בכנסת עסוקים בשיחת היום: החתימה של המעצמות על הסכם עם איראן. לצד הביקורת של יאיר לפיד על ראש הממשלה (בגלל ההסכם עם איראן, נתניהו נכשל, עליו להתפטר), כדאי לשאול, עד כמה ניסו או רצו חברי כנסת לבקר ולפקח על המהלכים של נתניהו בניהול המגעים עם ארה״ב ומדינות אחרות בנוגע לסוגיה האיראנית? בתוך ועדת חו״ב קיימות ועדות משנה לענייני מודיעין ושירותים חשאיים וועדת המשנה לתפיסת הבטחון ובניין הכוח. האם מישהו שם קיים ישיבה אחת, בנוגע למערכת יחסי החוץ של ישראל אל מול האמריקאים? האירופאים? בכל הנוגע להסכם הגרעין?
תזכורת: המו״מ הישיר בין המעצמות לבין איראן החל בראשית 2013. בתחילה היה מו״מ סודי בין ארה״ב לאיראן והחל מן הבחירות באיראן והפיכתו של רוחאני לנשיא, בקיץ 2013, הפך המו״מ לגלוי וקבוצתי (ה P5 +1).
אחרי שהתברר השבוע שועדת חו״ב, על העומד בראשה הנוכחי (הנגבי) או הקודם (אלקין) היו clueless בנוגע לעובדה ששני אזרחים ישראלים נמצאים מעבר לגבול בשטח אויב – אז מה הם או ח״כים שישבו בשנתיים האחרונות בועדות המשנה של ועדת חו״ב ידעו על המגעים בין נתניהו לבין ראשי מדינות בנושא לגרעין האיראני? מאז התדרדרה מערכת היחסים האישית בין נתניהו לבין הנשיא האמריקאי אובמה, הם נערך דיון אחד ביחסי החוץ של ישראל? כמה פיקוח בוצע, אם בכלל על המהלכים?
אם לשפוט את הדברים החמורים שסיפר ח״כ עופר שלח על רמת הפיקוח בנושא צוק איתן, אז יש להניח שבנושא האיראני לא נעשה דבר. ועדת חו״ב היא סוג של פיקציה. תמיר פרדו, ראש המוסד, אמר שדווקא הנושא הפלסטיני ולא הנושא האיראני, היו צריכים להיות בראש סדר העדיפויות של המדינה כאיום המרכזי בשנים האחרונות, אבל גם על כך, ועל היותה של עמדה זו מנוגדת לעמדת ראש הממשלה, אין שום שיח ביקורתי. למחרת אותה אמירה, שחשפה אמיתה מסוימת, נתניהו ופרדו צמצמו נזקים. אך בקרב מי שאמור לפקח על הזרוע המבצעת של המדינה, על האופן שבו נקבעים סדרי העדיפויות, וגם על הדרך שבה נתניהו מנהל את המהלך אל מול ראשי מדינות אחרות – אין מי שמערער על הקביעות שלו.
הרבה מן המידע חסוי וקשה לי לקבל תשובות, אך אפשר להדגיש שתי עובדות ידועות: 1), במשך חצי שנה החל מנובמבר 2013, ועדת חו״ב התנהלה ללא יו״ר, כמעט ללא ישיבות. ואקום ניהולי שכזה. הכל בגלל ויכוח פוליטי כוחני ומגוחך על מי יעמוד בראש הועדה. 2) החל מ 2 בדצמבר ועד לפני כחודש הכנסת היתה בבחירות, הקמת הממשלה ושאר עניינים, ובזמן הזה, מה הלך שם? יוק. אין לדעת. זרוע הפיקוח של הכנסת הישראלית לא ממש עובדת. בשביל מה באמת צריך ועדת חוץ ובטחון על ועדות המשנה שלה, אם שנים של ניהול מערכת יחסי החוץ של ישראל, בנושא רגיש כמו הגרעין האיראני, עוברת ללא פיקוח.
