מדיה חברתית היא לא רק יח“צ
פוסט אורח מאת דובר פוליטי
בשל רגישות מעמדו של הכותב בעשייה הפוליטית הישראלית, הוא ביקש להישאר בעילום שם ואני הסכמתי (טל שניידר)
לנשיא המדינה היתה את נקודת הפתיחה הנוחה והטובה ביותר לפעילות דיגיטל שהיתה אי פעם לפוליטיקאי בישראל, ואולי גם בעולם. כולם אוהבים את פרס. גם פה, גם בגולה. את השקת עמוד הפייסבוק ליווה אירוח במשרדי פייסבוק, פגישה עם המייסד, קליפ ויראלי של נוי אלוש וכמות יח”צ בארץ ובעולם אסטרונומית.
אך מה, מרוב יח”צ וגימיקים (מעולים), שכחו דבר אחד. את האסטרטגיה, ואת עמודי הפייסבוק של הנשיא.
נתחיל מהפשוט – העמוד באנגלית. מי שייבקר בעמוד של הנשיא, עוד יחשוב שהגיע לעמוד הלא נכון בטעות. עמוד שכולל סטטוס אחד בלבד. ללא תמונות מהביקור במטה פייסבוק, לא וידיאו מן האירוע. אפילו הקליפ המדהים של אלוש לא נמצא בעמוד הנחיתה ואפשר לאתר אותו רק אחרי שמחטטים בטאבים ונכנסים ל Share Peace.
בעמוד הפייסבוק באנגלית אין עדכונים מן הביקור החשוב בארה”ב. כי הרי עוד לפני שפגש את מנהיג העולם הוירטואלי, יצא לו להיפגש עם מנהיג העולם האמיתי. אך למעט סטטוס כללי אחד ארוך אין שם דבר. נכון לכתיבת שורות אלה, לעמוד באנגלית של הנשיא יש 26 אלף חברים, כמעט 4000 איש שסימנו לייק על הסטטוס היחיד שלו ועוד כ 400 שחלקו אותו הלאה. הרשו לי רק לנחש שאם בעמוד היה יותר תוכן, כנראה שהיח”צ המטורף בעולם לנשיא שלנו היה גורף הרבה יותר לייקים.
ואל תבינו אותי לא נכון. זה לא שפרס הלך לישון. חס וחלילה. דווקא בטוויטר, הפעילות שוקקת חיים. פרס מטייל, פרס מצטלם. אבל בעמוד הפייסבוק, שהוא מוקד היח”צ כרגע – אין שום עדכון. קפאון נשיאותי.
כ”כ ריק העמוד של פרס, שאפילו עמוד המידע עליו נותר עירום
אחרי 50 חברים, פייסבוק כבר נותן לך לבחור כתובת מקוצרת לעמוד. 26 אלף חברים, ובלשכת הנשיא עדין לא קיצרו את הכתובת למשהו מכובד וראוי, והיא נראית ככה:
העמוד באנגלית, אפילו לא עשה לייק לעמוד בעברית (אל תלכו לשם מקום, תכף מגיעים לעמוד בעברית), כדי להעביר גם טראפיק לשם. לפרס יש גם חשבון טוויטר ויוטיוב, אבל את זה הסתירו מהגולשים בעמוד באנגלית, אפילו לינקים לא סיפקו להם בשטח האינפורמציה ובטאב המידע.
מה שהולך בעמוד בעברית מעיד על עבודה רשלנית (של יועצי המדיה החברתית שלו, לא שלו חו”ח):
“נשיא המדינה שמעון פרס – העמוד הרשמי” היא הכותרת בראש העמוד. עוד רגע יחשוב הגולש שהוא בעמוד המעריצים הרשמי. האם בעמוד של רה”מ יש כותרת “העמוד הרשמי”? האם בעמוד של אובמה יש טייטל official? אם הולכים על התואר “נשיא המדינה”, מדוע בעמוד באנגלית לא מופיע president of Israel? איפה האחידות?
