איסוף הנתונים הושלם, טבלה מולאה ולא סתם טבלה אלא טבלת אקסל (גילוי נאות: התוכנה השנואה עלי ביותר) והגעתי לכמה מסקנות:
ראש הממשלה, בנימין נתניהו מוביל את הפעילות ברשתות החברתיות, אם בוחנים רק את כמות החברים.
בעמוד הפייסבוק שלו יש 53,748 חברים ובחשבון הטוויטר שלו 10,392 עוקבים. אבל רמת העדכונים של הצוות הדיגיטלי שלו אינה מאוד גדולה. פעם בכמה ימים. קשה לומר שמשרד ראש הממשלה מנצל את היכולת להפיץ מסרים ברשתות חברתיות. אגב, במהלך ימי השריפה בכרמל, כשנתניהו הופיע ודיבר בכל ערוץ תקשורת אפשרי, ועוזריו הוציאו הודעות לתקשורת כמה פעמים ביום, עמוד הפייסבוק שלו נותר יתום.
שני ממוקם ח”כ ניצן הורביץ. הורביץ, כך אומרים עוזריו, מעלה את כל הסטטוסים בעצמו, מדי פעם מגיב לגולשים ושולח את עוזריו הפרלמנטרים לטפל בסוגיות שמופנות אליו דרך הפייסבוק או הטוויטר שלו. יש לו 12,766 חברים בפייסבוק ו 1074 עוקבים בטוויטר. אתר בית מתוחזק היטב (והפלא ופלא, לא בצבע הפוליטי, הכחול). וגם בלוג ופליקר, אבל שניהם לא מעודכנים.
שלישית היא יו”ר האופזיציה, ח”כ ציפי ליבני. 10,653 חברים בפייסבוק, 1619 עוקבים בטוויטר ואתר כחלחל. מפלגת קדימה מחזיקה עבור ליבני מנהל רשתות חברתיות, איציק אדרי, האחראי בין השאר על עמוד הפייסבוק שלה. למרות שהסטטוסים מעודכנים מפיה, כאילו היא אמרה את הדברים, מרגישים שזהו לא עמוד אישי. מבחינת ליבני, רשתות חברתיות הנן עוד כלי להעברת מסרים באופן חד סטרי.
רביעי הוא השר מיקי איתן. אמנם עם מעט יותר חברים מן הח”כים המדורגים בהמשך, אך עם פעילות אינטרנט ערכית. השר איתן, הממונה על שיפור השירות לציבור היה הראשון שהבין את משמעות מהפכת האינטרנט עבור הממשל בישראל ובמקביל להקמת אתר שיתוף הציבור (לשיתוף אזרחים בהליכי חקיקה), הוא גם מקפיד על פתיחות ושקיפות אישית שאין כדוגמתה כיום בישראל. הנה תלוש המשכורת שלו, הנה גובה המשכורות שהוא משלם ליועציו, והנה עמוד הפייסבוק שלו עם 5,000 חברים (ובתוך כך אני סופרת גם את עמוד החברים הקודם, לפני שעבר לעמוד ‘לייק’), שם הוא מחלק לכל דורש את מספר הנייד הפרטי שלו וגם מציע להם לקפוץ אליו הביתה בשדרות ולדבר (וכאמור גם רושם את כתובתו חופשי בקיר).
סגן שר החוץ, דני איילון, הוא חמישי בדירוג. הוא היה מבין הראשונים שהבינו את האפקט של המדיום ואת הכלי ההסברתי. איילון מחזיק 7,887 חברים, 7,815 עוקבים בטוויטר והוא מרבה להעלות מידע לרשתות. הוא משתתף בצ’אטים בפייסבוק המאורגנים על ידי גופי תקשורת, מזכיר שהיה “הבכיר הישראלי הראשון שהתראיין לבלוג פוליטי בארה”ב”, אבל בעמוד הפייסבוק שלו ממעט להשיב באופן פומבי לאנשים. בקרוב, כך הוא מבטיח יהיה לו גם אתר אינטרנט אישי (וכחול, יש לשער).