נתניהו אמר היום בנאומיו, כמעין תשובה עקיפה ללפיד, שאלמלי המהלכים שלו, לאיראן כבר היתה היום פצצה גרעינית. הטענה הזו בעייתית, כיוון שהאמריקאים טענו שדווקא השיחות הישירות בשנים האחרונות הן אלה שעכבו והשהו את פיתוח תכנית הגרעין של איראן. לפני כחודש גורם צבאי רשמי אמר לכתב טיימס אוף יזראל, שהחתימה על הסכם עם איראן דווקא תקצץ ביכולתה של איראן להגיע לתכנית גרעין צבאית בשנים הקרובות. אבל הפוליטיקאים בישראל, מעדיפים לעצום עיניים וללכת אחרי נתניהו כשוטים. כל בדק של ביקורת עשוי להיתפס כאנטי ציוני, חתרני או אפילו בוגדני. אחידות דעות שכזו. ככל הידוע לי, בועדות המשנה של ועדת חו״ב לא נערך שום דיון בנוגע לטיפול במערכת יחסי החוץ של ישראל, במתחם הספציפי הנוגע לסוגית הגרעין האיראני.
מבחינה פוליטית עושה רושם שאף אחד בישראל לא מעוניין ולא חושב שזה הולם להתווכח עם נתניהו על העובדות הללו (אכן, זה מורכב, כי רבים מן הפרטים חסויים) וכך – אם מתבוננים מן הצד הכי ימני עד לצד הכי שמאלי – הטיעונים של נתניהו בנוגע לגרעין האיראני לא מקבלים שום אתגור של ממש. אפילו הטיעונים של יאיר לפיד נגד נתניהו מגיעים בשלב מאוד מאוחר, החל מלפני שבוע, והם מתמקדים במישור התוצאה שאליה הוביל נתניהו ולא בטענות של נתניהו לגופן.
בשולי הדברים ומכיוון שאת המידע הזה לא ניתן למצוא באתר הכנסת וכדי שנדע בעתיד למי לבוא בביקורת בכך שהם משמשים חותמת גומי:
ועדת המשנה לשירותים חשאיים של ועדת חו״ב בכנסת ה 19 מנתה את החברים הבאים: צחי הנגבי, זאב אלקין, בנימין בן-אליעזר, אריה דרעי, ועופר שלח
ועדת המשנה לשירותים חשאיים של ועדת חו״ב בכנסת ה 20 מונה את החברים הבאים: צחי הנגבי, יאיר לפיד, אביגדור ליברמן, מוטי יוגב, אבי דיכטר ועמר בר-לב
כמה הערות:
א. השאלות לגבי מידת הביקורת הפרלמנטרית על מדיניות החוץ של ישראל (ואיראן בפרט) נכונות וראויות. צריך גם להכווין את החצים למשמיעי הביקורת: לפיד טוען שנתניהו “מידר את כולם” בנושא האיראני בממשלה הקודמת ומכיוון שלפיד הציג את הנושא האיראני כמהותי וכמשהו ש”אין אופוזיציה וקואליציה לגביו” – איך הוא אפשר לרה”מ למדר אותו? מדוע לא דרש ונלחם בשיניים לקחת חלק? הרי על דברים אחרים ידע לכפות את דעתו על רה”מ.
ב. כשמדברים על וועדת חו”ב,צריך לזכור את מבנה הוועדה – תת הוועדות נחשפות לחומר הרבה יותר סודי מאשר הוועדה עצמה (שלעיתים ממודרת ממה שחשוף לתת הוועדות) ועבודתן משמעותית יותר. זאת הסיבה שהיו,למשל,חכ”ים ערביים בוועדת חו”ב בעבר וכנראה שבעתיד. הוועדה עצמה היא כלי טקסי ופרוטוקלי,תת הוועדות מבצעות את עיקר העבודה.
במקרה הישראלים בעזה,למשל,תת הוועדה עודכנה אך לא הוועדה הכללית. אפשר לבקר את ההחלטה אבל צריך להבין את השיקולים,כי כשמדברים על מידע סופר רגיש – ככל שמציגים אותו ליותר אנשים,כך הסיכויים שישאר בשקט (במיוחד שאנשים כמו חה”כ חזן הם אנשי הסוד) – קטן. צריך גם לתהות איך כלי פיקוח עם כ”כ הרבה אנשים יכול בכלל להיות יעיל,אפשר להזכיר את דו”ח וינוגרד במלחמת לבנון השניה.
ג. להתייחס לביקורת של שלח כתיאור מציאות עובדתית שאין עליה עוררין זה מגוחך וכושל ברמה הלוגית. שלח הוא אדם רב זכויות,ויש הרבה על מה להעריך אותו. אבל הוא אדם אחד,עם תפיסת עולם מאוד מסוימת שממנה הוא משמיע ביקורת. זאת כמובן זכותו וראוי שיעשה כך,אבל צריך לזכור שאחרים (ביניהם ראש המפלגה של שלח) מתארים מציאות אחרת.
