סקר מתפקדי קדימה קורם עור וגידים. בקצב הזה של השתתפות הציבור במימון, אני יכולה לומר, עם הזהירות הדרושה, שאולי עד שבת אשיג את הסכום המלא וביום ראשון אוכל לשלם למכון הסקרים את הסכום הנחוץ.
תודה לכל מי שנכנס, התעניין, הפיץ, התווכח איתי, הטיל ספק וכמובן למי ששילם.
בימים האחרונים יצא לי לשוחח עם אנשים על כמה נקודות מעניינות:
קודם כל, יש המון אנשים שמתלהבים מן הרעיון, מן היוזמה וגם אם אין להם שום קשר לקדימה, או קשר למפלגות אחרות, הם עוקבים אחר ההתפתחות מאחר והקונספט של לערוך סקר שקוף, שכל התוצאות שיעלו ממנו יפרשו כאן, מוצא חן בעיניהם.
כמו כן, התקשרו אלי אי אילו בכירים מסוימים והביעו את חששם שאני אסתבך, שיהיה קשה מדי, שאפול, שאטעה, שזה יפגע לי בשם. יכול להיות. בהחלט יתכן שהסקר לא יהיה קרוב לתוצאה האמיתית, שהרי הסקר משקף את התשובה של האנשים ביום שבו הם נשאלים ולא ביום שהם מצביעים.
אנשים רבים מעירים לי שסקרים זה דבר פגום, כי במקום לשקף את המציאות הם מעצבים אותה. מדוע שמתפקדי קדימה לא ילכו לקלפיות כך? בלי שום סקר? בלי המידע הזה?
מבחינתי, אפשר לקרוא תוצאות של סקר כמו שקוראים טור דעה בעיתון. אם מתי גולן או דן מרגלית או אבירמה גולן (סתם דוגמאות שעלו בראשי הרגע) כותבים מה הם חושבים על פוליטיקאי זה או אחר, אתם מושפעים? כן.
בוחרים הם אנשים חושבים, והם אנשים חכמים. הם מושפעים מכל דבר שהם קוראים ושומעים, וכך גם בנוגע לסקר. סקר משפיע על הבוחר או הבוחרת, בדיוק כמו שמשפיעות עליהם כותרות הבוקר שקראו בעיתון, טורי הדעה שגרמו להם לחשוב, וגם מה שאמרו להם החברים שלהם ביום-יומיים לפני ההצבעה. סקר הוא עוד ידע, וידע זה כוח (אני מתנצלת בפניכם מראש על כל הקלישאות. אין ברירה לפעמים)
אגב, הסקר יתן אינפורמציה רבה שהיא חשובה ומעניינת את הציבור, מעבר לשאלה האולטימטיבית שעולה מיד לכותרות (מי מנצח): הנה חלק מן השאלות שיעלו – כמה אנשים מתכוונים ללכת להצביע? אם ההצבעה היא בסופו של דבר רק בין שני מועמדים, כיצד משתנה ההצבעה (וזה נותן אינדיקציה, למי יש אינטרס שח”כ אבי דיכטר ישאר עד הסוף במירוץ), עוד אפשר ללמוד על המוטיביציה של תומכי מועמד מסוים. לא רק האם הם הולכים להצביע לו, אלא האם הם מאמינים שהוא ינצח.
ואחרי שאמרנו שהבוחרים הם חושבים וחכמים, צריך להוסיף שהצבעה בבחירות היא גם עניין רגשי. אנשים צריכים להרגיש מחוברים למועמד מסוים כדי לשלשל פתק בקלפי עבורו. אם המועמד הזה מעצבן אותם היום, הם זקוקים לכשבוע, אולי יותר, להתחבר רגשית. ואז או שהם מצביעים תוך שהם “סותמים את האף” או שהם מוצאים לעצמם סיבה לחבב את המועמד ואפילו לכמה ימים שלפני הבחירות וכמה ימים שלאחריהן כדי לבצע את ההצבעה. הסקר של הפלוג, יתן אינדיקציות גם בנושא הזה, אני מקווה.
דפנה, הסוקרת הראשית של הפלוג, כבר הכינה את שאלון הסקר ושתינו התלבטנו הבוקר האם לפרסם את כל השאלות מראש או לא.
הטעם לפרסם אותן מראש הוא כמובן כדי שקוראי הבלוג יראו את התהליך במלואו. מאחר ומדובר בשאלות מאוד סטנדרטיות, שכל אחד ואחת יכול לחשוב עליהן בעצמו, מדגדג לי על המקלדת לשים פה את השאלון וזהו.
מצד שני, אני מנסה להתנהג בהתאם לגילי ולהפגין מעט סבלנות (תאמינו לי, לא פשוט).
הסיבה שלא לפרסם את השאלות מראש מגיע מן השאיפה שהסקר עצמו – רגעי הטלפון בין השואלים לנשאלים – יתנהל בצורה הכי מדויקת ולא כשהנשאלים מחזיקים מראש את השאלות בידיהם (אמנם אין לי מאה אלף גולשים או כל מתפקדי קדימה פה ביום ובכל זאת, אתם מבינים אותי. השאלון עלול להתרוצץ במהירות שיא באתרים שונים, ברשימות תפוצה באי מייל וכו’).
