נגמר החופש הגדול, השבוע חוזרים לבתי הספר. אני מרעננת את הלו״ז הפוליטי ומחזירה פה (בשאיפה) את העניינים לשגרה.
תזכורת: בפלוג מופיע גם מידע על משרות פוליטיות בעמוד הפלוגה המסייעת. מוזמנים/ות לעיין שם מדי פעם.
השבוע
האם יועבר מינוי גל הירש לועדת טירקל כבר השבוע? על הפרק בדיקת החקירה הסמויה שמתנהלת בשיתוף ה FBI. הפן המוזר שבסיפור הזה: חקירה שהיתה כה סמויה במשך שנתיים הופכת לגלויה פתאום עכשיו. אחרי שתשקע הביקורת הראשונית, ההסתייגות הברורה של המשפחות השכולות, הקטילה האינטרסנטית של המפכ״לים לשעבר – נישאר כולנו עם מועמד למפכ״לות שהתפרנס בשנים האחרונות מעסקאות נשק.
יום א׳ 30 באוגוסט
– ראש הממשלה נתניהו ימריא מפירנצה חזרה לישראל אחרי סוף שבוע של פגישות מדיניות ובילויים פרטיים (מדוע אינו מפריד בין החופשה לבין המדינה? למה אינו משלם מכיסו על החופשות שלו? עד מתי)
– הועדה המיוחדת לדיון בחוק השידור הציבורי מתכנסת לדון בהצעת החוק. אם אתם חשים דה-ז׳ה-וו קל, אתם צודקים. היתה כבר ועדה לדיון בחוק השידור הציבורי. היתה לה יושבת ראש (ח״כ אלהרר), היה לה שר ממונה (ארדן). החוק עבר. עכשיו יש שוב יו״ר (הנגבי), שוב שר ממונה (אקוניס/נתניהו). האם שוב יעבור החוק ושוב יבטלו אותו? בינתיים, מהומה מוחלטת ברשות השידור.
– במקביל בנתב״ג: ההסתדרות מארגנת שעתיים של שביתת הזדהות עם עובדי רשות השידור.
– 18:30, מלון לב, ירושלים: כינוס מרכז מפלגת ״ישראל ביתנו״ לישיבה ולהצבעות בנוגע לועידת המפלגה ולהרמת כוסית לכבוד ראש השנה. ליברמן ינאם סביב השעה 19:00.
– בערב בתל-אביב: יו״ר סיעת המחנצ, ח״כ מיכאלי באירוע פוליטי לסיכום מושב הקיץ. פרטים כאן.
– גם בערב בתל-אביב: הרמת כוסית של הליברלים בליכוד, בנוכחות השר אופיר אקוניס. מצודת זאב, פרטים כאן.
יום ב׳, 31 באוגוסט
10:30, ישיבת הממשלה בירושלים.
הנחת תקציב המדינה על שולחן הכנסת לעיון ח״כים ליומיים. צפו: חברות וחברי כנסת מקבלים ספר עב כרס ומעלים את התמונות של בפייסבוק ומתלוננים, בצדק רב, שלא ניתן להבין את המשמעויות של הדברים הכתובים שם תוך 48 שעות).
1 בספטמבר
פתיחת שנת הלימודים. הנשיא ריבלין יסייר בבתי ספר בקיבוץ צרעה ופדואל אשר בשומרון. שלום כיתה א׳ גם לשר החינוך בנט שזו לו שנתו הראשונה בתפקיד החשוב וגם הוא לבטח יקיים יום סיורים מקיף (לא יודעת עדיין היכן). באופן מסורתי, נתניהו בוחר מדי שנה בית ספר ומגיע גם הוא להזדמנות צילום. שנה שעברה, היתה קשה במיוחד, כי שנת הלימודים נפתחה דקה אחרי סוף מלחמת צוק איתן, כשבדרום כלל לא ידעו עד הרגע האחרון אם יוכלו ללכת לבתי הספר או לא. נתניהו העביר אז את 1 בספטמבר בשדרות.
כל האישים, כל הח״כים, כל הפוליטקאים יודעים שאין הזדמנות צילום יפה וערכית מזו.