גם העמוד בעברית, לוקה קצת בחוסר בעדכונים כבר 24 שעות. אמנם, אין לי ציפיה שהעמוד יתעדכן מדי שעה. אך ב 48 השעות הראשונות של השקת העמוד, כשמפמפים את העמוד הזה לעולם ללא הרף ובונים מתח – לא כדאי לפחות לשמור על קצב עדכונים של כמה ביום? מה אין לנשיא הרשמי תוכן להציע לגולשים?
את היח”צ שהעמוד קיבל אתמול וממשיך גם היום בעיתונים, באינטרנט במהדורות החדשות צריך להזין – והימים הראשונים הם קריטיים כדי לבנות את התדמית ולגרוף כמה שיותר לייקים לעמוד מכל הטראפיק החופשי שמגיע אליו.
מה שלא מנוצל עכשיו, פרס ייצטרך לקנות מחברו צוקרברג, בדיוק כמו שראש הממשלה בנימין נתניהו עושה.
אז מי מעדכן את העמוד של פרס? הנשיא הרשמי בעצמו?
סטטוס אחד הוא סטטוס בגוף שלישי, אנונימי. על שני סטטוסים אחרים חתומים “רון צוות בית הנשיא” ו”גולן צוות בית הנשיא” וסטטוס אחר הוא בכלל אישי מפרס.
זה אולי יישמע כקטנוניות, וייתכן שלרוב האנשים זה באמת ככה. אך היה מצופה מלשכת הנשיא, שהשקיעה כ”כ הרבה מחשבה ובתכנון היח”צ להשקה הזאת, גם לחשוב על הצעדים הבאים, הראשונים, הפשוטים לתכנון. ההתנהלות הזו, של גוף שלישי, גוף יחיד, וקרדיט לצוות הם תחלואות שכל עמוד פוליטקאי ותיק עבר בחייו. ההבדל הוא שפרס לא מגיע עכשיו, כשהתחום בחיתולים, וכמו שטעו נתניהו, לבני ושלי כשהתחילו לפני כמה שנים – הוא מגיע אחרי שכולם כבר עשו את הטעויות האלה, וסיגננו להם כבר שפה, ונהלי עדכון. כל זה, פשוט לא קיים אצל הנשיא פרס.
לפחות עמוד המידע של הנשיא פרס, בדף הפייסבוק בעברית, מעודכן כהלכה. שם כבר ממש הלכו כמה צעדים ו”השקיעו” כמו שצריך, כפי שרואים בצילום המסך הבא:
המידע על הנשיא כולל את תאריך יום ההולדת של פרס! והכתובת! כבוד. גם פה, אין שיתוף פעולה ולייק הדדי לעמוד באנגלית שמאפשר אינטרצקיה בין העמודים.
תהייה אחרונה באמת, היא איך בפייסבוק בכלל לא התנו את האירוח של הנשיא בהשקת העמוד כבר על תשתית ה-timeline (שבמילא הנשיא יצטרך להעביר אליה את העמודים שלו ב-30 למרץ). והרי, מדובר בעמוד חדש לגמרי, ללא אפליקציות או טאבים מיוחדים, האם זה לא פשוט יותר? יפה יותר? אין פלא שבחורים ברשת כבר מדווחים על תופעת פרס והדינוזאור.
אפשר להמשיך עוד הרבה, ולדבר גם על עמוד היוטיוב של פרס (שהווידיאו הראשי בו הוא וידיאו מלפני שנה), ואת שאר הפעילות הדיגיטאלית, אך יש גבול לכמה אפשר לקטר בפוסט אחד.
ונאחל לפרס בהצלחה, למרות הכל. כי בכל זאת, אין שגריר טוב ממנו לישראל, ובהתנהלות נכונה, העמוד שלו יכול להיות הפרצוף הכי חשוב של המדינה.