הרי לא נוכל לדעת מי מן הנשאלים ידע על השאלות מראש או לא ולכן אני חוששת שפרישת השאלות מראש תפגע במקצועיות הסקר. מיותר לציין שביום שני בערב, ברגע שיסתיים החלק הטלפוני, אני מיד אשים פה את השאלות עצמן.
מה דעתכם בעניין?
וכן – מאחר ולא פרסמנו את השאלון, הרי שהוא עדיין פתוח. יש שאלות שמעניינות אתכם מעבר “למי היית מצביע לו הבחירות היו נערכות היום?”
אי פרסום השאלות הוא החלטה נבונה בדיוק מהסיבות שציינת, אפשרות להטייה.
שאלות נוספות שמעניינות אותי:
“האם הצבעת קדימה בבחירות האחרונות?” (כדי לראות אם מדובר במתפקדים מהסוג הארגזי או חופשיים, אחרי שמנקים את המתפקדים החדשים).
“האם בחירה של המועמד שלא תמכת בו יגרום לך לא לתמוך במפלגה בבחירות הבאות?” (כדי לראות את מידת הפיצול במפלגה שהיא שאלה בעלת השפעה על כלל המפה הפוליטית).
מעניין. מעבירה לדפנה. תודה ארנון!!
אני מברך על היוזמה לערוך את הסקר בעיקר מן הצד הספורטיבי. מסקרן יהיה לראות את התוצאות ועוד יותר – כיצד הן ידמו לתוצאה בפועל. תרמתי בשל תמיכתי ביוזמה.
אני מעיר זאת, כי אני סקפטי לגבי סקרים בכלל וסקרים בתוך מתפקדי מפלגות – עוד יותר.
לא נראה לי שרצוי להפיץ את השאלות לפני הסקר.
תודה יאיר. מאוד מאוד מעריכה את העזרה. חשוב היה לי להרים את זה עם הציבור. זה הכל או לא כלום. כי אם אין כסף הפרויקט לא יצא לדרך (ואז גם הייתי מבינה שאין לאנשים עניין). אני חושבת שהשתתפות הערה, בנושא שהוא כל כך פוליטי, במפלגה שנחשבת ללא אהודה, בלשון המעטה, הפך את הפרויקט למאתגר עוד יותר.
האם הבחירות היו נערכות היום, למי היית מצביע?
(מעניין אותי לדעת כמה אנשים יודו שהם מתכוונים להצביע בפריימריז של קדימה, אבל למפלגה אחרת בבחירות).
כלומר, אתה מתכוון שאלה שמנסה לבדוק את הנאמנות של המתפקדים למפלגה עצמה? מעניין. תודה
הייתי מציגה שאלה שקשורה לסוגיה מהותית (פוליטית, כלכלית, חברתית) השנויה במחלוקת, ושלמפלגת קדימה אין עמדה מובהקת לגביה (למרות שרצוי שתהיה לה), כדי לבדוק:
א. עמדה רווחת בקרב תומכי המפלגה – דווקא בגלל שלמפלגה אין עמדה ברורה בנושא
ב. הלימה בין המועמד/ת המועדף/ת לבין העמדה בסוגיה זו
לגבי דוגמאות לסוגיות כאלה – אני מניחה שאת מכירה יותר טוב ממני…
אני מנסה לחשוב על שאלה שמתאימה לכיוון שאליו את חותרת. אבל נראה לי ששאלות כלליות מדי בנושאי מדיניות הן פתח למניפוליציות
יש כל-כך הרבה שאלות שאפשר לבזבז עליהן סקר… והן כמובן בעייתיות בגלל ההטיה שהן מביאות איתן…. וההשפעה של סדר השאלות… אבל הייתי שואל (בין-היתר):
האם הנך מאמינ/ה שהמועמד/ת לו את/ה תצביע/י ת/ינצח בבבחירות המוקדמות ? (כן/לא)
האם הנך מאמינ/ה שהמפלגה תתפלג בעקבות הבחירות המוקדמות ? (כן/לא/רק אם X ינצח)
האם הנך מאמינ/ה שהמפלגה תרכיב את הממשלה אחרי הבחירות הבאות ?
האם תתמכי/תתמוך במפלגה גם אם תדע/י שהיא תשב באופוזיציה גם אחרי הבחירות הבאות ?
האם היית רוצה לראות מועמד אחר במקום המתמודדים בבחירות המוקדמות לראשות המפלגה ? (אם כן – את מי?)
אחלה גיל. השאלה הראשונה שלך נכנסה. השאלת התפלגות לא נכנסה וגם לא הרכבת הממשלה, לגבי מי/מה היית רוצה לראות, יש היבט מן הסוג הזה אך לא בדיוק כמו שניסחת.
מאמין שחשבת על זה אך בכל זאת,
1.מי שתבוחר/ת דיכטר, צריך/ה להישאל למי יצביע במידה ודיכטר יסיר מועמדותו ברגע האחרון (בסיבוב ראשון)
2. למי יצביעו בסיבוב שני (אם בכלל) במידה והמועמד הראשון של הבוחר/ת לא עלה אליו
תודה ערן. השאלה הראשונה שלך נכנסה, הסקר התחיל אתמול ואכן זה נשאל. לגבי השאלה השניה, היא לא נכנסה. מספר השאלות שלנו מוגבל וצריך היה למקד את זה. תודה