לראשונה בישראל, שלוש מפלגות המייצגות את המרכז והשמאל מובלות על ידי נשים. אחרי ניצחונה של ח”כ זהבה גלאון היום, ולמרות שמרצ היא בין המפלגות הקטנות בכנסת עם כוח מוגבל, נפל דבר בפוליטיקה הישראלית. איני זוכרת שום שלב בהיסטוריה של המפלגות בישראל, שבראשן של כמה מפלגות במקביל עמדו נשים.
יותר מאשר הדבר מעיד על השמאל-מרכז הפוליטי, שהשכיל והצליח לטפח נשים למנהיגות, הטריו ליבני-יחימוביץ’-גלאון מציב מראה לצד הימני של המפה הפוליטית.
איפה הנשים שלהן? איפה המנהיגות? לליכוד ולמפלגות הדתיות והלאומיות יש בכלל חזון בתחום הזה?
בש”ס, יהדות התורה, והאיחוד הלאומי, הנושא לא נמצא כלל על סדר היום. בבית היהודי-מפד”ל מסתובבים ומחפשים דמות נשית שתשתלב אצלם ושווה לראות אם ימצאו ואם יתאמצו לשבצה במקום ריאלי. ואני שואלת אותם, אם כבר, אז למה רק אחת?
****
יאיר לפיד שלח הערב דף מסרים לפעיליו. והוא מובא כאן בהמשך הפוסט במלואו. מה אפשר ללמוד ממנו? שלפיד לא מתכוון, לפחות בשלב הזה, להתמקד בנושאים מדיניים ולאומיים, אלא בתחומי רווחה, כלכלה וחינוך. זה אולי יפה מאוד, מבחינתו, אבל אני חושבת, שמפלגות חברתיות, שמתעלמות מן המצב המדיני, מן המצב של תושבי השטחים (אם כבר רוצים לדבר רק על כלכלה, אז אולי דברו גם על העדר מינימום של רווחה ותשתיות של תושבי השטחים?) מפספסות ציבור בוחרים גדול.
נראה שאני כמעט דעת יחיד בעניין הזה. רוח התקופה היא התלהבות מן הפוקוס החדש הזה, עיסוק בנושאים החברתיים. בזירה הפוליטית, מי שעושה זאת, טומן את ראש בקופסת קוטג’. על כל פנים, אני לא הייתי מצביעה לאף מועמד/מפלגה שלא מצהיר עמדות ברורות ונחרצות בנושא המדיני.
בינתיים, הכתב הבכיר של ידיעות אחרונות, נחום ברנע, אומר שידיעות אחרונות יצטרך לוותר על “הנכס” יאיר לפיד, מתישהו (“במוקדם או במאוחר”).
והנה דף המסרים עצמו.
דף מסרים מספר 1:
שלום לכולם, חלק מכם בקשו דף מסרים שיעזור לכם בשיחות עם מתלבטים. הנה כמה מסרים פשוטים וברורים:
למה יצאנו לדרך?
מפני שכך אי אפשר להמשיך. למעמד הביניים – הציבור היצרני של מדינת ישראל – נמאס מיוקר המחיה, מזה שכל הנטל נופל עליו, מכך שציבורים שלמים במדינה חיים על חשבונו, ומן העובדה שהוא זה שנושא על גבו את המדינה אבל קולו אינו נשמע.
מי אנחנו?
אנחנו המפלגה שבאה לייצג את מעמד הביניים. אנחנו קבוצה של ישראלים שהחליטו לעזוב משרות נוחות ואת חייהם הנוחים כדי להיאבק למען דבר שאנחנו מאמינים בו. המפלגה הוקמה מפני שהמעמד היצרני במדינת ישראל – משלמי המיסים, העובדים, המתגייסים לצבא ומשרתי המילואים – הפך להיות הציבור היחיד במדינת ישראל שאין לו ייצוג אמיתי. כשאנחנו שואלים “איפה הכסף?” כוונתנו היא שאנחנו שמחים וגאים להיות הציבור שמשקיע הכי הרבה במדינת ישראל, אבל אנחנו רוצים גם לדעת שהמדינה משקיעה בנו. במה אנחנו רוצים שהכסף שלנו יושקע? בחינוך, בדיור בר–השגה, בבריאות, במשטרה, ברווחה ובצמצום יוקר המחיה. ובמה לא? בממשלות מנופחות, במפלגות סקטוריאליות, בסחטנות קואליציונית ובתספורות לטייקונים.
