פורסם ביום העצמאות האמריקאי, 4 ביולי 2016, במקום הכי חם בגיהנום:
התמכרויות ניתנות לעיתים לזיהוי חיצוני. אדם מכור לסמים, להימורים, לאלכוהול או לסקס, ומכריו וסביבתו יודעים ומזהים זאת בפניו, בגופו, במצבו הנפשי או הכלכלי. אני מכורה לפוליטיקה אמריקאית, ואנשים לא היו לגמרי מודעים לכך.
הפילו אותי לשם שבע שנים וחצי כתושבת מרילנד, חמש מתוכן כעיתונאית המסקרת את הפוליטיקה האמריקאית עבור המדיום הישן (הפרינט). החיים באמריקה, ההיכרות עם אמריקאים ועם השיטה הפוליטית, שיחות עם שכנים, בוחרים, חברים, פעילים – הפכו את מצבי לבלתי הפיך. סוכר? גלוטן? עונה חדשה של “בית הקלפים”? לא לא. זו פוליטיקה אמריקאית שמדגדגת לי בקצות העצבים במוח. מספיק לי לשמוע על סקר חדש, מועמד מרתק, ויכוחים בקונגרס, כדי להזיל ריר.
לפני כמה שנים, כאשר איל, הילדים ואני עזבנו את ארה״ב וחזרנו לישראל, אמרתי לו שיותר מכל כואב לי הריחוק מהפוליטיקה האמריקאית. “מה אני אעשה?”, שאלתי, ואיל אמר: “אל תדאגי, אם תתמידי, תמיד תוכלי לעלות על מטוס ולבוא שוב”. תמיד יהיו עימותים, פריימריז, ועידות, ובקצה – יום בחירות.
והנה, אני בדרך. פעם שניה בחצי השנה האחרונה, אחרי כיסוי התחלתי של הפריימריז בפברואר השנה. כמכורה ותיקה, תחזיקו לי אצבעות שזו לא תהיה הנסיעה האחרונה לשנת 2016. אצטרך להרגיע את הקריז שלי שוב, אי שם סביב נובמבר.
אבל אתם כאן לא כדי להבין מה הבעיות שלי, אלא למה. מה כל כך מושך במיליוני אנשים עם דגלונים אדומים וכחולים ונהרות של קונפטי?
קודם כל, גם אתן לא הייתן נשארות אדישות. בגלל שאצל האמריקאים הכל בגדול, גם הכסף ומימון הבחירות הוא חסר תקדים. שחיתויות ענק, הון ענק של טייקונים, תורמים קטנים במאסות בלתי נתפשות. יש ניגודים, סתירות, דמויות ענקיות מן החיים – כל מה שסיפור עלילתי צריך.
והנה הסיפור האמיתי: יש קסם ביציבות הדמוקרטית האמריקאית שמרתק אותי. המדינה הגדולה, החשובה והמסובכת הזו היא הדמוקרטיה המשפיעה ביותר. החוקה האמריקאית היא חומר קריאה חשוב, בכל נקודה על הגלובוס שלנו. הבזיונות של התקשורת שלהם מלמדים את העיתונאים בכל העולם מה לעשות ומה לא. הויכוחים הפוליטיים של אזרחי ארה״ב, גם אם נראים רדודים דרך הפילטרים של כלי התקשורת, הם למעשה אידיאולוגיים, שורשיים.
אפילו עם הקרקס הגדול של טראמפ, והיותה של מערכת הבחירות הזו חסרת תקדים ברדידותה, ברעש, ובהשלכות העצומות על העולם הרחב, אני אוהבת את המסגרת היציבה של אמריקה: יש התחלה (פריימריז), אמצע (ועידות) וסוף (יום בחירות). לסיפור האמריקאי יש כללים ידועים הנשמרים (לרוב) באדיקות, כמו העימותים שיבואו עלינו לטובה בסוף ספטמבר. יש לאמריקאים אילתורים וחידושים, כמו חשבון הטוויטר של טראמפ, אבל גם שם נכנס בסוף המועמד לנתיב שנקבע הרבה לפניו. יהיה מרהיב לראות מועמד פרוע כמו טראמפ מתיישר ברגע האמת.
המפה הפוליטית של אמריקה נעה במסלול שתוכנן מראש. דורות של בוחרים, עסקנים, מתפקדים, יועצים ומומחים רוקדים כלהקת דגיגוני מים מתואמת. מדי פעם ראש חץ הדגיגונים לוקח כיוון, והלהקה מהססת לחלקיק שניה ומיד אחריו. הדגיגונים משנים צורה, מבצעים ריקוד ימי, אך לעולם אינם מתפזרים. הם שותים את מי הים, ויוצרים לעצמם צורה חדשה, מפת אלקטורים יפה וצבעונית.