פוסט מעניין ומוצדק. מסכימה עם על מילה כחוקרת של התחום. תודה לטל ולכותב המסתורי:)
צ”ל מסכימה עם הביקורת (עם כל מילה)
מסכים לכל מילה בנוגע לעמודי הפייסבוק של פרס – ולא מסכים למילה מכל הדברים על “השגריר הטוב”/”כולם אוהבים” וכד’…
שמעון פרס עמד למבחן הבוחר יותר פעמים מכל פוליטיקאי מכהן – ובכולן כשל (כשבדר”כ הנסיבות כולן היו לטובתו). לא בדיוק ברור לי מה עוד נדרש בכדי שהתקשורת המחבקת תשכיל להבין שהאיש כנראה הרבה פחות אהוד בציבור מכפי שהוא אהוד באולפנים ובמערכות העיתונים. כן, בסקרים הוא תמיד מנצח – אבל שגם הוא כבר הבין שזה לא באמת מלמד על משהו…:)
פרס מכהן בתפקיד מיותר (ולא משנה מי האיש שיאכלס את המשכן – התפקיד יישאר מיותר, בזבזני שכל-כולו מורשת של עקיצה לא נעימה של בן גוריון לחיים ויצמן), והיה עושה טוב לכולם, לו פרש תוך מהלך אצילי של יוזמה לביטול התפקיד כולו (מה שיחסוך מאיתנו 7 שנים קשות וארוכות מאוד של רובי ריבלין במשכן – ב-י-ר-ו-ש-ל-י-ם…).
לא חייבים לבחור ברובי ריבלין. אני בעד שבפעם הבאה תבחר אישה, מתוך היצע מועמדות ראויות ביותר. בנוגע לביטול מוסד הנשיאות – אני נגד בצורה מוחלטת, מהסיבה השמרנית הפשוטה, שאני נגד תיקונים ושינויים בשיטה הדמוקרטית ובמוסדותיה לפי גחמות הציבור והרצון שלהם לחסוך בתקציבים בטווח הקצר. למוסדות דמוקרטיים, גם אם אינם ביצועיים, יש ערך מעצם קיומם ומן המסורת שנוצרת סביבם.
וזהו בדיוק העניין – מוסד הנשיאות אינו דמוקרטי. הבחירות אליו מתקיימות באופן חשאי בתוך גוף בוחר של 120 איש, משך הכהונה הוא 7 שנים, שבמהלכו הנבחר הוא כמו מסמר בלי ראש (נסי להזכר כמה קשה היה להוציא אנס מתוך המשכן הזה…).
נשיא אמור להיות א-פוליטי במהלך כהונתו, והאחרון שניתן לומר זאת עליו הוא חיים הרצוג.
אין לנשיא שום תפקיד מעשי בשיטה שלנו (חנינות יכול לתת שר המשפטים, הרכבת ממשלה נגזרת מתוצאות בחירות ונשיא לא באמת יכול להשפיע בעניין, וכתבי האמנה של שגרירים ניתן להגיש גם ליו”ר כנסת).
התפקיד הוא לא רק בזבזני להחריד – הוא מיותר מכל בחינה אחרת. המדינה לא צריכה שום “סמל חי”, ויסלחו לי עזר ויצמן, קצב ופרס – אבל אם אני צריך לבחור בינם לבין פסל המנורה בשגן הוורדים שמול הכנסת – אני בוחר בפסל בכל יום של השנה…
לא משתגעת אחרי פרס המתעדכן/לא מתעדכן דיגיטלית
חייכתי הרבה למקרא הרשומה
וגמני סבורה שצריך לחסוך לנו את פרס/ריבלין
ומי עוד רוצה להיות נשיא?
או נשיאה עדיין לא היתה לנו נשיאה
רק חסר לנו שדליה ציציק תהייה שם:)
שבוע רגוע