מה אנחנו מתכננים לעשות?
התוכנית שלנו מורכבת ונוגעת לכל תחומי החיים בישראל, וטובי המומחים בישראל שוקדים עליה, אבל הנה עיקרי הדברים:
אנחנו נשנה את שיטת המשטר כדי שהיא תאפשר משילות, צמצום הבירוקרטיה והשחיתות השלטונית.
אנחנו נפעל לביטול חוקי האפליה כמו חוק טל וחוק נהרי, נקים מנגנון לשירות אזרחי ונעודד יציאה לעבודה בקרב הציבור החרדי והערבי.
אנחנו נדאג לכך שלא תוקם עוד במדינת ישראל ממשלה מנופחת ובזבזנית של 40 שרים וסגני שרים (והנה הבטחת הבחירות הראשונה שלנו: לא יהיו אצלנו שרים ללא–תיק!).
אנחנו נפעל לשינוי סדרי העדיפויות במדינה, כדי שמפלגות הקואליציה השונות לא יוכלו לסחוט את התקציב והוא יוקדש לטובת האזרחים.
למה דווקא אנחנו?
אנחנו המפלגה היחידה שיכולה להביא קולות גם מימין וגם משמאל. מעמד הביניים נמצא גם בליכוד ובישראל–ביתנו, אבל הם לעולם לא יצביעו למפלגת העבודה, גם כי שלי רדיקלית ושמאלנית מדי וגם מפני שזוהי מפלגה מסואבת ומיושנת, ובוודאי שלא יצביעו ל“קדימה” שנראית להם בצדק כחבורה כושלת של פוליטיקאים מהסוג הישן.
מה המטרה שלנו?
המטרה שלנו היא להגיע למספיק מנדטים כדי שנוכל לקבוע את סדר היום של הממשלה הבאה. הנסיון מלמד שעם 15-20 מנדטים נוכל לשחרר את הממשלה הבאה מהסחטנות הקואליציונית ולגרום לה לפעול למען מה שחשוב: הקטנת הממשלה, שינוי הקריטריונים וסדר העדיפויות כדי לתת קדימות לדיור, חינוך, בריאות, בטחון פנים וצימצום יוקר–המחיה.
כמה עובדות:
עובדה: בממשלת ישראל יש יותר שרים וסגני–שרים מאשר בממשלת צרפת וגרמניה ביחד.
עובדה: למעלה מ-50% מתלמידי כיתות א‘ השנה הם חרדים או ערבים. אין לנו דבר נגד חרדים וערבים, אבל מה יהיה בעוד 12 שנה כשהם יגיעו לגיל הגיוס והעבודה?
עובדה: שר החינוך הנוכחי הוא שר החינוך העשירי ב-15 השנים האחרונות. שיטת המשטר הנוכחית אינה מאפשרת משילות ויציבות שלטונית.
אני חושב שהסקלה שלך לא מכוילת… 🙂
אלו בדיוק מפלגות ימין… תמיד היו כך ותמיד גם יהיו… שמאל זה משהו אחר, ומה שמימין לשלוש המפלגות האלו זה ימין קיצוני פשיסטי.
מאמר מעניין של שרון מולדאבי על הצורך באופציה מזרחית בשמאל. אפשר לאהוב או לא את מופז אבל יש משהו בדבריו.