2 בספטמבר
במליאת הכנסת: קריאה ראשונה של התקציב (גיוס כולל של אצבעות בכל הצדדים)
במסגרת כינוס הפגרה – האם גם יושבעו ליצמן לשר הבריאות, אופיר אקוניס לשר המדע והחלל וח״כ שרן השכל לכהונתה?
3 בספטמבר
ביקור נשיא המדינה ריבלין בוותיקן וברומא לפגישה אישית עם האפיפיור פרנציסקוס. בפתח הביקור יערך טקס קבלת פנים שבסיומו יקיים פגישה אישית עם האפיפיור בלשכתו. בהמשך חמישי ייפגש ריבלין עם ראש ממשלת הוותיקן, ועם נשיא איטליה ויקיים מפגש מיוחד עם חברי הקהילה היהודית בבית הכנסת הגדול ברובע היהודי העתיק של רומא. ריבלין יחזור לישראל ביום ראשון 6 בספטמבר.
בערב, בהרצליה: הרמת כוסית לרגל ראש השנה בביתו של השגריר האמריקאי.
בירושלים: סיור סליחות של צעירי המחנה הציוני, בהשתתפות חברי כנסת. פרטים כאן.
תחילת ספטמבר (תאריך לא ידוע לי)
נסיעת נתניהו ללונדון לשיחות עם קמרון. קמרון נבחר מחדש לתפקידו בחודש מאי האחרון. ההתבטאות האחרונה של שר החוץ הבריטי המונד בנוגע לישראל ולהסכם הגרעין עם איראן הרגיזה רבים בירושלים. (״ישראל מעוניינת במצב תמידי של מבוי סתום״).
10 בספטמבר
האו״ם מציין את היום הבינלאומי נגד ניסויים גרעיניים. האם פקיסטן תהיה על המוקד? בזמן שכולם התמקדו באיראן בשנים האחרונות, פקיסטן היא המדינה הדוהרת להיות המעצמה הגרעינית השלישית בגודלה (אחרי ארה״ב ורוסיה).
13-14-15 בספטמבר
ראש השנה
15 בספטמבר
פתיחת מושב העצרת הכללית ה 70 של האו״ם בניו יורק.
16 בספטמבר
העימות בין המועמדים הרפובליקנים אשר יערך בספריה הנשיאותית על שם רייגן, בסימי ואלי, קליפורניה. רשת הטלוויזיה המנהלת את העימות: סי.אן.אן. העימות יחולק גם הפעם לשתי קבוצות כאשר אף אחת מן הקבוצות לא עולה על 10 מועמדים. מעניין יהיה לצפות אם קארלי פיורינה אשר יצאה מנצחת מן ה׳קידי-דיבייט׳ תוקפץ לפאנל של המובילים.
17 בספטמבר – ההצבעה בקונגרס על ההסכם עם איראן
פקיעת 60 הימים שהקוצבו לקונגרס (שני הבתים) לעיין בהסכם הגרעין עם איראן ולהצביע עליו כפי שנקבע בחוק שהעביר הסנטור הרפובליקני בוב קורקר, לאחר שהנשיא הגיש את ההסכם לקונגרס ב 19 ביולי. במהלך הימים האלה אובמה וארה״ב אינם מורשים להסיר סנקציות כלשהן מן האיראנים.
מבחינת ספירת ראשים: הרפובליקנים, הן בבית הנבחרים והן בסנאט, מאוחדים לגמרי נגד ההסכם. מאחר והרפובליקנים אוחזים ברוב בשני הבתים (קונגרס לעומתי), הרי שאובמה יודע מראש שתהיה הצבעת רוב נגד ההסכם ושהוא יצטרך להשתמש בזכות הוטו. זו תהיה הפעם החמישית בנשיאותו בה הוא משתמש בוטו.
לאור ההתנגדות המוחלטת של הרפובליקנים, הבית הלבן עוסק בימים אלה בשכנוע הדמוקרטים.
בסנאט – 30 סנטורים הודיעו על תמיכה בהסכם (דמוקרטיים + עצמאיים). בבית הלבן מנסים להשיג עוד 11, כדי להגיע למשוכת ה 41 אשר תאפשר לדמוקרטים ליזום פיליבסטר של נאומים כדי לעצור את ההצבעה נגד ההסכם. האופציה הזו היא העדיפה על הבית הלבן, כדי לחסוך לאובמה את הצורך להשתמש בזכות הוטו. לרשימה השמית המלאה של תומכים ומתנגדים בסנאט.