ד. לא מבין את הטיעון כאילו מישהו “הולך אחרי נתניהו כשוטה”,רוב המתבטאים היו בתפקידים משמעותיים בשנים האחרונות,עודכנו ע”י המערכת המקצועית לגבי הצעדים שנעשו לגבי איראן. באופן כללי יש הסכמה חוצת מפלגות (כולל ראש האופוזיציה,אגב) שהטיפול הישראלי (שעליו אפשר לשמוע ממקורות זרים) עיכב משמעותית את תוכנית הגרעין האיראנית. אני,באופן אישי,עדיין תומך בטענה לפיה רה”מ שהטיקט שלו היה – אני אמנע איראן גרעינית,צריך להודיע שנכשל ולהתפטר. אבל הניסיון המתמיד הזה בשיח התקשורתי לפשט את הכל,להציג מציאות חד ממדית הוא מקומם. במשך שנים ארוכות נתניהו עמד לבד ודיבר על איראן (וטרור איסלאמי בכלל) כאיום משמעותי (אולי אפילו קיומי) על ישראל. צחקו עליו,גיכחו אותו,העבירו נושא,אבל הוא (ורק הוא) הצליח לשנות את השיח העולמי ולתרום משמעותית למציאות הנוכחית של סנקציות משתקות על איראן ועולם שמודה בפה מלא בסכנה שטומנת בתוכה איראן גרעינית והאיסלאם הקיצוני בכלל.
דורון – לא היו בועדת המשנה שום ישיבות בנושא המגעים שניהל ראש הממשלה מול ארה״ב, המעצמות. ועדת חו״ב מתפקדת בקושי בשנים האחרונות וכך גם תתי ועדותיה. נעשתה שם עבודת ביקורת בנושאי התקציב, ובנושאי בידיאס ו/או הסברת חוץ בעת מלחמה (רונן הופמן). אפשר לבוא ולהגיד שלא צריכה להיות שום ביקורת על כך. לדעתי זה לא אמור להיות כך בדמוקרטיה.
ראשית, יש לפרגן ליאיר לפיד על דבריו הנכוחים. מסתבר שלמרות שאובמה נורא לא רצה בהסכם עם איראן, ולמרות תלותו המוחלטת בביבי, עדיין כשל נתניהו במניעת הסכם בין אובמה לאיראן. זוהי אכזבה מהדהדת, ואחרי מה שלמדנו על ביבי בעשרים השנה האחרונות, הגיע הזמן שיתפטר בעצמו, שכן אנחנו לא מצליחים לנצח אותו בבחירות ולהביא לפיטוריו…
שנית, עליי לשבח את הטקסט המאוזן, שמלמד אותנו רבות על כשליו של ביבי, ולא פחות מזה, על כשליה המערכת, שנותנת לביבי הזה להמשיך בכשליו. אין ספק שלו רק נתנו לעופר שלח ועומר בר לב לנהל את העניינים הכל היה נראה אחרת, אחרי הכל, בר לב הוא הגאון האסטרטגי שחשב שאת הגולן ניתן להחליף בכמה עשרות מסוקי אפאצ’י (אחת מעבודות המחקר המצחיקות ביותר שנכתבו אי פעם, מי שקורא אותה, יכול לזהות את הגנים שהביאו לכך ש”קו בר לב” נחשב עד היום לקו ההגנה המוצלח בתולדות ישראל, כלומר עד לרגע שבצד השני פשוט החליטו לחצות אותו…).
אני מסכים שעד לרגע לא ניסו מספיק לאתגר את ביבי בנוגע למדיניותו בנוגע להסכם של אובמה עם איראן, כלומר, מעבר לכל הניסיונות הבלתי פוסקים להפריע לו במדיניותו בנוגע להסכם של אובמה עם איראן. מעבר לאותם ניסיונות בלתי פוסקים (שהגיעו לשיא כאשר אשכרה הציגו נאום שלו בפני מושב משותף של הקונגרס שם, בתור “תעלול בחירות”, במקום לתת לו גיבוי), אכן איש לא איתגר אותו, ולא נותר אלא להצטער על כך.