ארנון, יש לך לינק למאמר שלו? שים פה בפלוג. ואני אקרא
http://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1000722649
שוב הקטע של “מרכז-שמאל”?:)
חשבתי שאת-עצמך הסכמת שאין מרכז, ושכל המפלגות הללו הן מפלגות שמאל…
באשר ל”אתגר” המרשים שמעמידה הבחירה בלבני, יחימוביץ’ וגלאון לימין: לבני נבחרה בבחירות סופר מפוקפקות (הקלפי ברהט כבר כבתה?…) וכל הסיכויים שבעוד חודשיים מהיום כל הפוסט הזה יהיה חסר ערך לכשתפסיד ל(לוקח נשימה עמוקה) זכר(!!!), גלאון ניצחה בתחרות פופולריות בקרב קהל מצביעים קטן להחריד, ומיקמה את מפלגתה כמקבילה השמאלית של מיכאל בן-ארי.
להציג את שתי אלה כאתגר למישהו, זו יומרנות לא מבוטלת. שלי יחימוביץ’ היא אכן דמות ראוייה, ואני מאחל לה שמפלגתה תיקח מנדטים רבים משתי המפלגות האחרות, ולא תאבד מנדטים לטובת היישות הפוליטית של הכמעט-ד”ר.
קידום נשים בגלל היותן נשים (כמו גם קידום מזרחיים בגלל היותם מזרחיים, ערבים בגלל היותם ערבים, וג’ינג’ים בעלי שיער מקורזל, בגלל היותם כאלה), היה, הווה ויהיה אפלייה, שמועילה אך ורק לאליטות מקרב אותן קבוצות, דהיינו, לכאלה שלא באמת סבלו מאפלייה, וכעת האפלייה המתקנת פשוט עושה להם קיצור דרך למעלה. אצטער מאוד אם במפלגה שאני מצביע לה, ייבחר להנהגה מישהו (או מישהי) שהקריירה שלו (או שלה…) תתבסס על אפליות מתקנות. אין לי שום התנגדות עקרונית לראש ממשלה אישה/הומו/אתיופי/רוסי/מרוקאי או כל קבוצה אחרת – ובלבד שהתקדמותו לא תהיה על הבסיס של “מגיע לי כי לדעתי דפקו את הקבוצה שממנה אני בא”. אני בעד שייבחר מי שמתאים, גם אם הוא גבר ר”ל – ונגד בחירה במי שיש בעיות התאמה קשות לגביו, גם אם הקבוצה שאליה הוא משתייך סובלת/סבלה מאפלייה (שהוא עצמו כמובן לא סבל ממנה לעולם, אלא רק נבנה ממנה לצורך קידום הקריירה האישית שלו…).
לפי הסקרים, שלוש מפלגות השמאל שהזכרת יזכו לקצת יותר ממחצית ממס’ המנדטים של הליכוד וליברמן, כך שאתגר אלקטוראלי בוודאי שאין כאן. למעשה, אם כבר את מחפשת גבר שהטריו הלא-קיים הזה מאתגר אותו, הרי שזה דווקא יאיר לפיד, שמשתייך לאותו מחנה שמאל עצמו, ולפי הסקרים, גם הוא נוטל מהן נתח לא מבוטל של קולות, עד כדי איום על עצם הישרדותה של מפלגת השמאל הקיצוני הזעירה מרצ (אולי הפעם הם ינהגו בחוכמה, יפנו לקהלים חדשים ויקימו “תנועה חדשה” – ואם גם יצרפו אליהם את עמוס עוז, אז בכלל ההמונים ינהרו…).
בנוגע לסיכוייה של ליבני: אי אפשר לדעת בשלב זה. אולי תודח בעוד כמה שבועות והיו לנו לשניונת שלוש נשים בראשות המרכז-שמאל ואולי תישאר.
בנוגע להגדרות מרכז-שמאל: אני חשבתי שקדימה צריכה לחדד את מסריה בתחום הזה כי אני לא מאמינה בקיומו של מרכז. אנשי קדימה, מקטן עד גדולה, משוכנעים שאני טועה. וגם דיברתי עם הקטן ועם הגדולה על כך. (ובקטן אני מתכוונת לאחרון הפעילים…)
כך ששוב, כמו במקרים קודמים, דעותיי, דעת יחידה הן.