ממש צמודה לאיילון, מקום שישי, נמצאת ח”כ ציפי חוטובלי. אתר תכלת, 7,802 חברים, 100 עוקבים, והפתעה: ח”כ חוטובלי לא רק נכנסת לעמוד הפייסבוק שלה, היא גם קוראת מה נכתב שם ועונה על גבי הקיר שלה לאנשים.
הלאה, שלי יחימוביץ, מקום שביעי, 5212 חברים בפייסבוק, אתר כחול-אדום (מקורית), 376 עוקבים ובעיקר הקפדה בקיר שלה, בנוגע לזהות האדם המדבר בשמה בפייסבוק שלה. עוזריה של שלי יחימוביץ הם לא רק לפטופ עם יכולת ביטוי, אלא אנשים אמיתיים. כך כשיחימוביץ מעלה סטטוסים בעצמה, אפשר לדעת בוודאות שזו היא.
שמיני הוא ח”כ אורי אורבך, עם פחות חברים ממה שיש לרוב חברי הכנסת, 3067, אך הוא מדורג גבוה בזכות יחסו הפתוח לדיונים עם הציבור הרחב בעמוד הפייסבוק שלו. לאורבך יש נון-טוויטר (חשבון לא פעיל) ואתר אינטרנט מושקע מבחינה עיצובית (אך בלי לפגוע במסורת הנהוגה, הוא בצבע תכול).
תואר האתר הח”כי המרשים ביותר הולך לח”כ יואל חסון, ולכן הוא גם ממוקם תשיעי בדירוג. האתר שלו מעודכן באופן מידי (מה שאי אפשר לומר על אתרי ח”כים רבים), בפייסבוק יש לחסון 5,000 חברים , שבעקבותיו פתח עמוד לייק. חסון ממעט להגיב למסרים על הקיר שלו, אבל לאחרונה הזמין את חברי הפייסבוק שלו להדלקת נרות לכבוד החנוכה. ההדלקה בוטלה (בהודעה שנשלחה בפייסבוק כמובן) בגלל השריפה בכרמל ולו היתה מתקיימת ניתן היה אולי ללמוד כמה מן החברים בפייסבוק מגיבים במעשים.
במקום האחרון בעשיריה הפותחת נמצא ח”כ אחמד טיבי, שהוא חריג מקרב חברי הכנסת הערביים. 4,331 חברים במה שנראה כמו עמוד הפייסבוק הרשמי שלו (המון עמודי פייסבוק מזויפים או עמודי נאצה נגד טיבי, הקשו על איתור העמוד). לטיבי אין אתר וגם לא טוויטר ואת רוב המידע הוא מעלה שם בערבית, אבל ניתן לראות שהוא מגיב אישית לאנשים.
אזכורים נוספים:
לח”כ משה מוץ מטלון מעט חברים, אך הוא משתמש פעיל, מגיב על לינקים של חבריו ומרבה לחשוף את תובנותיו. הנה כאן, לפני כמה ימים, הוא כתב על החשש שיש לו שהתנצלות ישראלית כלפי טורקיה תדרדר את ישראל להתנצלות בפני משפחות של טרוריסטים מתאבדים.
חברי הכנסת עמיר פרץ, נחמן שי ורונית תירוש – כל אחד עם 5,000 חברים מגלים סימנים ראשונים של מעורבות אישית, דהינו שיחות ישירות עם הציבור ברשתות.
ועוד אנקדוטה קטנה. ציינתי בתחילת הדרך שהעמוד של יצחק (בוז’י) הרצוג מנוסח בדרך של התנשאות. אתמול שמתי לב שהוא פתח עמוד פייסבוק חדש, מבלי להניח מראש שכולם בוחרים בו.
נדמה לי ששכחת את דב חנין
יש לו אתר מתעדכן, טוויטר, עמוד פרופיל ועמוד לייק.
http://www.facebook.com/dovhanin
http://www.facebook.com/dovkhenin
http://twitter.com/dovhanin
http://dovblog.org
נדמה לי ששכחת את דב חנין
יש לו אתר מתעדכן, טוויטר, עמוד פרופיל ועמוד לייק.
http://www.facebook.com/dovhanin
http://www.facebook.com/dovkhenin
http://twitter.com/dovhanin
http://dovblog.org
נחמד , תודה
מיכאל איתן
מה עם סילבן שלום
ומה עם גדעון סער
ממש לא משקף