לשמאל יש אכן בעייה חריפה בנוגע להסכם הזה, מהטעם הפשוט שאיראן היא יותר מדי כנה בנוגע לכוונות שלה, ודי מקלקלת את האפשרות להציג צדדים חיוביים להסכם הזוועתי הזה, מעבר לעובדה שהוא נורא נורא מעצבן את הביבי הזה. אז נכון, מסבירים לנו שלו רק ניסה ביבי להתחנף לאובמה, אז “היו נותנים לנו יותר להשפיע על תוכן ההסכם”, שזה טיעון שגם אם נורא משתדלים, אי אפשר שלא לחייך כששומעים מישהו מדקלם אותו. ההסכם עם איראן התעכב בגלל חוסר נכונות של איראן להתפשר, והעובדה שעמדות הפתיחה של ארה”ב היו קשוחות יותר (לו באמת היה קורה הנס ואובמה היה מתייחס ברצינות לבקשות מישראל חנפנית יותר ומתאבדת יותר) , לא הייתה משנה דבר, שכן איראן הייתה מחכה בסבלנות, עד שאובמה היה צריך להכריע אם הוא באמת רוצה הסכם, או לא – ואז היינו מקבלים ב-ד-י-ו-ק אותו הסכם, שכן הוא באמת רואה בעניין הזה את המורשת שלו (בדומה לחידוש היחסים עם קובה ולניסיונות האינסופיים להסביר לעולם שהאסלאם הוא דבר נורא בסדר, חוץ מאותם חריגים זניחים שמחזיקים במונופול על הטרור העולמי…).
ההסכם עם איראן הוא כישלון נוראי של ארה”ב, ולנו בוודאי שלא הייתה דרך למנוע מנשיא עויין לחתום עליו. אין לנו מושג מה יכולנו לעשות בגזרות הלא-דיפלומטיות, ומה אכן עשינו בהן, אבל האמת היא שהניסיון משמאל להפוך את ביבי לאשם דווקא בעניין הזה (אחרי שבמשך שנים נוהל נגדו כאן קמפיין היסטרי שאם ידחוף לתקיפה באיראן, אז יפלו השמיים על ראשינו), זה כמעט שיא של ציניות, שנשבר רק ע”י אותו יועץ של אובמה שאמר שביבי צ’יקנשיט בגלל שהוא נעתר ללחץ האמריקני לא לתקוף באיראן…
כך או כך, יש לברך את מעריציו של נשיא ארה”ב המושלם, הליברל, החזק, הנחוש, והאמיץ, על כך ששוב זכינו לראות אותו עושה דברים מדהימים, שרק כשרון נדיר שכמותו מסוגל להם. שאללה יעזור לכולנו.
העובדה שיריביו של ביבי גרועים ממנו אינה יכולה לנקות אותו מאחריות לכישלון. לביבי לא היה האומץ להזיז הצידה את מי ששם לו רגליים. וכשסיימו את תפקידם מינה במקומם מינויים גרועים באותה מידה. מי שיוצא למלחמה עם גנץ ויעלון יאלץ להסכים לעשרות הפסקות אש שייסתיימו כולן בפיאסקו. צבא שלא מסוגל להילחם כראוי במרחק קילומטר מהגבול שולל מהממשלה אופציה צבאית ללחימה במרחק 1500 ק”מ. כשאין אופציה צבאית ריאלית מה שנותר זה ציור פלקטים.
ביבי אכן כשל באינספור דברים הקשורים בעניין האיראני, ואין ספק שאיננו יכול למצוא נחמה בתירוץ שהצד השני היה עושה עבודה גרועה עוד יותר. הטענה היחידה שלי בעניין הזה, היא שאלה שכל הזמן הפריעו לו לפעול, הם האחרונים שיש להם זכות מוסרית לבוא ולבקר אותו על כשליו בעניין זה. זה הכל:)
להסכם כזה או אחר עם אירן אין שום חשיבות מהטעם הפשוט שהאירנים לא מתכוונים כלל לכבדו. הכישלון הגדול של נתניהו הוא שהוא שם את כל הז’יטנים שלו על מאבק בהסכם במקום לייצר אופציה צבאית. עם הסכם או בלעדיו אירן בדרך להפוך למדינה גרעינית וביבי יורה כדורח סרק. צדקו דגן ואובמה כאשר כינו את ביבי (בהקשר האירני) צ’קנשיט.