יכול להיות שההתמכרות שלי היא ביטוי לצורך ביציבות ומוכרות, אלמנט עיתונאי שלא הצלחתי לחוש בשנים שאני מסקרת פוליטיקה ישראלית. הכלל הבסיסי של עיתונאים בישראל הוא מוכנות תמידית לסדר אירועים לא צפוי. מעגל חדשותי מבולגן, בלתי נודע, בלתי ניתן לתכנון. זה הסם של העמיתים שלי פה.
בארה״ב, אפילו כשטראמפ במשוואה, ההתמכרות היא לערכים הדמוקרטיים הברורים העומדים בבסיס הכל. אני חושבת שגם לישראלים מגיע לשמוע עוד על דמוקרטיה יציבה, סדורה, מפותחת, ואמריקה היא כל הדברים הללו עבורי.
במסע התמידי שלי לשם מצאתי שותפות חדשות, ספקיות סם לוריד: החברות מהמקום הכי חם בגיהנום הצטרפו כדי לאפשר לי לנסוע, וכדי שיחד נוכל לספר את הסיפור. והנה, אני שוב בדרך לממש את ההתמכרות, לדווח, לראות, לשאול, ללמוד, לספוג את אמריקה ברגעים המכוננים שלה. כל ממ, גיף, שידור חי, פייס, טוויטר, סטטוס, פוסט בבלוג שלי או ריכוז הפוסטים ב׳המקום׳, כל שיחת סקייפ, רדיו עם כלי תקשורת של פעם או שידור חי, כולם יאפשרו לי להדביק את כולכם בדיבוק שלי.
כל מה שיתפתח ויקרה, יאפשר לי להתמלא במה שחסר כאן כל כך, ולהשיב לשאלה הגדולה שמרחפת מעל המסע הזה: אמריקה האהובה, בעלת העקרונות היפים, האם גם אחרי הסיבוב הזה תהיי כמו תמיד, דמוקרטיה נערצת שמציבה מראה יציבה לעולם המערבי?
“גם לישראלים מגיע לשמוע עוד על דמוקרטיה יציבה, סדורה, מפותחת”.
לא יודע מה מלמדים על ההתפתחות של הדמוקרטיה האמריקנית במרילנד, אבל אני יכול לבשר לך שבשנה ה69 לקיומה כאחת ממדינות האיחוד, עדיין נקנו ונמכרו בני אדם בכיכרות של בולטימור ואנאפוליס. אצלנו לא נמכר אפילו אישון קטנטן אחד מאז קום המדינה, ולא היה צריך מלחמה עם חצי מליון הרוגים (ואחריהן עוד מאה שנות אפלייה ממוסדת וכתובה) כדי לשכנע אנשים להפסיק את המנהג הזה.
גם בארה”ב וגם בישראל יש תחום חלטוריסטי של תעמולה שמאלית שמתחזה לסיקור תקשורתי (שאף מציגה עצמה כיסוד קריטי במשטר דמוקרטי מתפקד), וגם פה וגם שם, יש בחירות חופשיות.
התחום היחיד שבו לארה”ב יש עליונות מוחלטת עלינו בכל מה שנוגע למשטר דמוקרטי מתוקן, הוא בתחום היחיד שאיש שמאל ישראלי (אפילו כזה שאינו בתקשורת…) לא יכול לתמוך בו: הפרדת רשויות נורמלית, שכוללת בית משפט עליון שאנשיו לא ממנים את עצמם, ולא חושבים שאללה הוריד להם מהשמיים הוראות מסודרות כיצד לנהל את חייהם של הנתינים שלא מצביעים נכון.
הבחירות הנוכחיות בארה”ב היו אמורות לעורר זעקה אצל כל מי שמדבר על “דמוקרטיה מפותחת ויציבה”, ולהביא לים של טענות כנגד מפלגה שמכתירה גירסא אמריקנית של אוויטה (או מחליפתה איסבליטה) פרון, באמצעות הליך בחירות מפוקפק שעשרה אחוזים מהגוף הבוחר שלו, אינם נבחרים ע”י אף אחד, ותמיכתם בה מובטחת מראש באופן כמעט מלא.
ודבר אחרון בכל הנוגע לכמה ארה”ב אחלה, ואנחנו (ארץ הביבי הזה) פויה – מרילנד ממחישה יותר מרוב המדינות האחרות בארה”ב כמה המצב כאן לא נורא, שכן דירת השיכון הצפופה ביותר בבני ברק, היא טריפלקס יוקרתי בהשוואה לרוב הדירות בתוככי בולטימור, בשעה שבכפרברים הלבנים של וושינגטון, יש אחוזות שיגרמו לארסוף והרצליה פיתוח, להוריק מקנאה.
אנחנו בסדר גמור, ואם גם פה תהיה חקיקה שתקבע את עקרון ריבונות העם (אלה עם הפתקים, שמצביעים למי שבא להם, רחמנא ליצלן), אז בכלל יהיה פה סבבה.