בנוגע לאפליה מתקנת: יש נסיון גלובלי בתחום. הדבר מביא לתוצאות מצוינות גם בחיי המסחר, וגם בחיים הציבוריים. יש מהפכות גדולות בהיסטוריה ויש תהליכים איטיים שנבנים אט אט. אני מרשה לעצמי להניח, שאם אתה חוזר וקורא את הפוסטים שלי בעיון, משהו כאן מוצא חן בעיניך. ובכל מקרה, אני מאמינה בלב שלם באפליה מתקנת ובכך שאם יש שני מועמדים שווים צריך להעדיף את האישה. וכמובן מיותר לציין שאני מזדהה ותומכת בכל ליבי במאבקים מקבילים של ערבים, מזרחיים, אתיופים ורוסים. במיוחד בנשים שביניהם.
באשר לטיעון האליטות: זהו תירוץ רדוד המגיע מבורות וכל מטרתו היא להסיט מן העניין העקרוני. תמונה האישה האליטיסטית על פני הגבר האליטיסט והיא כבר תדאג (בעזרת ארגוני הנשים או נודניקיות שכמוני) למנות עוד נשים.
תראי, אני לא פסיכולוג או קורא צפונות נפש, אבל שמעתי שיש אנשים שמשקרים…
ייתכן מאוד שאנשי קדימה לא אומרים שהם חלק מגוש השמאל-ערבים, כי זה רע להם אלקטוראלית, ולא בגלל שהם “מאמינים” שהם במרכז…
יש ניסיון גלובאלי בתחום של אפלייה מתקנת, ועל כל מחקר שתביאי שיראה תוצאות מצויינות, אני יכול להביא אחד שמראה בדיוק ההיפך (וקחי בחשבון שמחקר שמביא תוצאות גרועות הוא הרבה יותר אמין, גם בגלל שעצם פרסום תוצאותיו היא גרועה מאוד למפרסם מבחינה פוליטית. אחרי הכל, ה-PC מחייב לגמור את ההלל על קידום בכוח של קודקודים מקבוצות שסבלו/סובלות מקיפוח).
אני קורא את הפוסטים שלך בעיון מאותה סיבה שאני קורא את עיתון “הארץ” בעיון, את אל-חיאת אל-ג’דידה בעיון, וצופה באל ג’זירה בעיון – כי אני יודע קרוא וכתוב, וכי חשוב לדעת מה חושבים גם אלה שלא חושבים כמוך (אגב, אני ממליץ גם לך לנסות לעקוב אחרי התקשורת הערבית – הרבה סיפורי בדים שהשמאל מספר לעצמו, יכולים להתנפץ בן רגע אחרי קריאה של כותרת ורבע בערבית…).
זכותך להאמין בלב שלם באפלייה מתקנת, בפיית השיניים ובמפלצת הספגטי המעופפת. אמונה היא דבר חשוב ושימושי – היא חוסכת את הצורך לעסוק בעובדות… אני, לדאבון הלב, מעבר להיותי ימני מתלהם, סובל מתופעה קשה של ספקנותיטיס, ולכן טורח לבדוק עובדות לפני שאני מגבש דיעה.
אני מודה על המחמאה בעניין הבורות, וממשיך לקבוע נחרצות שכמעט כל הדוגמאות שהבאת בשנה האחרונה לנשים מוצלחות , הן של נשים שהאפלייה המתקנת בסה”כ סייעה לקדם עצמן בתוך אליטה שאליה הן השתייכו גם ככה.
האישה האליטיסטית תדאג למנות את מי שטוב לה למנות. ארגוני הנשים אכן יזכירו לה למנות נשים – מאותה אליטה בדיוק…
תודה על המחמאה. כיוון שאתה יודע קרוא וכתוב, ובורר את חומרי הקריאה שלך, אני שמחה שהבלוג הזה הוא אחת מן הנקודות בהן אתה מבקר. גרמת לי להרגיש חשובה.
גם בורים/מתלהמים יודעים להחמיא לעתים…;)