אובמה ודגן צדקו וטעו. הוא אכן לא ביצע פעולה צבאית, אבל בהתחשב בכך שהם עשו ה-כ-ל כדי למנוע זאת ממנו, יש טונה של התחסדות בטענות שלהם נגדו. מה שהם עושים, זה בערך כמו לכרות למישהו ת’רגליים ואז לצרוח שהוא רץ נורא לאט…
הכישלון הגדול של ביבי היה שלא עמד על זכותו הדמוקרטית לדרוש שהמדיניות שתמך בה (בהנחה ואכן תמך בה) אכן תיושם. מצב שבו רמטכ”ל וראש מוסד מסרבים למלא מדיניות ביטחונית של ראש ממשלה, זה דבר בלתי מתקבל על הדעת, וחטאו של ביבי היה שהוא איפשר מצב כזה.
כדי שלאופציה צבאית יהיה ערך מדיני יש צורך ליצור את הרושם של נכונות לעשות בה שימוש. אם ראש המוסד והרמטכ”ל שלך פועלים בגלוי נגד האופציה הזו כל בר דעת יבין מכך שהאיומים שלך הם לא יותר מ”תחזיקו אותי”. ביבי הוא מנתח מבריק של המצב הפוליטי/מדיני אבל אינו מסוגל לתכנן, להוביל ולבצע שום מהלך משמעותי, עניין של אופי. יש בכך גם יתרונות שכן תכונה זו מגינה עלינו מפני ביצוע מהלך הרסני כמו אוסלו והעקירה.
אורי, אתה שוב טועה. הרמטכ”ל וראש המוסד לא הסכימו שביבי וברק “יגנבו” מלחמה. הם נתנו הוראה של כמעט יציאה למלחמה (תקיפה באירן תגרור אותנו כמעט בוודאות למלחמה אזורית באותו הזמן) מבלי לקבל את אישור הקבינט כפי שהחוק דורש.
חייל,
אתה צודק. ביבי חזק בעצירת/האטת מהלכים גרועים, אבל חלש מאוד בייזום מהלכים טובים.
ddd,
אני נוטה לפקפק בכל דבר שהעיתונים כותבים. ומעבר לכך שאני לא מתפעל מניסיון להפוך שני פקידים שסירבו להנחיות דרג נבחר, לסוג של “נוטרי החומות של שלטון החוק”, הרי שאני גם משער שבכל מקרה התיאור העיתונאי הזה הוא לא מדוייק, ונובע מרצון לייפות התנהלות שערורייתית של שני פקידים.
אם אני צריך לחשוב מה תקין יותר חוקתי, שראש ממשלה ושר ביטחון יתנו הוראות לצבא, או שרמטכ”ל יסרב להוראות של ראש ממשלה ושר ביטחון, הרי שהאופי הפאשיסטי שלי אומר לי שעדיף שמי שנבחר הוא זה שייתן את ההוראות, ומי שמונה, הוא זה שיציית להן.
כשאני חושב על זה שיש אפשרות אמיתית פצצה איראנית עלולה להפוך למציאות בטווח זמן מיידי, בגלל ששני פקידים סירבו להיענות להנחיות של ראש ממשלה (ואחד מהם עוד העז ללגלג עליו על שלא הצליח לבצע את רצונו), הרי שאני נעצב עד מאוד. אני חושב שעלי כולנו להיעצב על כך. היום זה יום נוראי לעם ישראל, והעובדה שיש בינינו מי שחוגגים על כך, כי ביבי מבואס, היא טרגדיה בפני עצמה.
אתה מציג את דגן ואשכנזי כשווי ערך (ואחריות) לביבי. אם לביבי היו ביצים היה עליו לנפנף את צמד החמד ולאכוף את רצןנו על המערכת הביטחונית (הגנרל מקריסטל שפתח פה על אובמה הודח מיד על ידו). “אכלו לי”, “שתו לי” לא תופס כשאתה הקודקוד.
אין ספק שזה הסכם גרוע לנו בטווח הבינוני-ארוך (רוב הסיכויים). אובמה הלך על זה בכל הכח משיקוליו הוא.
ההתנהלות של בוז’י בנושא הינה מתחת לכל ביקורת. אבל שוב, הוא בכלל לא פקטור כבר שנים ארוכות. ופה טמון ההבדל, ביבי כבר ראש ממשלה 6 שנים ולקח את העניין הזה עליו כנושא הכי קריטי שיש. אז לכן גם כל העיניים נשואות אליו. הוא לא נתן לאף אחד לקחת לו אפילו אחוז מהפוקוס. אז אל תבוא בטענות לכולנו וגם לתקשורת שבאה אליו בטענות.
קיבינימאט, הוא כבר 6 שנים ראש ממשלה!!! הוא לא איזה אופוזיציונר חסר השפעה.