ושאלה לסיום: גם את הזדעזעת מכך שטראמפ הוא ניאו נאצי, פאשיסטי, אנטישמי? מספרים שהוא ממש שונא את הנכדים שלו, הז’ידים האלה…
טל- תודה על הטור. מעניין שזה מרתק אותך עד כדי כך.
לאורי- מניין הנתונים על בוטלימור?
ולמה הדירות שם – לטענתך- כה צפופות וגרועות?
אהבתי את זה שהעלית את מכירת העבדים. זה לא נדבק על אמריקה האהובה של טל (אוך, הטור הזה מזכיר טקסטים קומוניסטיים משובחים שלא נס ליחם…).
מה שכן- בארץ מכרו גם מכרו. גם אם לא לעבדים אז לשפני מעבדה וכדומה. (אני מדבר על התימנים)
נתי, האינטרנט מלא וגדוש בנתונים על בולטימור: מספריים, ציוריים (יש תמונות, סרטונים, מה שלא תרצה), ואפילו קטעי אודיו. בולטימור עיר מסכנה. המגורים בשכונות הפנימיות שלה הם זוועה. אגב, זה לא רק בולטימור, אלא גם דטריוט, למשל. אני התייחסתי לבולטימור מכיוון שהיא במרילנד, המדינה שמהווה סמל לדמוקרטיה יציבה ומפותחת, שיש לנו המון מה ללמוד ממנה.
אגב, בבולטימור (עם 600,000 תושביה) נרצחים מדי שנה, פי שניים יותר אנשים מאשר בישראל, על 8.3 מליון תושביה.
הדירות שם כה גרועות וצפופות, כי הערים שם מנוהלות בצורה מחורבנת, שהבריחה את האוכלוסיות החזקות לפרוורים, מה שהחליש את כלכלית את העיריות, מה שהביא להזנחה והתפוררות גדולים עוד יותר בשכונות, מה שהבריח עוד אנשים שיכלו לברוח, מה שהקטין שוב את התקציב, מה שהחליש את את המשטרות (שמתקוצבות ע”י העירייה), מה שהגביר את הפשיעה, מה שהבריח עוד תושבים, מה שגרם לזה שיש המון המון מבנים נטושים בבולטימורף שרמת הביטחון האישי בה גרועה בהרבה מזו שבעזה, תוחלת החיים בה נמוכה מזו שבעזה, וכל זאת למרות שאין אף רפובליקני אחד שניהל את העיר מזה עשורים, ואפשר להאשים אותו בכל הצרות האלה…
באשר לילדי תימן – אני לא מכיר את העובדות, ואין ספק שצריך לחקור (היה צריך לחקור מזמן). מה שכן, גם לפי הגירסא שלך, איש לא עמד בכיכר העיר ומכר ילדים. בבולטימור המכירה נעשתה בכיכר,עם עובריןם ושבים שיכלו לבדוק את השיניים של הילדים הנמכרים.
דווקא בשנים האחרונות יש ג׳נטריפיקציה לא מבוטלת בחלקים של בולטימור. אוכלוסיה צעירה (עובדים של הממשלה, גופים ציבוריים, ג׳ונס הופקינס) שלא מעוניינת לגור בפרברים ולא יכולה או רוצה להרשות לעצמה את המחירים של דאונטאון די.סי.
זה נכון – אבל רק בחלקים שמלכתחילה היו פחות זוועתיים.
נראה לך שהמקום הכי חם באמריקה יצליחו למצוא תומכי טראמפ בבולטימור?
אני מסתכל על הקאונטר ורואה שפוליטיקה ישראלית מעניינת את הקוראים בהרבה. לא מפתיע, כי הם ישראלים. קצת מפתיע כי בכל זאת, קצת רוחב אופקים באופן כללי וסיפור מעניין (והשנה גם מופרע) באופן יותר ספציפי.
הקאונטר מראה לך שאת הלינקים בפייס שמתי רק מהאתר של המקום ושהלינק הזה יצא רק במייל למי שרשום ולא הופץ, לא בווטסאפ, לא בטוויטר, לא בפייס. זה הכל. אין למספרים הללו משמעות מעבר
התכוונתי לצפיות בפוסטים באופן כללי. לאלו על פוליטיקה אמריקאית יש משמעותית פחות צפיות.
הערה על בולטימור – יש בעיר הזו משהו מרתק. הזכירה לי את תל אביב. בגרסה אמריקאית. כלומר העיר מיוזעת ודביקה וידידותית וחוגגת ומעורבת ומעט מוזנחת.
גם בג’בליה יש משהו מרתק:) השכונות הגרועות בבולטימור, הן הרבה יותר ג’בליה מאשר ת”א (גם לא דרום ת”א עמוסת המסתננים).
היום חג הנכבה של פוקהונטס. האם בבולטימור יחגגו (יחד עם הילרי) בטקס אלטרנטיבי?
מי שמכור מוזמן לבקר במגלשה. הבלוג הפוליטי שמסקר את המירוץ לבית הלבן.
http://www.miglasha.com