי תפרט איך -ריסק, הזיק וקלקל אהוד ברק, ומולו תעמיד את השקרן, נוכל, גנב, חמדן נהנתן, נגרר, שדואג רק לביטחון הכסא וביטחון כספו.