מאת טל שניידר ותומר אביטל
לפני כמה ימים סיפר לי קרוב משפחה על מכר (גם אני מכירה אותו אישית) אשר בנסיבות שלעיתים מאפיינות את ענף ההייטק בישראל מצא את עצמו לפני כשנה ללא עבודה. מדובר באיש מוכשר, יזם ומנהל ומאז שסיים את הפרויקט עליו עבד – לא הצליח למצוא עבודה. מה הוא עושה בזמנו בשנה החולפת? הוא מבקש לצאת לכמה שיותר ימי מילואים. גם במהלך מלחמת עזה (אק״א מבצע צוק איתן) אותו אדם, שלא ניתן לחשוף כאן את דרגתו ומעמדו יצא ברצון לקרב. הוא פטריוט, אוהב את היחידה, אבל בהחלט עד כמה שהדבר נשמע אבסורדי, הוא זקוק לתגמול ולתוספת ההכנסה. אם ניתן היה לחשוף את מעמדו ודרגתו, היו הקוראים משפשפים עיניהם כלא מאמינים. לא מדובר בחייל צעיר, אלא בקצין. לא סגן, לא סרן אלא מעבר לכך. הוא צריך לפרנס משפחה עם ילדים, אינו יכול להיתפס בפוזת המובטל-האומלל ועל כן הוא שם, רץ על הג׳בלאות ועם הדרגה והיכולות מצליח למשוך כמה שיותר ימי מילואים קרביים בחזית. עוד אלפי שקלים כדי לגמור את החודש.
מקרה פרטי (חשבתי לעצמי). לפעמים קשה למצוא עבודה לתקופות ממושכות. למרבה הצער, גם מחוץ לענף העיתונות התופעה מוכרת לבני הגילאים שלנו שנמצאים כבר לתוך אמצע שנות ה 40.
חלפו כמה ימים, ושמעתי את אליאן מרשק, אצל גיא זוהר מספר בפרוטרוט על הקשיים הכלכליים של חייל בודד. בעמוד הפייסבוק שלו הוא כתב על ימיו במלחמת לבנון השניה: ״על עצמי אספר: אני חייל בודד, נכנס ללחימה בלבנון, רגע לפני שחרור, משרת/מבצע וחוזר לארץ לשגרה. כל השלטים של האזרחים המחבקים את החיילים, לא עמדו לידי כשחיפשתי דיור ציבורי מאפשר לחיילים עת השתחררתי מהצבא. כל הקלישאות על “הגנה על הבית” עפו מהחלון בשניה שנשכבתי על הספסל ברחוב אחרי שהשתחררתי מהצבא, כי אין ולא היה לי בית לחזור אליו….אני חייל בודד בצבא ההגנה לישראל אומר וכותב לכם זה לא כמה אתם צריכים את הצבא, אלא כמה החיילים צריכים אתכם ביום שהם הופכים לאזרחים. אם אין לכם דירה לחייל הבודד ביום שהוא משתחרר מהשירות, אין לכם מה לבוא בדרישות מדור העתיד! את הקלישאות וההספדים אי אפשר למרוח על לחם.״
ובכן, זה לא נגמר בכך.
יקיר הפלוג, העיתונאי החוקר תומר אביטל עיתונאי גויס למילואים למלחמת עזה בצו 8 וערך בשבועות האחרונים בירור נוסף עבור הפלוג. לדבריו, רבים מן המילואמניקים לא נמצאים בקו האש אלא מחליפים סדירים שנכנסו לעזה ולכן הם חשים כי לא מדובר בהסתכנות מרצון, אך בהחלט בהזדמנות לסגור את החודש.
השבוע ביקרתי חברה ביישוב תלמי יפה שמפעילה עסק לטיפול קולטן הידרוטרפיה.
היא בעלת עסק פרטי וגם בעלה. שניהם ללא שום הכנסה מתחילת המבצע.
שמעתי אותה אומרת, ונימקתי –
שלפחות בעלה במילואים וכך יכולים להיות משוכנעים שתהיה להם הכנסה כלשהי.
מזעזע.
ממש מקווה שהפעם, לעומת מבצע עמוד ענן,
יזכו לפיצוי. ושלא המילואים ישאירו להם אפשרות לפרנסה
מכיר את התופעה, יש כאלו בכל פלוגה למרבה הצער.
לעתים כשיש התייצבות גבוהה מפחיתים את ימי המילואים לכולם כך שבמקום שכל מי שהתייצב ישרת 20 יום, מסתפקים בעשרה ימים לכל מילואימניק וזה חוסך כסף לצבא. עם זאת תמיד יהיו כמה חיילי מילואים שיבקשו לשרת את מלוא התקופה כדי לקבל את התמורה הכספית.
“מלחמת עזה”? אם כבר ללכת על שמות “אובייקטיביים”, אז חשוב לדעת ש”מלחמת עזה” זה דווקא השם שהדביקו למבצע עופרת יצוקה (הפלסטינים, אגב, קוראים לאותו מבצע בשם “מג’זרת ע’זה” – טבח עזה).
אנשים שהתנדבו למילואים עקב מצבם הכלכלי הקשה, היו תמיד, וכל מי שעשה/עושה מילואים, נתקל בתופעה המעציבה הזו. לא מדובר ברוב, ולא מדובר במיעוט גדול – הגם שאם נורא רוצים להכנס בממשלה פעמיים (גם להציג את הממשלה כמחרחרת מלחמה שיוזמת מלחמות לא-מחוייבות-המציאות, וגם ככזו שמביאה למצב כלכלי כה קשה שהמונים מוכנים לסכן נפשם בעבור מעט הכסף שמגיע משירות מילואים), הרי שכתבה שתציג את העניין באופן הזה, היא בהחלט פתרון לא רע.
המציאות, כתמיד, שונה לגמרי. הפעולה הצבאית מוצדקת מאין כמותה, ורובם המוחץ של המתגייסים לצבא בעקבותיה, הגיעו בגלל שהיו משוכנעים בכך, ולא בגלל מצוקה כלכלית.