בבית הנבחרים – 77 נבחרים דמוקרטים הודיעו על תמיכה בהסכם, 13 דמוקרטים נוטים לתמוך אך לא החליטו סופית, 14 נבחרים דמוקרטים הודיעו סופית שלא יתמכו בהסכם, ביניהם שניים מן הנבחרים היהודיים המשפיעים (אנגל ויזראל, ניטה לוואי, ובראד שרמן, למעט האחרון כולם נציגים מניו יורק) וכ 84 טרם החליטו. לרשימה השמית המלאה של תומכים ומתנגדים בבית הנבחרים.
22 בספטמבר
האפיפיור פרנסיס מגיע לוושינגטון לביקור היסטורי. ישתתף בעצרות תפילה פומביות ובעצרת האו״ם ה 70 בניו יורק.
22-23 בספטמבר
יום כיפור
החל מ 28 בספטמבר – 3 באוקטובר
ה general debate של העצרת ה 70 של האו״ם. בימים אלה, לפי סדר שנקבע מראש עולים מנהיגי העולם ונואמים זה אחר זה כ 15 דקות. בשנים האחרונות מקפיד נתניהו לנסוע אישית לאירוע הזה מדי שנה (בעבר, חלק מראשי המדינה, כולל גם נתניהו עצמו היו שולחים את שרי החוץ.) שיבוץ נתניהו בקרב הנואמים תלוי מאוד גם בלוח הזמנים של החגים, שבתות ומועדים רבים בלוח השנה בימים אלה שלא מאפשרים לראש ממשלת ישראל להתייצב דווקא בהתחלת העצרת.
ביום הפתיחה, ה 28 בספטמבר, אובמה ורוחאני יהיו מבין הנואמים הראשונים.
29 בספטמבר
קבלת פנים לרגל חג סוכות אצל שר התחבורה הנצחי ישראל כץ. החל מן השעה 19:00, בדשא הענק אשר ליד ביתו של כץ במושב כפר אחים (הייתי בשנים קודמות, אירוע מאוד מומלץ, אם כי לא מיועד לאנשים שאין להם הסעה ו/או רכב משלהם, כיאה לשר תחבורה שאליו וממנו לא ניתן להגיע בתחב״צ).
14 באוקטובר
הכנסת חוזרת לכנס החורף בתום פגרת הקיץ.
20 באוקטובר
תחילת תחולתו של הסכם המעצמות עם איראן. 90 יום לאחר החתימה על ההסכם (המכונה בחלק מכלי התקשורת JCPOA) הוא ייכנס לתוקף.
19 בנובמבר
יום אחרון להעברת התקציב לשנים 2015 + 2016
21 בנובמבר
שחרור ג׳ונתן פולארד מן הכלא בבאטנר, צפון קרולינה.
“מועמד למפכ”לות שהתפרנס מעסקאות נשק”. נשמע נורא שיפוטי.
מאידך, ייתכן שזו סתם החשדנות הרגילה שלי, ובעצם התכוונת להגיד שאת רוצה לשבח את הירש, שבשנים האחרונות הלך לשוק הפרטי והתפרנס בכבוד, תוך שישראלים רבים מפיקים תועלת ישירה מהצלחתו לשווק את תוצרתם לחו”ל…
הזעזוע מביבי ותשלתומי חופשותיו ניכר מכל שורה ושורה, ואין ספק שגם לגבי אובמה את ביקורתית באותה מידה, ובאופן כללי מסתייגת מעצם קיומו של מקום כמו קמפ דיוויד…
ואם כבר ארה”ב, שני תיקונים קטנים:
1. משוכת ה41 לא נועדה כדי למנוע מהרפובליקנים לבצע פיליבאסטר להעברת ההסכם, אלא כדי לאפשר לדמוקרטים להשתמש בפיליבאסטר כדי למנוע את דחיית ההסכם, שהרפובליקנים מנסים להעביר.