חייל,
אני לא מתווכח בכלל שהאחריות שלו גדולה יותר. הוא הבוס שלהם, והיה עליו לסלקם. הטענה שלי היא שהכשלון שלו הוא המחדל בפעילות, בעוד שהכשלון שלהם הוא באקט שעשו בפועל. אני לא מערער על כך שכבכיר מהם, חובתו הייתה לכפות את עמדתו.
בוז’י עכשיו כבר אינו פקטור, אבל לכל אורך המאבק נגד ההסכם, הוא ולבני עמדו מהצד השני, זה שגיבה את אובמה וחתירתו להסכם בכל מחיר. הם היו מוכנים, בשביל כמה כותרות אוהדות בעיתונים (ואולי גם חיזוק התמיכה מחו”ל), לשתף פעולה עם קמפיין ציני שניסה להציג את מאבקו של ביבי בהסכם, כמהלך פוליטי שמונחה ע”י הבחירות.
אין מחילה על דבר כזה, גם לא עכשיו, כשפתאום הוא נזכר שזה הסכם מחורבן.
ביבי וחולשתו הם לא משהו שאני מתווכח עליו. הוא נבחר בגלל שיריביו הם אסון. לא בגלל שהוא כזה מוצלח.
אורי… אולי, אם אתה לא מצליח לכתוב משהו משעשע, לפחות תנסה לכתוב משהו לעניין?
הייתי קצת בוטה, ודווקא נראה שיש לך מה לתרום. במקרה הזה, כדי לכתוב שניים-שלושה משפטים, עטפת אותם בהמון לעג מתחכם, שעושה את זה מאוד מעייף לקריאה.
לא היית בוטה בכלל. למעשה, במושגים של ה”נאורים” היית עדין שבעדינים. לא הצעת לי לבלוע ציאניד, ואפילו לא הסברת לי שאני בהמה מלחכת עשב. העדינות כ”כ הפתיעה אותי, שמתוך רצון טוב אני אשכרה אתייחס עניינית לדברים המעט-פחות-ענייניים שלך.
ובכן, אני לא יכול אחראי למה אתה מוצא כ”לעד מתחכם” ולמה אתה מוצא כ”שניים-שלושה משפטים”, שאני משער שראית כרלוונטיים. אני גם לא יכול לעשות דבר אם הטקסט עייף אותך, מעבר להבעת צער כנה, ולתקווה שלהבא תהיה חזק ותצליח לעמוד במשימה, או לחילופין, תימנע ממטלות מפרכות שכאלה.
אני יודע שזה נורא מוזר, אבל קשה לקחת ברצינות תקשורת שמבקרת את ביבי על פועלו בעניין האיראני, ומבקרת את מבקריו בתואנה ש”לא עשו מספיק”, אחרי שנים של מאבק רצוף לטרפד כל מהלך שניסה לבצע בתחום. אתה יכול לא לאהוב את זה, אבל זו עדיין המציאות. פוסט זה, שאנו מגיבים לו, הוא דוגמא קלאסית לעניין. הוא כ”כ להוט להציג את ביבי כלא בסדר (ואת מבקריו כלא בסדר על כך שלא הפריעו לו מספיק), שהוא דילג בחינניות על הקטע המשעמם הזה שנקרא עובדות.
קשה לחשוב על איזושהי דמוקרטיה מערבית שבה יש ביקורת פרלמנטרית של ממש על מדיניות החוץ. אובמה, למשל, עדיין לא תדרך את הקונגרס בנוגע לתנאי ההסכם (בעצם, גם ההגעה למו”מ עצמה היתה הפתעה לסנאטורים).
בכל ההיסטוריה של הקונגרס, היתה רק פעם אחת שבה כפה על הנשיא מדיניות. בהיסטוריה של הכנסת, המספר הוא אפס. אז כל הביקורת הזו מסתכמת ל”לא תדרכו מספיק אנשים שאין להם השפעה בנושא”, וזה לא ממש הרבה. מה שכן צריך לדון עליו הוא הריקנות של הדיון האסטרטגי בישראל, אבל דיון שכזה היה מוביל למסקנות מאד לא נוחות לכולם, ולכן הוא לא יתקיים…
יאיר, הערה עניינית ונכונה. מסכים איתך לגמרי.
אין הרבה מדינות בהן לפרלמנט יש השפעה גדולה על מדיניות החוץ.
תודה על פירוט שמות חברי הכנסת בועדת המשנה למודיעין ולשירותים החשאיים.