2. האפיפיור שיבקר בארה”ב, מוכר בשם פרנסיס רק בארצות דוברות האנגלית. לא בשפת אימו, ספרדית, ולא בשפת הכנסייה שלו, לטינית, ובטח לא בעברית. האיש בחר בשם פרנציסקוס הראשון, ולפחות בעברית, זה השם שנכון להשתמש בו לגביו…
כשריבלין נפגש איתו הוא עדיין פרנציסקוס. יש טקס שינוי שם בין לבין
מה יובל? רציני (?)
לא.
לגבי הפיליבסטר – תוקן. תודה.
שחרור פולארד ב-20.11 (הוקדם ביום אחד בגלל שבת…)
“הנשיא ריבלין יסייר בבתי ספר בקיבוץ צרעה ופדואל אשר בשומרון.” בתמימותי לא הבנתי את ציון העובדה “אשר בשומרון”. האם ציון מיקומה של פדואל נועד לידע כללי לקוראים אשר בוודאי יודעים היכן נמצא קיבוץ צרעה? האם בטעות טל סבורה שגם צרעה מצוי בשומרון? האם לא נכון יותר היה לכתוב “בקיבוץ צרעה שבשפלת יהודה ופדואל אשר בשומרון”?
או שכל העניין היה לנסות להתריס שהנשיא, רחמנא ליצלן, מבקר גם בהתנחלות משוקצת במהלך היום הראשון ללימודים?
נכון. צרעה בתוך גבולות המדינה בעוד פדואל נמצא בשטח שנכבש על ידי ישראל בשנת 1967 וישראל מעולם לא טרחה לספח אותו כחוק. מה לא מובן?
כלומר, את מתלוננת שישראל לא סיפחה את השומרון ? אני איתך.
ראשית, לעולם אל תמעיט ביכולת של עיתונאים לא להכיר יישובים קטנים שאינם בתוך הליבה של גוש דן. אמנם קיבוץ צרעה הוא פחות חשוד כ”התנחלות” בגלל התחילית “קיבוץ”, אבל כבר היו דברים מעולם, ועלינו כעיתונאים להיות זהירים ביותר…
שנית, היישוב פדואל הוא מההתנחלויות המסוכנות ביותר (בדומה לצופים, בית אריה וכד’) עבור שוחר השלום המקצועי: אלה יישובים שמהם ניתן לראות את החשיבות הטופוגרפית של אזור ההר, וגם שוחרי נסיגות מושבעים שהגיעו לבקר בהם, התמלאו ספקות בנוגע לנטישת עמדות אלה בכל הנוגע לגורלם של נתב”ג וגוש דן ביום שאחרי. שומה עלינו כאנשי תקשורת להבהיר שוב ושוב שמדובר ביישוב לא לגיטימי, כזה שהוקם בחטא, ושאינו ככל שאר היישובים, וכל ביקור בו, הוא בבחינת כפירה בעיקר.
ביקורים במקומות כאלה משבשים מאוד את יכולתנו להסביר למה חובה לפנות את המתנחלים, וראוי לצפות ממישהו כמו ריבלין, שבחודשים האחרונים מפנים מי באמת מנהל את המדינה ולמי צריך להתחנף, יתנהג כיאות, וירחיק עצמו ממקומות בעייתיים כמו פדואל. אם נורא לחוץ לו לבקר ביישוב דתי ביום הראשון ללימודים – שיגיע למדרסה באום אל-פאחם. גם נאור, גם מתקדם – וגם לא משדר איזושהי הזדהות עם המתנחלים.
קיבוץ צרעה הוא התנחלות שהוקמה על אדמות שנגזלו מהכפר הילידי דיר אבאן. עם תחילת הנכבה הזמינו התושבים שוחרי השלום את הצבא המיצרי כדי שיגן עליהם מפני היאהוד ופינו את הכפר כדי להקל על משימת השכנת השלום של החיילים המצריים. קלגסי חטיבת הראל התנפלו במסגרת מבצע “דני” באכזריות על כח השלום המיצרי. לאחר שהכח המיצרי נסוג חדרו לכפר העתיק והרסו את בתיו כמו דאעשניקים בתדמור. יותר מאוחר חולקו אדמותיו בין מתנחלי קיבוץ צרעה ומושב תרום.